Odwiedzin 37785552
Dziś 2322
Sobota 20 kwietnia 2024

 
 

Forum: Kulinaria - Superowskie dania !

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorSuperowskie dania !
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-11-06 18:06
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-11-06 18:11
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-11-06 18:17
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-11-06 18:29
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
efka100


Wpisów: 704
Od: 2010-12-10
2015-11-06 19:55
Kotlety, frytki?? Kto tak je dzisiaj kobieto!
Co za przaśne jedzenie, finezji trochę, bo umrzesz młodo.
  Profil uzytkownika: efka100     
Aby sorell


Wpisów: 11327
Od: 2010-04-16
2015-11-06 20:09
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: Aby sorell     
karolyna1984
Stockholm


Wpisów: 614
Od: 2007-02-20
2015-11-06 21:21
Dzien taty jest pojutrze Takze nie spiesz sie zbytnio z tym gotowaniem
  Profil uzytkownika: karolyna1984     
efka100


Wpisów: 704
Od: 2010-12-10
2015-11-06 22:02
Żyję, osobniki wątpliwej jakości opuściły forum więc będę zaszczycać częściej go swoją obecnością, Aby Sorell. Mam nadzieję, że TY także zrewidowałeś swoje przekonania i postawę.
  Profil uzytkownika: efka100     
przemislaw
Sztokholm / Poznań


Wpisów: 1068
Od: 2006-03-20
2015-11-07 03:51
"Dzien taty jest pojutrze (...)".

-Nieprawda, bo 23 czerwca!
  Profil uzytkownika: przemislaw     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-11-07 08:14
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
lenurka_cytrulka


Wpisów: 681
Od: 2015-06-29
2015-11-07 08:24
A może smaczny strudel z jabłkami i serem?
  Profil uzytkownika: lenurka_cytrulka     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-11-07 08:36
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kanadolka
Dziki Zachód


Wpisów: 5374
Od: 2004-06-10
2015-11-15 23:08
jedna z rzeczy na ktorej moge zyc
meksykanski coctail z krewetek
-Krewetki gotowane-zimne
-Cebula slodka - vidalia albo czerwona choc vidalia duzo lepsza - starta na tarce o grubych oczkach
-Ogorek surowy - pokrojony w drobna kostke
- Pomidor - pokrojony w drobna kostke
- Seler naciowy pokrojony w drobna kostke
- Avocado - pokrojone na grubsze kawalki
- Kolendra - pol peczka
- Papryczka jalapeno - pokrojone bez pestek w drobniutka kostke
- Sok Clamato - ostry
- Ciut ketchupu Heinz w celu tzw "zlamania smaku"
- Tabasco do smaku
- Sol do smaku
- Sok z limonki
Na zasadzie polskiej salatki wszystkiego po trochu, wymieszac i zalax sokiem Clamato, doprawic ketchupem, sola, tabasco, sokiem z limonki na samym koncu dodac avocado.
Paluchy lizac
To ma wygladac mniej wiecej tak:
http://allrecipes.com/reci pe/87778/mexican-shrimp-cocktail/
ja nie dodaje chrzanu i czosnku bo uwazam ze to psuje smak. proporcji rowniez sie nie trzymam tylko robie taka moja wlasna wersje. pycha

  Profil uzytkownika: kanadolka     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-11-19 18:37
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-11-19 20:27
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1427
Od: 2013-06-21
2015-11-19 23:24
Ta salatka z krewetek to cos na ksztalt ceviche, przynajmniej ja tak robie I marynuje krewetki w soku z limonki I oliwce z olivek plus czerwona cebulka, ogorek surowy I kolendra. W cieplych klimatach bardzo orzezwiajace danie.
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-11-20 16:42
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-11-20 17:16
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1427
Od: 2013-06-21
2015-11-20 17:59
Ja ziemniaki raczej nie ale zapiekanka z mlodych ziemniaczkow to chetnie:
mlode zimniaki podzielic na polowki I obtoczyc w oliwce zmieszanej z czosnkiem I parmezanem, wrzucic do piekarnika w zaroodpornym naczyniu albo w folii po upieczeniu mozna posypac szczypiorem lub upieczonym bekonem.
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-11-20 18:41
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1427
Od: 2013-06-21
2015-11-21 02:54
Salatka ziemniaczana moze byc wiec dodatkiem do steaka czy innego rodzaju miecha a mozna jedynie zmieniac dodatki czy sosy wedlug upodobania.
Mam tez dobry przepis na stek marynowany po argetynsku z quinoa I z grzybami.
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-12-04 22:21
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-12-06 12:22
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-12-18 19:18
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-12-18 19:51
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
prababcia


Wpisów: 1822
Od: 2012-10-21
2015-12-18 20:24
Ja tak sobie mysle ile Wy wazycie? Ja po takim jedzeniu
wygladalabym wlasnie jak ten paczek w masle!!!
  Profil uzytkownika: prababcia     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-12-18 20:43
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-12-18 20:51
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-12-18 20:59
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
Ronj@


Wpisów: 7627
Od: 2006-08-16
2015-12-19 00:04
Twoje zapotrzebowanie na energie, prababciu, jest duzo mniejsze, niz mlodych ludzi pracujacych fizycznie, czy wiodacych aktywny tryb zycia...wiec nie mozna porownywac "jakbym ja..."
  Profil uzytkownika: Ronj@     
prababcia


Wpisów: 1822
Od: 2012-10-21
2015-12-19 07:16
To jest z mojej strony zwykla zazdrosc, bo ja musze z roznych wzgledow trzymac diete. Chcialaby dusza do raju a grzechy nie daja.
  Profil uzytkownika: prababcia     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-12-19 10:13
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-12-19 10:13
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1427
Od: 2013-06-21
2015-12-23 19:37
Kamka, wrzuce ten przepis jak tylko znajde wolna chwilke Pozdr.
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2015-12-25 13:29
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-01-08 17:59
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-01-11 08:49
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
mikirurka1


Wpisów: 711
Od: 2009-06-16
2016-01-11 13:44
I gdzie jest ten przepis na marynowany stek?
  Profil uzytkownika: mikirurka1     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1427
Od: 2013-06-21
2016-01-16 00:56
No to juz tak w karnawale zamiast argetynskiego tanga bedzie stek po argentynsku.
Do tego najlepiej nadaje sie cienki plat chudego miesa wolowego , mozna pokroic na cienkie pasy I zamarynowac w sosie chimichurri.
sos: 1 kubek pokrojonej natki pietruszki, 1 kubek oliwy z oliwek,2 zabki czosnku rozgniecione, lyzeczka soli, 1/2 lyzeczki swiezo zmielonego pieprzu, 1/2 lyzeczki pieprzu chili, 2 lyzki oregano, 3 lyzki czerwonego octu winnego, 3 lyzki soku z cytryny I 2 lyzki drobno posiekanej szalotki.

Wrzucic do lodowki na godzine lub 2 a nastepnie smazyc na woku do zrumienienia, dodac ugotowana wczesniej quinoa z suszonymi grzybami, zmieszac z miesem I posypac cienko pokrojonym szczypiorem.
Do tego najchetniej podac Malbec. Smacznego!
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1427
Od: 2013-06-21
2016-01-16 17:37
Aha, mozna jeszcze dodac czarne oliwki jesli ktos lubi I marynowac steak w calosci ale musi to byc tzw. flank steak.
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-01-17 11:57
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-01-29 21:06
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-02-05 22:17
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
ew_sa


Wpisów: 243
Od: 2012-11-29
2016-02-06 00:02
Ta telewizyjna panienka nie ma zielonego pojecia co robi i o czym mowi (w dodatku polski trenowala w jakiejs prowincjonalnej szkolce parafialnej), to co ona pokazuje to zwykle kluski ziemniaczane faszerowane miesem, rodzaj knedli. Pyzy to zupelnie co innego: maka, woda lub mleko, jaja, drozdze, maslo, sol i cukier. Z tego formuje sie duze, okragle bulki i gotuje na parze. Niczym sie nie nadziewa, podaje sie do gesi, kaczki i tlustych mies. Pyzy serwuja w Poznaniu i Wlkp a zrobienie ich jest sztuka!
Jedna z moich ciociobabc mieszkala tam i jej szwagierka robila takie pyzy ze palce lizac: duze, gladkie, puszyste. Ileby ich nie zrobila to znikaly w mig. Juz tez tego pewnie nikt nie gotuje bo pracy przy tym bylo bardzo duzo a i technika ich gotowania byla skomplikowana, duzy gar ze specjalnym rusztowaniem, gaza, specjalne szpile do wyciagania itd.
  Profil uzytkownika: ew_sa     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-02-06 11:08
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-02-06 11:20
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-02-06 11:21
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
ew_sa


Wpisów: 243
Od: 2012-11-29
2016-02-12 16:28
Niech Ci bedzie Kamka, nie moj cyrk, nie moje malpy, zwykle krusze kopie o duzo wazniejsze sprawy niz regionalne nazwy potraw. Moze tu sie jakis Poznaniak wypowie, taki z dziada pradziada (bardzo wazne w Poz, musi byc przynajmniej piata generacja z korzeniami tamze) a nie z Paledzia (np).
Nazywaj sobie knedle z miesem pyzami ale skoro mieszkasz tutaj to moze powinnas mowic o „kroppkakor”. Poniewaz widze ze z uporem maniaka i troche od rzeczy wklejasz linki to i ja Tobie wkleje, wiarygodny takowy: http://www.koket.se/pelle_ johansson/huvudratter/kott/kroppkakor/
Smaklig spis!
  Profil uzytkownika: ew_sa     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-04-01 21:33
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
glaska


Wpisów: 5
Od: 2016-03-31
2016-04-03 21:35
dzięki dziewczyny za fajne przepisy, na pewno się przydadzą
  Profil uzytkownika: glaska     
alwa12


Wpisów: 12778
Od: 2015-08-26
2016-04-19 22:08
To i ja sie dolacze do tych superowskich dan.
Chodzi o bigos. Ostatnio kupilam mrozone piersi z kaczki
Upieklam w piekarniku z jablkiem i czerwonym winem.
Sos wlalam do bigosu,ale nie mieso. Mieso to karkowka tez z sosem +podsmazony boczek + posmazona cebula.
Oczywiscie kapusta kiszona i kapusta slodka robiona
w osobnych garnkach,kilka listkow bobkowych i kilkanascie ziarnek jalowca i pieprzu. Na koncu,gdy kapuste polaczylam razem i dodalam sosy,mieso bekon i cebule...
dodalam pierwszy raz powidla ze sliwek i zamrozilam.
Po trzech dniach, zasiedlismy cala banda do stolu....
i 10 L.bigosu zniknelo...Tak wspanialej fuzji smakowej
jaka daly powidla, nigdy wczesniej nie osiagnelam,choc jestem badzo dobra kucharka.
Kaczke serwowalam osobno, lecz wydaje mi sie ze choc sos z kaczki zrobil swoje, to caly smakowy pic lezy
w powidlach.
Polecam







  Profil uzytkownika: alwa12     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-05-02 19:47
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1427
Od: 2013-06-21
2016-05-03 03:27
Podobnie jest z przepisem na stek, ktory podalam po argentynsku - smaczniejszy jest na drugi dzien wraz z quinoa kiedy sie wszystko przemaceruje.
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-05-03 17:51
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-05-28 17:52
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-06-11 13:00
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-06-11 13:14
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-06-11 13:53
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
BeataKala
Sztokholm


Wpisów: 6
Od: 2016-06-14
2016-06-14 14:20
Dzięki za przepis na stek! Z pewnością wypróbuję, zwłaszcza że w niedziele odwiedzają nas przyszli teściowie... Pierwszy raz. Zestresowana jestem już dziś.

Tzrymajcie kciuku
  Profil uzytkownika: BeataKala     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-06-14 18:19
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
zbigniew59


Wpisów: 354
Od: 2010-05-30
2016-06-17 20:54
Witam. Chodzi o kubek- ile to jest - są różnej wielkości.
  Profil uzytkownika: zbigniew59     
zbigniew59


Wpisów: 354
Od: 2010-05-30
2016-06-17 21:00
A te nazwy -Malbec i chimichurri tylko dla wtajemniczonych?
  Profil uzytkownika: zbigniew59     
zbigniew59


Wpisów: 354
Od: 2010-05-30
2016-06-17 21:05
Chyba że to temat dla wąskiego grona wtajemniczonych, - ale w takim wypadku piszcie sobie na PW.
  Profil uzytkownika: zbigniew59     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1427
Od: 2013-06-21
2016-06-18 01:44
Nie, to zadna tajemnica.
standardowy kubek to 250 ml ale to zalezy tez od ilosci miesa I jesli ktos lubi bardziej aromatyczne to mozna I dwa kubki.
chimichuri to nazwa sosu na ktory podalam przepis a Malbec to argetynskie czerwone wino.
ot I cala wiedza tajemna
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-06-18 01:49
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-06-18 01:51
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
pelniaksiezyca


Wpisów: 1427
Od: 2013-06-21
2016-06-18 02:58
Pozdrawiam Kamko I zycze milego weekend!
  Profil uzytkownika: pelniaksiezyca     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-06-18 16:31
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
karma


Wpisów: 550
Od: 2016-01-07
2016-07-01 19:16
Czytajac wasze przepisy az slinka cieknie . Sami Znawcy . A ja chcialbym zrobic nalesniki z serem, polane (lub oblozone jak kto woli) bita smietana. Problem mam w tym, iz nie moge trafic na ser przypominajacy polski twarozek. Moze Ktos z Was mi doradzi?
  Profil uzytkownika: karma     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-07-02 09:24
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-07-02 10:03
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
skoczek


Wpisów: 4902
Od: 2003-02-15
2016-07-02 13:17
No sprawa jest banalnie prosta:
Mleko ( 3%) zamrazasz na kosc.
Pozniej wyciagasz z opakowania i te bryle wkladasz do uszytego z pieluchy woreczka ( w ksztalcie serduszka
musi byc jak goralki maja).
To podwieszasz gdzies w domu ..np uchwyty od szafku w kuchni.
To sie rozmraza i traci wode. Gotowe...
Jak chcesz bardziej scisle to wyciskasz reka poczawszy od gory.
Dostajesz cos takiego w rodzaju Filadelfi.
  Profil uzytkownika: skoczek     
karma


Wpisów: 550
Od: 2016-01-07
2016-07-02 16:13
Dzieki Kamka i Skoczek. Pytanie tylko, co do mleka. Takie z kartonu to kiedys mi sie skwasilo w opakowaniu i capilo jak... z murzynskiej chaty . Czy mowimy o standardmjölk... czy cos extra macie w zanadrzu .
  Profil uzytkownika: karma     
skoczek


Wpisów: 4902
Od: 2003-02-15
2016-07-02 18:16
mleko zwykle w kartonie takie 3%.
No nie takie co stalo w lodowce 100 lat i smierdzi...)
  Profil uzytkownika: skoczek     
skoczek


Wpisów: 4902
Od: 2003-02-15
2016-07-02 18:24
HALOOOOOOOO!!!!UWAGA!!!!!!!
JA MAM NA MYSLI FILMJÖLK!!!!!!!!!!!!
  Profil uzytkownika: skoczek     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-07-02 19:12
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
karma


Wpisów: 550
Od: 2016-01-07
2016-07-02 22:58
I chyba w tym tkwi sek! . nie zwykle mleko . Dzieki
  Profil uzytkownika: karma     
iza
Sztokholm


Wpisów: 23425
Od: 2000-09-11
2016-07-03 00:24
"Mleko ( 3%) zamrazasz na kosc.
Pozniej wyciagasz z opakowania i te bryle wkladasz do uszytego z pieluchy woreczka"

chodzi oczywiscie o filmjölk
ja wrzucam wieczorem na bardzo drobne sitko, umocowuje w zlewozmywaku i na rano jest juz serek
  Profil uzytkownika: iza     
yoka


Wpisów: 1851
Od: 2015-05-14
2016-07-03 11:21
Sposób na domowy ser jest niezwykle prosty,ale trzeba zachować pewne schematy:
1. mleko może być sklepowe, pasteryzowane, ale nie UHT,
najlepiej 3.2% o jak najkrótszej dacie.

2. mleko 3l wlewamy do gara, dodajemy/jogurt naturalny, sok z jednej limonki/ odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 dni, az powstanie zsiadłe.

3. Po tym czesie stawiamy na kuchanke i bardzo wolnym ogniem ogrzewamy całość /1.5h/ do tem. 60C az widzimy, ze powstają skrzepliny a pod spodem oddziela się serwatka.
4. odstawiamy gar do ostygnięcia i całośc przelewamy przez gaze, pieluchę, wieszamy na kranie do całkowitego odciekniecia, schładzamy i gotowe!

I uwaga, im wyzsza temperatura, tym ser będzie
bardziej such, zbity i moim zdaniem mało smaczny, warto ogrzewac długo i bardzo powoli. Wydajnosc jest rozna, ale można przyjąć , ze z 5L wychodzi około 1kg.

Taki serek robie raz w tygodniu, bo mieszkamy w okolicy gdzie nikt nie słyszał o twarogu..hehe,
a dla ciekawskich to robie tez zółty ser, ale z tym jest nieco więcej zabawy.
  Profil uzytkownika: yoka     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-07-03 13:21
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
karma


Wpisów: 550
Od: 2016-01-07
2016-07-03 15:58
Dziekuje Wszystkim za recepturke na ser. Szwedzi, co prawda maja bardzo dobry nabial i wybor tegoz... jednak z serem akutat takim im nie "wyszlo"
  Profil uzytkownika: karma     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-12-29 19:41
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
kamka1238


Wpisów: 9115
Od: 2007-11-19
2016-12-29 19:54
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: kamka1238     
Forum -> Kulinaria -> Superowskie dania !
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy









Praca w firmie sprzatajacej (Stockholm )
Potrzebuje hydrawlika (Stockholm )
MYCIE OKIEN (STOCKHOLM)
Sprzatanie minimum 50% lub 100% grafiki (Täby)
Praca (Värmdö )
Praca-sprzatanie (Täby)
Brukarstwo (Täby)
Praca dla ogólno budowlańca (Skåne)
Więcej





Szwecja o smaku lukrecji czyli spotkanie w bibliotece Morenowej.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Kristineberg slott – piękny pałacyk z Kungsholmen.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Muzeum tramwajów w Malmköping.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 20 gości
oraz 0 użytkowników.


Kolejny Polak ofiara szwedzkiego multikulti
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony