Odwiedzin 37800608
Dziś 1052
Czwartek 25 kwietnia 2024

 
 

[sv] Polens förlust blev Sydsvenskans vinst

 
 

Tekst: Michał Haykowski

2/2002
 

Janusz Majewski
Han föddes och utbildade sig i Polen. Han bor och verkar i Sverige. På universitetet i Kyoto, Japan, finns en ständig utställning av hans verk. Janusz Majewski, MAYK, anses som en av de bästa tecknarna i Europa. Denna uppfattning bekräftas av de många pris och utmärkelser som han har erhållit.

Som utexaminerad från Konstakademien i Warszawa och elev till framstående polska grafikerna Jozef Mroszczak och Henryk Tomaszewski flyttade han till Sverige och påbörjade ett samarbete med pressen. Sedan år 1975 är han fast anställd på Sydsvenska Dagbladet. Samma år tog han hem första plats i en internationell tävling för politiska teckningar i Knokke-Heist, Belgien. Det är just den typen av teckningar som är MAYKs specialitet.

 

På redaktionen får han i uppdrag att skapa en illustration till tidningens viktigaste text. Men teckningen ska inte bara vara en ren illustration av textinnehållet. Det bör vara en kommentar som breddar innehållet av det skrivna ordet eller betonar textens betydelse. På en dagstidning jobbar man mycket snabbt och MAYK, som han själv berättar, har ca tre, kanske fyra timmar på sig att arbeta fram något. Under den tiden ska han inte bara rita själva teckningen utan, det som är viktigast, komma på idén till den. Teckningen måste ha ett politiskt budskap eller en samhällelig undertext som överensstämmer med tidningens ståndpunkt. Lyckas han med det?

Bästa svaret på frågan är läsarnas reaktioner. Enligt en enkätundersökning börjar flertalet sin tidningsläsning med att begrunda dagens teckning. Det finns även de som anser att teckningen säger mer än texten.

 

Vid sidan av läsarnas åsikter är journalistkårens bedömning viktig. Och den är enhällig. Det syns på antalet tidningar som publicerar MAYKs teckningar. Förutom Sydsvenskan är det bl. a. Affärsvärlden, Helsingin Sanomat (Finland), Frankfurter Allgemeine Zeitung och Der Spiegel (Tyskland), Rzeczpospolita (Polen), Glos Wielkopolski (Poznan), Wprost (Polen). Det är inte hela listan då även andra tidningar och tidskrifter t ex New York Times eller Zycie Warszawy (Warszawa) hämtar in de allra bästa och mest träffsäkra teckningarna. Ett urval av det senaste arbetet kan man skåda på webbplatsen http://www.mayk.se

 

MAYK visar ofta sina verk på olika utställningar. I år ställde han ut på Sällskapet De Sköna Konsternas Vänners galleri i Warszawa och i Sverige visades hans arbete på Galleri Ängeln i Lund. Den allra viktigaste händelsen för MAYK ägde dock rum den 23:e maj i år. EWK Sällskapet utnämnde MAYK till den bäste tecknaren i Sverige år 2001 och mottagare av ett prestigefyllt stipendium.

EWK är den legendariske tidningstecknaren Ewert Karlssons pseudonym. Under decennier försåg han stockholmstidningarna, främst Aftonbladet, med förträffliga politiska teckningar. Den nu framlidne Ewert Karlsson, som för sitt skapande erhöll titeln heders dr. vid Linköpings universitet, grundade stipendiet som en utmärkelse för de duktiga efterträdare som komma skulle.

En av de blev just Janusz Majewski som skapade och utvecklade en egen stil tack vare sin talang, förmågan att betrakta och associera, sin allmänbildning och en enorm känsla för humor. Att känslan för humor finns där, inte bara hos pristagaren utan hos människorna bakom EWK Sällskapet, tydde de uttalanden som gjordes under prisutdelningsceremonin på. Man sade: "Polens förlust blev Sydsvenskans vinst!"

Stipendiet överlämnades av Fru Alice Karlsson. I högtidligheterna deltog även Polens Ambassadör Marek Prawda.
 

Michał Haykowski
Suecia Polonia (2/2002)


 






praca w restauracji (stockholm)
Firma sprzatajaca - Cleanflat (STOCKHOLM)
Praca - sprzątanie (Spånga)
Spawacz 136/138 Sztokholm (Sztokholm)
Potrzebna pomoc na dzis (ok 4 godz.) (Södertälje)
sprzatanie Bålsta (Bålsta )
Sprzątanie/Grafik/Sztokholm (Sztokholm )
Praca od zaraz! (Malmo)
Więcej





Ugglegränd o jednej z najkrótszych uliczek w Sztokholmie.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Szwecja o smaku lukrecji czyli spotkanie w bibliotece Morenowej.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Kristineberg slott – piękny pałacyk z Kungsholmen.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 24 gości
oraz 0 użytkowników.


Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony