Autor | Szwedzkie specjały |
justices
Wpisów: 77 Od: 2013-10-22
| 2013-10-24 00:28 Witam
Pytanko do Was: co najbardziej lubicie w kuchni/potrawach/napojach Szwedzkich ale takich typowo, ze szwedzką flagą w tle
co jest tu dobre a czego lepiej nie jeść/pić/próbować/smakować etc..
Lubię próbować różnych smaków i rozkoszy podniebienia ale wolałabym aby skończyło się to miłą fantazją a nie czkawką przez najbliższy tydzień.
Pozdrawiam. |
| |
darsim Stolica
Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2013-10-24 06:16 http://www.poloniainfo.se/ forum/szukaj.php?szukaj=szwedzka+kuchnia
|
| |
kostrzewskiprzemek@o
Wpisów: 559 Od: 2009-01-28
| 2013-10-24 08:54 Niema to jak nasze Polskie smakolyki , pozdrowionka |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2013-10-24 10:07 "Niema to jak nasze Polskie smakolyki"
szczegolnie napakowane konserwantami
polskie tez smakuja roznie wszystko zalerzy jak kto przygotuje
taki niby to tradycyjny bigos w kazdym domu smakuje inaczej
to samo ze szwedzkim jedzeniem |
| |
darsim Stolica
Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2013-10-24 11:56 Szwedzkie specjały
http://www.youtube.com/wat ch?v=4u9LpPVA1Bg
i tyle w temacie
|
| |
Viggo
Wpisów: 2575 Od: 2012-09-16
| 2013-10-24 14:06 Tutaj mozna sie zapoznac z wieksza iloscia typowo szwedzkich potraw:
http://www.youtube.com/use r/SwedishMealTime?feature=watch
Szczegolnie polecam köttbullar:
http://www.youtube.com/wat ch?v=C8Wu3Bps9ic
oraz sniadanko:
http://www.youtube.com/wat ch?v=C2s0aOhkjmY&list=TLQ7Pnl80BK-X-qAVXZ znWDEZw66WCltid |
| |
darsim Stolica
Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2013-10-24 16:27 Szczegolnie polecam köttbullar"
ok
tzw
kulki miesne
zawarosc miesa?
60- 70 %
reszta to papier toaletowy zmiolony z miesem
|
| |
Viggo
Wpisów: 2575 Od: 2012-09-16
| 2013-10-24 16:37 Mi chodzilo o sposob przygotowania zgodnie z zalaczonym przepisem, do ktorego linkuje, hehehe.
Zawartosc miesa w jakimkolwiek szwedzkim produkcie przetworzonym na poziomie podanym przez D. to sukces! Norma sa np. parowki o zaw. miesa 38-51%. A reszta jest milczeniem.....
Na szczescie jest owiany przez Szwedow zla slawa Lidl, w ktorym, o dziwo, parowki maja zawartosc miesa nawet na poziomie 80% i wiecej. Oczywiscie nie wszystkie, a jedynie te najdrozsze. |
| |
KasiaTom
Wpisów: 1227 Od: 2010-09-23
| 2013-10-24 18:26 Bardzo lubie ziemniaki przygotowywane wg przeroznych przepisow np. potatisgratäng czy hasselbackspotatis.
Ryby. Uwielbiam sledzie np. skärgårdssill. Losos i owoce morza w roznej postaci. Surströmming wcale nie jest taki zly. Normalne kiszone jedzenie. Polska kiszona kapusta tez ma swoj charakterystyczny zapach.
Na uwage zasluguja rozne potrawy z grzybami, np zupa z kurek.
Wspaniale ciasta drozdzowe.
Poza tym tort kanapkowy; smörgåstårta.
Do picia juz niebawem polecam glögg. Lubie ten z whisky.
Szwedzka kuchnia to nie tylko kulki miesne. Zastanawiam sie ktora ksiazka kucharska jest najlepsza. |
| |
Viggo
Wpisów: 2575 Od: 2012-09-16
| 2013-10-24 21:24 Czemu sie tak tych klopsikow czepiliscie?
Kliknijcie na linki, obejrzyjcie SPOSOB przygotowania roznych potraw i posmiejcie troszke, jesli trafi to w wasz humor. |
| |
dorka2012
Wpisów: 1465 Od: 2012-06-01
| 2013-10-24 21:55 mi bardzo smakuja rozne sledzie, te w sloiczkach, iles tam smakow. jem z avokado, przekrajam i do miejsca po pestce wkladam kawalki sledzia, pycha |
| |
simply_Ola
Wpisów: 8853 Od: 2011-01-04
| 2013-10-26 21:16 Kasiu,
tu sa 3 podstawowe ksiazki kucharskie, ktore ciesza sie najwiekszym powodzeniem:
Vår kokbok,
Rutiga kokboken,
Bonniers stora kokbok.
Ja uwazam, ze najlepsza z nich jest Vår kokbok:
http://www.bokus.com/bok/9 789113051000/var-kokbok/ |
| |