Odwiedzin 37806420
Dziś 2744
Piątek 26 kwietnia 2024

 
 

[sv] Nobelfesten

 
 

 
2/2003
 



'Bale Noblistów' är den finaste satsningen Elisabeth Palmblad gjorde för polska marknaden. I samarbete med författaren - Helene Brodin är boken nu klar och marknadsförs i Polen. Helene Brodin tillbringade år av arbete med att samla, sammanställa och redigera materialet, vilket 1998 kom att resultera i 'Nobelfesten: moderna recept från klassiska menyer' på svenska och engelska. Sedan det allra första Nobelpriset delades ut, har det gått över 100 år.

Helene låter läsaren vara med på en historieresa genom årtionden som rikligt illustreras med fantastiska färgbilder från Nobelmiddagar, prisutdelningceremonier, mm. Receptsammanställningen och fotografens magnifika återgivning av maträtterna, får smaklökarna att svälla av vällust och den matintresserade att drömma om en egen Nobelmiddag. Stefan Torstensson, känd både i Sverige och Europa köksmästare, anpassade och bearbetade alla råvaror att passa dagens metoder och mått.



Elisabeth Palmblad tillsammans med översättar duo Maria Derkacz-Strybel samt Anna Tomiak, lyckades åstadkomma en bok och album av stora mått i alla avseenden. Utgivningsmässigt är boken en pärla, tryckt med största omsorg, det allra förnämligaste när det gäller val av färger, papperskvalité och omslag. Den är inte bara fröjd för smaklökarna, ögat får lika stor glädje, den estetiska sidan tillfredställs till 100 %.

‘Bale Noblistow’ lanserades inledningsvis i den polska TV:n. Man ordnade också en liten Nobelmiddag med den Polish Business Club engagemang i Sobanski lilla slottet i Warszawa. Den svenska ambassadören Mats Stefansson, svenska ambassadens kulturattaché - Mika Larsson och chefsredaktör mrs.Krystyna Kaszuba var några av prominenta gäster som lät sig förföras av Lars-Erik Berglunds och Pawel Oszczyks kulinariska gästspel på högsta nivå.



Förläggaren själv hade förutom den svenska matexpertisen flugit till Warszawa en kort film, som förutom prisutdelningsceremonin visade ögonblick vid honnörsbordet med svenska kungafamiljen, Nobelpristagarna och svenska regeringen.

Det var inte svårt att föreställa sig att man var med på den riktiga Nobelfesten. Filmen återgav en del av den speciella atmosfären, maten var ju där, Nobelservisen likaså och alla var fint klädda.

‘Bale Noblistow ‘ är inte bara en bok om maten och traditionerna kring Nobelfesten. Bakgrunden till Nobelpriset ges, Alfred Nobels liv beskrives, unika dokument som t.ex.: det handskrivna testamente, Nobel antecknade i Paris 1895, visas.

Man får veta att närvaroprivilegiet ‘ men only’ vid Nobelfesten avskaffades när Maria Sklodowska-Curie tog emot sitt fösta Nobelpris i kemi 1903. Likaså får man påminnelse om Winston Churchills berömda uttryck: ‘Champagnen skall vara väl kyld, torr och gratis’. En dryck som alltid finns på plats när Kungen tillbringar en skål till Alfred Nobels ära.



‘Bale Noblistów. Od klasycznego menu po współczesne przepisy’ är en färggrann 240 sidors album i format 240 x 280 mm i hårt omslag. Den innehåller 156 fotografier, inklusive arkivaliska bilder. I albumet har man plaserat 40 recept på förrätter, huvudrätter och desserter, vilka man har serverat under nobelfesterna. Ilustrationerna visar också hur man ska servera dem och duka bordet. Albumet är en underbart present för olika tillfällen. Vid köp av den boken stödjer man Jolanta Kwasniewska’s fond ’Porozumienie bez barier’ (Överenskommelse utan barriärer).

Albumets pris i Polen 145 PLN, inkl. porto
Albumets pris i Sverige 390 SEK, inkl. porto

Man kan beställa albumet på företaget: Skrivbyrå E. Palmblad, www.palmblad-radomska.com
www.szwecja.net/nobel tel. 48-08-716 93 98
e palmblad@onet.pl tel./fax 48-081-859 21 47
e palmblad@swipnet.se fax 46-08-716 92 14
 

Suecia Polonia (2/2003)


 






Dam prace firmie sprzątającej (Stockholm)
Sprzatanie na dzis / transport (Södertälje)
Tłumaczenie (Sztokholm)
Praca dla doświadczonego stolarza (Sztokholm)
Firma Sprzątające (Helsingborg)
FIRMA SPRZATAJACA (VÄNDELSÖ)
Dam Pracę (Värmdö )
Praca (Södertälje)
Więcej





Ugglegränd o jednej z najkrótszych uliczek w Sztokholmie.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Szwecja o smaku lukrecji czyli spotkanie w bibliotece Morenowej.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Kristineberg slott – piękny pałacyk z Kungsholmen.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 28 gości
oraz 0 użytkowników.


nie uczciwi pracodawcy
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony