Odwiedzin 40326489
Dziś 3681
Wtorek 9 czerwca 2026

Forum: Na każdy temat - Szacunek do siebie samego

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorSzacunek do siebie samego
Viggo

Wpisów: 2575
Od: 2012-09-16
2013-05-07 09:41
Temat zakladam po ostatnim wpisie Kajetana, ktoremu moje (i nie tylko moje) drobne dygresje na temat szacunku do samego siebie w innych tematach niezmiernie przeszkadzaja.

Zastanawiam sie jakim prostakiem i pustakiem trzeba byc, zeby nie miec szacunku do samego siebie. Czy wystarczy dorobic sie pieniedzy, zeby zaczac czuc do siebie takie obrzydzenie, ze ratunku szukac pozostalo li tylko w wywyzszaniu sie w stosunku do swych pobratymcow?

Nie pije tutaj do zadnej konkretnej osoby, gdyz takich osob jest kilka na forum. Zauwazylem, ze co poniektorzy forumowicze czuja wstret i odraze zwiazana z kontaktem z pospolstwem. Ignoruja zapytania skierowane bezposrednio do nich, nie rozwijaja tematow nawet na wyrazna prosbe tych mniej inteligentnych, ktorzy nijak nie moga zrozumiec o co danej osobie w jej wpisie chodzilo. Stad moje pytania do was, drodzy forumowicze:

1. Jak sadzicie, co takie osoby trzyma na tym, jakze przyziemnym, forum?

2. Czy posiadanie jakiejs konkretnej kwoty pieniedzy w banku, akcjach lub nieruchomosciach pozwoli mi obrazac innych?

3. Jaka to kwota i komu wykazac sie odpowiednim wyciagiem bankowym lub odpowiednim adresem zamieszkania?

4. Czy w pewnym momencie osoby takie nie czuja, ze staja sie posmiewiskiem?

I najwazniejsze pytanie:

5. Czy osoby te nie czuja ni grama szacunku w stosunku do siebie samych i musza innych ponizyc, aby poczuc sie lepiej?

Odpowiedzi moga udzielac zarowno osoby z wyzszych sfer, jak i zwykli ludzie, przeczytam wszystkie.
  Profil uzytkownika: Viggo     
SKUTER-KA

Wpisów: 528
Od: 2013-03-18
2013-05-07 11:20
``Odpowiedzi moga udzielac zarowno osoby z wyzszych sfer, jak i zwykli ludzie, przeczytam wszystkie.``

Profil uzytkownika: SKUTER-KA     
dankom

Wpisów: 4278
Od: 2003-01-28
2013-05-07 12:21
To moze o szacunku generalnie!

Szczerze az do bolu....bez chamstwa i nagonek... Wiem, ze otwieram puszke Pandory, ale wkoncu trzeba przelamac ten temat tabu....

Viggo - Sam poruszyles sprawy ekonomiczne..

Na tym forum to trzeba cholernie uwazac, aby przypadkiem nie odstawac od najnizszego poziomu tutaj. Bo to on najbardziej szczeka i gryzie. I to on jest najbardziej czuly na wszelkie roznice, ktore sam tworzy.
Dla mnie wrecz smieszne jest, kiedy niektorzy ze stwierdzenia, ze ktos zjadl kanapke z szynka wyciaga wniosek, ze on sie wywyzsza, bo oni jedza z serem! I trzeba go zmieszac z blotem, zeby mu sie nie wydawalo, ze jest lepszy...
Czy wam sie podoba czy nie, to na tym forum sa rozni ludzie. Rowniez z rozna ekonomia. Od tych, ktorzy dopiero startuja i zaczynaja wspinaczke po drabinie, po tych, ktorzy zaszli na niej nieco wyzej. I najbardziej to przeszkadza tym, ktorzy nie sa tam gdzie chcieliby byc. Czlowiek, ktory jest zadowolony z tego co osiagnal i kim jest, nie pluje zawiscia na innych, tylko dlatego, ze moze maja wiecej od niego. Zawsze sa ludzie majacy wiecej - w kazdej grupie ekonomicznej.
Natomiast tendencja na tym forum, ze rownac trzeba w dol, sprawia, ze szereg ludzi nawet nie probuje sie na nim wypowiadac, bo predzej czy pozniej wyjdzie, ze nie sa na tym samym szczeblu, a wtedy stado hien nie zostawi suchej nitki na nich.
Ludzie sa rozni! W kazdym srodowisku znajdzie sie ziarno i plew. Ale wiekszosc tu tego nie zauwaza. W pewnym monencie nie wazne jest co ktos pisze, ale to, ze nie jest "jednym z nas"! I tylko to sie liczy.
Laika w kazdym temacie rizpozna ktos, kto ma w nim doswiadczenie. Czy to piszemy o gramatyce, czy samochodach, czy o czym kolwiek innym. Jesli ktos pisze, ze w danej dziedzinie to liczy sie tylko to czy tamto, czy najlepsze jest to czy tamto, a nie bardzo sie na tym zna, to zawsze znajdzie sie ktos, kto go poprawi. Jesli chodzi o gramatyke, kuchnie, urzad podatkowy, mieszkanie czy inny temat neutrealny (ze tak to nazwe) to wszystko jest ok. Ale jesli porusza sie temat jakiegos luksusu i ktos kogos wyprowadza z bledu - to zaczyna sie jazda hien. Nie, w tym temacie nie mozna wiedziec lepiej! To wrecz karygodne! Wiec trzeba ukara! A ze inaczej nie mozna - to zawsze mozna rzucic jakis paszkwil, oskarzyc o to, czego nie zrobil i umyc raczki (jeszcze go inni poklepia za to po ramieniu), opluc, zmieszac z blotem...a niech ma za to, ze "sie wywyzsza", ze smie zaprzeczac czy poprawiac. I jeszcze trzeba go prowokowac do tego, zeby napisal skad wie to co wie, bo wtedy to dopiero mozna sobie po nim pojezdzic.

Wroce do tej cholernej plazy, bo to akurat temat mi bliski. Co kogo obchodzi na jakiej plazy ja lubie siedziec? I czym sie kieruje? Nikt tu w tym interesu nie ma. Wiec dlaczego kogos to wogole boli? Nie ja rozdmuchalam cala sprawe, tylko BB zrobil z igly widly. Pytalam zupelnie neutrealnie i oczekiwalam normalnych odpowiedzi. Ale nawet w takim prostym temacie trzeba bylo doszukac sie "wywyzszania". I to doszukac na sile. Ale niektorzy w kazdym temacie doszukaja sie czegos, czego warto sie czepic i wywolac burze w szklance wody. A kiedy probowalam temat uciac, to bylam ciagle prowokowana.
Kiedy BB ironizowal i prowokowal, to bylo ok. Ale kiedy role sie odwrocily, a w odpowiedzi on zaczal rzucac pustymi szyderstwami to tez to on byl ok a po mnie zaczeto jezdzic.

Wbrew pozorom, to ludzie z gorsza ekonomia robia podzialy lub do nich prowokuja. To oni szydza z tych drugich, nie odwrotnie. Nikt nie lubi takiego zachowania i woli sie od niego odseparowac. Ale wtedy sie mowi, ze sie odseparowuje od "plebsu" i znowu sie wywyzsza! To forum to dobre zwierciadlo tego spoleczenstwa. Kto komu wieksza swinie szybciej podlozy w tym kraju?

Znam ludzi, ktorym nigdy nie dorownam. Nie tylko ekonomicznie. Ale nigdy nie przyszloby mi do glowy, aby z nich szydzic z tego powodu.

I gdzie tu mowa o szacunku?! Czy szacunek nalezy sie tylko wybrancom tego forum? Moze niech sie odezwie ten, z kogo ja tu szydzilam, lub kto poczul sie potraktowany bez szacunku z mojej strony!

Ciekawe ile osob bedzie potrafilo wypowiedziec sie w tym temacie na poziomie. Potraktowac go powaznie. Bez ironii i szyderstwa, i bez personalnych atakow.....Tematy trudne najjaskrawiej odslaniaja nasze cechy. Bardzo szybko wychodzi na jaw kto ma klase. Klasa, to nie poziom materialny. To umiejetnosc znalezienia sie w sytuacji. To m.in. umiejetnosc krytykowania, dyskutowania, czy nawet klocenia sie w odpowiedniej formie. I mozna ja miec, zebrzac na ulicy. I nigdy sie jej nie kupi za zadne pieniadze. To sie ma, lub nie. Niestety, na forum wielu jej nie ma.

Viggo - Rownasz wszystkich pod jedna kreske. Po Tobie bym sie tego nie spodziewala...
  Profil uzytkownika: dankom     
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 17008
Od: 2000-09-01
2013-05-07 12:30
Wydaje mi sie, Viggo, ze to wszystko jest zakodowane w ludzkiej naturze w jakis sposob. Zauwaz, ze nie tylko ci "z wyzszych sfer" tak maja. Dodaj tylko "nie" przed slowem "posiadanie" w drugim punkcie i rozejrzyj sie po forum i zobacz jak sa traktowani ludzie, ktorzy cos tam osiagneli. Zasluzenie czy niezasluzenie to juz inna sprawa, ale zapytaj albo opowiedz o czymkolwiek, co przekracza mozliwosci przecietnego zjadacza chleba to zostaniesz zrobiony posmiewiskiem gawiedzi.

To osobiscie uwazam za bardzo smutne, bo jestem ciekawy swiata i najbardziej wartosciowe (wg mnie) dyskusje sa o sprawach o ktorych nie mam pojecia (albo mam slabe) przez ludzi, ktore to pojecie maja. "Spolecznie" to sie przeklada zarowno na "posiadaczy willi z basenem za Wielka Woda" i "czlonkow bostadsrättsförening w kamienicy na Östermalmie" jak i mieszkancow "betonowego lasu", czy "majacych problem z socialem" bo nie chca isc do pracy.

Niestety takie skrajnosci sa czesto tu wysmiewane, a szkoda.
  Profil uzytkownika: kajetan     
Badboy

Wpisów: 23049
Od: 2004-06-10
2013-05-07 12:34
długi wywód i pusty

"Nie ja rozdmuchalam cala sprawe, tylko BB zrobil z igly widly. Pytalam zupelnie neutrealnie i oczekiwalam normalnych odpowiedzi."

zapytałaś i dostałaś normalną odpowiedź, ale nie była dla ciebie wystarczająco dobra, więc się nakręciłaś, o twoim stausie materalnym nikt tam (poza tobą oczywiście) nawet nie wspomniał, bo ten problem wcale nie dotyczy grubości portfela tylko zupełnie innych aspektów urlopu, na ogół macham na take wpisy ręką, ale ty jesteś w tych swoich tekstach wyjątkowo irytująca
  Profil uzytkownika: Badboy     
SKUTER-KA

2013-05-07 12:57
Moim zdanie to nie chodzi o różnice społeczne, grubość portfela ani wykształcenie. Tu chodzi o to ile kto ma pokory, poczucia humoru i dystansu, albo właśnie tego nie ma...
SKUTER-KA

2013-05-07 13:05
Ja tez lubię poczytać, co i jak się załatwia, gdzie ktoś był, co robił, co ma... ale tylko wtedy, gdy nie próbuje nikomu nic udowadniać (ze jest lepszy). A niestety takie wypowiedzi np. na temat wykształcenia czy pieniędzy, często nabierają ``irytującej `` formy ulepszania samego siebie w bardzo nieudolny i śmieszny sposób..
SKUTER-KA

2013-05-07 13:26
``Wbrew pozorom, to ludzie z gorsza ekonomia robia podzialy lub do nich prowokuja. To oni szydza z tych drugich, nie odwrotnie.``

A nie przyszlo Ci do glowy, ze ten z ``gorsza ekonomia``, moze miec kupe szmalu, a sie z tym nie obnosi...

dankom

2013-05-07 13:29
BB"hotele z własną "prywatną" plażą występują najczęściej w krajach dzikich albo biednych, w krajach cywilizowanych plaże są dostępne dla wszystkich"

W takim razie np. Francja , Wlochy, Monaco, Emiraty, US to kraje biedne. Nie moge powiedziec, ze wszedzie sa, bo nie wiem, ale ja nie bylam w kraju z dostepem do morza (poza Skandynawia), ktory takich hoteli by nie mial...."

BB "piszesz o jakichś enklawach dla snobów, które mają się nijak do normalnej bazy turystycznej i stanowią ułamek jej promila"

Enklawa dla snobow moze nazwac luksusowe resorty tylko ten, komu tylek z zalu sciska, ze na nie go w tej chwili nie stac. Ale niech wygra lub zarobi duze pieniadze to zaraz okaze sie, ze to nie enklawa dla snobow tylko baza turystyczna....

I od tego sie zaczelo!
Napisales cos, co nie bylo prawda. Ja na to odpowiedzialam, ale nie mogles sie z tym pogodzic. Nie ja zaczelam personalne ataki, i nie ja zarzucalaci cos, co nie jest prawda. Prowokowales mnie, bo jak sam napisales, nudzilo ci sie! Wszystko bylo ok, poki ty byles ironiczny. Przestalo ciebie to bawic, kiedy role sie odwrocily (specjalnie, abys wiedzial jak to jest).
O moim statusie materialnym na tym forum nigdy bym nie napisala, bo wiem czym to tu grozi. Wyciagales swoje wlasne wnioski.

I tylko tyle mam Ci do powiedzenia. Nadal czekam na link.
Badboy

2013-05-07 13:36
na linka możesz sobie czekać długo, bo nie archiwizuje twoich śmieci i o jakim znowu odwróceniu ról ty piszesz?
przyzwyczaiłaś się widocznie, że wszyscy schodzą ci z drogi dla świętego spokoju, a ja nie mam zamiaru, piszesz bzdury to ci je wytknę

kajetan
Sztokholm

2013-05-07 13:42
"Tu chodzi o to ile kto ma pokory, poczucia humoru i dystansu, albo właśnie tego nie ma..."

Pokory? Moze jeszcze z czapeczka w reku ma blagac o przebaczenie, ze czegos tam sie dorobil i chce sie swoja wiedza podzielic?
SKUTER-KA

2013-05-07 13:47
``Pokora – cnota moralna, która w ogólnym rozumieniu polega na uznaniu własnej ograniczoności, nie wywyższaniu się ponad innych i unikaniu chwalenia się swoimi dokonaniami.

Jak mówi znany holenderski psychiatra, Gerard J. M. van den Aardweg:

"Pokora jest warunkiem uzyskania dojrzałości duchowej oraz psychicznej"

Zrodlo: Wikipedia
dankom

2013-05-07 13:52
"A nie przyszlo Ci do glowy, ze ten z ``gorsza ekonomia``, moze miec kupe szmalu, a sie z tym nie obnosi..."
Oczywiscie! Nawet wielu. Ale oni wiedza o czym pisza...i to widac.
I pokaz tu kogos, kto sie obnosi z ta kasa.
Poza tym, chyba nie bardzo zrozumialas o co mi chodzi w tym zdaniu, ktore przytoczylas.
SKUTER-KA

2013-05-07 13:52
Pewnie, ze kazdy cos ma fajnego, czego inni nie maja,i o tym tu pisze. Jedni pisza o tym w taki sposob (neutralny) inni w taki, ze sa lepsi od drugich (arogancki)
dankom

2013-05-07 14:38
SKUTER-KA - A gdzie ja napisalam, ze jestem lepszaod kogo kolwiek?! Co poradze na to, ze moze na jakis temat wiem wiecej niz ktos inny. Mam zamknac gebe, aby kogos nie urazic bo zinterpretuje to jako wywyzszanie sie? Wiec kazdy, kto wie cos wiecej o czyms, wywyzsza sie, wiec lepiej niech nic nie pisze. To co to za forum bedzie?
SKUTER-KA

2013-05-07 15:00
Pisalysmy w tym samym czasie, to nie bylo do Ciebie
margot70

Wpisów: 1787
Od: 2010-08-30
2013-05-07 15:08
szacunek to ja mam do siebie jak nie szarpie sie z nikim o byle co....
co to kogo obchodzi kto ile ma i czy w ogole ma?!
Kazdy tyra na swoje jestestwo i nic latwo nie przychodzi...
Bardzo dobrze jest poczytac o doswiadczeniu ludzi, ktorzy sa oczko wyzej...
mozna samemu czegos sie nauczyc...J anie widze w tym nic zlego...
Niech sobie kazdy ma co che ile chce, niech kazdy patrzy w swoje, niech ludzie zaczna oceniac czlowieka, niech zaczna rozmawiac ze soba normalnie!
Nie znacie sie i nie wiecie jak bardzo wartosciowy czlowiek moze siedziec z drugiej strony....

Profil uzytkownika: margot70     
dankom

2013-05-07 15:38
SKUTER-KA - Ale Twoich wpisow DO MNIE lub jak wolisz O MNIE w temacie lezakowym nie brakuje.
wandaelzbieta

Wpisów: 3758
Od: 2010-01-08
2013-05-07 16:49
To juz do takiej parodii doszlo, ze wlasciwie przed kazdym wpisem, kazdy powinien dostac punktacje gwiazdkowa. Tak jak w hotelach Skuterka ma racje, nie chodzi o to co kto ma, tylko jak o tym pisze To sie "czuje na kilometr", co ta osoba soba reprezentuje Czasami pomimo wykszalcenia i przynaleznosci do tych wyzszych sfer , musi na sile "slome w buty wpychac", aby nie zostawic sladow na perskich dywanach
  Profil uzytkownika: wandaelzbieta     
kajetan
Sztokholm

2013-05-07 16:54
"Pokora – cnota moralna, która w ogólnym rozumieniu polega na uznaniu własnej ograniczoności, nie wywyższaniu się ponad innych i unikaniu chwalenia się swoimi dokonaniami."

Problem w Twoim SKUTER-KA rozumowaniu jest taki, ze osoby, ktore daleko dochodza zwykle nie rozumieja wlasnej ograniczonosci i dlatego dochodza tam gdzie dochodza.
SKUTER-KA

2013-05-07 16:56
Wiesz co, ja Cie przepraszam za wczoraj, nie to ze odwoluje co tam napisalam, bo czesc wpisow nie dotyczy Ciebie. Ale nie ukrywam, ze pozniej to sobie juz jaja robilam i moglam Cie urazic.

eh na tej emigracji nieraz czlowiak dostaje ``glupawki``

A tak na marginesie to ja nic do nikogo tu nie mam, podoba mi sie ta egzotyka pogladow.
A to, ze sie z kims nie zgadzam dzisiaj, nie znaczy, ze bade sie wyklocac w kazdym innym temacie.
SKUTER-KA

2013-05-07 17:04
``Problem w Twoim SKUTER-KA rozumowaniu jest taki, ze osoby, ktore daleko dochodza zwykle nie rozumieja wlasnej ograniczonosci i dlatego dochodza tam gdzie dochodza. ``

Heh ten wyraz ``ograniczonosc`` od samego poczatku mi sie nie podobal

ja nie mam wlasnej ograniczonosci, ba nawet wstydu w sobie nie mam, ale caly czas do przodu
latimeria

Wpisów: 1340
Od: 2011-09-18
2013-05-07 17:07
"Pokora – cnota moralna, która w ogólnym rozumieniu polega na uznaniu własnej ograniczoności, nie wywyższaniu się ponad innych i unikaniu chwalenia się swoimi dokonaniami."

Ten moralitet tchnie mi Sredniowieczem.
Nic w tym zlego,ze ktos sie chwali wlasnymi dokonaniami,pod warunkiem,ze nie uwlacza innym jednoczesnie.
Uznanie wlasnej 'ograniczonosci' podcina skrzydla.Bycie 'ograniczonym' brzmi pejoratywnie i chyba nie da sie utozsamic z pokora
  Profil uzytkownika: latimeria     
dankom

2013-05-07 17:18
SKUTER-KA - Nie raz mialysmy rozne zdanie na jakis temat. Bywalo "ostro". Ale zaraz w drugim temacie potrafilysmy sie razem smiac. Dlatego bardzo zdziwilo mnie to co pisalas.
Szacunek, za przeprosiny. Nie spodziewalam sie ich...
darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2013-05-07 17:22
a o co tu wogole chodzi w tym temacie?
  Profil uzytkownika: darsim     
violina
Gbg

Wpisów: 2015
Od: 2007-03-01
2013-05-07 19:13
Darsimku drogi zwykle mowi sie, ze jak czlowiek nie wie o co chodzi...to chodzi o pieniadze
tzn. co, kto i ile ma i czy sie tym chwali
Moim (skromnym) zdaniem, w swiecie wirtualnym, bo takim jest forum, kazdy moze byc milionerem, posiadaczem willi, domku w lesie, mercedesa i motorowki albo nawet jachtu, nie mowiac juz o tym, ze ma oooogromne konto bankowe i plywa w basenie wypelnionym monetami, jak Kaczor Donald.
Swiat wirtualny jest wspanialy , bo mozna sobie prowadzic "zycie rownolegle" z tym rzeczywistym. Nikt tego nie sprawdzi i czlowiek ma radoche, bo nareszcie jest kims znaczacym i lepszym od innych, w jego mniemaniu. Poza tym ludzie, w swiecie witualnym, maja zwykle ukonczonych kilka fakultetow i sa wszystkowiedzacy.
Zastanawiam sie, czy jest w tym cos zlego.
Mysle, ze nie nalezy wszystkiego brac zbyt powaznie i dreczyc siebie i innych. Troche szermierki slownej w dyskusjach nie zaszkodzi, obrazac sie z byle powodu tez nie jest wskazane.
Ludzie majacy troche oleju w glowie, troche wyksztalcenia i materialnie urzadzeni - zwykle o tym nie mowia, bo nie maja potrzeby.

Profil uzytkownika: violina     
JOLAND

Wpisów: 10279
Od: 2009-11-24
2013-05-07 20:41
"Moim (skromnym) zdaniem, w swiecie wirtualnym, bo takim jest forum, kazdy moze byc milionerem, posiadaczem willi, domku w lesie, mercedesa i motorowki albo nawet jachtu, nie mowiac juz o tym, ze ma oooogromne konto bankowe i plywa w basenie wypelnionym monetami, jak Kaczor Donald.
Swiat wirtualny jest wspanialy , bo mozna sobie prowadzic "zycie rownolegle" z tym rzeczywistym."

Udawanie naszmalonego, wcale nie jest takie proste,jak mogloby sie wydawac.
Latwiej jest bogocowi rznac bide,niz bidzie, bogoca.
  Profil uzytkownika: JOLAND     
maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2013-05-07 21:00
Moze zamiast komus pokore nakazywac, zacznijcie od tego, zeby szanowac INNYCH, bo jak narazie widac tylko zazdrosc i brak dystansu do siebie i innych.

Tak szybko jak ktos napisze, ze ktos cos osiagnal czy ze poprostu chce czegos innego zaczynacie wyszydzac i do glowy wam nie przyjdzie, ze jest jeszcze inny swiat czy ze ludzie maja inne wymagania od was.
  Profil uzytkownika: maggie     
Badboy

2013-05-07 21:18
mam podejrzenia, że ten świat istnieje tylko u niektórych w głowie i ich wymagania raczej spełnione nie będą
JOLAND

2013-05-07 21:18
No to mi powiedz ,droga Maggie

Od kiedy ktos ,kto siebie szanuje, przejmuje sie tym,ze inni go wyszydzaja?
maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2013-05-07 21:30
Wlasnie o to mi chodzi. Caly czas o szacunku do siebie, zamiast zaczac szanowac innych.
Dosc typowe u Polakow zreszta.
Zamiast spojrzec na siebie i swoje zachowanie to sie patrzy i wymaga od innych.

Profil uzytkownika: maggie     
JOLAND

2013-05-07 21:38
Od kiedy to ,ktos ,kto siebie szanuje patrzy na innych?

Jak ktos cos mowi,robi ,co nie jest zgodne z moimi zasadami,to ja olewam ,to co mi chce przekazac.
efka100

Wpisów: 710
Od: 2010-12-10
2013-05-07 21:50
hahahahaha, a teraz będą się przepraszać, już wam mówiłam swojego czasu, że jesteście do BANI...

P.s. wpis nie dotyczy Jolanda
  Profil uzytkownika: efka100     
efka100

2013-05-07 21:56
Mam dla Was fajny pomysł, zmieńcie tożsamość, nicki i ...zacznijcie życie od nowa
polopiryna1987

Wpisów: 5239
Od: 2013-02-21
2013-05-07 22:40
Efka 100 jestes nudna jak flaki z olejem Masz problem z czytaniem? Viggo zadal proste pytanie, ale ty jak zawsze musisz pisac bez sensu Biedna Efka odwala z nudow
  Profil uzytkownika: polopiryna1987     
synko_gniew_rybaka
Eire

Wpisów: 3607
Od: 2009-01-04
2013-05-07 22:48
osoby, ktore daleko dochodza zwykle nie rozumieja wlasnej ograniczonosci i dlatego dochodza tam gdzie dochodza. --------------

Gdybym nie czytal codziennie rano i wieczorem biografii Rockefellera to nie Wiem gdzie bylbym dzisiaj...

Profil uzytkownika: synko_gniew_rybaka     
lorenco57
Szczecin-Klippan

Wpisów: 131
Od: 2010-09-05
2013-05-07 22:55
popieram wniosek z tego posiedzenia
  Profil uzytkownika: lorenco57     
lorenco57
Szczecin-Klippan

2013-05-07 22:58
mam na myśli ewa 100
lorenco57
Szczecin-Klippan

2013-05-07 23:05
violina wyrwałaś mi to z ust....świetnie powiedziane !!!
lorenco57
Szczecin-Klippan

2013-05-07 23:12
pozdrawiam wszystkich użytkowników tego forum ....wyrwijcie się wreszcie z tego matrixa !...
dankom

2013-05-07 23:57
Violina - Masz bardzo duzo racji.. Tu kazdy moze byc kazdym. Jednak predzej czy pozniej i tak wszystko wyjdzie na jaw. Jesli zaczne tu udawac znawce komputerowego, obloze sie info z neta itd, to kiedy trafie na kogos, kto sie na tym naprawde zna to bedzie mial ze mnie ubaw. I latwo mi udowodni, ze nie wiem o czym mowie. Takze to udawanie kogos innego ma krotkie nogi. Poza tym nigdy nie wiesz kogo w realu spotkasz i kiedy. Wtedy moze byc wstyd jak beret.

Nie jest takie jasne kiedy cos mozna uznac za chwalenie. Kazdy ma swoja wrazliwosc na tym punkcie. Jesli ktos na forum spyta o dobry hotel na Maladiwach, to dla jednego jest to tylko pytanie o hotel, a drugi stwierdzi, ze ten pisze aby sie pochwalic. To tylko jaskrawy przyklad, ale na tym forum mozna podac ich wiele.
Poza tym nikt nie chwali sie czyms, co jest dla niego codziennoscia. Czlowiek chwali sie wtedy, kiedy ma cos extra, lub cos takiego przezyje itd. Natomiast czasem moze to co jest codziennoscia dla jednych nie jest dla drugich. Ale o tym sie nie mysli zawsze i wszedzie. Kiedy ktos jest w biednym kraju i rozmawia z biednym tubylcem i w rozmowie stwierdzi, ze dziecko musi autem wozic do szkoly, to raczej nie chwali sie, ze ma auto. Ale tubylec tez tak to moze odebrac. Dokladnie jak na tym forum.
Nie wiem, ja z zalozenia dyskutuje z "partnerami" do dyskusji, nie mysle o tym co maja lub nie, lub kim sa. Nie wychodze z zalozenia, ze to co do nich napisze moga az tak opacznie zrozumiec.

Myli sie ten, kto sie cieszy, ze mnie urazil czy obrazil. Za stara jestem na to. A autorytetow tu niewiele. Natomiast to temat skrzetnie omijany wielkim lukiem od lat (ciekawe dlaczego ) i w koncu warto bylo wsadzic kij w mrowisko. Niektorzy zrozumieja, inni nie - jak zwykle....
Jak zwykle okazalo sie kto ma klase....i kto wie co to znaczy. To tyle!
lorenco57
Szczecin-Klippan

2013-05-08 00:05
adventure
Ani tu, ani tam

Wpisów: 1344
Od: 2009-01-26
2013-05-08 10:03
Wybralem kilka cytatow z tego tematu:
...
albo nie, rozmyslilem sie.
Za to troche z forum Wyborczej w dzisiejszym temacie "Robert Lewandowski w najlepszej jedenastce kwietnia lig europejskich":
1. Są takie czasy, że nie wierzę w bezstronne i bezinteresowne tego typu rankingi. To tyle w temacie
2. Ciekawe ilu Polaków głosowało...
3. Buahahaha. To ma być 'XI'? To jakiś żart. Przy wyborze patrzyli pewnie tylko na wyniki w poszczególnych meczach, a nie jak zagrali. RvP? Za hat-trick spalonych? Proszę Was...

Kiedy bylem maly, uczono mnie takich rzeczy:
1. Nie krytykuj.
2. Sluchaj uwaznie.
3. Chwal, jezeli ktos na to zasluzyl.
4. Rob tak, zeby inni chcieli cos zrobic dla ciebie.
5. Usmiechaj sie
To nie jest duzo. A lepiej sie zyje.

Ale teraz to pewnie by sie nazywalo "Towarzystwo Wzajemnej Adoracji"
  Profil uzytkownika: adventure     
dankom

2013-05-08 10:42
Adventure - Ja bym jeszcze dodala:
- "Zyj i dac zyc innym"
- "badz dla innych taka, jak bys chciala aby inni byli dla ciebie" - tego m.in. staram sie nauczyc corke....

Naprawde niewiele trzeba, aby stosunki miedzyludzkie byly lepsze. Czasem usmiech i "dzien dobry" do obcej osoby moze poprawic jej nastroj. Ale jakze czesto wywoluje zdziwienie i irytacje gdzie tu logika?
efka100

2013-05-08 11:01
Im wiecej mowisz tym bardziej bez sensu po co gadaj o rzeczach oczywistych od wiekow, chce ci sie?
dankom

2013-05-08 11:29
Jak widac nie dla wszystkich takie oczywiste. Jakby tak bylo, to ten temat nigdy by nie powstal!
Jak sie komus nie podoba to nie musi czytac. Przymusu nie ma! Pisac kazdy moze, przynajmniej nikogo nie obrazam
A ci, ktorzy maja mnie dosyc tutaj, niech odmawiaja kilka zdowasiek w intencji szybkiego wyzdrowienia mojej nogi, bo jak tylko bede juz sprawna to nie bede miala czasu na forum i nie beda musieli czytac moich wypocin
Pozdrawiam
kajetan
Sztokholm

2013-05-08 12:08
No wiesz? To musi sie jakis wypadek przydarzyc, zebys tu u nas laskawie goscila?
dankom

2013-05-08 12:25
Zapewniam Ciebie, Kajetan, ze duzo osob bedzie mi teraz zdrowka zyczyc Cel uswieca srodki
JOLAND

2013-05-09 10:59
Niech ta nasza wymiana zdan z innego tematu, bedzie dla ciebie Dankom pretektem do przemyslenia swojego postepowania.Chyba nie myslisz,ze my tutaj piszcy i czytajacy jestesmy miekkim ptaszkiem robieni i bedziesz lawirowala ze swoimi bzdurami, przy naszym aplauzie?.Nabierz szacunku do siebie porzez nauke logicznego myslenia,to i inni zaczna postrzegac cie inaczej.

Dankom,co Ty pieprzysz?. Stezenie szwedzkiego randapu jest takie samo jak polskiego (360). Tylko,ze nie kazdy go moze kupic.

"Nie wiem, ktore z nas sie nie obudzilo i pieprzy! Jak nie kazdy moze go kupic? - w Ice kupisz i o tym ja pisze. Ten, o ktorym piszesz ty, stezony, moze kupic tylko rolnik! Zanim zaczniesz pisac, ze ktos pieprzy, sprawdz!
Mam w domu jeden z Ica, a potem znajomy mi przywiozl z PL, ze sklepu ogrodniczego. Dwa rozne srodki."

http://www.poloniainfo.se/ forum/temat.php?temat=43546
dankom

2013-05-09 11:15
JOLAND - Gdybys to wszystko napisal w odniesieniu do innego tematu a nie "ogrodkowego" to pomyslalabym, ze masz gorszy dzien.
A tak to nawet komentowac sie nie chce.... Dolacz do tych, ktorzy zdrowaski zmawiaja! pozdrawiam
AnnaN

Wpisów: 2539
Od: 2002-02-06
2013-05-10 13:10
Darsim sie pyta "a o co tu wogole chodzi w tym temacie?" a Violina odpowiada "zwykle mowi sie, ze jak czlowiek nie wie o co chodzi...to chodzi o pieniadze tzn. co, kto i ile ma i czy sie tym chwali".

A ja sie nie zgadzam ze chodzi o pieniadze, wedlug mnie tutaj chodzi o brak kultury, brak grzecznosci do innych ludzi i brak poszanowania samej siebie. I to mozna zauwazyc i u ludzi bogatych i biednych, niezaleznie od ilosci pieniedzy ktore posiadaja. Chamstwo jest niezalezne od pieniedzy.

Uwazam ze brakiem szacunku dla samej siebie, brakiem szacunku dla swoich polskich korzeni jest kiedy Polacy pisza niesmacznie o innych Polakach, podam przyklad:

ta osoba pisze o Szwedach ze
"sa dobrze wychowani. Nie takie chamy jak niektórzy polacy co nie wiedza co i kiedy mozna powiedziec. A jezeli chodzi o zaufanie to po 35 latach w Szwecji zawsze mówie ze bardziej zaufam najglupszemu Szwedowi niz Polakowi. Którzy klamia, kreca, nie dotrzymuja slowa, spózniaja sie, sa zle wychowani, nie dbaja o higiene jamy ustnej, nie myja sie, kradna, pala itd itd."

Ja nie uwazam ze nie mozna nas Polakow krytykowac ale trzeba miec szacunek dla rozmowcy, a specjalnie nie mozna krytykowac calej nacji w tak niesmaczny sposob. O ile ta osoba nie bedzie zatrudniac za glodowe stawki to nie bedzie miala problemow z krecacymi pracownikami niezaleznie z jakiego kraju pochodza.

Emigracja jest trudna dla niektorych ale jak bardzo trzeba siebie nienawidziec aby w tak niekulturalny sposob pisac o swoich krajanach?
Zastanawiam sie czy osoba ktorej wypowiedz zacytowalam jest wirtualna postacia czy rzeczywista? Co o tym sadzicie? Ja nie moge sie zdecydowac. Niezaleznie czy wirtualna, czy rzeczywista, brak jej szacunku dla kraju swojego pochodzenia a wiec brak jej szacunku dla samej siebie.
  Profil uzytkownika: AnnaN     
violina
Gbg

Wpisów: 2015
Od: 2007-03-01
2013-05-10 13:44
Aniu slodka napisalam, ze zwykle chodzi o pieniadze....ale przeciez nie zawsze. Nie jest to takze "zlota mysl", ktora ja wymyslilam. Zrobil to ktos bardziej madry niz ja
Oczywiscie, ze nalezy miec szacunek do rozmowcy, ale ten rozmowca musi takze odnosic sie z szacunkiem do innych.
Chama, kretacza, klamcy i zlodzieja, nie bede traktowac z szacunkiem , nawet gdybym miala isc do piekla , tylko dlatego, ze jest moim rodakiem.
Uwazam natomiast, (tak jak Ty ) ze oczernianiem kraju swojego pochodzenia, czlowiek nie tylko nie ma szacunku dla swoich przodkow ale takze dla samego siebie.
  Profil uzytkownika: violina     
Viggo

Wpisów: 2575
Od: 2012-09-16
2013-05-10 14:21
Violina oraz AnnaN zrozumialy perfekt (choc zapewne nie tylko one), co mialem na mysli zakladajac ten temat.

Dla Was wielkie

Niewiele osob zrozumialo przeslanie i zaczelo sie niepotrzebnie zacietrzewiac doszukujac sie wycieczek personalnych. Nie to bylo moim zalozeniem, dlatego nie komentowalem tych wypowiedzi.

Zycze wszystkim milego weekendu i pieknej pogody (rowniez ducha )
  Profil uzytkownika: Viggo     
bolek1970
PZU

Wpisów: 11503
Od: 2006-07-05
2013-05-11 14:04
"Niewiele osob zrozumialo przeslanie i zaczelo sie niepotrzebnie zacietrzewiac doszukujac sie wycieczek personalnych. Nie to bylo moim zalozeniem, dlatego nie komentowalem tych wypowiedzi."

Jak to sie mawialo, u nas na dzielnicy, "nie p....l, bo rodzine pwiekszysz"...

pzdr,
  Profil uzytkownika: bolek1970     
kawaler

Wpisów: 12615
Od: 2008-10-01
2013-05-11 17:56
polacy lubia hierarchie, z historii to wynika, biedna zakompleksiona szlachta, "wlasciciel zagrody znaczy tyle co wojewoda",

w Szwecji chlopi byli wolni kilkaset lat wczesniej niz polscy panszczyzniani, potem byla reforma gdzie zlikwidowano uzywanie "pan " i "pani" , wszyscy na ty,
co spowodowalo ze szwedzi nie chca sie ubierac w drogie garnitury, w dobrym guscie jest ubieranie sie gorzej niz wymagaloby stanowisko,pozycja w poleczenstwie,

a polak jak tylko zostanie kierownikiem czegokolwiek to od razu chce pokazywac wszystkim ich miejsce,
a mieszkajacy dluzej w Szwecji ma przewage nad nowoprzybylymi, no i czuje ze chca wykorzystac jego uklady i doswiadczenia w Szwecji, a oni w zamian nic nie maja do zaoferowania za cenne informacje,
wiec sa nic nie warci
  Profil uzytkownika: kawaler     
AnnaN

Wpisów: 2539
Od: 2002-02-06
2013-05-11 20:07
Kawaler pisze "w Szwecji chlopi byli wolni kilkaset lat wczesniej niz polscy panszczyzniani".

Nie zebym sie czepiala
ale w Szwecji nigdy nie bylo panszczyzny.

Szwedzcy chlopi sa bardzo dumni z pochodzenia.
  Profil uzytkownika: AnnaN     
kawaler

Wpisów: 12615
Od: 2008-10-01
2013-05-12 10:42
na jedno wychodzi, wszyscy byli równi
  Profil uzytkownika: kawaler     
polopiryna1987

2013-05-12 14:32
Viggo moje postrzeganie szacunku do samego siebie:

„Szanuję to, co trwa dłużej niż ludzie”, powiedział Antoine de Saint-Exupery. Mamy szacunek do siebie samych, kiedy nie przekraczamy pewnych granic. Wartościami z którymi łączymy nasze życie to uczciwość, prawość i moralność. Szacunek do siebie jest faktem w życiu człowieka, kiedy dokonuje on wyboru między tym co dobre a co złe, właściwe i niewłaściwe.

Szacunek możesz odzyskać wówczas, kiedy powrócisz do reguł postępowania, które uznajesz za słuszne, zgodne z wyznawaną przez Ciebie wiarą, zgodnych z Twoim sumieniem. Szacunek to postawa mówiąca o wartości człowieka. Wynika on z pewnych warunków postępowania i sposobu życia.

Bądź sobą, miej wyrobione swoje zdanie i w razie czego broń go – jeśli masz oczywiście ku temu argumenty. Jeśli coś Ci się nie podoba, powiedz o tym i nie zgadzaj się na rzeczy które Ci nie pasują, bądź asertywny. To cecha ludzi, którzy szanują siebie.

Dzisiejsza rzeczywistość sprawia, że słowo „szacunek” straciło swoją moc. We współczesnym biznesie można zauważyć brak szacunku do pracownika. Liczą się bowiem jedynie zyski, wskaźniki, wydajność. W tej gonitwie za kolejną złotówką zniknął gdzieś człowiek, który stał się drogim narzędziem, a nie osobą mającą swoje uczucia i wrażliwość. Nie tylko zresztą w tak zwanym świecie dostrzegamy postawy braku szacunku, ale i w życiu codziennym

Zasada jest prosta: szanuj siebie na tyle by odejść od wszystkiego co Ci nie służy, co Cię nie rozwija i co nie daje Ci szczescia.
kajetan
Sztokholm

2013-05-12 20:42
"We współczesnym biznesie można zauważyć brak szacunku do pracownika. Liczą się bowiem jedynie zyski, wskaźniki, wydajność. W tej gonitwie za kolejną złotówką zniknął gdzieś człowiek, który stał się drogim narzędziem, a nie osobą mającą swoje uczucia i wrażliwość."

Nie wiem czy kiedykolwiek w historii pracownik byl bardziej "osoba majaca swoje uczucia i wrazliwosci" niz dzis. To zasluga chyba najbardziej socialistow i zwiazkow zawodowych, ale tak jest.
Rumcajs

Wpisów: 859
Od: 2007-12-30
2013-05-13 03:34
Teraz jest lepiej ale i gorzej, najlepiej bylo w Szwecji gdy nie bylo umów smieciowych, i firm które zarabiaja na wypozyczaniu pracowników, wtedy 90% mialo stala prace, a teraz tylko zastepstwa, i zatrudnienia na 3-6 miesiecy, nikt nie chce zatrudniac na staly etat
  Profil uzytkownika: Rumcajs     
darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2013-05-13 11:52
jak Rumcajs napisal rola zwiazkow zawodowych maleje
coraz wiecej firm nie ma umowy zbbiorowej
coraz mniej firm co ja maja sie nia przejmuja
szwedzkie prawo pracy bez umowy zbiorowej nie jest wiele warte i niewiele gwarantuje pracownikowi
  Profil uzytkownika: darsim     
efka100

2013-05-14 14:48
oj Polo, Polo a już myślałam, że się pogodzimy,

trochę Cię zdemaskowałam,te twoje przemyślenia na temat szacunku robią wrażenie, jasne, trochę za poprawne jak na Ciebie, dlaczego? bo nie twoje złotko a niejakiego ks.Józefa Pierzchalskiego z portalu Przemiana... szkoda

jestem wredna, wiem, stary numer ale dobry dla 14latek, które chcą olśnić swoją elokwencją chłopaka na gg, nie dla absolwentki farmacji
polopiryna1987

2013-05-14 14:59
Ale Efka100 zgodna buduje niezgoda rujnuje. Bardzo mi te słowa przypadły do gustu to definicja szacunku Czyli sugerujesz, ze przyjaciolkami nie zostaniemy? To chociaz szanujmy sie nawzajem
efka100

2013-05-14 15:04
Powinnaś tak napisać, że fajnie gada ksiądz taki i taki po co tak kombinować, i absolutnie nie wycofuję się z potrzeby zgody
polopiryna1987

2013-05-14 15:08
Efka100 masz racje Moim zamiarem nie bylo olsnic kogos badz udawac kogos kim nie jestem. Kazdy popelnia bledy, ale nie kazdy potrafi sie przyznac Ciesze sie ze jestes na tak w temacie zgody, poniewaz nasze kłótnie nikomu tutaj w niczym nie pomogą. Ludzie mają swoje problemy i mysle, ze wiekszosci nie chce sie poprostu czytac naszych przepychanek itp. A ty Efka100 uwazam ze jestes spoko kobieta
efka100

2013-05-14 15:15
Jaaaasne,
Forum -> Na każdy temat -> Szacunek do siebie samego
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca dla płytkarza (Stockholm Uppsala)
Hydraulik /Rörmockare (Jordbro )
Praca sprzątanie (Tyresö )
Prace ogrodnicze - okolice Sztokholmu (Akersberga)
Praca w firmie sprzątającej (Södertälje )
Sprzątanie (Sztokholm )
Praca w PL ścianki działowe GK/sufity modułowe (Chełm)
Szukam pracownika do prac zewnętrznych (Värmdö )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 13 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony