Autor | Superowskie dania ! |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-11-06 18:06 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-11-06 18:11 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-11-06 18:17 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-11-06 18:29 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
efka100
Wpisów: 704 Od: 2010-12-10
| 2015-11-06 19:55 Kotlety, frytki?? Kto tak je dzisiaj kobieto!
Co za przaśne jedzenie, finezji trochę, bo umrzesz młodo. |
| |
Aby sorell
Wpisów: 11327 Od: 2010-04-16
| 2015-11-06 20:09 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
karolyna1984 Stockholm
Wpisów: 614 Od: 2007-02-20
| 2015-11-06 21:21 Dzien taty jest pojutrze Takze nie spiesz sie zbytnio z tym gotowaniem |
| |
efka100
Wpisów: 704 Od: 2010-12-10
| 2015-11-06 22:02 Żyję, osobniki wątpliwej jakości opuściły forum więc będę zaszczycać częściej go swoją obecnością, Aby Sorell. Mam nadzieję, że TY także zrewidowałeś swoje przekonania i postawę. |
| |
przemislaw Sztokholm / Poznań
Wpisów: 1068 Od: 2006-03-20
| 2015-11-07 03:51 "Dzien taty jest pojutrze (...)".
-Nieprawda, bo 23 czerwca! |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-11-07 08:14 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
lenurka_cytrulka
Wpisów: 681 Od: 2015-06-29
| 2015-11-07 08:24 A może smaczny strudel z jabłkami i serem? |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-11-07 08:36 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2015-11-15 23:08 jedna z rzeczy na ktorej moge zyc
meksykanski coctail z krewetek
-Krewetki gotowane-zimne
-Cebula slodka - vidalia albo czerwona choc vidalia duzo lepsza - starta na tarce o grubych oczkach
-Ogorek surowy - pokrojony w drobna kostke
- Pomidor - pokrojony w drobna kostke
- Seler naciowy pokrojony w drobna kostke
- Avocado - pokrojone na grubsze kawalki
- Kolendra - pol peczka
- Papryczka jalapeno - pokrojone bez pestek w drobniutka kostke
- Sok Clamato - ostry
- Ciut ketchupu Heinz w celu tzw "zlamania smaku"
- Tabasco do smaku
- Sol do smaku
- Sok z limonki
Na zasadzie polskiej salatki wszystkiego po trochu, wymieszac i zalax sokiem Clamato, doprawic ketchupem, sola, tabasco, sokiem z limonki na samym koncu dodac avocado.
Paluchy lizac
To ma wygladac mniej wiecej tak:
http://allrecipes.com/reci pe/87778/mexican-shrimp-cocktail/
ja nie dodaje chrzanu i czosnku bo uwazam ze to psuje smak. proporcji rowniez sie nie trzymam tylko robie taka moja wlasna wersje. pycha
|
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-11-19 18:37 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-11-19 20:27 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2015-11-19 23:24 Ta salatka z krewetek to cos na ksztalt ceviche, przynajmniej ja tak robie I marynuje krewetki w soku z limonki I oliwce z olivek plus czerwona cebulka, ogorek surowy I kolendra. W cieplych klimatach bardzo orzezwiajace danie. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-11-20 16:42 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-11-20 17:16 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2015-11-20 17:59 Ja ziemniaki raczej nie ale zapiekanka z mlodych ziemniaczkow to chetnie:
mlode zimniaki podzielic na polowki I obtoczyc w oliwce zmieszanej z czosnkiem I parmezanem, wrzucic do piekarnika w zaroodpornym naczyniu albo w folii po upieczeniu mozna posypac szczypiorem lub upieczonym bekonem. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-11-20 18:41 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2015-11-21 02:54 Salatka ziemniaczana moze byc wiec dodatkiem do steaka czy innego rodzaju miecha a mozna jedynie zmieniac dodatki czy sosy wedlug upodobania.
Mam tez dobry przepis na stek marynowany po argetynsku z quinoa I z grzybami. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-12-04 22:21 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-12-06 12:22 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-12-18 19:18 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-12-18 19:51 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
prababcia
Wpisów: 1822 Od: 2012-10-21
| 2015-12-18 20:24 Ja tak sobie mysle ile Wy wazycie? Ja po takim jedzeniu
wygladalabym wlasnie jak ten paczek w masle!!! |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-12-18 20:43 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-12-18 20:51 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-12-18 20:59 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
Ronj@
Wpisów: 7627 Od: 2006-08-16
| 2015-12-19 00:04 Twoje zapotrzebowanie na energie, prababciu, jest duzo mniejsze, niz mlodych ludzi pracujacych fizycznie, czy wiodacych aktywny tryb zycia...wiec nie mozna porownywac "jakbym ja..."
|
| |
prababcia
Wpisów: 1822 Od: 2012-10-21
| 2015-12-19 07:16 To jest z mojej strony zwykla zazdrosc, bo ja musze z roznych wzgledow trzymac diete. Chcialaby dusza do raju a grzechy nie daja. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-12-19 10:13 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-12-19 10:13 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2015-12-23 19:37 Kamka, wrzuce ten przepis jak tylko znajde wolna chwilke Pozdr. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2015-12-25 13:29 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-01-08 17:59 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-01-11 08:49 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
mikirurka1
Wpisów: 711 Od: 2009-06-16
| 2016-01-11 13:44 I gdzie jest ten przepis na marynowany stek? |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2016-01-16 00:56 No to juz tak w karnawale zamiast argetynskiego tanga bedzie stek po argentynsku.
Do tego najlepiej nadaje sie cienki plat chudego miesa wolowego , mozna pokroic na cienkie pasy I zamarynowac w sosie chimichurri.
sos: 1 kubek pokrojonej natki pietruszki, 1 kubek oliwy z oliwek,2 zabki czosnku rozgniecione, lyzeczka soli, 1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu, 1/2 lyzeczki pieprzu chili, 2 lyzki oregano, 3 lyzki czerwonego octu winnego, 3 lyzki soku z cytryny I 2 lyzki drobno posiekanej szalotki.
Wrzucic do lodowki na godzine lub 2 a nastepnie smazyc na woku do zrumienienia, dodac ugotowana wczesniej quinoa z suszonymi grzybami, zmieszac z miesem I posypac cienko pokrojonym szczypiorem.
Do tego najchetniej podac Malbec. Smacznego! |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2016-01-16 17:37 Aha, mozna jeszcze dodac czarne oliwki jesli ktos lubi I marynowac steak w calosci ale musi to byc tzw. flank steak. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-01-17 11:57 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-01-29 21:06 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-02-05 22:17 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
ew_sa
Wpisów: 243 Od: 2012-11-29
| 2016-02-06 00:02 Ta telewizyjna panienka nie ma zielonego pojecia co robi i o czym mowi (w dodatku polski trenowala w jakiejs prowincjonalnej szkolce parafialnej), to co ona pokazuje to zwykle kluski ziemniaczane faszerowane miesem, rodzaj knedli. Pyzy to zupelnie co innego: maka, woda lub mleko, jaja, drozdze, maslo, sol i cukier. Z tego formuje sie duze, okragle bulki i gotuje na parze. Niczym sie nie nadziewa, podaje sie do gesi, kaczki i tlustych mies. Pyzy serwuja w Poznaniu i Wlkp a zrobienie ich jest sztuka!
Jedna z moich ciociobabc mieszkala tam i jej szwagierka robila takie pyzy ze palce lizac: duze, gladkie, puszyste. Ileby ich nie zrobila to znikaly w mig. Juz tez tego pewnie nikt nie gotuje bo pracy przy tym bylo bardzo duzo a i technika ich gotowania byla skomplikowana, duzy gar ze specjalnym rusztowaniem, gaza, specjalne szpile do wyciagania itd.
|
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-02-06 11:08 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-02-06 11:20 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-02-06 11:21 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
ew_sa
Wpisów: 243 Od: 2012-11-29
| 2016-02-12 16:28 Niech Ci bedzie Kamka, nie moj cyrk, nie moje malpy, zwykle krusze kopie o duzo wazniejsze sprawy niz regionalne nazwy potraw. Moze tu sie jakis Poznaniak wypowie, taki z dziada pradziada (bardzo wazne w Poz, musi byc przynajmniej piata generacja z korzeniami tamze) a nie z Paledzia (np).
Nazywaj sobie knedle z miesem pyzami ale skoro mieszkasz tutaj to moze powinnas mowic o „kroppkakor”. Poniewaz widze ze z uporem maniaka i troche od rzeczy wklejasz linki to i ja Tobie wkleje, wiarygodny takowy: http://www.koket.se/pelle_ johansson/huvudratter/kott/kroppkakor/
Smaklig spis!
|
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-04-01 21:33 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
glaska
Wpisów: 5 Od: 2016-03-31
| 2016-04-03 21:35 dzięki dziewczyny za fajne przepisy, na pewno się przydadzą |
| |
alwa12
Wpisów: 12778 Od: 2015-08-26
| 2016-04-19 22:08 To i ja sie dolacze do tych superowskich dan.
Chodzi o bigos. Ostatnio kupilam mrozone piersi z kaczki
Upieklam w piekarniku z jablkiem i czerwonym winem.
Sos wlalam do bigosu,ale nie mieso. Mieso to karkowka tez z sosem +podsmazony boczek + posmazona cebula.
Oczywiscie kapusta kiszona i kapusta slodka robiona
w osobnych garnkach,kilka listkow bobkowych i kilkanascie ziarnek jalowca i pieprzu. Na koncu,gdy kapuste polaczylam razem i dodalam sosy,mieso bekon i cebule...
dodalam pierwszy raz powidla ze sliwek i zamrozilam.
Po trzech dniach, zasiedlismy cala banda do stolu....
i 10 L.bigosu zniknelo...Tak wspanialej fuzji smakowej
jaka daly powidla, nigdy wczesniej nie osiagnelam,choc jestem badzo dobra kucharka.
Kaczke serwowalam osobno, lecz wydaje mi sie ze choc sos z kaczki zrobil swoje, to caly smakowy pic lezy
w powidlach.
Polecam
|
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-05-02 19:47 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2016-05-03 03:27 Podobnie jest z przepisem na stek, ktory podalam po argentynsku - smaczniejszy jest na drugi dzien wraz z quinoa kiedy sie wszystko przemaceruje. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-05-03 17:51 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-05-28 17:52 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-06-11 13:00 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-06-11 13:14 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-06-11 13:53 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
BeataKala Sztokholm
Wpisów: 6 Od: 2016-06-14
| 2016-06-14 14:20 Dzięki za przepis na stek! Z pewnością wypróbuję, zwłaszcza że w niedziele odwiedzają nas przyszli teściowie... Pierwszy raz. Zestresowana jestem już dziś.
Tzrymajcie kciuku |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-06-14 18:19 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
zbigniew59
Wpisów: 354 Od: 2010-05-30
| 2016-06-17 20:54 Witam. Chodzi o kubek- ile to jest - są różnej wielkości. |
| |
zbigniew59
Wpisów: 354 Od: 2010-05-30
| 2016-06-17 21:00 A te nazwy -Malbec i chimichurri tylko dla wtajemniczonych? |
| |
zbigniew59
Wpisów: 354 Od: 2010-05-30
| 2016-06-17 21:05 Chyba że to temat dla wąskiego grona wtajemniczonych, - ale w takim wypadku piszcie sobie na PW. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2016-06-18 01:44 Nie, to zadna tajemnica.
standardowy kubek to 250 ml ale to zalezy tez od ilosci miesa I jesli ktos lubi bardziej aromatyczne to mozna I dwa kubki.
chimichuri to nazwa sosu na ktory podalam przepis a Malbec to argetynskie czerwone wino.
ot I cala wiedza tajemna |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-06-18 01:49 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-06-18 01:51 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
pelniaksiezyca
Wpisów: 1427 Od: 2013-06-21
| 2016-06-18 02:58 Pozdrawiam Kamko I zycze milego weekend! |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-06-18 16:31 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
karma
Wpisów: 550 Od: 2016-01-07
| 2016-07-01 19:16 Czytajac wasze przepisy az slinka cieknie . Sami Znawcy . A ja chcialbym zrobic nalesniki z serem, polane (lub oblozone jak kto woli) bita smietana. Problem mam w tym, iz nie moge trafic na ser przypominajacy polski twarozek. Moze Ktos z Was mi doradzi? |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-07-02 09:24 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-07-02 10:03 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
skoczek
Wpisów: 4902 Od: 2003-02-15
| 2016-07-02 13:17 No sprawa jest banalnie prosta:
Mleko ( 3%) zamrazasz na kosc.
Pozniej wyciagasz z opakowania i te bryle wkladasz do uszytego z pieluchy woreczka ( w ksztalcie serduszka
musi byc jak goralki maja).
To podwieszasz gdzies w domu ..np uchwyty od szafku w kuchni.
To sie rozmraza i traci wode. Gotowe...
Jak chcesz bardziej scisle to wyciskasz reka poczawszy od gory.
Dostajesz cos takiego w rodzaju Filadelfi.
|
| |
karma
Wpisów: 550 Od: 2016-01-07
| 2016-07-02 16:13 Dzieki Kamka i Skoczek. Pytanie tylko, co do mleka. Takie z kartonu to kiedys mi sie skwasilo w opakowaniu i capilo jak... z murzynskiej chaty . Czy mowimy o standardmjölk... czy cos extra macie w zanadrzu . |
| |
skoczek
Wpisów: 4902 Od: 2003-02-15
| 2016-07-02 18:16 mleko zwykle w kartonie takie 3%.
No nie takie co stalo w lodowce 100 lat i smierdzi...) |
| |
skoczek
Wpisów: 4902 Od: 2003-02-15
| 2016-07-02 18:24 HALOOOOOOOO!!!!UWAGA!!!!!!!
JA MAM NA MYSLI FILMJÖLK!!!!!!!!!!!! |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-07-02 19:12 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
karma
Wpisów: 550 Od: 2016-01-07
| 2016-07-02 22:58 I chyba w tym tkwi sek! . nie zwykle mleko . Dzieki |
| |
iza Sztokholm
Wpisów: 23425 Od: 2000-09-11
| 2016-07-03 00:24 "Mleko ( 3%) zamrazasz na kosc.
Pozniej wyciagasz z opakowania i te bryle wkladasz do uszytego z pieluchy woreczka"
chodzi oczywiscie o filmjölk
ja wrzucam wieczorem na bardzo drobne sitko, umocowuje w zlewozmywaku i na rano jest juz serek |
| |
yoka
Wpisów: 1851 Od: 2015-05-14
| 2016-07-03 11:21 Sposób na domowy ser jest niezwykle prosty,ale trzeba zachować pewne schematy:
1. mleko może być sklepowe, pasteryzowane, ale nie UHT,
najlepiej 3.2% o jak najkrótszej dacie.
2. mleko 3l wlewamy do gara, dodajemy/jogurt naturalny, sok z jednej limonki/ odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 dni, az powstanie zsiadłe.
3. Po tym czesie stawiamy na kuchanke i bardzo wolnym ogniem ogrzewamy całość /1.5h/ do tem. 60C az widzimy, ze powstają skrzepliny a pod spodem oddziela się serwatka.
4. odstawiamy gar do ostygnięcia i całośc przelewamy przez gaze, pieluchę, wieszamy na kranie do całkowitego odciekniecia, schładzamy i gotowe!
I uwaga, im wyzsza temperatura, tym ser będzie
bardziej such, zbity i moim zdaniem mało smaczny, warto ogrzewac długo i bardzo powoli. Wydajnosc jest rozna, ale można przyjąć , ze z 5L wychodzi około 1kg.
Taki serek robie raz w tygodniu, bo mieszkamy w okolicy gdzie nikt nie słyszał o twarogu..hehe,
a dla ciekawskich to robie tez zółty ser, ale z tym jest nieco więcej zabawy. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-07-03 13:21 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
karma
Wpisów: 550 Od: 2016-01-07
| 2016-07-03 15:58 Dziekuje Wszystkim za recepturke na ser. Szwedzi, co prawda maja bardzo dobry nabial i wybor tegoz... jednak z serem akutat takim im nie "wyszlo" |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-12-29 19:41 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |
kamka1238
Wpisów: 9115 Od: 2007-11-19
| 2016-12-29 19:54 Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu. |
| |