| Autor | Dziecko urodzone w Szwecji |
7joan7

Wpisów: 5 Od: 2013-05-16
| 2013-05-16 17:20 Prosze o wszelkie informacje dotyczace narodzin dziecka w Szwecji: co trzeba pozałatwiać i gdzie? Chodzi mi o wszystko: rejestrację dziecka- gdzie to mogę zrobić, co mi jest do tego potrzebne i inne formalnosci jakie musze wykonac po narodzinach dziecka.
Dziecko urodzilam w kwietniu tego roku.
Z góry dziękuję
Joanna |
| | |
cczarnulka

Wpisów: 323 Od: 2006-09-11
| 2013-05-16 23:00 Ale o co konkretnie Ci chodzi ?? Rejestracje w PL urzedach ?? czy tutaj ??
Pers.nr dziecko dostaje w pare min po narodzinach(co pewnie wiesz ), automatycznie jest zarejestrowane w FK, jedynie co musisz to po 3 msc zlozyc wniosek o pobyt do Migrationsverket. Papiery na nadanie imienia, barnbidrag przychodza do domu - nigdzie nie musisz jezdzic
Oo wlasnie przy okazji przypomnialas mi ze moje mlodsze jest w SE juz nielegalnie hehe |
| | |
7joan7

| 2013-05-18 00:53 o Szwecje mi chodzi
Mój synuś ma już ponad miesiąc a papiery nie przyszły.... Pers.num. dostał zaraz po urodzeniu- po paru dniach. Od znajomych jednsk słyszałam że jak się nie poda w Skattcie imion to po 2 miesiącach jest kara... Wniosek o barmbidrag wypełniłam w FK jednak pieniędzy też nie ma.... Niektórzy znajomi odsyłają nas do Familjebostader ale tam w ogóle nic nie da sie zsłatwić-ci odsyłają znowu do rejestracji dziecka w Boplats... naprawdę już sama nie wiem co i gdzie mam załatwiać...
Odnośnie zasilku na dziecko mam juz zamówioną rozmowę z FK. Nie wiem tylko czy muszę gdzieś rejestrować dziecko ... no i potrzebny mu paszport i dowód osobisty- jeśli wiecie gdzie i jak sie to załatwia / proszę o info. Jestem w Szwecji od 3 lat i tez zastanawia mnie czy ja moglabym sie ubiegac sie o obywatelstwo szwedzkie po urodzeniu tutaj dziecka... no, troszke mi sie namnozylo pytan
Dziekuje cczarnulko za pomoc |
| | |
cczarnulka

| 2013-05-18 16:07 Hmm to ja nie rozumiem..urodzilam tutaj 2 dzieci i z pierwszym jak i z drugim nic nie musialam jezdzic zalatwiac (oprocz migracyjnego)... numer personalny dostwali w szpitalu zaraz po narodzinach (wpisany na kartce gdzie siatki centylowe, waga itp) i zabieralam ze soba z cala dokumentacja porodu i zolta ksiazeczka zdrowia..po paru dniach przychodzily papiery ze Skatteverket o nadanie imienia (masz na to 3 msc) i z FK o barnbidrag. Familjeböstader nic Ci nie da....Dowodu nie zrobisz - w PL tylko. Paszport tymczasowy /rejestracja w USC/PESEL itp - w kosulacie ew. sam paszport tymczasowy w kosulacie a reszta w PL cos mi sie obilo o uszy ze nie ma juz dzieciom rocznych paszportow, tylo 5 letnie...dowiem sie w nast tyg ale bez PESELU i tak tylko tymczasowy Ci zrobia O obywatelstwo mozesz sie starac po 5 latach...nie wiem dokladnie jeszcze jak to wyglada, cos slyszalam ze mozna zlozyc wniosek po 4 latach bo to troche trwa.. -urodzenie dziecka nic nie daje . Zreszta ono tez dostanie szwedzki paszport dopiero jak Ty go dostaniesz |
| | |
Viggo

Wpisów: 2575 Od: 2012-09-16
| 2013-05-18 21:33 O obywatelstwo mozna zlozyc podanie po 3 latach, jesli jest sie w zwiazku malzenskim lub partnerskim z obywatelem Szwecji od co najmniej 2 lat. Po 4 latach jesli jest sie uchodzca i ma azyl. Po 5 latach jesli jest sie emigrantem z innego kraju unijnego i posiada stale prawo pobytu (permanent uppehållsrätt) lub stale pozwolenie na pobyt (permanent uppehållstillstånd).
Wysylajac papiery chodzby 1 dzien przed tym terminem ryzykujesz odrzucenie wniosku i utrate pieniedzy za rozpatrzenie tego wniosku (1500 kr za kazda osobe).
Urodzenie dziecka nie ma absolutnie zadnego wplywu na okres pobytu w Szwecji potrzebny do wystapienia i otrzymania obywatelstwa. |
| | |
Franek Smigło

Wpisów: 140 Od: 2012-07-19
| 2013-05-18 21:59 no nie..rece opadaja... zastanawiam sie KTO tym dziunia takie glodne kawalki wciska w Pl przed wyjazdem czy juz w SW? sadza ,ze po urodzeniu dziecka sam Krol szwedzki w nagrode je beatyfikuje i to ,subito, urodzic mozna wszedzie nawet na wakacjach w Ugandzie i co z tego wynika?? |
| | |
7joan7

| 2013-05-19 20:51 Moje zapytania wiążą się chęcią uzyskania informacji na tematy o których nie mam pojęcia Franek ale Twoje komentarze wezmę również pod uwagę... Pisząc tutaj i pytając chcę się upewnić w tematach które mnie nurtują ponieważ słyszałam o pewnych możliwościach- jak widać nie wszystkie są prawdziwe ale można było delikatniej zwrócić uwagę
Dziękuję Wam za udzielenie informacji i czekam Cczarnulko nacresztę informacji |
| | |
cczarnulka

| 2013-05-21 18:24 Franek - jesli to co napisles mialo tyczyc sie rowniez mnie - to wypraszam sobie ..... dziunie to se mozesz w domu publicznym znalesc.... tak wogule to o co chodzi ??
dziewczyna sie kulturalnie pyta co robic po urodzeniu dziecka , gdzie rejestrowac, a tu oczywiscie ktos musi z jadem wyskoczyc....w sumie standard..powinnismy sie do tego przyzwyczaic ....
p.s mieszkajac w PL tez nie powinno sie pytac/rejestrowac , pobierac rodzinnego/macierzynskiego...NO TU TO DOPIERO RECE OPADAJA.. ....
|
| | |
7joan7

| 2013-05-22 00:46
Dzwoniłam wczoraj do Skatu i się wyjaśniło. Muszę dać imiona dziecku ale papiery mi dopiero wyślą- nie muszę nigdzie jeździć
Teraz zależy mi na wyjeździe do Polski i intresuje mnie czy mogę dziecku chociaż jakiś dowód tymczasowy wyrobić bez konieczności odwiedzania konsulatu tylko na miejscu, tzn w Goteborgu
Dzięki Cczarnulko!! a tacy jak Franek to nieodzowne towarzystwo kazdego forum- widac tak byc musi |
| | |
cczarnulka

| 2013-05-22 18:22 Tylko konsulat i paszport tymczasowy , pierwszy mozna zrobic bez peselu...tylko personbevis ze skatteverket  |
| | |
7joan7

| 2013-05-29 16:14 Dzięki wielkie. Już wiem wszystko, podzwoniłam gdzie trzeba i uzyskałam dodatkowe informacje Dziękuję za nakierowanie. Miłego dnia!!! |
| | |