| Autor | Studia w Szwecji |
nadjowa

Wpisów: 3 Od: 2013-05-20
| 2013-05-20 21:27 Witam! Jestem przyszłoroczną maturzystką i planuję rozpocząć studia właśnie w Szwecji. Nie do końca jednak wiem jak mam się dokładnie za to zabrać. Przeglądałam sporo wątków na tym forum, a wszystkie tematy były właściwie zakładane przez osoby, które maturę zdały rok przed podjęciem tam nauki. I tu pojawia się moje pytanie - czy jeśli chciałabym rozpocząć studia jeszcze tego samego roku, po napisaniu matury, to czy mogłabym się załapać dopiero na kolejny semestr, biorąc pod uwagę okresy rekrutacyjne? Pomóżcie, doświadczeni studenci!
Oprócz tego szukam jakiejś osoby, najlepiej studenta/studentki, który miałby kiedyś chwilkę czasu porozmawiać na gadu-gadu/skype/facebooku i odpowiedzieć na kilka mniejszych pytań żeby rozwiać moje wątpliwości na temat studiów tam!
Pozdrawiam  |
| | |
dorka2012

Wpisów: 1465 Od: 2012-06-01
| 2013-05-20 22:59 musisz zlozyc papiery do 15 kwietnia jesli chcesz studiowac od jesieni (czyli miec zdana mature do tego czasu):
15 April 2013: Admission application deadline
https://www.universityadmi ssions.se/en/All-you-need-to-know1/Findin g-out-more/Key-dates/EUEEA-Bachelors-and- Masters-autumn/
tu masz informacje w jez angielskim.
w jakim jezyku bedziesz chciala studiowac? ang czy szw? |
| | |
Fotomagic

Wpisów: 5 Od: 2013-05-23
| 2013-05-23 23:28 Witam Was! Jestem tu nowy i mam nadzieję że ten wątek się rozwinie, bo sam za rok piszę maturę i chciałbym rozpocząć studia w Szwecji od jesieni 2014
Może na początek, czy bez znajomości Szwedzkiego, tylko angielskiego jesteśmy w stanie wszystko załatwić, przynajmniej przez pierwszy rok? |
| | |
dorka2012

| 2013-05-24 00:19 tak, tu znaja angielski, jak chces studiowac po angielsku to wystarczy. jakis rok temu byl tu watek o studiach, wszystkich szczegolach, moze poszukaj
ale co do terminow, nie jest tak, ze matura jest w maju? a zarejestrowac sie trzeba do kwietnia (poprzedni wpis - link) by studiowac od jesieni |
| | |
nadjowa

| 2013-06-10 15:37 Matura jest właśnie w Maju, dlatego chciałam wiedzieć, czy ewentualnie można dosłać jej wyniki (i czy w ogóle one się jakkolwiek przydadzą, czy też bardziej oceny itd) już po otrzymaniu jej wyników - czyli mniej więcej w czerwcu, żeby móc zacząć studiować tej samej jesieni. Chciałabym mieć to szybko z głowy!
A co do pytania, to chciałabym studiować w całości w języku angielskim, a sama nie wiem, czy jest to możliwe w 100%. Chcę się oczywiście też nauczyć szwedzkiego, ale boję się skakać na głęboką wodę i od razu podejmować studia w obcym mi języku.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi! |
| | |
nadjowa

| 2013-06-10 16:01 Przepraszam za dwa posty pod rząd, ale doczytałam, że dla studentów zza granicy, którzy kończą szkołę PO 20 CZERWCA termin nadsyłania wyników trwa do 5 lipca. (informacja z oficjalnej strony)
I tu pojawia się pytanie:
Ktoś się orientuje może jak bardzo liczą się oceny, jak matury, czy w ogóle jakoś ona się liczy? I czy może trzeba zrobić coś w deseń 'högskoleprovet' żeby móc się dostać.
Pozdrawiam. |
| | |
dorka2012

| 2013-06-10 17:05 jak bardzo liczą się oceny, jak matury, czy w ogóle jakoś ona się liczy? I czy może trzeba zrobić coś w deseń 'högskoleprovet' żeby móc się dostać.'
oceny sie licza, na tej podstawie przyjmuja studentow. wyniki przelicza sie na punkty (oni to jakos przeliczaja jak przeslesz wyniki). przy opisie kierunku w danej szkole masz wymagania.
högskoleprovet jest po szwedzku |
| | |
dorka2012

| 2013-06-10 17:25 sa kierunki na ktorych mozna studiowac po angielsku
http://www.studentum.se/ut bildningar_paa_engelska_i_sverige___1369_ _.html#moreAboutSearch |
| | |