Ala 80
Wpisów: 62 Od: 2006-08-10
| 2006-09-14 12:14 Składniki:
- 60 dag cebuli
- po 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- Bulion warzywny (1 lub 2 kostki)
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półpiasterki. W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i smażyć stale mieszając, aż będzie szklista. Potem wsypać mąkę i smażyć ją razem z cebulą, mieszając (2 minuty).
Wlac 1,5 litra wody, dodać rozkruszone kostki bulionowe i mieszając, doprowadź do wrzenia.
Garnek przykryć i gotować zupę na małym ogniu jeszcze z 20 minutek.
Dodać sól i pieprz do smaku. Można też zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować. Podawac zupkę
posypaną natką pietruszki.
Uwaga! Zupa smakuje wyśmienicie z grzankami z sera. Na piastry bułki nałozyc grubo starty żółty ser, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C, zapiekac, aż ser zacznie się rumienić. Ułóżyc grzanki na talerzu, zalac zupką, podawac natychmiast.
Smacznego |