Autor | problem z a- kassa |
darsim Stolica

Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2006-10-15 23:03 Czyli kasa bezrobotnych.
byl niedawno przypadek, ze kobieta, ktora pracowala i placila skladke do kasy bezrobotnych, wystarczajaco dlugo, nie dostala zasilku, bo: Arbetsförmedlinge, odmowilo jej zarejestrowania jako bezrobotnej, z powodu zlej znajomosci szwedzkiego.
Arbetsförmedlinge, wymagalo niedawno od osob majacych pobyt w Szwecji skonczonego sfi, zeby mogli zapisac sie jako szukajacy pracy.
Nie wiem jak sie sprawa tej kobiety skonczy, ale jest takie ryzyko, ze moga prawa do zasilku odmowic, jesli nie ma sie sfi.
Lepiej wiec w miare mozliwosci skonczyc szkole i zaliczyc sfi, wtedy nie beda mieli tego argumentu.
|
| |
thiara

Wpisów: 411 Od: 2004-09-21
| 2006-10-15 23:27 "z powodu zlej znajomosci szwedzkiego"
Znam ta historie z gazety i powiem, ze zaciekawilo mnie to bardzo, bowiem uwazam, ze skonczenie sfi wcale nie jest jednoznaczne z znajomoscia jezyka. Ot czesto przypadek, latwy test, przepisanie odpowiedzi od sasiada, przychylnosc nauczyciela itd pozwalaja "zdac sfi". Co za tem z takimi osobami? Formalnie sa czyste - maja dokument, ale ich znajomosc jezyka nadal jest "zla". |
| |
darsim Stolica

| 2006-10-16 04:42 "uwazam, ze skonczenie sfi wcale nie jest jednoznaczne z znajomoscia jezyka. Ot czesto przypadek, latwy test, przepisanie odpowiedzi od sasiada, przychylnosc nauczyciela itd pozwalaja "zdac sfi". Co za tem z takimi osobami? Formalnie sa czyste - maja dokument, ale ich znajomosc jezyka nadal jest "zla"."
masz racje.
i odwrotnie mozna znac jezyk dobrze nie majac sfi skonczone.
Sfi jest to poziom 6 klasy szkoly podstawowej.
Gdzies trzeba jednak te granice postawic i szwedzkie urzedy czesto stawiaja ja wlasnie na poziomie sfi.
Nie wiem jak teraz, przed laty, jesli nie skonczylo sie sfi odmawiali rejestracji jako bezrobotnego.
Mawet bylo tak przed paru laty.
Wiec lepioej ten egzamin miec zdany, a znajomosc jezyka to inna sprawa i mozna dlugo dyskutowac co jest dobra znajomoscia a co nie.
ps
znam przypadek Iranczyka, mieszkal w Szwecji kilkanascie lat, po szwedzku mowil dobrze.
Mial wlasna pizzerie, zbankrutowala, poszedl po zasilek dla bezrobotnych, nie dostal.
Czemu?
Sfi nie mial skonczone, wyslali go do szkoly i byl na socjalu, bylo to przed wielu laty, wtedy gazety nie pisaly o tym.
|
| |
darsim Stolica

| 2006-10-16 04:56 ps
ten Iranczyk jest teraz w USA. |
| |
gigge

Wpisów: 8515 Od: 2002-07-27
| 2006-10-16 09:22 Wcale nie jest tak jak tu piszecie. Nikt nie wymaga skonczonego sfi. Ta kobieta, o ktorej mowa nie mogla sie porozumiec w Arbetsförmedlingen bez tlumacza! Cale zycie pracowala jako sprzataczka u jakiegos hiszpanskomowiacego szefa i dostawala takie prace, ze nie musiala uzywac szwedzkiego. Ktos kto przyjdzie do AF i moze sie normalnie porozumiec nie jest pytany o skonczone kursy szwedzkiego.
Wlasciwie to nie jest w porzadku aby po tylu latach placenia do A-kasy nie dostac zasilku ale z drugiej strony to wstyd i lenistwo zeby po tylu latach nie nauczyc sie jezyka chociaz w stopnu podstawowym.
Druga sprawa to ten z pizzeri. Jezeli mial wlasny biznes to prawdopodobnie nie placil A-kasy.
|
| |
thiara

| 2006-10-16 11:33 "ta kobieta, o ktorej mowa nie mogla sie porozumiec w Arbetsförmedlingen bez tlumacza"!
No dobrze ale nadal bede obstawac przy swoim i powtorze ze jesli nawet skonczylaby sfi (hipotetycznie)to wcale nie znaczy ze dogadalaby sie bez tlumacza. I co wowczas? Tez odmowiono by jej wyplaty? Czy rola Arbetsförmedlingen jest sprawdzanie i ewentualne kwestionowanie kursy sfi?
"Jezeli mial wlasny biznes to prawdopodobnie nie placil A-kasy"
Dlaczego tak uwazasz? Ja raczej watpie zeby nie placil A-kasy - to jego bezpieczenstwo i o tym sie mowi nawet na kursach sfi. |
| |
Puella Örebro

Wpisów: 135 Od: 2006-08-28
| 2006-10-16 12:21 Kochani jestem w Szwecji od lipca. Zarejestrowalam sie w Arbetsförmedlingen w sierpniu jako poszukujaca pracy. Pierwsza rozmowa toczyla sie po angielsku, na nastepna zaproszono tlumacza. Nie znam szwedzkiego - SFI rozpoczynam jutro.Jak sami widzicie nieznajomosc szwedzkiego nie przeszkodzila mi w zarejestrowaniu sie w Arbetsförmedlingen. |
| |
gigge

| 2006-10-16 12:39 No dobrze ale nadal bede obstawac przy swoim i powtorze ze jesli nawet skonczylaby sfi (hipotetycznie)to wcale nie znaczy ze dogadalaby sie bez tlumacza. I co wowczas? Tez odmowiono by jej wyplaty? Czy rola Arbetsförmedlingen jest sprawdzanie i ewentualne kwestionowanie kursy sfi?
Thiara, w tym wszystkim nie chodzi o kurs sfi. Troche chyba zle zrozumialas. Tu chodzi o poradzenie sobie na runku pracy i dogadanie sie z ludzmi. Nie twierdze, ze tej kobiecie sie nie nalezy zasilek bo placac skladke nie wiedziala, ze w razie bezrobocia nic nie otrzyma. Ja na jej miejscu, rzadalbym w takim razie zwrotu wszystkich pieniedzy wplaconych przez nia do A-kassy z odpowiednim oprocentowaniem jak rowniez odszkodowania za niejasne reguly przynaleznosci do A-kassy.
Jak sami widzicie nieznajomosc szwedzkiego nie przeszkodzila mi w zarejestrowaniu sie w Arbetsförmedlingen
Puella a kto tu mowi o rejestracji w AF? Moze przeczytaj dokladniej o co tu chodzi. Zarejestrowac w AF to sie moze kazdy, nawet pies z kulawa noga jezeli posiada PN.
|
| |
Puella Örebro

Wpisów: 135 Od: 2006-08-28
| 2006-10-16 12:51 Gigge moj komentarz byl odpowiedzia tylko na to co napisal na poczatku Darsim:
"byl niedawno przypadek, ze kobieta, ktora pracowala i placila skladke do kasy bezrobotnych, wystarczajaco dlugo, nie dostala zasilku, bo: Arbetsförmedlinge, odmowilo jej zarejestrowania jako bezrobotnej, z powodu zlej znajomosci szwedzkiego.
Arbetsförmedlinge, wymagalo niedawno od osob majacych pobyt w Szwecji skonczonego sfi, zeby mogli zapisac sie jako szukajacy pracy"
Jestem tutaj za krotko aby komentowac drugi watek dotyczacy wyplaty zasilku |
| |
darsim Stolica

| 2006-10-16 16:52 "Wcale nie jest tak jak tu piszecie. Nikt nie wymaga skonczonego sfi. Ta kobieta, o ktorej mowa nie mogla sie porozumiec w Arbetsförmedlingen bez tlumacza! Cale zycie pracowala jako sprzataczka u jakiegos hiszpanskomowiacego szefa i dostawala takie prace, ze nie musiala uzywac szwedzkiego. Ktos kto przyjdzie do AF i moze sie normalnie porozumiec nie jest pytany o skonczone kursy szwedzkiego."
gigge
oficjalnie jest to bezprawne- wymaganie sfi w praktyce bylo tak przez wiele lat, jeszcze jolaes pisala 2 lata temu, ze jej bez sfi nie chcieli zarejestrowac.
Piszesz, ze nie umiala bez tlumacza sie dogadac..?
ok
jest tu wielu Polakow pracujacych i oplacajacych a-kasse, nie umieja po szwedzku ani slowa.
Nie maja czasu i mozliwosci sie uczyc.
Do nich skierowalem ten temat.
W Szwecji nie jest oczywiste, ze dostana to za co placa, co im sie nalezy.
Nauka jezyka jest rzecza bardzo wazna, jesli chce sie pracowac dluzej niz rok i korzystac z czegokolwiek w tym kraju.
Tylko tyle autor chcial powiedziec.
ps
Iranczyk placil podatki i a- kasse.
pizza- express to on zalozyl.
|
| |
maggie Stockholm

Wpisów: 12192 Od: 2001-01-02
| 2006-10-16 17:52 Eh co wy opowiadacie? W żadnym miejscu nie pytają o SFI jeśli ktoś mówi dobrze po szwedzku. Kiedyś sama zapytałam czy potrzebuję pokazac papier z SFI (a takiego nie posiadam bo nigdy nie chodziłąm do szkoły na szwedzki, szkoda mi było czasu). No i pani powiedziała, że „jak sie zna język to papieru nie potrzeba”.
Jeśli przyjdzie ktoś kto ani be ani me, albo ledwo potrafi wyjąkac jak się nazywa to wiadomo, że odsyłają go do SFI, bo co mają robic?
A jak już ktoś przyjdzie po tym SFI i nadal nie zna języka (bo tacy też się zdarzają i pewnie dośc często, do nauki w kncu nikogo się nie da zmusic) to wtedy niewiele mogą zrobic oprócz uznania delikwenta za mniej uzdolnionego.
To chyba naturalne, że jak się szuka pracy to trzeba jakieś tam podstawowe warunki spełnic jak dla mnie to nauka języka takim jest, szczególnie jeśli szuka się pracy w SE i nie na szczeblu międzynarodowym.
Czy nie wydaje wam się podejrzane jak ktoś niby pracował w biurze czy w kasie w szwedzkiej firmie/sklepie i nie mówi po szwedzku? |
| |
darsim Stolica

| 2006-10-16 20:00 "Eh co wy opowiadacie? W żadnym miejscu nie pytają o SFI jeśli ktoś mówi dobrze po szwedzku. "
tak
przychodzi klient do arbetsförmedlinge, zeby zarejestrowac sie jako szukajacy pracy, sfi nie mial skonczone, mowil dosc swobodnie po szwedzku.
Nie zarejestrujemy Cie.
slyszy
czemu nie?
bo nie masz sfi...
przeciez rozmawiam z Toba po szwedzku
tak, ale ja nie wiem czy rozumiesz.
dialog autentyczny.
zreszta fakt, ze nie rejestrowano jako bezrobotnych byl znany i opisywany przez gazety i telewizje.
Teraz tak nie jest?
Tego nie mozna byc nigdy do konca pewnym.
ja uczciwie ostrzegam, pisze na podstawie faktow.
to ze maggie ani giggie nie spotkali sie z czyms, nie znaczy, ze tego nie ma
jak pisalem jolaes jeszcze niedawno miala ten problem,
urzednik jest tu Bogiem.
|
| |
darsim Stolica

| 2006-10-16 20:06 "Czy nie wydaje wam się podejrzane jak ktoś niby pracował w biurze czy w kasie w szwedzkiej firmie/sklepie i nie mówi po szwedzku?"
ok
kolo strängnäs Pfizer buduje duzy obiekt ponad 10000 m kv. za 1 mld koron.
Budowa ma trwac 3 lata.
Wszyscy tam zatrudnieni maja porozumiewac sie wylacznie po angielsku.
Wszystkie rysunki, dokumenty i korespondencja wylacznie po angielsku.
|
| |
darsim Stolica

| 2006-10-16 20:25 dokument opisujacy sytuacje o ktorej ja tu pisze z 2000 roku:
"Arbetsförmedlingens kontakter med sfi-eleverna
Av intervjuerna med handläggare på arbetsförmedlingarna och enkätsvaren framgår att sfi-elevernas kontakt med arbetsförmedlingen skiljer sig markant mellan olika förmedlingar. På några arbetsförmedlingar skrivs eleverna in på förmedlingen redan när de börjar sina studier. På några av förmedlingarna besöker en handläggare sfi i slutet av studietiden och eleverna skrivs då in vid förmedlingen.
I andra fall skrivs de inte in förrän de kommer till arbetsförmedlingen efter avslutade sfi-studier.
Av de handläggare som intervjats underströk i stort sett samtliga att det är viktigt att arbetsförmedlingen informerar sfi-eleverna om arbetsmarknaden redan under studietiden. Man menade att det är viktigt att eleverna vet vad de kan vänta sig när de kommer till arbetsförmedlingen. Några förmedlare påpekade att det är bra också för förmedlingen att vara förberedd på vilka sökande som kommer från sfi till förmedlingen inom den närmaste tiden.
I revisorernas intervjuer framkom att en del arbetsförmedlingar inte vill ha dålig statistik, dvs. inte så många inskrivna och på sikt inte så många långtidsarbetslösa, och sfi-eleverna skrevs därför inte in på förmedlingen förrän de i stort sett var klara med utbildningen. I revisorernas enkät till handläggarna uppgav handläggare vid två arbetsförmedlingar att de nekar arbetssökande utan sfi inskrivning på förmedlingen. "
czyli jak sie komu podoba i przed tym ostrzegam.
http://www.riksdagen.se/de batt/0001/forslag/Rr12/RR120011.asp |
| |
darsim Stolica

| 2006-10-16 20:37 link, ktory podalem do debaty w szwedzkim parlamencie
chyba trudniej o bardziej wiarygodne zrodlo?
Sveriges riksdag
100 12 Stockholm
Telefon: 08-786 40 00
maggie i giggie pewnie i tak nie przekonani.
tak na prawde to odmawianie zapisywania bez sfi bylo (jest?, bedzie?) bardziej powszechne w praktyce niz z tego zrodla wynika, to byla regula, nie wyjatek.
|
| |
thiara

| 2006-10-16 21:59 "Czy nie wydaje wam się podejrzane jak ktoś niby pracował w biurze czy w kasie w szwedzkiej firmie/sklepie i nie mówi po szwedzku?"
Nie wydaje. Chodze do irlandzkiego pubu w centrum sthlmu gdzie nikt z obslugi nie mowi po szwedzku. Poza tym poznalam kobiete ktora pracowala jak fakturzystka w polskiej firmie 7 lat i nie nauczyla sie dotad jezyka. Takich osob/przyadkow jest mnostwo. |
| |
gigge

| 2006-10-16 22:36 poznalam kobiete ktora pracowala jak fakturzystka w polskiej firmie 7 lat i nie nauczyla sie dotad jezyka.
I co to ma byc przyklad kogos do nasladowania? Jasne, ze mozna sie poruszac w swiadku polskim czy arabskim poslugujac sie tylko tymi jezykami ale po co wtedy isc do AF? Moze powinni stworzyc swoje wlasne biuro pracy?
 |
| |
thiara

| 2006-10-16 22:43 napisalam tylko ze nie wydaje sie to podejrzane i ze takich przykladow mozna mnozyc. Kto mowil ze to przyklad godny nasladowania gigge? |
| |
thiara

| 2006-10-16 22:45 "po co wtedy isc do AF?"
chocby po nalezne im pieniadze skoro oplacali a-kasse |
| |
gigge

| 2006-10-16 22:49 chocby po nalezne im pieniadze skoro oplacali a-kasse
Nalezne pieniadze? A-kassa to takie ubezpieczenie na wypadek bezrobocia. Jak wiesz placac skladke ubezpieczeniowa nie zawsze dostaje sie odszkodowanie. Sa pewne warunki, ktore trzeba przestrzegac i wypelniac aby cos dostac. |
| |
thiara

| 2006-10-16 22:53 W tym caly sek ze reguly nie sa jasne.
darsim trafnie napisal ze "W Szwecji nie jest oczywiste, ze dostana to za co placa, co im sie nalezy" |
| |
gigge

| 2006-10-16 22:55 Nie tylko w Szwecji tak jest. |
| |
thiara

| 2006-10-16 22:56 I co w zwiazku z tym bo nie rozumiem? |
| |
gigge

| 2006-10-18 09:51 A co tu jest do rozumienia?
Wszedzie sa urzednicy, ktorzy sa ludzmi poprostu. |
| |