Odwiedzin 40326522
Dziś 3714
Wtorek 9 czerwca 2026

Forum: Rodzina w Szwecji - psychiczne znecanie się....

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorpsychiczne znecanie się....
Nirvana

Wpisów: 50
Od: 2012-10-14
2013-05-11 18:44
kiedyś on mnie manowił do przyjazdu tutaj.... Podobno inne realia,inne możliwości.Nauczyłam się języka.... zaczęłam pracować w swoim zawodzie.....okazało się, ze od kiedy zaczęłam sama sobie radzic,zaczeło się dziać coraz gorzej (a ja to wszystko dla niego robiłam)....Teraz nie ma dnia bez awantur,bez wytykania....trochę się krepuje pisząc o tym bo nie jestem osoba dzieląca się swoimi domowymi problemami.....zastanawiam się tylko ile kobiet, które przestały być ''sierotkami Marysiami'' ma podobnie ???? i jak sobie z tym radza ????
  Profil uzytkownika: Nirvana     
JOLAND

Wpisów: 10279
Od: 2009-11-24
2013-05-11 19:04
Masz prace ,znasz jezyk,jestes samodzielna.Jak Cie wku*** dokumentnie,to sama dasz sobie rade.
  Profil uzytkownika: JOLAND     
prababcia

Wpisów: 1822
Od: 2012-10-21
2013-05-11 21:20
Odpowiedz najpierw na pytanie; Dlaczego? co go boli? ze sie tak zmienil? Przeciez gdyby byl taki od poczatku, to bys sie z nim nie zwiazala. Rozumiem ze Ci jest ciezko, zwlaszcza ze nie masz tu bliskich. A ze piszesz o tym na Forum, to tez dowod prawdziwych zmartwien.
  Profil uzytkownika: prababcia     
Nirvana

2013-05-11 23:07
Nie wiem......na poczatku chciał ......zebym się zaadoptowala-Ty jesteś u kogos to się dostosuj......i tak się starałam....dostosowalam się .....potem powstaly kolejne zarzuty.....absurbalne....
skoczek

Wpisów: 4902
Od: 2003-02-15
2013-05-11 23:29
ale sciema jakas ten temat....
  Profil uzytkownika: skoczek     
dorka2012

Wpisów: 1465
Od: 2012-06-01
2013-05-11 23:46
'Nauczyłam się języka.... zaczęłam pracować w swoim zawodzie.....'

czy jestes tu jak wskazuje poczatkowa data Twojego rejestru w forum - od polowy wrzesnia zeszlego roku? czyli pomijajac czekanie na nr pers cos okolo 6 miesiecy jak nauczylas sie jezyka i pracujesz w swoim zawodzie? ciekawe jaki to zawod ze tak niewiele czasu wystarczylo

tez wydaje mi sie ze to sciema
  Profil uzytkownika: dorka2012     
violina
Gbg

Wpisów: 2015
Od: 2007-03-01
2013-05-11 23:54
Dorcia, koteczko, data rejestru na forum nie oznacza, ze wtedy "podejrzana" przyjechala do Szwecji. tylko, ze zaczela wtedy pisac na forum. Przebywac na forum i w Szwecji, mogla juz wczesniej, ale nie miala ochoty zabierac glosu w forumowych dyskusjach albo nie miala nic do powiedzenia
  Profil uzytkownika: violina     
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 17008
Od: 2000-09-01
2013-05-11 23:55
A co wy macie ostatnio jakas dziwna wiare w to, ze kazdy tu sobie zalozyl konto z dniem przyjazdu do Szwecji? Juz co najmniej drugi raz to widze w ciagu ostatnich kilku dni. Ktos ma komkretny problem/pytanie to mu odpowiedzcie. Nie potraficie lub nie chcecie odpowiadac to wypad. Jest wiele innych tematow do dyskusji.
  Profil uzytkownika: kajetan     
violina
Gbg

Wpisów: 2015
Od: 2007-03-01
2013-05-12 00:08
Kajetan bo na forum to "wszyscy jestesmy podejrzani" (to takze tytul ksiazki napisanej przez Chmielewska, wiec go ukradlam)
  Profil uzytkownika: violina     
dorka2012

2013-05-12 01:07
alez ty sie kategoryczny zrobiles, Kajetan, na milimetr nie mozna zboczyc z tematu luz zazartowac, bo zaraz 'wypad'. jak jakies wojsko.

no dobrze, obsztorcowana, wyrazam skruche

ja sama zreszta zarejestrowalam sie po jakims czasie
dorka2012

2013-05-12 01:14
... a wlasciwie to powinni wszyscy sie od razu rejestrowac, bo to dowod polskosci

(zartuje nie na temat )
prababcia

Wpisów: 1822
Od: 2012-10-21
2013-05-12 08:08
A wiecie po ilu latach ja sie zarejestrowalam? Na Forum to rozmowa, z ktorej w kazdej chwili mozna sie wycofac, czasem mozna pomoc. Dla mnie to jedyny polski kontakt "na codzien". Mam juz swoje sympatie (wspolne zainteresowania i poglady) no i przyznam antypatie. Dawno temu w pracy, przychodzily do mnie kolezanki (szwedki) z swoimi problemami, czasem wystarczy "sie wyzalic", komus na kim mozna polegac.
  Profil uzytkownika: prababcia     
bravo78.78

Wpisów: 207
Od: 2011-02-17
2013-05-12 11:45
NIRVANA,mysle ,ze jak jestes na tyle samodzielna tak jak piszesz ,to nie uzalaj sie nad soba,ani tym bardziej nad nim...,z tego co piszesz to wg.mnie wyglada on na typowego dyktatora pana i wladce,idz swoja droga!!,olej go ,bo jesli teraz sa takie zgrzyty ,to co bedzie dalej?
  Profil uzytkownika: bravo78.78     
Ronj@

Wpisów: 7647
Od: 2006-08-16
2013-05-12 13:57
"kiedyś on mnie manowił do przyjazdu tutaj.... Podobno inne realia,inne możliwości.Nauczyłam się języka.... zaczęłam pracować w swoim zawodzie.....okazało się, ze od kiedy zaczęłam sama sobie radzic,zaczeło się dziać coraz gorzej (a ja to wszystko dla niego robiłam)"

zartujesz? nie dla siebie?

"....Teraz nie ma dnia bez awantur,bez wytykania....trochę się krepuje pisząc o tym bo nie jestem osoba dzieląca się swoimi domowymi problemami.....zastanawiam się tylko ile kobiet, które przestały być ''sierotkami Marysiami'' ma podobnie ???? i jak sobie z tym radza ????"

ukladaja sobie zycie! bez psychopaty!
  Profil uzytkownika: Ronj@     
maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2013-05-12 23:05
Prowokacja czy nie, problem wcale nie jest taki egzotyczny.
Wielku facetow ma trudnosci w przestawieniu sie z pozycji tego co wie najlepiej, wszystko potrafi, wszystkim rzadzi i sam portfel zapelnia do pozycji... poprostu partnera.

Kiedys byla seria artykulow o tym w jakiejs polskiej gazecie, wlasnie dotyczaca usamodzielniania sie kobiet, ktore wczesniej byly przyslowiowymi sierotkami.
Samodzielnosci i samowystarczalnosc kobiety moze faceta przerazic, bo zaden facet nie chce sie czuc gorszy od swojej partnerki.
Moze w tym przypadku facet stanal w miejscu, podczas kiedy kobieta rozwija sie/ spelnia zawodowo.

Teoretycznie to facet powinien byc z niej przede wszystkim dumny ale zdarzaja sie przypadki, gdzie panowie zamiast wspierac, niejako rywalizuja z partnerka.
  Profil uzytkownika: maggie     
margot70

Wpisów: 1787
Od: 2010-08-30
2013-05-14 10:02
Ja slyszalam tu i tam o wielu takich przypadkach...
Byl nawet tutaj kiedys zalozony temat o takim psychopacie, ale temat zostal zjedzony przez formuowiczow, o ile pamietam....
Sprowadzaja kobiety z Polski, zaczyna sie oczywiscie wielka miloscia i obietnicami...potem zaczynaja sie swirlandie!
Jest jakas epidemia wrecz chorych , naprade chorych ludzi..
Tego jest wiecej niz nam sie wydaje ...a taki psychopata jak mu jedna ucieknie to dawaj jedzie po nastepna...

Uciekaj dziewczyno! dasz sobie juz rade ...
jesli zauwazylas , ze facet ma psychiczne problemy,to uciekaj! bo moze byc tyyyyylko gorzej....nigdy lepiej...
powodzenia...
  Profil uzytkownika: margot70     
Nirvana

2013-05-18 01:31
Jakie to proste,zycie bez psychopaty ktoś pisze....Inny,ze sciema,kolejny się smieje.....to nie jest takie proste, nic gdzie uczucia sa wplatane, zalawirowane nie jest proste. jestem w Se cztery lata-przepraszam,ze pierwszego dnia nie zalogowałam się na poloniainf ......
Nirvana

2013-05-18 01:35
Nie użalam się...chciałam poznać podobne kobiety, z podobnym problemem.....jak sobie poradziły?????....ale ktoś już szufladkuje- nie znając sytuacji, nie znając osob........
Nirvana

2013-05-18 01:38
ktoś pisze odejdź....łatwo tak pisać jak się nie kocha.....
margot70

2013-05-18 07:47
no, ale ja grzecznie ci radze, czego sie denerwujesz?
Nie wiem jak jest dokladnie u Ciebie...tutaj na forum latwe to nie jest do stwierdzenia...
ale jesli np cie bije, robi tzw "pranie mozgu" w sensie ze psychicznie manipujuje toba...to to co ty czujesz nie ma tak naprawde nic wspolnego z miloscia, to jest tzw syndrom kobiet maltretowanych...tobie sie tylko tak wydaje, ze kochasz, naprawde!
Nie ty jedna tak to czujesz, to bardzo znane zjawisko!
Bardzo ciezko jest wyciagnac kobiete z takiego zwiazku, jest tak zamnipulowana przez psychopate, ze to ona poczuwa sie do winy, to wlasnie te kobiety uwazaja, ze "im sie nalezalo bo sprowokowaly, bo zawinily..."
naprawde tak sie dzieje...
Nie wiadomo dlaczego tak jest, ale czym wiekszy psychopata, im bardziej przesladuje,im starszy zwiazek...tym gorzej sie z tego wyrwac....
To nie uczucie, to poczucie winy, ktore ci wmanipulowal i litosc, ktora sie facet oslania....
Najlepsze w takich sytuacjach sa osoby trzecie, ktore ci moga pomoc...ale sama musisz chcec tak naprawde takiej pomocyy...musisz chcec pomocy a nie tylko mozliwosci pogadania o tym...
Bo jesli mowisz, ze jest naprawde zle a potem mowisz o uczuciach no to przepraszam cie bardzo, ale latwo z toba nie bedzie....
wiem co mowie, wyciagalam dziewczyne z takiego zwiazku ...i w ogole mnie takie rzeczy interesuja...
Musisz zaczac zmieniac swoje podejscie do niego...zaczac od siebie, walczyc wlasnie z tym syndromem, ktory ewidentnie cie juz dopadl...Musisz sobie powtarzac ze zrozumieniem, ze to nie milosc, ze to litosc i manipulacja, ze wspaniale dasz sobie rade bez niego, ze jestes silna, ze mozesz jeszcze spotkac cudowna milosc...
Niby takie proste teksty a wcale nie takie latwe bo trzeba w nie uwierzyc...
JOLAND

2013-05-18 08:24
"ktoś pisze odejdź....łatwo tak pisać jak się nie kocha....."

Jakbys kochala i byla kochana,to nie byloby mowy o znecaniu psychicznym.Pokochalas kogos ,kogo pokochac nie powinnas.
Dlaczego w tym trwasz?
Boisz sie ucieczki z tej sytuacji,czujesz sie odizolowana,wystraszona,ze sobie nie poradzisz.Cieszysz sie z kazdego milego gestu ze strony partnera(sa takie ,prawda?).
Syndrom Sztokholmski nie dotyka tylko porwanych i porywaczy,moze wystapic takze w zwiazku.Poczytaj sobie o tym.
margot70

2013-05-18 09:18
"syndrom kobiety maltretowanej" sie to nazywa
sydrom sztokholmski , ma dosc podobne dzialanie, to:

http://pl.wikipedia.org/wi ki/Syndrom_sztokholmski

a to jest :

http://pl.wikipedia.org/wi ki/Zesp%C3%B3%C5%82_maltretowanej_%C5%BCo ny

i troche do poczytania o tym :

http://www.psychologiczne- testy.pl/zespol-maltretowanej-zony-%E2%80 %93-gdy-mezczyzna-zneca-sie-nad-kobieta.h tml

http://www.niebieskalinia. pl/przewodnik_ustawa/poradnik_-_eksperci_ radza/01._Jerzy_Mellibruda.pdf

http://historia_kobiet.w.i nteria.pl/teksty/zbrodnia.htm
JOLAND

2013-05-18 09:44
Nie bede Ci udawadnial,ze mam racje,bo nie o to chodzi.
Przanalizuj slowo maltretowanie, czyli postepowanie,ktorego intencja jest zadanie cierpienia innej osobie.

Ktos,kto znaca sie psychicznie nie musi byc swiadomy tego co robi.Nie zawsze jego intencja jest cierpienie innej osoby.
misica
Poznań

Wpisów: 778
Od: 2009-04-19
2013-05-18 09:59
Nirvana,jesli mieszkasz w Sztokholmie to odezwij sie na maila,ktory podalam w swoim profilu, bo o pewnych rzeczach lepiej rozmawiac w 4 oczy niz na forum.

Pozdrawiam i 3maj sie i sluchaj tych co mowia, ze trzeba sie od tego odciac. Wiem, ze to nie latwe, naprawde wiem, za dobrze wiem, ale taka prawda.
  Profil uzytkownika: misica     
margot70

2013-05-18 10:09
a co, ze niby ja sie z toba joland sprzeczam?
chcialbys, ale nic z tego hehehe
ja tylko mowie ...nic wiecej, zadnych podtekstow, nic
czyste rady dla dziewczyny...
JOLAND

2013-05-18 13:02
"a co, ze niby ja sie z toba joland sprzeczam?
chcialbys, ale nic z tego hehehe"

Alez skad ci przyszly do glowy takie robaczywe mysli
o jakiejs sprzeczce? Myslalem,ze podyskutujemy na ten temat,bo napisalas,ze interesujesz sie takimi rzeczami.
Forum -> Rodzina w Szwecji -> psychiczne znecanie się....
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca dla płytkarza (Stockholm Uppsala)
Hydraulik /Rörmockare (Jordbro )
Praca sprzątanie (Tyresö )
Prace ogrodnicze - okolice Sztokholmu (Akersberga)
Praca w firmie sprzątającej (Södertälje )
Sprzątanie (Sztokholm )
Praca w PL ścianki działowe GK/sufity modułowe (Chełm)
Szukam pracownika do prac zewnętrznych (Värmdö )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 10 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony