| Autor | Szkola szwedzka |
wielkouch

Wpisów: 6 Od: 2013-04-18
| 2013-05-03 10:11 Witam moze ktos mi doradzic ,czy ktos przeniosl swoje dziecko do tzw.friskola tak jakby prywatna ale sie za nia nie placi bo komunalne szkoly sa beznadziejne.Mam taki zamiar, w miescie w ktorym mieszkam sa cztery takie szkoly ale ciezko jest podjac decyzje zeby nie skrzywdzic w jakims sensie dziecka bo nie dosyc ze inny kraj to jeszcze druga szkola .Czy jest ktos kto moglby sie podzielic swoim doswiadczeniem,wiadomo ze nigdzie w szwedzkich szkolach niema takiego poziomu jak w Polsce.Prosze doradzcie. |
| | |
Vendela

Wpisów: 747 Od: 2012-11-19
| 2013-05-03 11:40 "wiadomo ze nigdzie w szwedzkich szkolach niema takiego poziomu jak w Polsce"
A skad ty to wiesz? Nie wiesz o tym ze np. w Sztokholmie sa doskonale szkoly o bardzo wysokim poziomie? I w tych szkolach (to sa na ogól prywatne szkoly) 100% uczniów ma "behörighet till gymnasium" to znaczy ma zaliczone wszystkie przedmioty i moze dalej sie uczyc. W odruznieniu od szkól jak w Malmö Rosengård gdzie 3/4 uczniów nie ma takiej mozliwosci (wczoraj mówili o tym w Aktuellt)
Dobre szkoly maja najlepszych nauczycieli i bardzo wyskoki poziom nauczania. W tych szkolach oprócz obowiazkowego angielskiego od 0 klasy, maja dzieci jeszcze przynajmniej jeden albo dwa extra jezyki. W klasie jest max 20-21 uczniów
Matematyka jest na bardzo wysokim poziomie, w högstadie (klasa 7-8-9) ucza sie matematyki na poziomie gymnazjum (szwedzkiego gymnasium).
Uczniowie maja lekcje codziennie od 1 klasy. I oczywiscie szkola sie spodziewa ze ty jako rodzic angazujesz sie i robisz codziennie lekcje z dziecmi.
W takich szkolach ucza dzieci juz od 0 klasy jak nalezy sie zachowywac w szkole. Nie mozna biegac, krzyczec po korytarzach, nie mozna miec telefonu wlaczonego na terenie szkoly, nie mozna przeszkadzac itd.
Pogogluj na "najlepsze szkoly w Szwecji" (oczywiscie po szwedzku) to sama zobaczysz gdzie sa takie szkoly.
Wiem cos na ten temat bo ma troje dzieci w takiej szkole (jedna z najlepszych w Szwecji).
Jezeli w miescie w którym mieszkasz sa 4 "friskolor" to po prostu poogoogluj na temat szkoly na internecie i zobacz co o niej pisza.
Idz do kazdej szkoly, porozmawiaj z rektorem, zobacz jak wygladaja lokale, ile jest uczniów w kazdej klasie, ile maja nauczycieli, czy wszyscy nauczyciele maja behörighet. Idz na przerwie zobacz jak zaangazowani sa nauczyciele na przerwach. I najwazniejsze porozmawiaj z nauczycielami i rodzicami. |
| | |
wielkouch

| 2013-05-03 12:07 Dzieki no gdybym mieszkala w Sztokholmie albo Göteborg to by byl mniejszy problem ale ja jestem z Halmstad. Ale dzieki! |
| | |
dankom

Wpisów: 4278 Od: 2003-01-28
| 2013-05-03 12:19 Valenda - Na Stockholmie SE sie nie kończy! Trudno dziecko wozić 600km do szkoły! Ja corke woze tez do szkoły, ktora wybrałam z okolicy najlepsza. I jest to skola komunalna. Wlasnie taka tu w okolicy ma najlepsze rezultaty. Niestety, nie jest to szkola jaka bym sobie zyczyla dla corki. Daleko jej do niej! W dodatku po 6-tej klasie to w całej okolicy wyboru niemal nie ma. Pewnie bede ja musiała wozić do Malmö, jesli wczesniej nie wprowadza obowiązku rejonizacji, ktory jest juz w planach oficjalnych. Wlasnie tutejsze szkolnictwo jest jednym z powodów, dlaczego zastanawiam sie nad emigracja z tego kraju! |
| | |
darsim Stolica

Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2013-05-03 12:32 do tych najlepszych szkol kolejki sa wieloletnie
a tymczasem jest coraz gorzej
http://m.sverigesradio.se/ artikel/5523044?programId=1650 |
| | |
dankom

| 2013-05-03 13:15 A jak pięknie kaligrafuja odrecznie! |
| | |
Vendela

| 2013-05-03 13:43 wielkouch
Nie zdazylam napisac ze prywatne szkoly podstawowe nie sa platne. Wedlug prawa szkola nie moze zadac zaplaty. Oczywiscie oprucz tych internatskolor: Lundsberg i Sigtuna.
Za kazdym uczniem idzie t.z "elevpeng" który placi kommun, nie zaleznie do jakiej szkoly. Niestety to nie wystarczy jezeli sie chce prowadzic szkole na wysokim poziomie.
To znaczy jezeli szkola chce miec wiecej i lepszych nauczycieli, mniejsze klasy, smartboard itd.
Dlatego prywatne szkoly omijaja prawo i nazywaja to "frivilig bidrag" donacje. Szkola sie spodziewa ze kazda rodzina wplaca na konto szkoly pewna summe za kazde dziecko i za kazdy termin.
Te prywatne szkoly czesto sa prowadzone jako Stiftelse (nie znam polskiego slowa) to znaczy ze wszyscy rodzice, których dzieci chodza do tej szkoly sa wspólwlascicielami szkoly.
Jezeli jest jakis zysk to sie investuje w szkole. Wybrani rodzice siedza w szkolnym Styrelse i sami rekrutuja rektora. Rektor jest odpowiedzialny za dzialalnosc szkoly nie tylko przed Skolverket ale takze przed Styrelse.
Dzieki takiej formie maja rodzice wplyw na dzialalnosc szkoly. Caly budget szkoly oczywiscie jest dostepny dla wszystkich zainteresowanych i na corocznym spotkaniu rodzice moga dyskutowac ze styrelse aktualne problemy dotyczace szkoly.
Czy poziom szkoly dorównuje innym miedzynarodowym szkola, czy dzieci lubia posilki w szkole, czy jest potrzeba zeby zatrudnic np. nauczycieli ze speciell kompetens itd. |
| | |
simply_Ola

Wpisów: 8865 Od: 2011-01-04
| 2013-05-03 13:56 "wiadomo ze nigdzie w szwedzkich szkolach niema takiego poziomu jak w Polsce."
|
| | |
simply_Ola

| 2013-05-03 14:00 Nie ma jak dobre poczucie humoru! |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-03 15:23 nie jest dobrze i nie ma sie z czego smiac to sa fakty
czy czy lepiej czy gorzej niz w Polsce to subuektywne odczucue i nie na znaczenia |
| | |
dankom

| 2013-05-03 15:30 Darsim - nic dodac, nic ujac  |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-03 16:09 Rozbawil mnie ten wpis a teraz napisze na powaznie.
Rzucilam oko na to co jest napisane na strone Halmstad
http://www.halmstad.se/for skolaskola/grundskola616ar/fristaendegrun dskolor.420.html
i widze, ze tam sa wymienione te 4 szkoly, tzn:
-Eketånga Montessoriskola,
-Engelska Skolan, -
-Vittra i Halmstad
i Wallbergsskolan
Gdybym ja miala wybrac jedna sposrod tych szkol dla mojego dziecka to wybralabym ta pierwsza albo ostatnia bo praca edukacyjna w obu tych szkolach jest inspirowana pedagogika Montessori.
Szkoly Wittra to ja bym nie wybrala bo wg mnie jest tam za bardzo na luzie a co do angielskiej to nie wiem czy moze zaczac tam chodzic dziecko, ktore w ogole nie zna angielskiego. Ale nawet gdyby byla taka mozliwosc to uwazam, ze to nie jest potrzebne bo nie znam nikogo, kto skonczyl tu szkole i nie zna angielskiego. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-03 16:17 PS
Ja nie mam czasu pisac o Montessori pedagogice ale moze darsim albo dankom o niej napisze a jak nie to mozna o niej przeczytac w internecie i to nawet po polsku.
|
| | |
simply_Ola

| 2013-05-03 16:34 Dodam tylko, zeby bylo jasne, ze gdybym nie musiala to nie zamienilabym komunalnej szkoly na zadna fristående. |
| | |
black sabbath

Wpisów: 9092 Od: 2012-06-16
| 2013-05-03 16:41 .problem dzisiaj jest taki ze rodzice za malo maja czasu dla swoich pociech i mysla ze szkola rozwiaze wszystko,rodzice zamiast myslec jaka szkole wybrac powinni poswiecic wiecej czasu dla swoich dzieci.a szkola komunalna nie jest wcale zla . |
| | |
Matylda71

Wpisów: 19 Od: 2013-02-17
| 2013-05-03 16:59 Witam,wiem ze temat szkoly byl juz poruszany wielokrotnie ale nadal mam kilka pytan. Otoz mieszkajac z dala od centrum Stockholmu to czy moje dzieci sa skazane na szkole ktora wedlug rankingu ma nie najlepsza srednia? Jak ominac rejonizacje i zapisac dziecko do dobrej i wymagajacej szkoly? |
| | |
bolek1970 PZU

Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2013-05-03 18:28 Znow tylko pierdy i klotnie, zadnej konkretnej pomocy ...
pzdr, |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-03 18:35 Ola juz dala konkretna pomoc |
| | |
Vendela

| 2013-05-03 19:52 "Jak ominac rejonizacje i zapisac dziecko do dobrej i wymagajacej szkoly?"
Matylda, kiedys tak bylo, teraz mozesz zapisac dziecko do jakiej szkoly chcesz. Oczywiscie to sie wiaze z tym ze musisz dziecko, przynajmniej pierwsze pare lat odwozic do szkoly.
Ale to jest warte.
Obecnie jest wolny wybór zarowno do szkoly podstawowej jak i do gymnasium. Niestety efekt jest taki ze wiele uczniów chce chodzic do pewnej szkoly, naogól w centrum miasta, a do innych nikt nie chce.
Wczoraj w Metro czytalam ze Farsta Gymnasium w Sztokholmmie zamykaja bo jest za malo uczniów. Za to inne gymnasium maja bardzo wiele uczniów, przez to zeby sie dostac trzeba miec wysoka ilosc punktów (bardzo dobre swiadectwo).
Do takich gymnasium nalezy np. Kungsholmens Gymnasium gdzie preliminär ilosc punktow zeby sie dostac w tym roku np. na SAM jest 277,5 (wedlug nowych stopni A-E).
Innym bardzo popularnym gymnasium w Sztokholmie to Östra Real na Karlavägen. Mlodziesz z calego miasta stara sie o miejsce a mlodziesz która mieszka naprzeciwko szkoly, to znaczy mlodziesz z Östermalmu sklada podania do Enskilda albo Victor Rydberg Gymnasium (obydwa prywatne)
|
| | |
simply_Ola

| 2013-05-03 20:55 Matylda,
skontaktuj sie ze szkola, ktora jestes zainteresowana i zapytaj jakie maja zasady przyjmowania dzieci bo np sa szkoly do ktorych sa kolejki. |
| | |
Matylda71

| 2013-05-03 22:06 Dziekuje, jezeli moze ktos polecic mi szkoly podstawowe dla 8i 10 latkow.Mam jeszcze pytanie czy do kazdej dzkoly mozna zapisac dziecko nie znajace jezyka szwedzkiego ale dzieci znaja podstawy angielskiego.Jak wyglada sprawa z zajeciami dodatkowymi i czy jest cos w rodzaju polskiej swietlicy? Jeszcze raz dziekuje za kazda informacje,zalezy mi aby moje dzieci nie stracily na przeprowadzce do innego kraju. |
| | |
Vendela

| 2013-05-04 18:52 Matylda
Wedlug prawa to kazda szkola powinna przyjac twoje dziecko. Wiaze sie to oczywiscie z dluzymi kosztami dla szkoly, bo dziecko musi miec extra pomocy zeby nadazyc za innymi uczniami. Wiec czym wszesniej dziecko zglosisz do szkoly tym lepiej. Szkola musi zazadac od komuny extra pieniedzy zeby miec mozliwosc zatrudnienia naczyciela. Jezeli oczywiscie takiego nie ma w szkole.
Zajecia tesz sa dodatkowe ale to chyba zalezy od szkoly. U nas sa po godzinnach nauczania ale platne.
Swielice sa w kazdej szkole chyba do klasy 3:ej. W niektórych szkolach np. u nas mamy tez tak zwany klub dla starszych uczniów z klasy 4 - 5.
Ale jak nadmienlam wszesniej zalezy od szkoly. Do niektórych szkól to bym nawet wrogowi nie zyczyla poslac dzieci. Ale sa tesz fantastyczne szkoly. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-04 20:20 @Matylda71,
podam ci link gdzie mozesz zobaczyc jakie sa najlepsze szkoly w kazdej z gmin (kommun) wojewodztwa sztokcholmskiego( Stockholm län)
http://grundskolan.skolval et.com/Stockholm
Jezeli wybierzesz gmine np Sztokholm i klikniesz na Visa skolor to na pierwszym miejscu jest Enskilda Gymnasiet. Gymnasiet odpowiada polskiemu liceum ale maja tam rowniez i szkole podstawowa ( grundskolan).
http://www.enskildagymnasi et.se/nytt/grundskolan/
Tam u gory pod zdjeciem mozesz kliknac na: Se filmen om grundskolan i zobaczyc film o tej ich szkole podstawowej a jak klikniesz tam po prawej stronie na Sök till grunskolan to mozesz sobie wydrukowac Wniosek (ansökan), ktory trzeba wypelnic i zlozyc w ich szkole.
Ja ci nie sugeruje, zebys wybrala ta szkola tylko podaje ci ja jako przyklad. Ja nie wiem gdzie mieszkasz i moze masz blizej do innej gminy niz do sztokholmskiej. |
| | |
Viggo

Wpisów: 2575 Od: 2012-09-16
| 2013-05-04 20:23 Super pomoc dla osoby z Halmstad! Wybierz szkole w Sztokholmie, oto porada, hahahahaha. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-04 21:48 Viggo,
ta pani z Halmstad to juz dawno dostala odpowiedz w interesujacej jej sprawie a teraz pomagamy Matylda71
Wpisów: 3
Od: 2013-02-17
2013-05-03 16:59
--------------------------------------- -----------------------------------------
Witam,wiem ze temat szkoly byl juz poruszany wielokrotnie ale nadal mam kilka pytan. Otoz mieszkajac z dala od centrum Stockholmu to czy moje dzieci sa skazane na szkole ktora wedlug rankingu ma nie najlepsza srednia? Jak ominac rejonizacje i zapisac dziecko do dobrej i wymagajacej szkoly? |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-04 21:57 @Matylda,
ja znam duzo osob, ktore chodzily do szkoly podstawowej daleko od centrum Sztokholmu ( np Vårby Gård, Masmö, Alby, Skärholmen) i to nie przeszkodzilo im w tym, zeby skonczyc studia na Uniwersytecie Sztokholmskim i Kunliga Tekniska Högskolan. |
| | |
Viggo

| 2013-05-05 07:59 Bardzo przepraszam za moj poprzedni wpis. Faktycznie, byl nie na miejscu  |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-05 08:18 "ja znam duzo osob, ktore chodzily do szkoly podstawowej daleko od centrum Sztokholmu ( np Vårby Gård, Masmö, Alby, Skärholmen) i to nie przeszkodzilo im w tym, zeby skonczyc studia na Uniwersytecie Sztokholmskim i Kunliga Tekniska Högskolan."
Jasne, o ile wczesniej znie zaczeli cpac, albo nie zostali zakatowani na smierc lub doprowadzeni, do trwalego kalectwa...
pzdr, |
| | |
black sabbath

| 2013-05-05 10:30 bolus ...czy to jest ten twoj dobry komentarz do tematu szkola szwedzka???????? grattis ,popieram simply dlatego ze wyniki szkolne nie maja nic wspolnego gdzie sie mieszka |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-05 12:22 Boluś,
jeżeli myślisz, że nikt z tych co chodzlili do szkoły w centrum Sztokholmu nie ma problemu z narkotykami to sie mylisz.
Moge cie poinformowac, ze w ub roku np tu na Södermalam była afera z narkotykami w szkole podstawowej.
http://www.svd.se/nyheter/ stockholm/tillslag-mot-aso-grundskola_706 7129.svd
No ale rozumiem, ze jak ktos mieszka na wsi to moze o tym nie wiedziec. |
| | |
AnnaN

Wpisów: 2539 Od: 2002-02-06
| 2013-05-05 13:55 Black Sabbath pisze " wyniki szkolne nie maja nic wspolnego gdzie sie mieszka"
Wystarczy przegladnac statystyke na wczesniej podanym linku (skolvalet.com) aby stwierdzic ze niektore szkoly maja lepsze wyniki niz inne.
Ten link jest bardzo dobry, informacja dla tych ktorzy go nie otwarli: jest statystyka z calej Szwecji. Wybierz szkole blisko miejsca zamieszkania ktora ma wysoki stopien uczniow ktorzy maja zaliczenie aby kontynuowac nauke w szkole sredniej (behörighet till gymnasiet).
Przynajmniej mozna wybrac szkole w okolicy zamieszkania ktora jest lepsza od innych. Duzo wolnych szkol (friskolor) moze miec lepsze wyniki ale nie wszystkie, sa tez friskolor ktore sa gorsze niz gminne, latwo sprawdzic.
|
| | |
JOLAND

Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2013-05-05 13:59 Gimnazjum do ktorego chodzi Vendela ,jest najlepsze i basta. |
| | |
Matylda71

| 2013-05-05 14:19 Dziekuje za wszystkie informacje. Bardzo mi pomogliscie,pozdrawiam i zycze powodzenia. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-05 14:28 "Boluś,
jeżeli myślisz, że nikt z tych co chodzlili do szkoły w centrum Sztokholmu nie ma problemu z narkotykami to sie mylisz."
No, ale przyznaj, ze surerujac, ze szkola w Alby, moze miec dobry wplyw, na przecietnego ucznia, to roche przegielas...
Mieszkam, na wsi, ale moje dzieci chodzily, do gimnazjum w Sördermalm, wlasnie...
pzdr, |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-05 18:06 Bolus,
ja nic takiego nie sugerowalam tylko, ze mozna chodzic do szkoly w Alby i zajsc daleko, i chodzic do najlepszej szkloly w centrum i skonczyc w rynsztoku.
Jakis napiety chodzisz.
Moze posluchaj jakiejs piosenki i rozluznij sie troche,
np tej:
http://www.youtube.com/wat ch?v=mIxi8Dlpxl4 |
| | |
Vendela

| 2013-05-05 20:35 Tez znam takich, Szwedów, co chodzili do dobrych szkol, potem studia i doktorat a na stare lata nie maja nic.
Dzisiaj jest innaczej niz 10-20 lat temu. Teraz mozna wybierac szkoly, jest wiele szkól prywatnych. Niektóre maja wlascicieli którzy staraja sie wyciagnac ze szkoly jak nawiecej zysku i sa szkoly prowadzone jako stiftelse, gdzie caly zysk inwestuje sie w szkole.
Dlatego jest wazne zeby sie dowiedziec kto jest wlascicielem szkoly jezeli szkola jest prywatna.
Gdyby chodzilo o moje dzieci to bym przeczytala uwaznie ostatni årsredovisning szkoly (ekonomiczny raport z ostaniego roku) i sprawdzila ekonomie szkoly. Ile maja nauczycieli, na ile uczniów, czy wszyscy nauczyciele maja behörighet, itd, umówilabym sie na spotkanie z rektorem z dluga lista pytan.
Szkola gdzie wlascicielem jest prywatna osoba albo firma, to bym od razu dala sobie spokuj. W takiej szkole nie dba sie o poziom naucznia tylko zeby zarobic jak najwiecej a po paru latach zwinac interes.
Joland,
Ja nie chodze do najlepszego gymnasium w Sztokholmie, ale jedno z moich dzieci, to najstarsze dostalo sie wlasnie z duzym marginesie do 5 najlepszych gymnasium w Sztokholmie.
I teraz moze wybierac czy bedzie chodzic do Enskilda czy Viktor Rydberg Gymnasium, obydwa prywatne.
Jestem bardzo dumna z tego i zycze ci, jezeli masz dzieci zeby tez mialy takie mozliwosci jak moje.
Nie bede pisac ze moje dziecko juz teraz planuje studiowac na Handelshögskolan i na jakims jeszcze innym universitecie w Wielkiej Brytani albo USA.
Ale to juz wyzsza szkola jazdy, jak to mówil mój dawny profesor. |
| | |
JOLAND

| 2013-05-05 20:50 "Nie bede pisac ze moje dziecko juz teraz planuje studiowac na Handelshögskolan i na jakims jeszcze innym universitecie w Wielkiej Brytani albo USA."
Ja jakbym byl na miejscu twoich dzieci ,to tez bym chcial uciekac jak najdalej od Ciebie. |
| | |
stas

Wpisów: 458 Od: 2006-01-05
| 2013-05-05 20:59 "nie bede pisac ze moje dziecko juz teraz planuje studiowac na Handelshögskolan i na jakims jeszcze innym universitecie w Wielkiej Brytani albo USA"
Fakt, wcale o tym nie piszesz...  |
| | |
dorka2012

Wpisów: 1465 Od: 2012-06-01
| 2013-05-05 21:27 '...dziecko juz teraz planuje studiowac na Handelshögskolan...'
brr, 'Snabba Cash' del1 |
| | |
kajetan Sztokholm

Wpisów: 17008 Od: 2000-09-01
| 2013-05-05 21:32 No oczywiscie, najlepiej planowac bezrobocie....  |
| | |
dorka2012

| 2013-05-05 23:26 nie musi byc az tak skrajnie, ze albo planowanie kariery od dziecka albo bezrobocie, sa jeszcze wersje posrednie |
| | |
kratka

Wpisów: 888 Od: 2012-02-18
| 2013-05-06 07:22 tak dobrze4 zrobila moja kolezanka najpierw niemiecka szkola skonczyla najlepiej, pozniej Londyn itp i byly super wyniki mamusia caly czas dopingowala ,a pozniej 6 miesiecy lezenia i psychiatra ,Tak samo zrobili rodzice z moim kolega z klasy .wiec umiar prosze pansrtwa dziecko ma prawo do zycia i wyboru swojej drogi |
| | |
Vendela

| 2013-05-06 15:39 W naszej szkole mlodziesz dyskutuje juz w högstadie jakie maja plany na przyszlosc. To jest oczywiste ze wszyscy staraja sie miec jak najlepsze wyniki i uczniowie bardzo sie staraja zeby miec dobre resultaty.
Wiekszosc rodziców ma wysokie pozycje w spoleczenstwie i mlodziesz jest dobrze poinformowana gdzie nalezy studiowac. Poza tym wielu ma starsze rodzenstwo które jest w gymnasium albo studiuje za granica.
Nie ja nie kieruje moimi dziecmi. One doskonale wiedza co chca. Rozmawiaja z kolezankami, kolegami ze szkoly i potem mnie informuja jakie maja plany na przyszlosc. 10-15% uczniów z kazdej klasy planuje zeby kontynuowac nauke w gymnasium za granica. Najbliszsze przyjacólki ida do Lundsberg internat szkoly.
Moje dzieci jak na razie, i to na szczescie jeszcze nie mówia o nauce za granica. Ale wiem ze za pare lat bedzie to aktualne bo tak robi starsze rodzenstwo ich kolegów i kolezanek.
Joland
Nie zanizaj poziomu dyskusji. Jezeli nie masz nic madrego do dodania, to nie pisz. I nie musisz pisac tak negatywnie o mnie, przeciez mnie nie znasz.
Prawdopodobnie jestem na duzo wyszczym szczeblu spolecznej drabiny w tym kraju niz ty ale nigdy by mi nie przyszlo do glowy zeby pisac cos negatywnego o tobie. |
| | |
black sabbath

| 2013-05-06 16:10 vendela......juz jestes zniszczona?
czy ty nie wiesz ze nie wolno mowic o szczeblu spolecznej drabiny na poloniainfo,?????
|
| | |
dorka2012

| 2013-05-06 17:15 '...Prawdopodobnie jestem na duzo wyszczym szczeblu spolecznej drabiny w tym kraju niz ty...'
w jakim sensie, Vendela, napisz cos o sobie, to ciekawe. czesto piszesz, ze gorujesz nad reszta, ale co konkretnie masz na mysli?
i nie pisze tego ironicznie, jestem ciekawa |
| | |
JOLAND

| 2013-05-06 17:20 "Prawdopodobnie jestem na duzo wyszczym szczeblu spolecznej drabiny w tym kraju niz ty ale nigdy by mi nie przyszlo do glowy zeby pisac cos negatywnego o tobie."
Cale szczescie,ze napsalas prawdopodobnie.
Czego ja nie robie,a co tobie jest bliskie?
Nie nasladuje bezkrytycznie w formie sluzalczej ludzi ,ktorzy sa wyzsi,lepsi ode mnie.Nie usiluje natretnie dostac sie do towarzystwa tych ludzi.
Nie popisuje sie dobrym smakiem,znawstwem w modnych dziedzinach sztuki.Nie powiem nigdy ze to co slyszalem,ze jest w cenie potrafie,umiem ,rozumiem.
Nie wstydze się mojego pochodzenia , stanu i za wszelką cenę nie chce zatrzeć pietna kupieniem czegos na co mnie stac,a jest symbolem statusu.
Ja jestem soba,a ty Vendela? |
| | |
AnnaN

| 2013-05-06 21:48 Nasza forumowa chwalipieta Vendela pisze do Jolanda "Prawdopodobnie jestem na duzo wyszczym szczeblu spolecznej drabiny w tym kraju niz ty"
Gdybys byla to nigdy bys tak nie pisala. Piszac tak udowodnilas przeciwienstwo. |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-07 00:19 Dobra, cicho, bo rozjeżdżacie całkiem ciekawy temat o szkole. |
| | |
samiz

Wpisów: 50 Od: 2012-09-02
| 2013-05-07 00:21 "...wyszczym szczeblu ..."
niesmiało - wyŻszym |
| | |
AnnaN

| 2013-05-07 07:04 Kajetan pisze " Dobra, cicho, bo rozjeżdżacie całkiem ciekawy temat o szkole."
Tematow o szkole bedzie napewno mnostwo ale Ty wlasnie zatrzymales, a przynajmniej rzuciles klody pod zaczynajacy sie temat o szacunku dla samej siebie, o szacunku do swoich polskich korzeni. Nie wierze ze mozna byc szczesliwym czlowiekiem nie majac szacunku dla samego siebie.
Gdyby sie zawsze trzymac tematu to nie byloby wynalazkow, patentow, swiat stal by w miejscu.
|
| | |
Viggo

| 2013-05-07 08:15 AnnaN X5
Jednak watpie, aby twoje spostrzezenie powstrzymalo zagorzalego obronce ucisnionej pani z "wyszczych" sfer przed rozjechaniem tematu. Bo to wlasnie ty, Kajetan rozjezdzasz watek stajac wiecznie w jej obronie, niezaleznie od tego, co sadzi 90% lub wiecej forumowiczow. To, ze ona obraza co drugiego rozmowce swoim wywyzszaniem sie i traktowaniem ludzi jak chamow, prostakow i przyslowiowych Wackow i Wiesie jakos uchodzi twej uwadze. Czyzby cicha sponsorka twojego cyrku zwanego PoloniaInfo?
Oczywiscie mozesz po raz kolejny, wlasnymi lub moderatorow rekoma, wywalic moj wpis nie pozostawiajac nawet jednego slowka komentarza. Wtedy zobaczymy prawdziwa "wolnosc slowa w stylu PoloniaInfo".
Wracajac do tematu, szkola szkole nie rowna. Nie jest mozliwe zapewnic identyczny poziom nauki, jakosc oraz ilosc nauczycieli, tudziez sprzetu dydaktycznego w kazdej szkole. Niemniej czynnikiem decydujacym o powodzeniu w nauce w najwiekszym stopniu jest, moim skromnym zdaniem, inteligencja wrodzona ucznia oraz stopien zaangazowania w ksztalcenie dziecka jego rodzicow.
Braki w kadrze nauczycielskiej, przy odpowiednim zaangazowaniu rodzicow, nie powstrzymaja geniusza od osiagniecia sukcesu. Niestety, rowniez szkola o najwyzszym poziomie nie zrobi z imbecyla profesora, chocby pochodzil z "wyszczych" sfer i mial super "wykrztalcona" mamusie, ktorej nikt na forum do piet nie dorasta. |
| | |
dankom

| 2013-05-07 08:16 BS -"czy ty nie wiesz ze nie wolno mowic o szczeblu spolecznej drabiny na poloniainfo,????"
Wolno mowic, ale tylko opluwac, krytykowac i wysmiewac. I najlepiej oszczerstwami sie podpierac! Az dziw, ze to WOLNO na forum.
Kajetan wie co robi. A jak ktos ma watpliwosci, to niech zajrzy do Turystyki....
|
| | |
moniqe2911

Wpisów: 174 Od: 2012-09-12
| 2013-05-07 08:59 Viggo
Swieta racja, gdyz geniusze sie rodza a nie powstaja
w prestizowych szkolach.Natomiast posiadanie papierka ukonczenia takowej uczelni wcale nie daje super mozliwosci na plaszczyznie zawodowej bo wlasnie zabraknie tzw. inteligencji.
Nie powinno sie otaczac dzieci snobizmem, bo za kilkanascie lat bedziemy mieli to co bylo przed nastaniem XX wieku, czyli szlachte i pospolstwo. |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-07 09:16 "Bo to wlasnie ty, Kajetan rozjezdzasz watek stajac wiecznie w jej obronie, niezaleznie od tego, co sadzi 90% lub wiecej forumowiczow. To, ze ona obraza co drugiego rozmowce swoim wywyzszaniem sie i traktowaniem ludzi jak chamow, prostakow i przyslowiowych Wackow i Wiesie jakos uchodzi twej uwadze."
Czujesz sie trafiony, czy w czym problem?
Chcecie sobie dyskutowac szacunek do samych siebie to zacznijcie oddzielny temat o tym. Mnie bardziej interesuje temat szkoly i bede Wam zwracal uwage ile mi sie podoba jak bedziecie go rozjezdzac. |
| | |
Badboy

Wpisów: 23049 Od: 2004-06-10
| 2013-05-07 10:16 "A jak ktos ma watpliwosci, to niech zajrzy do Turystyki..."
a jak kto już tam zajrzy to znajdzie coś takiego
"Mam dosc tegobciaglego rownania w dol. Plakac za Wami nie bede..... Ani przepraszac, ze nie jestem golodupcem"
a gdyby ktoś nie rozumiał o co chodzi to chodzi o to, że dla niektórych "równanie w górę" to leżenie na plaży ogrodzonej kawałkiem sznurka |
| | |
SKUTER-KA

Wpisów: 528 Od: 2013-03-18
| 2013-05-07 10:20 ``Nie powinno sie otaczac dzieci snobizmem, bo za kilkanascie lat bedziemy mieli to co bylo przed nastaniem XX wieku, czyli szlachte i pospolstwo``
Kazdy by chcial, zeby jego dzieciak zdobyl dobre wykształcenie, nie ma w tym nic dziwnego.
Wazne zeby taki dzieciak nie ``wyhodowal `` sie w przekonaniu, ze jak juz jest dobrze wyksztalcony to inni mu do piet nie dorastaja.
A tak niektorzy niestety wychowuja swoje pociechy. Swoim charakterem, pogladami i nieudolnym mysleniem, mozna zniszczyc to co dziecko samo mogloby zbudować rozumem... |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-07 10:59 To prawda, ze to mnie bardzo cieszy jak slysze, ze dziecko Polakow, ktorzy mieszkali na przedmiesciu Sztokholmu skonczylo studia na Uniwersytecie Sztokholmskim lub KTH i ma dobra prace.
Ale trzeba pamietac, ze nie wszystkie dzieci sa tak zdolne, ze dadze sobie rade na studiach i ze mozna byc wartosciowym i szczesliwym czlowiekiem rowniez i wtedy jak sie nie ma sie wyzszego wyksztalcenia.
IMHO najwazniejsze jest to, zeby dziecko bylo szczesliwe.
|
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-07 11:14 http://www.poloniainfo.se/ forum/temat.php?temat=43533 |
| | |
moniqe2911

Wpisów: 174 Od: 2012-09-12
| 2013-05-07 13:30 SKUTER-KA,
to samo mialam na mysli |
| | |
black sabbath

| 2013-05-07 16:06 jak i skuterka tak i simply maja racje. |
| | |
sankas

Wpisów: 551 Od: 2009-08-05
| 2013-05-07 17:48 Osobiscie to mnie tez to ogromnie cieszy jak slysze o takich ludziach ktorzy chodzili do slabych szkol na prowincji a mimo to ukonczyli studia .
Prestiz Szkoly odgrywa tu drugorzedne znaczenie.
Co z tego ze mama i tata po studiach i z ambicjami zajeci tylko wyborem dobrej szkoly a dziecko samo sobie ....
Najwazniejsze dla dziecka to czas poswiecony przez rodzicow |
| | |
dankom

| 2013-05-07 18:21 Na poludniu malo jest "prestizowych" szkol a jednak ludzie dostaja sie na studia, koncza je i robia kariery. Jesli ktos jest zdolny i ambitny to sie wybije z kazdej szkoly.
Nie dla kazdego "lepsza" szkola jest naprawde lepsza. Niedaleko nas jest prywatna szkola, ktora uchodzi za "lepsza" bo chodza do niej dzieci, ktorych rodzice maja b. Dobra ekonimie. Szkola ma duzo udogodnien, wysoki poziom nauczania, ktorych inne moze nie maja. Jest dosc atrakcyjna. Ale.....m.in. wlasnie dostep uczniow do kasy sprawia, ze problem narkotykow jest tam wiekszy niz w innych szkolach. Tak samo mobbing. Mimo, ze wszyscy maja duzo, to sami dziela sie na tych co maja wiecej i mniej. Kasa jest w tej szkole wykladnikiem wszystkiego. Znam osoby, ktore przyciagnela atrakcyjnosc szkoly i jej poziom, ale problemy w miedzyczasie sprawily, ze dzieci przenosili do komunalnych szkol. Na gorsze im nie wyszlo...
|
| | |
Matylda71

| 2013-05-07 20:10 Witam,nie jestem snobistyczna matką która chce posłać dzieci do prywatnej szkoły,czy tymbardziej przerzucać na dzieci swoje niespelnione ambicje,zależy mi na dobrej szkole która wymaga ale też zapewnia poczucie bezpieczeństwa. Mam dwie wrażliwe córki i chce aby w miarę łagodnie zniosły przeprowadzkę i zmianę miejsca zamieszkania. Chciałabym aby w szkole czuły się dobrze,ale jednocześnie żeby nie uwstecznialy się,może się mylę ale słyszałam różne opinię o poziomie szkolnictwa w Szwecji . |
| | |
JOLAND

| 2013-05-07 20:30 " Chciałabym aby w szkole czuły się dobrze,ale jednocześnie żeby nie uwstecznialy się,może się mylę ale słyszałam różne opinię o poziomie szkolnictwa w Szwecji "
Myslisz,ze to dobre szkoly produkuja fenomenow?
Poziom nauczania jest niski we wszystkich szwedzkich szkolach.W tych Vendelowych i tych komunalnych.
W zadnej szkole nie ma klasy w ktorej sa same glaby lub potencjalni wynalazcy.Ci co maja cos pod beretem trzymaja z podobnymi sobie,osly z oslami.Mozliwosci sa wszedzie dla tych ,co chca sie uczyc.Jestem ostatnia osoba,ktora uwaza,ze dzieci trzeba posylac do szkoly do ktorej chodzi syn dyrektora
lub corka wlasciciela ogromnej firmy. |
| | |
Matylda71

| 2013-05-07 20:52 Absolutnie nie chodzi mi o zapisanie moich córek do prywatnej i snobistycznej szkoły gdzie ucza sie dzieci elity,chcialabym wybrac madra szkole,gdzie zaopiekuja sie nimi-chociaz w tej poczatkowej fazie- ale tez beda wymagac i uczyc. W Polsce tez sa rozne szkoly i nauczyciele,jednym sie chce wykonywac zawod nauczyciela a inni ida tam odbebnic dniowke.Poniewaz w wiekszosci wypowiadajacy sie na forum sprawiaja wrazenie,ze mieszkaja w Szwecji dlugo zdecydowalam sie poprosic o rade,moze czyjes dzieci chodza do szkoly podstawowej ktora moga polecic.Maja rozeznanie i doswiadczenie. |
| | |
JOLAND

| 2013-05-07 21:04 Nie porownuj polskiej szkoly do szwedzkiej.
Tu ,mimo,ze poziom jest niski,nie przeszkadzaja w rozwoju dziecka.Nie ma czegos takiego,ze glab syn prezesa ma lepsze stopnie,bo tata moze meza nauczycielki zatrudnic.Nie ma takiej szkoly w Szwecji,gdzie nie dostrzega talentu lub pracowitosci.
|
| | |
Matylda71

| 2013-05-07 21:19 O takie indywidualne podejscie do dziecka mi chodzi,o wylapywanie nawet najmniejszych talentow. Boje sie tez troche podejscia dzieciakow juz uczacych sie w szkole do "nowych" i to jeszcze nie komunikujacych sie w ich jezyku. |
| | |
Ronj@

Wpisów: 7647 Od: 2006-08-16
| 2013-05-07 21:31 "Boje sie tez troche podejscia dzieciakow juz uczacych sie w szkole do "nowych"
Nie przejmuj sie! napewno nie bedzie takich sytuacji jak w Lundbergs!
Nie uchronisz dzieciaka przed czyms nowym, sam fakt nieznajomosci jezyka jest wystarczajaco stresujacy dla dziecka.
Wybierz szkole blisko domu, zeby dziecko mialo kolegow ze szkoly tez na podworku. Zeby twoje dziecko moglo zapraszac do domu kolegow ze szkoly...zeby nie bylo wielkim przedsiewzieciem kontakty dziecka z rowniesnikami.
Wrazliwym corkom prywatna szkola nie pomoze, pomoze im twoj entuziazm, rozwaga, zaangazowanie i obecnosc. |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2013-05-08 09:15 te szkoly prywatne to osobiscie rozpierzylabym w drobny mak. szczegolnie te platne dla snobow. chodzi taki gowniarz do specjalnej szkoly i od malego ma wpajane, ze nalzey do elity...mysli sobie, ze caly swiat tak wyglada...konczy szkola i sie okazuje, ze spoleczenstwo to nie elita. prawie zaden z naprawde wielkich ludzi takich jak np. warren buffet nie uczeszczal do prywatnych szkol. rodzicom sie wydaje, ze jak posla do "prywatnej"szkoly to geniusza im ta szkola wyprodukuje. prawda jest taka, ze zadna szkola geniusza nie wyprodukuje.matka natura to robi i nie ma to nic wspolnego z iloscia kasy u rodzicow i szkola do ktorej uczeszczal. wystarczy poczytac biografie nieprzecietnych ludzi, chocby Steve Jobs lub tworca googla...
co do polskich szkol to to jest paranoja a nie szkola. mam tam trzech bratankow i kiedy patrze na ten koszmarny program to ciarki mnie przechodza.Kajetan wychowal sie w Turkeby i osiagnal ogromny sukces, ktorego niejeden z Ostermalmu po skonczonej szkole w Sigtuna mu zazdrosci. Sorry Kajetan za mieszanie twojego prywatnego zycia, ale wiem ze o tym piszesz i wcale sie tego nie wstydzisz. dlatego napisalam. Nienawidze snobow!!!  |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-08 09:48 Prywatne szkoly nie sa od produkowania geniuszy, tylko od zdobywania znajomosci. To polowa sukcesu.  |
| | |
Badboy

| 2013-05-08 10:33 i dokładnie o to w tym chodzi, że znajomości i kontakty zawarte w tych prywatnych/renomowanych szkołach będą procentowały przez resztę życia |
| | |
dankom

| 2013-05-08 10:54 Pewnie, zyjemy w czasach, kiedy kontakty moga wieciej niz kompetencje. Dlatego mam tu mieszane uczucia. Chyba wole, aby moja corka inaczej zdobywala kontakty. Nie wiem, moze utrudnie jej zycie. Mam nadzieje, ze to, co ma w glowie jej wystarczy. Oczywiscie, ze chce dla nie jak najlepiej! Ale nie chce, aby dorastala w atmosferze ciaglego liczenia kasy i aby kasa byla dla niej wykladnikiem sukcesu, szacunku, madrosci itd... Oczywiscie, nie uchronie jej przed potega pieniedzy, bo taki jest dzis swiat. Ale im pozniej wpadnie w sidla materialnego swiata, tym lepiej....
Poza tym naslychalam sie o imprezach jakie organizuje "vipowska" mlodziez! Mam nadzieje, ze ustrzege przed nimi swoje dziecko! |
| | |
dankom

| 2013-05-08 11:03 Ale niekazda prywatna szkola musi byc snobistyczna i "vipowska". Mam nadzieje, ze sa szkoly z "normalnymi" uczniami, ale ktore sa mniej uzaleznione od kommuny. To jedyny powod, dla ktorego wyslalabym dziecko do niej. Nasza szkola bylaby ok (nie liczac poziomu nauczania, ktory i tak jest najwyzszy w okolicy, ale dla mnie do doopy, ale to ogolnokrajowy problem i jego nie przeskocze) gdyby nie wszystko to, co przychodzi z kommuny. Ostatnio np. Zrezygnowano z mleka 1.5% na rzecz 0,5% - dla dobra dzieci  |
| | |
JOLAND

| 2013-05-08 15:29 "i dokładnie o to w tym chodzi, że znajomości i kontakty zawarte w tych prywatnych/renomowanych szkołach będą procentowały przez resztę życia"
Jak ktos jest glabem,to te kontakty tylko utrudnia mu zycie.Taki ktos bedzie wzbudzal litosc w wyzszych sferach.
Czy ty bys zatrudnil lub polecil znanego ci osla z prywatnej szkoly?.Ja w zyciu bym tego nie zrobil. |
| | |
Badboy

| 2013-05-08 16:13 nikt nie twierdzi Joland, że to dotyczy 100% bywalców takich szkół, bo w każdej grupie znajdzie się jakiś taboret, ale tworzą się od młodych lat kontakty i sieć wzajemnych powiązań, która procentuje w dorosłym życiu, oczywiście mówię o naprawdę renomowanych szkołach, a nie o jakichś placówkach w Garwolinie czy innymi Pierdziszewie, których pomysłem na elitarność i trzepanie kasy na frajerach jest kurs ikebany i zajęcia z modelingu
mam dwóch kumpli, którzy w latach 70tych kończyli bardzo elitarne licea w Warszawie (wtedy nie było szkół prywatnych, ale działało to podobnie), większość ludzi z ich klas jest obecnie elitą finansową i zawodową w swoich dziedzinach i oczywiście w jakiś sposób trzymają się razem, ja kończyłem kiepskie liceum i nikogo z nas nie da się nawet wygooglować |
| | |
JOLAND

| 2013-05-08 16:36 "mam dwóch kumpli, którzy w latach 70tych kończyli bardzo elitarne licea w Warszawie"
Rozmawiamy o dwoch roznych sprawach.Ci kumple juz w przedbiegach nie byli taboretami,bo zdali zajebiscie ciezkie egzaminy i sie dostali.
Tutaj sie rozchodzi o samo gimnazjum, bez uczniow z tzw.nabojki zagranicznej.Bogaci zgredzi chca,by ich dzieci kisily sie w swoim towarzystwie.Bulke przez bibulke,a pusto miedzy uszami.Za skarby swiata bym nie poslal mojego dziecka miedzy takie talatajstwo. |
| | |
Badboy

| 2013-05-08 17:09 to działa dokładnie tak samo,kiedyś o miejscu w takiej szkole decydowały układy i koneksje teraz raczej kasa, w Niemczech tego nie ma, bo szkoły prywatne są rzadkością, ale w takiej Anglii to standard,jak skończysz elitarną szkołę to pójdziesz na elitarną uczelnię i musisz się potem bardzo starać, żeby źle wylądować |
| | |
wandaelzbieta

Wpisów: 3758 Od: 2010-01-08
| 2013-05-08 17:54 BB, w Niemczech jest bardzo duzo szkol prywatnych a takze tych elitarnych z internatami. Tego tematu w Niemczech sie nie rozdmuchuje, aby nie draznic klas robotniczych |
| | |
wandaelzbieta

| 2013-05-08 17:57 A z reszta co napisales, sie zdadzam w 100%. Tak tworzone sa i byly elity na calm swiecie. |
| | |
JOLAND

| 2013-05-08 17:59 "ale w takiej Anglii to standard,jak skończysz elitarną szkołę to pójdziesz na elitarną uczelnię i musisz się potem bardzo starać, żeby źle wylądować"
Troche juz zyje na tym swiecie,widzialem rozne rzeczy.
Slowo elitarny w Anglii ma calkiem inne znaczenie, niz w Szwecji.Tu malo kto rozumie ,co to slowo oznacza. |
| | |
Badboy

| 2013-05-08 18:07 bo widocznie w Szwecji ludzie rozumują jak w Polsce, że jak szkoła jest płatna to jest już elitarna
Wanda, prywatne szkoły w Niemczech to jednak jest margines, tylko 6% uczniów do nich chodzi (światowa przeciętna to 14%) https://de.wikipedia.org/w iki/Privatschule
podobnie jest z prywatnymi uczelniami |
| | |
wandaelzbieta

| 2013-05-08 18:09 Nie przesadzaj Joland  |
| | |
wandaelzbieta

| 2013-05-08 18:13 BB , tez tak myslalam, ale nasz przyjaciel g, rozjasnil mi umysl. Od 1990 roku nastapil wzrost o 52 % ilosci szkol prywatnych, co 14-te dziecko niemieckie chodzi do takiej szkoly. |
| | |
JOLAND

| 2013-05-08 18:14 "Nie przesadzaj Joland"
Stary Ci opowiadal,ze jest inaczej? |
| | |
dankom

| 2013-05-08 18:15 JOLAND - Kiedy napisales o roznicy miedzy elitami SE i UK to przypomnialo mi sie jak ktos okreslal roznice miedzy warszawiakiem a krakosem: aby byc warszawiakiem to wystarczy w na Centralnym wysiadc z walizkami; aby zostac krakosem to trzeba udowodnic, ze sie nim jest w min. trzech pokoleniach wstecz.... |
| | |
Badboy

| 2013-05-08 18:18 ok, czyli własnie ok 6%, wzrost może nastąpił, ale nadal w porównaniu z innymi krajami jest to margines, poza tym część tych szkół jest prywatna ale nie jest płatna (tak samo jak w Holandii czy Hiszpanii) po prostu prowadzą je związki wyznaniowe, ale są finansowane przez państwo i są powszechnie dostępne |
| | |
JOLAND

| 2013-05-08 18:29 Nie porownujcie Europy ze Szwecja,bo mentalnie to przepasc.Chyba nawet na korzysc Szwecji.Tutaj rodzice,ktorzy maja prawdziwe nominaly,nie urojone,skonczone jakies fakultety w zyciu nie posla dzieci do prywatnych szkol.Oni by sie wstydzili sasiadow. Osoby bogate, sa po prostu bogate,nie musza szpanowac .Takie cos,to tylko nuworyszom przychodzi do lba. |
| | |
wandaelzbieta

| 2013-05-08 18:29 Joland, stary mi nie naopowiadal, bo ja jeszcze "przed starym", mialam kontakty ze Szwecja, poprzez moje koligacje rodzinne. Niestety nie moge tu na forum opisywac wielu spraw, bo nie jestem do tego upowazniona i te osoby o ktore chodzi, mogly by sie poczuc dotkniete (patrz regulamin). |
| | |
JOLAND

| 2013-05-08 19:16 "stary mi nie naopowiadal, bo ja jeszcze "przed starym", mialam kontakty ze Szwecja, poprzez moje koligacje rodzinne."
To tak, jak ja z Niemcami.Hitlerowcy zamordowali mojego dziadka ze strony matki. |
| | |
wandaelzbieta

| 2013-05-08 19:22 A to juz "Satyra w krotkich spodenkach"  |
| | |
black sabbath

| 2013-05-08 19:48 moge tylko dodac ze pare osob stalo sie bogatych na tych prywatnych szkolach,natomiast poziom nie byl taki jak duzo rodzicow marzylo, |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-08 22:09 Trzeba odrozniac prywatna szkole (ktora praktycznie kazdy sobie moze zalozyc jak chce i jest takich na peczki) od renomowanych szkol "elitarnych", do ktorych niektorym poprostu nie wypada nie chodzic. |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-08 23:02 "wiadomo ze nigdzie w szwedzkich szkolach niema takiego poziomu jak w Polsce"
Jeszcze sie do powyzszego cytatu odniose. Wg rankingu najlepszych Uniwersytetow na swiecie, nalepszy szwedzki to Karolinska, na miejscu 42 a najlepszy polski to Jagielonski, na miejscu 351. Przed najlepszym polskim Uniwersytetem plasuje sie nie mniej niz 10 szwedzkich. Wiec moze ostroznie z takimi "wiadomo ze", bo jeszcze ktos uwierzy.
|
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-08 23:04 Chyba, ze Ci chodzilo, ze nie ma tu w szkolach takiego niskiego poziomu jak w Polsce, w takim razie zwracam honor. |
| | |
JOLAND

| 2013-05-09 08:02 Przeskoczylismy z gimnazjow do szkol wyzszych.
W Szwecji wlasciwie kazda szkola wyzsza jest prestizowa,bo jest ich tylko 46.Z 300 tysiecy studentow 20% pochodzi z zagranicy.Te wszystkie rankingi zawieraja ilosc publikacji ,ilosc nominalow na studenta,itp.
Jak bidna Polska ze swoimi 500 szkolami wyzszymi i 3 milionami studentow ma konkurowac np.w nominalach na studenta lub budzetem szkol na badania naukowe?
Szkoly wyzsze to oddzielny temat.W szwedzkich szkolach wyzszych, jest wysoki poziom nauczania.Przy niskim zainteresowaniu spoleczenstwa ksztalceniem. |
| | |
JOLAND

| 2013-05-09 08:11 Wlasnie to slabe zainteresowanie ksztalceniem sprawia,ze w szwedzkich szkolach wyzszych, wszystko jest za darmoche.Rodzice nie musza wyprowadzac na targ wszystkich krow z obory,by oplacac czesne, za nauke swojego dziecka. |
| | |
black sabbath

| 2013-05-09 10:06 co do poziomu nauki,w szwecji uczy sie aby wszyscy mysleli sami,w polsce za moich czasow patrzyli tylko na pare osob z kazdej klasy.gdyby te same kryteria byly w polsce co w szwecji to prawdopodobnie zawsze by sie znalazlo pare super zdolnych ale co do (sredniej ) to mam watpliwosci.jestem ciekaw w jaki sposob przeprowadzona jest ta statystyka w polsce |
| | |
flatron 470 km do Zamku Sth

Wpisów: 2684 Od: 2005-06-18
| 2013-05-09 10:39 ranking jest oparty na nastepujacych nominalach.
CYT:Ranking uczelni powstał w oparciu o kilka czynników:
- reputację naukową placówki (40 proc. oceny),
- ocenę absolwentów uczelni przez ich pracodawców (10 proc.),
- liczbę cytowanych wypowiedzi osób z danego wydziału danej uczelni (20 proc.),
- stosunek liczby pracowników do liczby studentów (20 proc.),
- liczbę zatrudnionych zagranicznych wykładowców (5 proc.),
- liczbę studentów z innych krajów, którzy studiują na danej uczelni (5 proc.).
Źródło: wp.pl, topuniversities.com
W szwecji 60 lub wiecej studentow jest z zagranicy , wykladowcy tez zagraniczni.
Moj syn studiujacy na Chalmersie mial tylko jednego szwedzkiego wykladowce , reszta to byli Niemcy, Polacy , Anglicy i nawet Rosjanie jesli chodzi o matematyke.
|
| | |
black sabbath

| 2013-05-09 13:15 ciekawy jest szwedzky sposob nauczania,nic automatycznego,szkola daje mozliwosc do wlasnego zdania,nawet jak sie racji niema,nauczyciel(wykladowca nie jest "pan/i ma zawsze racje nawet jak jej niema".mojego znajomego syn studiowal prawo w krakowie i slyszalem cos takiego ze na 200 studentow co zaczynaja studia to tylko 40 skonczy bo wiecej nie moze,co roku mialo odpasc 20%(czy to prawda niewiem ale to moj znajomy to opowiadal. |
| | |
dankom

| 2013-05-09 13:43 Nie bede wypowiadac sie o roznicach poziomu. Moge tylko przytoczyc to, co uslyszalam od studentki medycyny (corka znajomej, Polka urodzona w SE). Zaczela studia w SE a potem przeniosla sie do PL, chyba Szczecin, ale glowy nie dam. Powiedziala, ze przez dwa lata tak nie zakuwala w SE jak musiala w PL przez pierwsze pol roku. Material tez byl duzo obszerniejszy w PL.
Napewno mozna dyskutowac czy co lepsze. Ja tylko przytaczam opinie kogos, kto studiowal w obu krajach. |
| | |
black sabbath

| 2013-05-09 13:52 moze sie przeniosla bo bala sie ze tu "obleje"tak mnie sie wydaje ,co na tym zyskala???????oprucz tego musiala placic za studia,nielogiczne i podejrzane??? |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-09 14:30 Nigdy o tym nie słyszałam i nie wierzę w to, że ktoś ze Szwecji co zaczął studiować tu medycynę pojechał do Polski, żeby tam kontynuować te studia bo z tego co wiem to wyjeżdzaja tam na te studia tylko ci, którzy tu nie mogą się dostać z powodu za slabych stopni a w Polsce to nie stoi na przeszkodzie bo wystarczy zaplacić.
Mojej koleżanki córka ( oboje rodzice Polacy) przyjechała tu jak miała 6 lat i po skończeniu liceum pojechała na studia medyczne do Krakowa.
Płakała każdego dnia bo nie chciała tam byc i to nie z powodu wysokiego poziomu tylko, ze nic jej się tam nie podobało. Rozmowy z nią przez telefon nic nie dawały i dopiero jak pojechał tam do niej jej ojciec to zgodziła się tam zostac do czasu jak bedzie mogła przeniesc się do Szwecji, żeby tu kontynuować te studia i tak zrobiła. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-09 14:52 PS
W zasadzie, zeby dostac sie na medycyne w Szwecji trzeba miec mgv ze wszystkich przedmiotow:
"För att ta dig in på läkarlinjen måste du ha MVG i alla ämnen, eftersom det är många sökande och få platser.
http://www.stylesearch.se/ forum/utbildning/3313779/fraagor-om-att-b li-laekare?continue=true |
| | |
dorka2012

| 2013-05-09 15:06 'medycynę pojechał do Polski, żeby tam kontynuować te studia bo z tego co wiem to wyjeżdzaja tam na te studia tylko ci, którzy tu nie mogą się dostać z powodu za slabych stopni a w Polsce to nie stoi na przeszkodzie bo wystarczy zaplacić.'
znajomy kt studiuje med w pl (2 rok) mowi, ze ci obcokrajowcy-studenci uchodza za slabych studentow, ze ich przepychaja by miec czesne. i jeszcze czytalam tu w szw artykul, ze potem im trudno w szw dostac sie na praktyke w szpit |
| | |
Ronj@

| 2013-05-09 15:07 Mnie tez troche trudno uwierzyc, ze mlody czlowiek, ktory dostal sie na medyczne studia w Szwecji, dobrowolnie wybiera kontynuacje ich w Polsce. Chociazby z przyczyn technicznych, jezeli ma zamiar wrocic do Szwecji.
Mozliwe jednak, ze byly powody ku temu.
Sama kwestia "zakuwania" pokazuje jakie sa roznice w szkolnictwie.
Te "madre" roznice poziomow sa opierane na ilosci zadanych lekcji, czy ksiazek targanych z domu do szkoly i spowrotem?
Ja swego czasu mialam okazje poznac roznice w liceach, polskim i szwedzkim.
Zakuwanie a uczenie sie i zdobywanie wiedzy, to zupelnie rozne sprawy...
Trzeba rozumiec te rozne systemy, a nie opierac sie na np. ilosci wykutych na pamiec dat czy wzorow. |
| | |
Ronj@

| 2013-05-09 15:14 Chcialam jeszcze dodac, ze dla niektorych o niskim poziomie szwedzkiego szkolnictwa swiadczy brak matury!
Nie wiedza jednak, ze jest coz duzo trudniejszego - zaliczenie glownych przedmiotow i zebranie punktow z calego okresu liceum. |
| | |
Ronj@

| 2013-05-09 15:20 "znajomy kt studiuje med w pl (2 rok) mowi, ze ci obcokrajowcy-studenci uchodza za slabych studentow, ze ich przepychaja by miec czesne. i jeszcze czytalam tu w szw artykul, ze potem im trudno w szw dostac sie na praktyke w szpit"
mam pytanie, dlaczego piszesz takimi dziwnymi skrotami?
Znajomy ktORY studiuje medYCYNE w PL....
a tu w SE (jezeli juz trzymamy sie przyjetych skrotow)
i co cie powstrzymalo od dokonczenia "ALACH"?
|
| | |
black sabbath

| 2013-05-09 15:34 ronj@ nie badz taka dokladna nie o to tu chodzi,natomiast masz 100% racji to co piszesz,dlatego w szwecji tez od samej pierwszej klasy ucza tu myslec a nie wkuwac,co do simply_ola tez masz super racje ,i ja tez uwazam ze ten kto sie tutaj urodzil lub przyjechal dosc wczesnie nie zaakceptuje polskiej metody uczenia i mentalnosci ludzi,przynajmniej widze to po mojej corce,za polske dala by sie" pociac"???ale nigdy tam zamieszkac niewiem dlaczego a ja niemam na to wplywu |
| | |
Ronj@

| 2013-05-09 15:45 "ronj@ nie badz taka dokladna nie o to tu chodzi"
Masz na mysli moje pytanie o skroty?
|
| | |
black sabbath

| 2013-05-09 16:00 yes
|
| | |
Ronj@

| 2013-05-09 16:08 Jaki masz ty masz problem z moim pytaniem do dorki? |
| | |
SKUTER-KA

| 2013-05-09 16:32 Dostac się na studia to jedno, skonczyc je to drugie...
|
| | |
Ronj@

| 2013-05-09 16:47 Trudno jest o statystyke tych, ktorzy nie koncza konkretnego programu.
W Szwecji jest mozliwosc studiowania poszczegolnych przedmiotow/blokow, zbierajac punkty i w koncu te przedmioty moga byc uwazane jako "rownorzedne" calemu programowi, uzupelnione np. doswiadczeniem czy dodatkowo niszowanymi przedmiotami. |
| | |
Ronj@

| 2013-05-09 16:50 Zniknelo mi troche tekstu
Przyszly student jest pewniejszy swoje wyboru, bo juz w liceum wybiera kierunek zwiazany z przyszlymi studiami. |
| | |
SKUTER-KA

| 2013-05-09 17:11 Ja swego czasu zastartowalam na weterynarie, dostalam się, pierwszy semesrt jakos się przeslizgnelam , na drugim nie dalam rady … z 40 osob 18 odpadlo na pierwszym roku w tym ja
Poszlam na inne studia, na szczescie udalo się skonczyc, z 40osob tylko 12 dobrnelo do konca.
Pisze o dziennych studiach – bezplatnych... |
| | |
German

Wpisów: 7 Od: 2013-05-09
| 2013-05-09 17:44 Czytam i nie wierze ludzie przyjechali do kraju będącego w rankingu jakości życia na miejscu 1 - 5 z kraju poniżej miejsca 40 i jeszcze wybrzydzają, zachciewa im się elitarnych szkół.
Zresztą to ewenement na sale światową żeby za prywatną szkołę nie płacić normalnie się płaci a jak każdy może się dostać to co to za prywatna szkoła. To są szkoły publiczne zarządzane przez podmiot prywatny.
Zresztą Szwecja to społeczeństwo bezklasowe i zresztą nie wypada się wywyższać. Prawo Jante itd.
W Szwecji jest tylu uczniów mieszkających na wsi i małych miejscowości, tylu uczniów z np Uppsali. Uważacie że tylko te ok 1000 uczniów na rocznik z paru szkół w centrum Sztokholmu ma szanse na godne życie? |
| | |
dorka2012

| 2013-05-09 18:40 hej Ronja, rzeczywiscie, nie zwrocilam na to uwagi, chyba z lenistwa, ale sprobuje pisac pelnymi wyrazami, pozdrowki  |
| | |
Ronj@

| 2013-05-09 20:10 Fajnie byloby dorka, zebysmy mogli sie zrozumiec, bez indywidualnych wariantow mowy pisanej
Bez zacinania sie kptwptsszwepter... |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-09 20:21 Czytam i nie wierze ludzie przyjechali do kraju będącego w rankingu jakości życia na miejscu 1 - 5 "
ok
dam ci przyklad jak sie w Szwecji robi rankingi
polozne w Szwecji dostaja premie zacprzyjete porody bez komplikacji
wiec nie zglaszaja ich
co piwoduje pozniej powiklania i mize do viezkiej choroby doprowadzic
dzueki temu Szwecja jest na 1 muejscu na swiecie jak chodzi o porody bez komplikacji jest ich oficjalnie oare procent
gdyby zglaszali wszystkie orzypadki byloby. e 20% wiec pewnie jak wszedzie indziej albo gorzej
to 1 przyklad autentyczny ktory znam
moge sie domyelac ze wszedzie indzuej jest podobnie. wyczajnue przymyka sie oko ba iele rzeczy retuszuje tuszuje lub falszuje
zeby Szwecja byla w czolowce
w zwiazku radzieckim robiono podobnie
odczucia ludzi tu mieszjajacych nje zgadzaja sie zwyczajnie z tymi statystykami
dla mnie to se mogs nimi d...e podetrzec
|
| | |
black sabbath

| 2013-05-09 20:26 ty darsin chyba jestes pijany? swieto co nie |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-09 20:31 niestety nie jestem
tu gdzie jestem nie ma swiata
w arbetsförmedlingen tak samo bonusy za wysylanie na kursy wiec ludzi na bezsensowne kursy wysylaja zeby sie ich pozbyc i bezrobocie ukryc
lekarze to samo bonusy za przyjecie chorego w cuagu muesiaca zeby kolejki ukryc
wiec przyjmuja mowia coremu ze nic sie nie robi w jego przypadku od tego nie unrze 2 minuty i nastepny prosxe
w rankingu zniw w czolowce
gdzie nie rusze gowno wyplywa
sorry |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-09 20:33 niech mi tu nikt nie pisze na ktorym miejscu jest Szwecja w rankingu
bo mi sie tece trzesaci szlag mnie trafi |
| | |
Matylda71

| 2013-05-09 21:21 Witam,nerwowo sie zrobilo na forum...Kazda z osob wypowiadajaca sie na forum ma pewnie swoje racje wynikajace z wlasnego lub znajomych doswiadczenia. Zalezalo mi aby osoby ktore mieszkaja w Szwecji,posylaja dzieci do szkol podzielily sie swoimi spostrzezeniami. Moj maz pracuje w Szwecji 6 lat,nie musze chyba pisac,ze mialo byc krocej,no ale jak to w zyciu bywa nigdy nie jest tak jak sie planuje. Postanowilismy wiec,ze dojedziemy do meza. Mamy dwie corki 8 i 10 lat,zdolne i wrazliwe,nie mam aspiracji aby konczyly prywatne lub elitarne szkoly,ale chcialabym znalezc "madra" szkole,wymagajaca ale tez opiekujaca sie dziecmi. Poswiecam corkom duzo czasu,ale gdy wywracamy im zycie do gory nogami potrzebuje wsparcia ze strony szkoly. Jezeli ma ktos takie wlasnie doswiadczenia to prosze napiszcie. Pozdrawiam. |
| | |
Ronj@

| 2013-05-09 21:43 Nie licz na jakies specjalne wsparcie szkoly. To wy wybieracie zamieszkanie tutaj i co za tym idzie, wyslanie corek do tutejszej szkoly. Wiec trzeba sie dostosowac.
Napisalam wczesniej, bardzo duzo zalezy od waszego zaangazowania w szkole i codziennosc waszych corek.
Szwedzka szkola jest budowana na dialogu i zaangazowaniu rodzicow...no i oczywiscie na odpowiedzialnosci tego mlodego czlowieka. Poczatek bedzie skoncentrowany na nauce jezyka, ogolnym zagubieniu, tesknocie za rowiesnikami w Polsce, za swoimi katami, zaakcaptowaniu czegos czego sie nie chce, a do czego jest sie zmuszanym, ogolnym protestom (w jaki sposob one sie beda objawiac?)...i tu nie pomoze pocieszanie sie..."bedzie dobrze", temu poprostu trzeba stawic czola i to przezyc. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-09 22:34 "niech mi tu nikt nie pisze na ktorym miejscu jest Szwecja w rankingu
bo mi sie tece trzesaci szlag mnie trafi"
 |
| | |
Matylda71

| 2013-05-09 22:51 Dziękuje Ronj@, zdaje sobie sprawe,ze nie bedzie latwo i rozowo ale musze zaryzykowac, nie chce juz byc ,,samotna matka"i borykac sie sama ze wszystkim.Chce zeby moja rodzina znow byla razem a w Polsce nie damy rady finansowo. Mam tylko nadzieje,ze kiedys uslysze od moich corek,ze to byla sluszna decyzja. Pozdrawiam. |
| | |
German

Wpisów: 7 Od: 2013-05-09
| 2013-05-09 23:57 Matylda71 Po co gadać o jakichś elitarnych prywatnych skoro są dostępne dla wszystkich to jaskie one tam elitarne to nie jest Wielka Brytania.
Zazwyczaj człowiek nie ma wyboru posyła do jednej z najbliższych i tyle. |
| | |
AnnaN

| 2013-05-10 13:30 Flatron pisze "W szwecji 60 lub wiecej studentow jest z zagranicy , wykladowcy tez zagraniczni.
Moj syn studiujacy na Chalmersie mial tylko jednego szwedzkiego wykladowce , reszta to byli Niemcy, Polacy , Anglicy i nawet Rosjanie jesli chodzi o matematyke."
Szwecja jeszcze niedawno byla eldoradem dla studentow spoza uni bo studia byly za darmo. Mniej wiecej jakies dwa lata temo to sie zmienilo i teraz musza placic za studia. To bylo powodem duzo studentow z calego swiata, to sie zmniejsza.
Co do ludzi pracujacych na uczelniach: przemysl bardzo chetnie zatrudnia absolwentow wyzszych uczelni wychowanych w Szwecji bo latwo wspolpracuja w duzych projektach. Powodem jest szwedzka szkola ktora przez lata trenuje wspolprace w roznych projektach. Zarobki na uczelniach sa niskie, przemysl zatrudnia tych najlepszych bo zarobki o wiele wyzsze. |
| | |
AnnaN

| 2013-05-10 13:49 Widac to specjalnie na kierunkach gdzie jest praca w przemysle. Jest tam trudno utrzymac kadre. Wysokie zarobki nie sa zacheta dla wszystkih naukowcow, sa tacy ktorzy lubia srodowisko naukowe i w nim zostaja mimo nizszych zarobkow.
Ale wystarczajaco duzo ucieka z uczelni gdy sa zlote czasy w przemysle zatrudniacym duza ilosc pracownikow po studiach. |
| | |
wielkouch

| 2013-05-11 12:34 Witam wracam do watku z poczatku .Co myslicie o Vittraskolan dla dziecka ,czy ktos ma dzieci ktore tam uczeszczaja? Co myslicie o tej szkole czy bylaby to lepsza szkola niz komunalna pod wzgledem nauki i otoczenia czyli chodzi mi ze moze tam jest spokojniej na przerwach nie ma jakis tam zadymek wsrod dzieci, bo w komunalnych czesto brakuje personelu do obserwowania takich sytuacji.A poza tym moze Vittra ma troche wyzszy poziom lub wiecej wymagaja.Jezeli ktos ma dzieci w takiej szkole prosze napiszcie jak tam jest. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-11 17:31 Wielkouch,
nie mozna powiedziec, ze szkoly Vittra sa lepsze od komunalnych bo rozne sa Vittra i rozne komunalne.
Vittra potrafi sie zareklamowac ale to nie zawsze pokrywa sie z rzeczywistoscia, np czytalam o zaniepokojonych rodzicach z powodu niskiego poziomu nauki:
http://hd.se/angelholm/201 3/01/18/oro-for-undervisning-pa/
W tych ich szkolach nie zadaja lekcji do w domu wiec chyba nie mozna powiedziec, ze wiecej wymagaja.
Ale najlepiej to przjedz sie do ich szkoly tam gdzie mieszkasz i zobacz jaka jest ta ich szkola. |
| | |
Ronj@

| 2013-05-11 19:53 "W tych ich szkolach nie zadaja lekcji do w domu wiec chyba nie mozna powiedziec, ze wiecej wymagaja."
No, oczywiscie, nie zadaja lekcji do domu i nie trzeba nosic ksiazek!
W szkole(podstawowej, publicznej, moich dzieci nie zadawano zbyt czesto lekcji do domu. Dzieciaki mialy sie uczyc w szkole! polozono szlaban na lazenie po klasie, na gadanie i inne udzialy towarzyskie. Nie pasowalo ktoremus, to mogl porozmawiac o tym na spotkaniu z rodzicami i rektorem. Pod warunkiem oczywiscie, ze rodzice byli zainteresowani...mlodzi nie za bardzo
|
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-11 19:57 Nie zadaja lekcji, zamykaja fritidsgårdy, a potem sie dziwia ze mlodziez z nudow samochody pali na parkingach.... |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-11 20:29 Ronj@
tej pani chodzi o lepsza szkole niz ta do ktorej chodzily Twoje dzieci.
 |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-11 20:36 PS
Ona szuka szkoly na wyzszym poziomie, gdzie jest wiecej wymagan niz w szkole publicznej. |
| | |
Viggo

| 2013-05-11 20:50 Kajetan: "Nie zadaja lekcji, zamykaja fritidsgårdy, a potem sie dziwia ze mlodziez z nudow samochody pali na parkingach...."
Rozumiem, ze na twojej dzielnicy tak sie dzieje. |
| | |
Ronj@

| 2013-05-11 20:51 hahaha,
moje dzieci chodzily to publicznej podstawowki, ktora im dala niesamowite mozliwosci rozwoju.
Kim sa dzisiaj, zapoczatkowala podstawowka, wspolpraca z rodzicami i ogarniecie tych mlodych ludzi, wsrod buntow i pyskowania.
Spotykajac dzisiaj ich nauczycieli smiejemy sie...mimo wszystko wyszli na ludzi, po studiach...z ciekawa kariera
Moze mielismy szczescie do zaangazowanych nauczycieli, a moze i dzieciaki byly jakies skore do wspolpracy (zdarzalo sie)
Wendeli opis prywatnej szkoly, nie jest jakis specjalny, tak funkcjonuja normalne, publiczne szkoly, jezeli rodzice sie angazuja w edukacje swojego potomka...byloby dobrze, zeby potomek tez sie troche angazowal!
|
| | |
simply_Ola

| 2013-05-11 21:39 Ronj@
 |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-11 21:44 viggo...kajetan mieszka na kungsholmen, jesli sie nie myle, tam samochodow nie pala, co nie znaczy, ze caly sztokholm tak wyglada...szerokie spojrzenie na problem pomaga w zwalczaniu problemow nie tylko na wlasnym podworku w dodatku zapobiega rozszerzaniu sie tego problemu.  |
| | |
Viggo

| 2013-05-12 08:37 Kanadolka, moze mieszkac sobie gdzie chce, ale po co takie bzdury wypisuje? O paleniu samochodow? Nudzi mu sie? |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-12 08:58 Bzdury? A nie pala? |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-12 10:27 "Bzdury? A nie pala?"
Klapki, na oczach ?
pzdr, |
| | |
Viggo

| 2013-05-12 11:14 Kaj, a pala? Gdzie? Bo ja mieszkam w spokojnym miasteczku i tutaj nie pala. Ale twoja opinia dziala na ludzi, Szwecja be, tam sami podpalacze. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-12 11:45 Owszem podpalaja ale kto i gdzie?
Czy to Szwedzi podpalaja samochody, szkoly, przedszkola i fritidsgårdar czy sfrustrowana mlodziez cudzoziemska?
Czy w dzielnicach tzw szwedzkich czy w tych gdzie mieszka wielu cudzozimcow jak Rosengård, Rinkeby?
|
| | |
simply_Ola

| 2013-05-12 11:47 A jezeli ten problem ma miec cos wspolnego ze szwedzka szkola to dlaczego mlodziez w Polsce podpala samochody? |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-12 11:51 "A jezeli ten problem ma miec cos wspolnego ze szwedzka szkola to dlaczego mlodziez w Polsce podpala samochody?"
No, dlaczego ?
|
| | |
simply_Ola

| 2013-05-12 11:55 Mam nadzieje, ze to nie z powodu szwedzkiej szkoly pala samochody w Belgii, Francji i w Niemczech. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-12 12:06 W Holandii tez pala samochody i w tym rowniez na polskich numerach rejestracyjnych. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-12 12:08 Nie rob cyrku Ola !
Pala i taka jest prawda, kogo to obchodzi, co ssie dzieje w Polsce, czy w Holandii ?
Ogarnij sie...
pzdr, |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-12 13:08 Czy to Szwedzi podpalaja samochody, szkoly, przedszkola i fritidsgårdar czy sfrustrowana mlodziez cudzoziemska?"
Ciekawe skad ta niewdziecznosc młodzieży cudzoziemskiej wobec Szwecji która dała im takie wspaniale warunki i dobre szkoły
Czemu są sfrustrowani?
Chyba nie z powodu rasizmu
Którego w Szwecji nie ma przecież oficjalnie
|
| | |
simply_Ola

| 2013-05-12 13:13 Bolus,
wlasnie mialam napisac, spokojna Twoja poczochrana, przyjdzie Darsim i wyleje troche jadu w tym temacie, a tu masz babo placek, on juz mnie uprzedzil.
Pozdr
 |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-12 13:30 Wielkouch,
dobrze byloby, zebys troche wiedziala o tej szkole Vittra zanim tam pojdziesz bo mozesz dostac szoku.
Jak bedziesz miala szczescie to trafisz na lekcje, ktore tam sa rzadko a jak nie to badz przygotowana na to, ze nauczyciel zajmuje sie jednym dzieckiem a reszta albo sie walesa po szkole albo siedzi w jakims kacie.
A jak bedzie przerwa i sa na dworze to tak krzycza, ze uszy trzeba zakrywac. Wiem o tym bo czesto przechodze obok tej szkoly na Frösunda. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-12 13:36 PS T
To tam tak wyglada bo oni maja indywidualne nauczanie a jest jeden nauczyciel na 20 uczniow. |
| | |
Badboy

| 2013-05-12 14:08 "Ciekawe skad ta niewdziecznosc młodzieży cudzoziemskiej wobec Szwecji która dała im takie wspaniale warunki i dobre szkoły
Czemu są sfrustrowani?
Chyba nie z powodu rasizmu"
jakby policja zamiast się z nimi bawić zaczęła do nich strzelać to by szybko debilom frustracja przeszła
|
| | |
Viggo

| 2013-05-12 19:59 Badboy, tu Szwecja jest, a nie Rzesza. Tutaj do ludzi sie nie strzela. |
| | |
Badboy

| 2013-05-12 20:36 to najlepiej po chrześcijańsku podstaw im jeszcze drugi samochód do spalenia |
| | |
Viggo

| 2013-05-12 21:41 A co religia ma do tego? |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-17 17:49 Badboy, tu Szwecja jest, a nie Rzesza. Tutaj do ludzi sie nie strzela."
owszem strzelaja uzywaja amunicji ktora nawet 3 rzeszy byla zabroniona
http://www.dn.se/sthlm/man -skjuten-till-dods-av-polis |
| | |
Viggo

| 2013-05-17 19:27 tzn. jakiej Darsim??? |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-17 20:42 dum dum
takiej co sie rozrywa w ciele powódujac ciezkie smiertelne rany
|
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-17 20:45 http://roberthardh.wordpre ss.com/2012/04/17/polisens-anvandning-av- dumdumkulor-maste-upphora/ |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-18 06:24 z calym szacunkiem darsim, facet latal z maczeta po mieszkaniu, co ta policja miala zrobic? wreszcie szwedzka policja ma jaja. szczescie, ze nie mam zadnych sklonnosci politycznych, bo gdybym ja doszla do wladzy z rosengard i rinkeby nie zostalo by nic. wjechalabym wozem pancernym i grzala z bazuki, ze kamien na kamieniu by sie nie ostal. do trzeciego pokolenia. biedna sfrustrowana mlodziez? zagonic bydlo do zamiatania i stawiania sie po zupe dwa razy na dzien. w szwecji jest rasizm, bezsprzecznie. tylko czyja to wina? pamietam, ze jak tylko w szkole moich chlopakow pojawilo sie kilku "inszych" zaczely sie wymagania do wpierdzielania baraniny przez 3000 pozostalych uczniow by dogodzic nowo przybylym. szlag mnie trafil. szwedzka szkola w kolorowych dzielnicach to jakis horror, moze powiesz mi dlaczego tak nie jest w szkolach gdzie wiekszosc dzieci to szwedzi?
mnie sie szwecja nie podoba i nikt by mnie tam wolami nie zaciagnal spowrotem. tylko, ze mnie prz glowe nie przeszloby by podpalac czyjes samochody. jak sie komus nie podoba to droga wolna. powtarzam, szczescie, ze nie mam ciagot politycznych, bo gdybym miala to samo otworzenie paszczy o baranine byloby wystarczajacym powodem do deportacji. gdyby w moich mieszkaniu latal facet z maczeta to bym wpakowala w niego caly magazynek i policji nie trzeba by bylo wolac. zaoszczedzjac tym sposobem podatnikom utrzymywania zbira. jak zatluka takiego bydlaka to przynajmniej kosztow procesu i pobytu w szwedzkim sanatorium zwanym "wiezieniem" zaoszczeda. |
| | |
troja

Wpisów: 946 Od: 2008-01-28
| 2013-05-18 10:03 I brawo Kanadolka, jak by nie strzelali to oskarzalby policje o brak jaj (chodzi o Darsima) |
| | |
black sabbath

| 2013-05-18 12:08 kanadolka rozumiem ciebie dlaczego tak myslisz(chyba z 40 razy bylem w usa) ale to co piszesz nie rozwiazuje zadnej sprawy,gorzej pogarsza ja,co mnie najbardziej (wku.....a) to to ze w niektorych szkolach doszlo do tego ze szwedzkie dzieci zaczynaja "lamac po szwedzku"w pracy to sie mowi ze arabski bedzie jezykiem obowiazkowym,moze za 20 lat????? w cale by mnie nie zdziwilo ,zreszta arabskito jest nr 1 w rinkeby czy rosengård(z reszta polski to tez czesto wystepujacy sposob porozumiewiania sie w malmö |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 13:19 z calym szacunkiem darsim, facet latal z maczeta po mieszkaniu, co ta policja miala zrobic?"
5 uzbrojonych po zeby bydlakow ni9e umialo obezwladnic 1 emeryta ale jaja
z ta meczeta to wersja policji
sa inne wersje |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 08:56 darsim, nie wiem jak tam bylo z tym facetem i maczeta jednak w koncu ktos po nich zadzwonil z jakiegos powodu, przeciez sami nie wpadli na pomysl by zapukac do czyichs drzwi i kogos rozwalic bez powodu w ramach rozrywki. mnie najbardziej zlosci uzalanie sie nad powodami frustracji "chlopcow". okreslenie "pojkar" w stosunku do bydla podpalajacego samochody i rozwalajacego przystanki autobusowe powoduje u mnie chec reinkarnacji ZOMO, dotyczy to nie tylko szwecji. Ja studiujac dorabialam sobie jako kelnerka i jako nauczycielka zastepcza, pisalam kiedys o tym horrorze na poludniu sztokholmu. tam bycie nauczycielem to niekonczaca sie gehenna. Black sabbath, w pewnych dzielnicach nowego jorku i toronto jest tak podobnie jak w szwecji, jednak fenomen podpalania aut czy rozwalania przystankow autobusowych jest nawet w najgorszych amerykanskich dzielnicach obcy.poza szwecja nie spotkalam takiej bezsensownej destrukcji nigdzie. ja tu gdzie mieszkam to czesto domu nie zamykam, kanada i usa sa o wiele bezpieczniejsze dla przecietnego czlowieka niz szwecja. powtarzam,takiego bezsensownego rozboju jak w szwecji nie spotkalam nigdzie. tylko prosze mi tu nie wyskakiwac z tymi ostatnimi wypadkami w usa, to sie ma nijak do codziennego zycia przecietnego zjadacza chleba. |
| | |
flatron 470 km do Zamku Sth

Wpisów: 2684 Od: 2005-06-18
| 2013-05-19 11:42 Swieta racja, ale jak moga sie cudzozniemcy dobrze czuc w kraju gdzie nie mozesz normalnie porozamawiac z czlowiekiem na ulicy i zobaczyc usmiechu na twarzy?
Jak zagada sie kogos z tutejszych to reka zakrywaja oczy i uciekaja bo nieprzyzwyczajeni do kontaktow miedzyludzkich.
Jedyna fajna dzielnica Szwecji to Värmland gdzie ludzie sa zupelnie inni, ale corka czytala ze wielu z nich ma finskie korzenie i norweskie oraz mieszanka innych narodowosci. |
| | |
Badboy

| 2013-05-19 14:32 "jednak fenomen podpalania aut czy rozwalania przystankow autobusowych jest nawet w najgorszych amerykanskich dzielnicach obcy.poza szwecja nie spotkalam takiej bezsensownej destrukcji nigdzie"
to idiotyczne zjawisko ma chyba swoje korzenie we Francji, w Niemczech to rzadkość, ale tuż za granicą w Strasburgu to od kiedy pamiętam była to plaga, zwłaszcza w weekendy |
| | |
wandaelzbieta

| 2013-05-19 14:56 Tak to w Berlinie wyglada: http://www.bild.de/regiona l/berlin/brandstiftung/297-auto-braende-i m-jahr-29479454.bild.html
W Hamburgu podobnie, a sa jeszcze inne miasta. Lubeka ma szczescie, bo co dwa miesiace, 10 sztuk.
Nie nazwalabym to rzadkoscia, BB Ty mnie zawsze rozbroisz. U Ciebie na wsi chyba nic sie nie dzieje  |
| | |
Badboy

| 2013-05-19 15:08 ale wiesz o tym Wanda, że większość tych podpaleń w Berlinie idzie na konto jednego gościa
http://www.heise.de/tp/art ikel/35/35054/1.html
na południu Niemiec to rzadkość, we Francji istna zaraza |
| | |
wandaelzbieta

| 2013-05-19 15:12 Jeden czy dwoch, przez nich nie moge sobie kupic "wypasionego" auta  |
| | |
Badboy

| 2013-05-19 15:16 już go złapali, więc możesz zaryzykować |
| | |
black sabbath

| 2013-05-19 17:02 flatron---czy ty wiesz ze w värmlamd jest najwiecej tych co nielubia obcokrajowcow?????
co do tych co podpalaja auta to chyba sie wzielo z francji ,ale to nie jest jakis powazny problem,16000 aut ginie co roku???? w stosunku do tych kilku spalonych to nic,sami sobie robimy problem z paru wydarzen ktore media napisali bo niemaja co raportowac,w szwecji powiedza w glownym dzienniku ze dzieci ukradli kilo cukierkow w np malmö? |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-20 08:36 "Kanadolka, moze mieszkac sobie gdzie chce, ale po co takie bzdury wypisuje? O paleniu samochodow? Nudzi mu sie?"
Nie, no przeciez nikt nie pali samochodow.
http://www.svt.se/nyhetskl ipp/nyheter/article1235750.svt |
| | |