Odwiedzin 40323935
Dziś 1127
Wtorek 9 czerwca 2026

Forum: Auto-Moto - ubezpieczenie a numer tymczasowy?

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorubezpieczenie a numer tymczasowy?
nowy tutaj
Stockholm

Wpisów: 6
Od: 2013-05-19
2013-05-25 06:52
Witam wszystkich ,mam maly problem z ubezpieczeniem auta,mam dowod rej. na siebie wraz z numerem -sammordning nadanym przez TS.jednak chcac ubezpieczyc autko w necie, nigdzie nie moge tego zrobic,wciaz wyskakuja komunikaty ,ze nr nieprawidlowy-czyli ten moj tymczasowy pn.macie jakies rady? dodam ,ze przez tel nie dogadam sie.......
  Profil uzytkownika: nowy tutaj     
JOLAND

Wpisów: 10279
Od: 2009-11-24
2013-05-25 08:58
Moge sie mylic,ale czarno to widze,by jakas firma ubezpieczala samochod na samordningsnummer wlasciciela.
Mozesz kupic samochod na tymczasowy numer personalny(samordningsnummer),ubezpieczyc na 1 miesiac(export)ale do pelnego ubezpieczenia musisz byc uznany za zamieszkalego w Szwecji.
  Profil uzytkownika: JOLAND     
mabr

Wpisów: 7793
Od: 2000-09-08
2013-05-25 09:20
Zadzwoń do Folksamu, mają obsługę po polsku:
0771-58 59 08
  Profil uzytkownika: mabr     
nowy tutaj
Stockholm

2013-05-25 18:34
dzieki za numer mabr ,ale powiedzcie mi ,moze za glupi jestem,jak skat tak samo nadaje mi nr tymczasowy ,bo umowe mam pierwsza na 10 mies?to tez nie moge bryki ubezpieczyc????ja do TS pisalem ze chce auto na siebie i tak zrobili,nie na export, to o co tu kaman?Mv,uregulowane i staram sie wszystko ogarniac powoli ,a tu taki zonk?
JOLAND

2013-05-25 19:08
Jakbys mial umowe na 12 miesiecy + 1 dzien ,to bys dostal numer personalny.Nie jestes uznany za zamieszkalego w Szwecji,dlatego dostales tymczasowy numer personalny. Do 12 miesiecy mozna jezdzic na polskich blachach.Mogles zapytac przed zakupem furmanki.
Facet46
Szlachta nie pracuje

Wpisów: 4639
Od: 2009-03-25
2013-05-25 23:52
a w czym przeszkadza tymczasowy nr personalny? Czyzby cos sie nagle pozmienialo? Przez kilkanascie lat funkcjonowalem w Szwecji na takim, ubezpieczalem auta bez problemu... - skoro komus na taki numer zarejestruja to rowniez ubezpiecza.
Chyba jedyny problem pytajacego to jezyk szwedzki, bo po prostu sammordningnummer nie przyjmuja formularze internetowe i trzeba zadzwonic osobiscie do ubezpieczalni.

W to, ze sie cos pozmienialo jednak nie wierze, bo jadac do Polski jesienia przeprowadzic renowacje Porsche po prostu przerejestrowalemje na moje Serce zamieszkale w Polsce, Transportstyrelsen nadalo samordning numer, a Folksam ubezpieczyl bez problrmu. W rozmowie telefonicznej nawet znizki wynegocjowalem.

A to, ze wszelkie formularze internetowe nie obsuguja SN to oczywista oczywistosc
  Profil uzytkownika: Facet46     
nowy tutaj
Stockholm

2013-05-26 07:34
Facet46 ,tak tez slyszalem, ze tak jest,wiec musze po prostu znalezc kogos kto prota
nielogicznym mi sie wydawalo mozliwosc kupna i rejestracji ,a nie moc legalnie jezdzic,
dzieki wam wszystkim za zainteresowanie
JOLAND

2013-05-26 07:43
Dostales od Mabra numer telefonu do ubezpieczalni ,gdzie zglosi sie ktos protajacy po polsku.Napisz pozniej na forum czego sie dowiedziales,bo moze innym sie przydac.
nowy tutaj
Stockholm

2013-05-26 08:29
jutro bede do nich dzwonil,nie omieszkam sie podzielic info
columbus08

Wpisów: 1605
Od: 2010-09-07
2013-05-26 10:41
"Witam wszystkich ,mam maly problem z ubezpieczeniem auta,mam dowod rej. na siebie wraz z numerem -sammordning nadanym przez TS"

Uzyles okreslenia - wraz z numerem -sammordning......

Pytanie jest czy dostales samordningsnummer ktory oznacza:
Skatteregistrering vid vistelse i Sverige i mer än 6 månader men mindre än ett år.

I kazdego roku musisz ubiegac sie wraz z pracodawca na nastepny... z regoly nie ma problemu jesli jest gwarantowana praca z odpowiednim dochodem....

Czy tez posiadasz Personnummer ktory lezy w Skatteverket/Szwecji na innej polce.....

Warto wejsc na strone SV i zapoznac sie co ci sie nalezy a co nie......

Sa tez mozliwosci po otrzymaniu Samordningsnummer otrzymac Personnummer ale trzeba ubiegac sie od nowa...

Profil uzytkownika: columbus08     
columbus08

2013-05-26 11:06
Dlatego internet odrzuca samordningsnummer

ale mozesz osobiscie skontaktowac sie z firma ubezpieczajaca i moga przyjac samochod do ubezpieczenia np. na 1 rok z mozliwoscia przedluzania na nastepne, albo nie....
Oczywiscie warunki ubespieczenia moga odbiegac od tych co sa przyznawane dla osoby z numerem peronalnym SE
JOLAND

2013-05-26 11:14
Czy ty kiedys cos zalapiesz w granicach sredniej?
Zainteresowany ma umowe o prace na osiem miesiecy,numeru personalnego nie dostanie.Facet pisal ,ze ubezpieczal na samordningsnummer,wiec moze sie da.Po kiego ch*** wstawiasz swoje madrosci?
columbus08

2013-05-26 11:30
Joland dlaczego internet wszedzie odrzuca samordningsnummer... mozesz nam wyjasnic ...
JOLAND

2013-05-26 11:38
Moge.Samordninsnummer nie jest polaczony z z miejscem zamieszkania (folkbokföring).To typowy numer do konta podatkowego.Nie znalazlem nigdzie w warunkach ubezpieczenia,ze sie da na niego cos ubezpieczyc,ale i i nic, ze sie nie da.Facet pisal,ze majac samordningsnummer ubezpieczal.Dlaczego mam mu nie wierzyc?
columbus08

2013-05-26 11:51
Ja tez nie podwazam wypowiedzi Faceta,
jedyna z roznic miedzy dwoma tymi Panami jest ze Facet pisze "przez kilanascie lat....a Nowy tutaj jest nie caly rok....

Facet ma "swoja historie na koncie zycia w SE a Nowy tutaj jakby zaczyna/poczatki.... i zycze mu jak najlepiej...

A bez ciebie Joland bylo rzeczywiscie "pusto" jak byles pewien okres obrazony.....teraz jest troche wiecej "zieleni" w kazdym niemal temacie na forum PI....
nowy tutaj
Stockholm

2013-05-27 22:07
Zeby nie zaognic sytuacji -zalatwilem wszystko ,w Folksam ,fakt -po polsku,nie robili zadnych problemow ,a co wazniejsze moglem co nie co co utargowac
Jescze raz dzieki mabr!!
Po za tym , nie ma zadnych ograniczen czasowych... czyli moge miec ubezpieczenie tak dlugo jak oplace oczywiscie ,
szary

Wpisów: 13026
Od: 2005-06-02
2013-05-28 06:40
.Po kiego ch*** wstawiasz swoje madrosci?

a nie mozna bylo inaczej ?? ze sie myli ???
az odechciewa sie tu pisac ..
  Profil uzytkownika: szary     
Forum -> Auto-Moto -> ubezpieczenie a numer tymczasowy?
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Zatrudnie na stale (Stockholm )
Elektryk i pomocnik elektryka (Stockholm)
Zatrudnię płytkarza/ kafelkarza (Stockholm )
Praca (Goteborg )
concrete workers (Stockholm)
Roboty rzemny (Tumba)
Praca monter okien, pomocnik (Sztokholm )
Malarz (Åkersberga )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 17 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony