Odwiedzin 37808522
Dziś 891
Sobota 27 kwietnia 2024

 
 

[sv] Vi presenterar oss

 
 

Foto: Bogusław "Bobo" Rawiński

1/2002
 


Axel Wennerholm, Stockholms fullmäktigeordförande och Andrzej Gołaś, Krakows President.

För några år sedan kom en professor från Uppsala till Kraków. Med sig hade besökaren Baedekers resehandbok över ... Österrike, utgiven i Leipzig år 1907, och naturligtvis innehöll den en skildring av staden Krakau som en av habsburgska monarkins intressantaste. Professorn upptäckte att det som i resehandboken kallades Ringplatz var det stora torget Rynek Glówny, som gjorde ett oförglömligt intryck på honom.

I en kort redogörelse för resan skrev han: "Sverige har inte något liknande; det närmaste vi kommer i Norden är Rådhuspladsen i Köpenhamn. Till mina stora "torgupplevelser", Piazza della Signoria i Florens, Place de la Concorde i Paris och Djemaa el Fina i Marrakesh, har nu förts Rynek Glowny i Kraków." (*)

Besökaren tog in på Hotel Royal på Sankt Gertrud-gatan, som Baedeker hade rekommenderat över åttio år tidigare, vilket för en turist från Sverige kanske är något helt normalt men slår en vanlig polack med häpnad. Den kommer sig av det överraskande faktum att man även i Polen kan finna platser som inte har förvandlats var tionde år till en hög av grus och aska av ytterligare ett krig. Men även i detta fall är det svårt att undgå berättelser om historiens "virvlar", så typiska för Polen.

När resehandboken trycktes fanns redan Hotel Royal och hotellet hade tagit emot gäster sedan nio år. Det låg i närheten av Wawel-kullen, med det kungliga slottet Zamek Królewski. En kyrka, som rymde monarkers och nationalhjältars gravar, hade uppstått för nästan tusen år sedan. Det intilliggande slottet har ännu längre och mer dramatisk historia. Det var säte för kungar och centrum för hela landet, men blev därefter provinsresidens då nykomlingen från Sverige, Sigismund III Vasa, flyttade huvudstaden till Warszawa. Slottet som omvandlades till palats gick samma öde till mötes som hela landet.

Tilläggas bör att de värsta och mest förödande slagen som drabbat Wawel har utdelats av svenskar, inte bara en utan två gånger. Slottet plundrades fullständigt av svenska trupper 1655 - det var t.ex. då man förde bort silverstatyerna av de tolv apostlarna, som lär finnas gömda någonstans på slottsområdet i Söderköping - och något upprustat intogs det på nytt 1702 av Karl XII:s soldater. Armén var känd för sin stränga disciplin. Som synes gällde den inte i Kraków. Soldaterna tände brasor på golven inuti slottet. Och eftersom de var parkettgolv stod snart hela byggnaden i brand. Eldsvådan varade i en vecka!

Det påföljande renoveringsarbetet avbröts av landets delningar, krig och uppror. De nya härskarna, österrikare den här gången, använde det kungliga residenset till kasern. Så var det fram till 1905. Först då lämnade trupperna Wawel och de självstyrande lokala polska makthavarna satte igång med att renovera slottet. Två år senare gavs ovannämnda resehandbok ut. I den beskrivs staden, Rynek Glówny, till och med Hotel Royal.


Ellington i Krakows anda - med 25 polska och svenska musiker, Stadshuset, Blå Hallen.

Däremot fanns det inte mycket för den svenska turisten att läsa om Wawel. För Zamek Królewski i Kraków var då fortfarande ett tomt, smutsigt och förstört ruckel som inte gick att beskåda. Det var inte mycket som påminde om dagens renässanspärla i arkitektur. Det restaureringsarbete som pågår än i dag hade just inletts. För närvarande besöks Wawel årligen av tusentals turister från hela världen och Kraków är en stolt innehavare av ett minnesmärke av så hög klass.

Krakówborna kräver ibland på skämt att landets huvudstad ska flyttas från det mycket yngre Warszawa tillbaka till det gamla och ärevördiga Kraków. De uttalar sig också föga smickrande om kung Sigismund, som ville bo närmare Stockholm och därför gav sig av från Kraków.

Däremot har de redan glömt allt groll mot svenskarna för deras förfäders agerande under krigen i Polen. Svenskar är välkomna som turister i Kraków. Visserligen visar man bilden av Svarta madonnan med kulhål från svenska musköter för sina besökare men samtidigt undervisas i svenska språket på Jagiellonska universitetet som har 638 år på nacken. Det kunde kung Karl XVI själv förvissa sig om när han under sitt besök i Kraków utan hinder kunde tala sitt modersmål med polska studenter.

Kraków var under jubileumsåret 2000 en av Europas kulturhuvudstäder. Det finns mycket att säga om stadens kulturella dignitet. Kanske räcker det med att påminna om att där idag bor två Nobelpristagare i litteratur, två poeter: Wislawa Szymborska och Czeslaw Milosz. Ibland kan man stöta på dem vid samma bord på det berömda kafét Noworolski vid Rynek Glówny tillsammans med Oscarsvinnaren Andrej Wajda.

Polens forna huvudstad, denna stad med sin unika skönhet, håller nära kontakt med Stockholm. Det första mötet mellan städerna ägde rum 1999, då den svenska regeringen utlyste ett Polen-år. Sverige presenterade under året sina framsteg inom samhällsliv, kultur, ekonomi, vetenskap och teknik i olika polska städer. I Kraków hölls s.k. Sverigedagar, organiserade av Krakóws borgmästare Andrzej Golas tillsammans med ordförande i Stockholms stads stadsfullmäktige, Axel Wennerholm.

I slutet av november i fjol träffades de två på nytt. Den här gången på svensk mark och därtill i närvaro av Polens ambassadör, Marek Prawda. Nu var det Kraków som presenterades i Stockholm. Foto- och grafikutställningar visades, liksom de berömda traditionella julkrubborna från Kraków. I Gustav Vasa kyrka och i polska institutets lokaler ägde konserter rum. På jazzklubbar kunde man höra jazz från Kraków, liksom i Blå salen i Stockholms stadshus, berömd från Nobelfesterna. De båda städernas entusiaster talade om deras specifika atmosfär. Man visade film om Krakóws minnesmärken och speciella tjusning.

Snart kommer troligen Kraków åter till Stockholm. Den polska regeringen har utnämnt år 2003 till Sverige-år. Det tillkännagavs av den polske utrikesministern Wlodimierz Cimoszewicz under hans Stockholmsbesök, vilket bekräftades, även det i Sveriges huvudstad, av premiärminister Leszek Miller. Under det kommande året ska polska län, städer och kommuner presentera sina framsteg, förtjänster och möjligheter i olika svenska regioner.

Man kan nästan vara säker på att såväl Warszawa som Kraków kommer att ansöka om att få presentera sig i Stockholm, såsom huvudstad samt gammal bekant, tillika tidigare huvudstad. Men det första steget mot att inleda detta Sverige-år har i själva verket redan tagits. I närvaro av svenska kungaparet förklarades en stor utställning på Kungliga slottet i Warszawa öppnad. En utställning med det talande namnet "Örnen och de tre kronorna".
 

Foto: Bogusław "Bobo" Rawiński
Suecia Polonia (1/2002)



(*) Acta Sueco-Polonica, No 4 (1995)
 






Dekarz/Blacharz/Takläggare/Pappläggare (Stockholm)
Pomoc w ogrodzie Vallentuna (Vallentuna)
Dam pracę Pracownik budowlany Karlstad Varmland (Hammarö)
PRACA. (Stokholm)
Dam prace sprzątanie (Stockholm)
Dam prace firmie sprzątającej (Stockholm)
Tłumaczenie (Sztokholm)
Praca dla doświadczonego stolarza (Sztokholm)
Więcej





Wielkanocna wyprawa do wschodniej Albanii.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Ugglegränd o jednej z najkrótszych uliczek w Sztokholmie.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Szwecja o smaku lukrecji czyli spotkanie w bibliotece Morenowej.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 7 gości
oraz 0 użytkowników.


Dzis palạ koran w Skärholmen
nie uczciwi pracodawcy
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony