Odwiedzin 37770825
Dziś 1833
Wtorek 16 kwietnia 2024

 
 

[sv] Årets projekt

 
 

 
2/2003
 



Byggnadskoncernen Skanska har verkat i Polen sedan många år och står bakom ett stort antal välkända byggnader. Bland annat raden av kontorshus vid Aleja Jana Pawla II i Warszawa som kallas för den ‘svenska serien’ av stadens invånare. Sen ett år tillbaka utlyser Skanska en intern tävling som ska kora det bästa och mest intressanta projektet som utförts inom koncernen. Första året tävlingen hölls vann en nybyggd bro över floden Wisla i Krakow i kategorin civil ingenjörskonst. Arbetet med den varade i elva månader och man avbröt inte ens när vattnet helt oväntat började stiga dramatiskt.

I årets tävling deltar tre byggnationer från Polen bland tjugo andra nominerade projekt från tio olika länder. Störst av de polska projekten är upprustningen av det militära flygfältet Krzesiny utanför Poznań. Det har anpassats till NATO-standard, vilket innebar att landningsbanorna fick breddas, en ny belysning installerades, man uppförde nya uppställningsplatser för planen och byggde nya tillfartsleder m.m. Den sammanlagda kostanden låg på tjugo miljoner dollar. Skanska har tidigare byggt eller upprustat trettio militärflygplatser, men Krzesiny var den första som anpassades efter NATO:s riktlinjer. Arbetet slutfördes i rekordfart efter bara en månad och leddes av det polska dotterbolaget GPRD Skanska SA från Gdansk.

Sju miljoner dollar kostade det att resa en ny universitetsbyggnad i Zielona Gora. Anläggningen är ett exempel på en väl genomförd och väl genomtänkt handikappanpassning. Den rymmer sju stora föreläsningssalar, trettiotre mindre utrymmen samt laboratorier. Arbetet tog tretton månader och utfördes av Oddział Jedynka Skanska SA i Poznan.

Det tredje och sista tävlande projektet - rekonstruktionen och säkringen av Kosciuszko-högen i Krakow - är ett synnerligen ovanligt uppdrag. År 1832 restes denna jordhög för hand till minne frihetskämpen Tadeusz Kościuszko som stred för självständighet i Polen och USA. Minneshögen skadades allvarligt av regnvatten, särskilt under de stora översvämningarna i södra Polen år 1997. Sidorna skadades och hela monumentet var hotat. Med modern teknik lyckades man hejda förödelsen. Sidorna förstärktes och högen återfick sin ursprungliga form. Dessutom skapades ett system som leder bort regnvatten och en ny belysning. Arbetet, som kostade fyra miljoner dollar, utfördes på beställning av Styrelsen för restaureringen av Krakows byggnadsminnesmärken av företaget Hydrotest Skanska SA från Krakow som specialiserar sig i att bygga dammar, kanaler, reningsverk, avloppssystem m.m.

 

Suecia Polonia (2/2003)


 









Fasad arbetare (Helsingborg)
ZBROJARZ BETONIARZ (Sztokholm)
Stolarz dach & elewacja STOCKHOLM (Stockholm )
Carpentry work (Stockholm)
Sprzątanie (Stockholm)
Pracownik ogólnobudowlany (Karlstad)
Praca dla budowlańca w Sollentuna (Sztokholm)
Renowacja fasady (Stockholm)
Więcej





Szwecja o smaku lukrecji czyli spotkanie w bibliotece Morenowej.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Kristineberg slott – piękny pałacyk z Kungsholmen.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Muzeum tramwajów w Malmköping.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 32 gości
oraz 1 użytkowników.


Kolejny Polak ofiara szwedzkiego multikulti
Wielka polityka pro-dzieczenna
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony