| Autor | Zycie w Szwecji,rozne odczucia |
JOLAND

Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2013-04-28 20:34 Dlaczego dla tych,ktorzy stracili polskie obywatelstwo,by przyjac szwedzkie, Szwecja jest rajem na ziemi,a ci ,ktorzy maja podwojne lub tylko polskie widza cala mase mankamentow?
Czy ci bez polskiego obywatelstwa,a ze szwedzkim sa slepi i glusi? Czy moze pala glupa,bo tylko matka Szwecja im zostala? |
| | |
Badboy

Wpisów: 23049 Od: 2004-06-10
| 2013-04-28 21:00 to chyba nie tyle ma związek z posiadanym obywatlestwem, co z długością stażu w kraju, jak ktoś jest 30 lat lub dłużej to sobie powrotu do Polski nie jest już w stanie wyobrazić, a i urządzony w Szwecji jest pewnie lepiej niż ci, którzy przyjechali parę lat temu i siedzą jeszcze w jakiejś mierze na walizkach, do wielu rzeczy się przyzwyczaili, inne nie są dla nich uciążliwe, bo już ich nie dotyczą |
| | |
dankom

Wpisów: 4278 Od: 2003-01-28
| 2013-04-28 21:05 Przykro jest spotykac rodakow, ktorzy wyrzekli sie pochodzenia. Nie tylko w SE. Znam takich, ktorzy po 2 latach na obczyznie w domunie rozmawiaja po polsku, nawet z dziecmi, ktore jeszcze w PL chodzily do szkoly a teraz nie chca mowic w ojczystym jezyku. To zenujace.... |
| | |
Badboy

| 2013-04-28 21:10 po pierwsze nie wierzę w istnienie takich ludzi, po drugie temat jest jednak o czymś innym |
| | |
dankom

| 2013-04-28 21:14 Nie wydaje mi sie, BB. Mozesz mieszkac tu 30 lat i patrzec obiektywnie na to co sie dzieje wookol. To bardzo indywidualne. Czasem kiedy rozmawiam ze znajomymi, ktorzy tak wychwalaja SE to mam wrazenie, ze najbardziej to o tym staraja sie przekonac samych siebie.
Trzeba tez pamietac, ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia oraz od wczesniejszych i obecnych doswiadczen. Obiektywizm nie jest zaleta wszystkich forumowiczow. |
| | |
dankom

| 2013-04-28 21:16 BB - Moj kuzyn jest takim "partiota" z Kanady. A w zyciu spotkalam kilku takich. |
| | |
JOLAND

| 2013-04-28 21:23 Chodzi mi o to,ze ci ludzie,ktorzy maja kontakt z Polska i zachowali polskie obywatelstwo,widza wiecej mankamentow w Szwecji.
Dla tych bardziej szwedzkich od szwedow ,bylych polakow nie ma tu korupcji,sluzba zdrowia jest na najwyzszym poziomie,szkolnictwo funcjonuje bez zarzutu,itp.
Udaja,ze w tak jest i nie przyjmuja do wiadomosci rzeczywistosci?,czy pala glupa,bo tylko Szwecja im zostala?
|
| | |
Badboy

| 2013-04-28 21:28 ja widziałem w życiu różnych dekli, ale NIKOGO kto po 2 latach pobytu rozmawiałby w domu w języku innym niż polski, bo to po prostu niewykonalne i męczące, a ludzi są zwyczajnie leniwi i lubią wygodę, wyjątek to pary mieszane, ale to zupełnie inna historia, z drugiej stony jak ktoś tak chce to też tylko jego sprawa, widać ma swoje powody, dla mnie może być to głupie, ale w sumie nic mi do tego |
| | |
Badboy

| 2013-04-28 21:32 "Dla tych bardziej szwedzkich od szwedow ,bylych polakow nie ma tu korupcji,sluzba zdrowia jest na najwyzszym poziomie,szkolnictwo funcjonuje bez zarzutu,itp."
własnie ze względu na długość pobytu są przyzwyczajeni do tych standardów i wydają im się one normalne, a lepsza znajomosc języka pozwala im się w tym systemie lepiej poruszać |
| | |
JOLAND

| 2013-04-28 21:37 No wlasnie dzieki lepszej znajomosci jezyka i dluzszemu tu przebywaniu, powinni wiedziec lepiej od nowych przybyszow,ze oklamuja sami siebie.Zyja w zaklamaniu na wlasne zyczenie. |
| | |
dankom

| 2013-04-28 21:37 BB - tez tak myslalam! Moj kuzyn to nawet na fb ang slowa wtraca to juz jest szczyt zenady! Z moja corka, urodzona tutaj, dobrze mowiaca po polsku staral sie przez telefon rozmawiac po ang. A zeby bylo weselej to wyjezdzajac nie znali jezyka wogole. Kiedy mu mowilam, ze to nie tylko glupie, ale ze uczy dzieci kaleczyc jezyk (bo sam kaleczy) to uslyszalam, ze im wlasnie tym pomaga w nauce. Niestety, tacy tez sa....Zreszta tu tez spotykalam ludzi, ktorzy zrobili wszystko aby odciac sie od korzeni.... Ale nie o tym temat...
JOLAND - nie wydaje mi sie aby to mialo zwiazek z posiadaniem obywatelstwa. Ja tego przynajmniej nie zauwazylam.... To raczej indywidualne... |
| | |
dankom

| 2013-04-28 21:44 Nie zgadzam sie z wami. Przeciez nawet niektorzy Szwedzi widza te niedoskonalosci. Nie wydaje mi sie, ze znajdziecie tu powiazanie z obywatelstwem, znajomoscia jezyka, okresem na emigracji czy nawet statusem ekonomicznym. Ok, opieram sie na wlasnych doswiadczeniach z rodakami. |
| | |
bolek1970 PZU

Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2013-04-28 21:44 "No wlasnie dzieki lepszej znajomosci jezyka i dluzszemu tu przebywaniu, powinni wiedziec lepiej od nowych przybyszow,ze oklamuja sami siebie.Zyja w zaklamaniu na wlasne zyczenie."
100% racji, ale co im zrobisz ?
Mozna sie tylko ponabijac, z takiego cymalstwa...
Nienawidze tez argumentu typu: tem kraj Cie zywi, wiec nie wolno Ci krytykowac ! Paru madrych, probowalo mi w ten sposob, "zamknac jadaczke"...
pzdr,
|
| | |
prababcia

Wpisów: 1822 Od: 2012-10-21
| 2013-04-28 21:45 A jednak ten problem nas boli, bo ciagle do niego wracamy. (Ostatnio; Emigracja 5/1) |
| | |
flatron 470 km do Zamku Sth

Wpisów: 2684 Od: 2005-06-18
| 2013-04-28 22:15 JOLAND
Wpisów: 8970
Od: 2009-11-24
2013-04-28 21:23 Chodzi mi o to,ze ci ludzie,ktorzy maja kontakt z Polska i zachowali polskie obywatelstwo,widza wiecej mankamentow w Szwecji.
"Dla tych bardziej szwedzkich od szwedow ,bylych polakow nie ma tu korupcji,sluzba zdrowia jest na najwyzszym poziomie,szkolnictwo funcjonuje bez zarzutu,itp.
Udaja,ze w tak jest i nie przyjmuja do wiadomosci rzeczywistosci?,czy pala glupa,bo tylko Szwecja im zostala?"
#############
Mysle raczej ,ze pracuja na koszt szwedzkiego biura reklamujacego swoj kraj. Chodzi o szmal a nie o przekonania, albo maja demencje ale to juz sprawa powazna i nie trzeba sie wysmiewac z tego. |
| | |

| 2013-04-28 22:18 bolek1970
Aleksy, idioto !
Wpisów: 8955
Od: 2006-07-05
Nienawidze tez argumentu typu: tem kraj Cie zywi, wiec nie wolno Ci krytykowac ! Paru madrych, probowalo mi w ten sposob, "zamknac jadaczke"...
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
Mnie nikt nie zywi! Sama sobie gotuje i zbieram jagody oraz grzybki w lesie a to dar od pana boga dla nas wszystkich |
| | |
AnnaN

Wpisów: 2539 Od: 2002-02-06
| 2013-04-28 22:22 JOLAND pisze ze niektorzy uwazaja o Szwecji "...nie ma tu korupcji,sluzba zdrowia jest na najwyzszym poziomie,szkolnictwo funcjonuje bez zarzutu"
Szwecja jest bardzo zroznicowana, np. w Sztokholmie juz kilkaset lat temu rozne klasy spoleczne mieszkaly na roznych wyspach, ta segregacje widac do dnia dzisiejszego. Niektore dzielnice maja najlepsze szkoly, najlepsi lekarze tam pracuja itd, itd. Sa tez inne dzielnice ktore na odwrot maja duzo problemow. Nic wiec dziwnego ze opinie sa podzielone. Posylasz dzieci do dobrej szkoly, idziesz do dobrego lekarza wiec moze trudno krytykowac, posylasz swoje dziecko do szkoly z problemami, lekarze sie zmieniaja caly czas w Twojej przychodni wiec moze ta Szwecja nie taka wspaniala.
|
| | |
Borrka Hospicjum na Wilsona

Wpisów: 17565 Od: 2003-04-06
| 2013-04-28 22:23 Ja postrzegam to tak:
dawno, dawno temu, emigrant byl polbogiem wobec mieszkancow "strasznego kraju" - dla siebie i dla nich.
To bylo bardzo budujace psychicznie uczucie i wcale nie tak latwo przychodzil rozsadek i dystans.
To sie skonczylo w ubieglym tysiacleciu, ale czesc osob nie umie sie pogodzic z utrata praw boskich.
Usiluje sama siebie przekonac, ze jest jak dawniej.
Gdzies na glebokiej prowincji ten stary mechanizm moze jeszcze zreszta dziala. |
| | |
Badboy

| 2013-04-28 22:35 a nie przychodzi wam do głowy, że może oni są po prostu zadowoleni ze swojego życia w Szwecji? |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-04-28 22:50 "a nie przychodzi wam do głowy, że może oni są po prostu zadowoleni ze swojego życia w Szwecji?"
To nie w tym problem !
Ja tez jestem zadowolony, ale to nie znaczy, ze bezkrytyczny...
Na dodatk u tych osobnikow, najczestszym argumentem, na "lepszosc Szwecji", sa polskie patologie ! To, juz wogole przybiera wtedy obraz tragi-komiczny...
pzdr |
| | |
dankom

| 2013-04-28 23:01 BB To jest chyba troche tak jak piszesz. Kazdy ma swoje kryterium i wg niego ocenia. To, ze nam sie cos nie podoba to nie znaczy, ze wszystkim ma sie niepodobac. Ludzie maja rozne oczekiwania, wymagania... Tak jak my mamy prawo narzekac na to czy owo, tak oni maja prawo to chwalic. Nie narzuci sie ludziom swoich standardow... I dobrze!
Natomiadt to, ze sie mieszka w lepszej dzielnicy czy okolicy, nie oznacza, ze czlowieka obiektuwizm ma sie ograniczac tylko do swojej okolicy! To, ze sie zyje np. w luxusie nie oznacza, ze czlowiek ma byc slepy na to co dzieje sie wokolo... |
| | |
kajetan Sztokholm

Wpisów: 17008 Od: 2000-09-01
| 2013-04-28 23:29 Ja mam tylko szwedzkie obywatelstwo od roku 1987 i narzekam jak jest powod.
Wydaje mi sie (z wlasnego doswiadczenia), ze poprostu o wielu rzeczach sie nie wie. Do niedawna nie mialem kontaktu ze sluzba zdrowia, to nie bylo na co narzekac. Do szkoly nie chodze, a jak chodzilem, to uwazalem ze szwedzka szkola byla lepsza niz polska. Jaka teraz jest szwedzka szkola i jak sie ma do dzisiejszej polskiej szkoly nie mam pojecia, jednak dla mnie w rozmowie z kims, zawsze szwedzka szkole bede chwalil, bo taka ja pamietam.
Poza tym, ja nie porownuje na sile Szwecji do innych krajow. Nie mieszkalem nigdy w innych krajach, wiec nie wiem jak tam wyglada codzienne zycie. W Szwecji jest mi dobrze, domyslam sie, ze lepiej niz by mi bylo w wiekszosci innych krajow. |
| | |
Badboy

| 2013-04-28 23:35 "Ja tez jestem zadowolony, ale to nie znaczy, ze bezkrytyczny..."
kiedy człowiek jest zadowolony ze swojego życia to na ogół mniej czasu poświęca na jakieś szukanie dziury w całym, po prostu wychodzi z założenia, że nawet jak coś nie jest ok, to on Chrystusem nie jest i za miliony cierpiał nie będzie, nie zadręcza się, że w Sztokholmie w publicznych toaletach gwałcą albo, że gdzieś tam szkołę podpalili ) |
| | |
JOLAND

| 2013-04-29 06:33 "Ja postrzegam to tak:
dawno, dawno temu, emigrant byl polbogiem wobec mieszkancow "strasznego kraju" - dla siebie i dla nich.
To bylo bardzo budujace psychicznie uczucie i wcale nie tak latwo przychodzil rozsadek i dystans."
Zgadzam sie z Borrka. Kiedys emigrant jechal do "strasznego kraju" i bylo widac po samochodzie rejestracji,pozyczonym futrze,ze jest cos lepszego.
Dzisiaj kicha,kazdy tu moze przyjechac zobaczyc jakim to jest "dyrektorem" . W Polsce tez nie przyszpanuje,bo niby czym?
Co jest dzisiaj warty paszport z trzema koronami,jak kazdy go moze miec? Wiesia i wacek z Rutki-Tartak pytaja na forum czy z tresci pisma MV wynika,ze sa szwedami,bo ni w zab nie szprechaja w jezyku panstwa,ktorego stali sie obywatelami. |
| | |
JOLAND

| 2013-04-29 06:42 Lubie takie teksty, jaki komus wylecial spod paluszkow ,cos w stylu: ci co nie krytkuja,to zapewne mieszkancy lepszych dzielnic,itp
Czyli korupcja jest tylko u biedoty? Te dwa slowa nawet nie pasuja do siebie
|
| | |
violina Gbg

Wpisów: 2015 Od: 2007-03-01
| 2013-04-29 08:23 Stara prawda mowi - "punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia" i tego nalezy sie trzymac.
Szwecja jest rajem na ziemi dla tych co do tej pory siedzieli w Koziej Wolce i swiata nie widzieli, ale to nie ich wina, bo nie kazdy ma mozliwosc do zwiedzania swiata i wyksztalcenia wiekszego niz podstawowe (z roznych powodow: glowa ciasna albo ogolne obrzydzenie do nauki a takze finansowe "niemozliwosci").
Tym ludziom do szczesliwego zycia wystarczy, to co im Szwecja daje
Czlowiek, ktory troche swiata zwiedzil, glowke ma pelna wiedzy i madrosci ma szersza skale porownania i wie oraz widzi, ze Szwecja rajem nie jest, nigdy nie byla i nie bedzie
Jest to jednak ciechy i spokojny kraj, dla tych, co lubia zeby panstwo sie nimi zajelo i zapewnilo "uregulowane" zycie od urodzin az do grobowej deski.
|
| | |
JOLAND

| 2013-04-29 08:28 "Ja mam tylko szwedzkie obywatelstwo od roku 1987 i narzekam jak jest powod."
Dobrze,ze to napisales Kajetan. Ty jestes z emigracji ,ktora w Niemczech nazywaja "pilkarze" od Klosego i Podolskiego. Ty nie miales wplywu na decyzje rodzicow o emigracji.Narzekasz jak jest powod,bo Ty tu wrosles w szwedzkie srodowisko,jestes obiektywny,nie masz bylych polskich sasiadow jako punktu odniesienia.Tobie jest blizej do emigracji nowej Kosmopolakow,Europejczykow,jak emigracji starej. |
| | |
JOLAND

| 2013-04-29 08:33 "Jest to jednak ciechy i spokojny kraj, dla tych, co lubia zeby panstwo sie nimi zajelo i zapewnilo "uregulowane" zycie od urodzin az do grobowej deski."
To juz przeszlosc,tak bylo kiedys.Mysle podobnie jak ten ktos,kto to pisal:
"Swoim socjalem od zawsze kusiła Szwecja, którą wybiera coraz większa liczba polskich emigrantów. Choć szwedzki system nie rokuje pozytywnych zmian na przyszłość, co jest normalne w sytuacji, gdy wydajność wzrosła tam od 1970 r. zaledwie o 74 proc., zaś koszty pracy o 700 proc., to nie zmienia to faktu, że na chwilę obecną system ten jest wypłacalny. I przynajmniej na razie, na jego zgubę zresztą, korzystają z tego liczni w Szwecji imigranci. Pomijając imigrantów z krajów europejskich, którzy przynajmniej próbują pracować, imigranci pozaeuropejscy mogą tylko przyspieszyć tendencję rozpadu, już nie tyle w wymiarze etnicznym, co gospodarczym.
Weźmy tylko pod uwagę, że osoby urodzone za granicą lub mające rodziców o innej narodowości to ponad 1,6 mln mieszkańców Szwecji. Imigranci lub ich dzieci to 20 proc. całej populacji, która szacowana jest na 9,4 mln. Zasadne wydaje się więc pytanie: jak długo jeszcze Szwecja pozostanie Szwecją?"
|
| | |
SKUTER-KA

Wpisów: 528 Od: 2013-03-18
| 2013-04-29 09:16 ``kiedy człowiek jest zadowolony ze swojego życia to na ogół mniej czasu poświęca na jakieś szukanie dziury w całym, po prostu wychodzi z założenia, że nawet jak coś nie jest ok, to on Chrystusem nie jest i za miliony cierpiał nie będzie, nie zadręcza się, że w Sztokholmie w publicznych toaletach gwałcą albo, że gdzieś tam szkołę podpalili )``
Cos w tym jest, bynamniej ja tak mam, kijem wisly nie zawroce, wiec co mi zostaje - no ponarzekac moge sobie, ze to, to i tamto mi sie nie podoba...
Nie ma miejsca na swiecie, gdzie nie ma problemow gospodarczych, finansowych, gdzie slozba zdrowia nie szwankuje, gdzie nie ma korupcji, gwaltow, mafii ...
I wiecie co, nigdy raczej takiego kraju na ziemi nie bedzie...
Ludzie lubia narzekac, nic w tym zlego, wazne zeby, nie uprzykrzac sobie zycia, czyms czego nie jestesmy w stanie zmienic. I umiec dostrzec pozytywne aspekty, jakze okrutnego zycia...
|
| | |
SKUTER-KA

| 2013-04-29 09:25 Ja niecale dwa lata w SE, i nie tyle, ze nie dostrzegam pewnych rzeczy, one mnie narazie zaskakuja, niektore negatywnie, niektore pozytywnie.
|
| | |
SKUTER-KA

| 2013-04-29 09:33 Jeszcze apropo tego co dankom napisala o kuzynie z kanady.
Smiac mi sie chce, jak moi znajomi, ktorych mam na facebooku, pisza po szwedzku, nie majac zadnego szweda ani emigranta wsrod znajomych ...
Niektorzy sa tu rok, inni dwa, inni 5 lat (w sklepie by sie nie dogadali, ale na facebooku pisza po szwedzku)
Po co, i o co tu chodzi ?
|
| | |
dankom

| 2013-04-29 09:37 SKUTER-KA - Gdyby wszyscy tak mysleli to w zadnym kraju nie bylyby mozliwe zmiany. A PL dalej tkwila w systemie komunistyczny, jak nie gorzej.
Mnie wlasnie irytuje takie narzekanie po cichutku, w czterech scianach. Ale jak trzeba cos glosno powiedziec czy zadzialac to kazdy szczesliwy i bezkrytyczny. I nic sie nie zminia! Moze kijem Wisly nie zawrocisz, ale tez nie od razu Krakow zbudowano. Najwazniejsze to byc szczerym i obiektywnym i starac sie wplywac przynajmniej na to co mozna. A troche kazdy moze. Z tych "troche" wielu ludzi mozna zminic calkien duzo. Niestety, spoleczenstwo szwedzkie jest bardzo pasywne. Jak im powiedza - tak jest dobrze. Ale mozna pozytywnie na ludzi wplywac i ich motywowac do tego "troche". Wystarczy zaczac od swojej okolicy. Nikt nie namawia aby isc z motyka na slonce. |
| | |
dankom

| 2013-04-29 09:44 SKUTER-KA - Tylko czekam na info, ze kuzyn imie, nazwisko i obywatelstwo zminil. Moze sie w koncu dowartosciowuje a wtedy juz bedzie wiekszym Kanadyjczykiem niz rdzenny Kanadyjczyk Kiedy mu napisalam, ze nie ma znaczenia jak sie nazywa i ile ma obywatelstw, bo na zawsze on i jego dzieci sa Polakami, to mi powiedzial, ze z takim Polaczkiem jak ja on utrzymywac kontaktow nie ma zamiaru. Patafian! Rodzina mi sie skurczyla
|
| | |
SKUTER-KA

| 2013-04-29 09:48 gospodarke, finanse, slozbe zdrowia , gdzie nie ma korupcja, gwalty, mafia ... JA MAM Z TYM WALKCZYC ?
OK nie ma sprawy - zrobmy to razem dankom, tylko mnie pokieruj, ja, moj maz mozemy isc z Toba, tylko powiedz gdzie i kiedy zaczynamy zmieniac swiat, aaa i od czego zaczynamy ? |
| | |
SKUTER-KA

| 2013-04-29 09:51 Heh do kanady Was nie zaprosi, bo mu przypomnicie kim jest  |
| | |
dankom

| 2013-04-29 10:30 SKUTER-KA - Nie ma sprawy. Moge Ci powiedziec co my tu robimy i jak, choc juz troche na tym forum o tym pisalam. W ciagu roku udalo mi sie np. Namowic wielu rodzicow w szkole, aby nie ulegali rektorce i domagali sie zmian. I domagaja sie! A rektorka zeszla z piedestalu i zaczela wspolpracowac, bo widzi, ze to jej sie bardziej oplaca. Wraz z grupa ludzi naglosnilismy kilka korupcyjnych "afer" w komunie. Moze korupcji nie zwalczylismy ale ostatnio komuna zaprasza nas na debaty i dyskusje o wspolpracy. Zawsze cos.... Nasza komuna omijala wielkim kolem przedsiebiorcow, ktorzy mieli swoje firmy poza granicami mista. Ludzie narzekali, burzyli sie ale nic z tym nie zrobili. W zeszlym roku zorganizowalismy sie i......jak wyzej! W ciagu roku stalismy sie organizacja, z ktora komuna siie liczy, bo mamy za soba innych.
To tylko kilka przykladow. Wiec mozna...tylko trzeba chciec.... |
| | |
dankom

| 2013-04-29 10:34 SKUTERKA - No chyba nie moge Nie wiemjak ja to przezyje.... |
| | |
dankom

| 2013-04-29 10:35 Mialo byc: Ano nie zaprosi  |
| | |
Badboy

| 2013-04-29 10:52 "Kiedys emigrant jechal do "strasznego kraju" i bylo widac po samochodzie rejestracji,pozyczonym futrze,ze jest cos lepszego.
Dzisiaj kicha,kazdy tu moze przyjechac zobaczyc jakim to jest "dyrektorem" . W Polsce tez nie przyszpanuje,bo niby czym?
Co jest dzisiaj warty paszport z trzema koronami,jak kazdy go moze miec? Wiesia i wacek z Rutki-Tartak"
szpanowanie bryką czy paszportem w "strasznym kraju" to właśnie domena Wiesi, która na emigracji przebywa krótko i dla której kraj pochodzenia jest wciąż punktem odniesienia dla jej sukcesów czy porażek, emigrant z 30letnim stażem ma to w d..., kontakty z Polską ma rzadkie, bo rodzina powymierała, ze znajomymi stracił wspólny język itp, a na urlop woli jechać gdzie indziej, jak się porównuje to raczej z miejscowymi wśród których żyje |
| | |
JOLAND

| 2013-04-29 10:55 Odbiegacie dziewuszki od glownego zalozenia tego watku.
Nie chodzi mi o narzekanie,tylko dostrzeganie.
Obserwuje nawet na PI,ze sa takie osoby,ktore nie przyjmuja do wiadomosci ,tego,ze nie wszystko w Szwecji jest cacy. To sa wlasnie byli polacy lub ci nowi z wypizdowa ,ktorzy nie zdaja sobie sprawy,co nie jest cacy,bo im styka nominalow od 25 do 25. |
| | |
JOLAND

| 2013-04-29 11:08 "jak się porównuje to raczej z miejscowymi wśród których żyje"
BB,gubisz sie w zeznaniach.Ci co porownuja sie z miejscowymi,to o niczym innym z nimi nie rozmawiaja jak o szwedzkich bublach,korupcji ,dennej sluzbie zdrowia,szkolnictwie,itp |
| | |
dankom

| 2013-04-29 11:16 "Odbiegacie dziewuszki od glownego zalozenia tego watku." Toc to normalne na forum.... |
| | |
Badboy

| 2013-04-29 11:27 "BB,gubisz sie w zeznaniach.Ci co porownuja sie z miejscowymi,to o niczym innym z nimi nie rozmawiaja jak o szwedzkich bublach,korupcji ,dennej sluzbie zdrowia,szkolnictwie,itp"
nie wiem o czym rozmawiają, ale swój status materialny porównują z najbliższym otoczeniem a nie z krajem po drugiej stronie Bałtyku 30 lat temu |
| | |
JOLAND

| 2013-04-29 11:29 "Toc to normalne na forum...."
Ja jestem ostatnia osoba na tym forum ,ktora ma moralne prawo do przywolywania kogos do porzadku.
Chce tylko zasygnalizowac, ze od zauwazania do narzekania jest daleka droga. |
| | |
JOLAND

| 2013-04-29 11:36 "nie wiem o czym rozmawiają, ale swój status materialny porównują z najbliższym otoczeniem a nie z krajem po drugiej stronie Bałtyku 30 lat temu"
No ,wreszcie zalapales.Co poniektorym bylym polakom zostalo to we krwi,by byc lepszym od dawnego sasiada po drugiej stronie oceanu. Polak,czy polka ,ktorzy porownuja sie z tubylcami i zyja na tym poziomie co tubylcy ,klna na czym swiat stoi na szwedzkie mankamenty.Nie tylko je zauwazaja. |
| | |
dankom

| 2013-04-29 11:59 JOLAND - Ci, ktorzy zauwazaja to najczesciej tez narzekaja/krytykuja. Zalezy co nazywasz narzekaniem.... |
| | |
JOLAND

| 2013-04-29 12:03 SKUTER-KA napisala ze zauwaza ,a nie narzeka ,bo i tak ma lepiej jak w Polsce. |
| | |
SKUTER-KA

| 2013-04-29 12:15 Czy mi tu lepiej hmmm, dobre pytanie, ale nie jestem w stanie w tej chwili odpowiedziec.
Ja raczej jak juz mi cos nie pasuje, to staram sobie to jakos pokolorowac, nie lubie marudzic i narzekac, nie lubie tez jak ktos marudzi i narzeka.
Mam na koncu jezyka, zeby cos napisac, ale nie wiem, czy bedziecie w stanie zrozumiec moj przekaz.
|
| | |
darsim Stolica

Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2013-04-29 13:00 najsmiesniejsi sa ci co zanim jeszcze przyjada do Szwecji juz sie okreslaja jako
nowoszwed
mnie to odzuca z obrzydzenia |
| | |
latimeria

Wpisów: 1340 Od: 2011-09-18
| 2013-04-29 13:08 Kiedy przed laty zawitalam w DK,'jeczalam' nieomal bez przerwy.Wszystko bylo 'nie tak','inne','odwrotne',nie pasowalo mi,dziwilo a nawet 'porazalo'.
W Polsce zylam w dzikim pedzie,nie majac czasu sie podrapac po nosie.Bylam do tego w pewnym sensie przyzwyczajona,ale tez i zmeczona.Ustawiczne zdobywanie daje nikla szanse na prywatnosc i spokoj.
Czytajac,doswiadczajac i dowiadujac sie coraz wiecej-sila rozpedu niejako-porownujemy.Moje porownania wypadaly zazwyczaj na korzysc mojego polskiego zycia.
Emigracja na stale stawia pytanie-czego tak naprawde poszukujemy.Oczekiwalam glownie spokoju i rownowagi.Tu Szwecja sprawdza mi sie jak najbardziej.Ma wiele mankamentow,dostrzegam ich coraz wiecej,ale rowniez,dla przeciwwagi-ma wiele zalet,ktore mi je rekompensuja.Polska w moim odczuciu 'oddala' sie,mimo,ze czytam codzienne wiesci z kraju.Coraz mniej porownuje.Nie wiem,czy obecnie jest 'lepiej'-jest po prostu inaczej. |
| | |
SKUTER-KA

| 2013-04-29 13:15 O, o, wlasnie tego slowa chcialam uzyc - jest inaczej  |
| | |
Viggo

Wpisów: 2575 Od: 2012-09-16
| 2013-04-29 13:32 Jak na pytania zadawane przez rodzine i znajomych w Polsce: 'Jak zyje sie w Szwecji? Lepiej czy gorzej?' zawsze odpowiadam: inaczej.
Jak ktos madry - zrozumie, jak glupi - nie ma po co tlumaczyc. |
| | |
kawaler

Wpisów: 12615 Od: 2008-10-01
| 2013-04-29 16:06 Szwecja jest super krajem, i najlepiej zorganizowanym ze wszystkich skandynawskich,
Dania, Norwegia,Finlandia, tam dopiero sa mankamenty o jakich wam sie nie snilo
|
| | |
dankom

| 2013-04-29 16:39 Kawaler - a ile lat mieszkales w tych krajach, ze tak dobrze to wiesz? Ja np. DK znam od 28 lat, 8 lat tam mieszkalam i musze powiedziec, ze system funkcjonuje lepiej w pewnych dziedzinach zycia. Ludzie sa parszywi, ale to inny temat... |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-04-29 16:46 "SKUTER-KA napisala ze zauwaza ,a nie narzeka ,bo i tak ma lepiej jak w Polsce."
Cos w tym jest. Nie jest perfekt, bo nigdzie nie jest, ale trudno znalezc kraj, gdzie byloby lepiej. No, chyba ze sie lubi burze piaskowe i wille z basenem  |
| | |
kawaler

| 2013-04-29 16:51 Dania jest dla mnie zimna jak Holandia, wszystkie aspekty trzeba wziasc pod uwage, nie wystarczy tylko to ze alkohol jest bardziej dostepny w Danii
ale marnej jakosci
"Danmarks jord för de danske" znasz te piosenke?
|
| | |
dankom

| 2013-04-29 17:35 No faktycznie, Kawaler, jestes miarodajnym zrodlem informacji.... |
| | |
kawaler

| 2013-04-29 17:47 znam piosenke która powinna ci uswiadomic ze znam dunskie realia,
a co ty mozesz wiedziec? siedzisz w ameryce,
no i co mozesz wiedziec o Norwegii,Szwcji, Finalandii skoro siedzialas w Danii?
ja bylem we wszystkich tych krajach wielokrotnie
|
| | |
darsim Stolica

| 2013-04-29 17:52 Cos w tym jest. Nie jest perfekt, bo nigdzie nie jest, ale trudno znalezc kraj, gdzie byloby lepiej"
zalezy co sie bierze pod uwade i zalezy komu
wszystko jest relatywne
w kazdym razie moge pojsc na kompropmis Szwecja nie jest najgorszym krajem na swiecie
|
| | |
dankom

| 2013-04-29 18:18 "znam piosenke która powinna ci uswiadomic ze znam dunskie realia....
(. skoro znasz realia to powinienes wiedziec stad ta piosenka.....)
a co ty mozesz wiedziec? siedzisz w ameryce,
no i co mozesz wiedziec o Norwegii,Szwcji, Finalandii skoro siedzialas w Danii?" O Norwegii ani Finlandii sie nie wypowiada bo wlasnie malo wiem. A w SE mieszkam od 13 lat.... |
| | |
kawaler

| 2013-04-29 19:21 od 13 lat czy od 13 roku zycia?
co w tak mlodym wieku moglas sie dowiedziec?
prysznice na nago po Wuefie?
|
| | |
dankom

| 2013-04-29 19:37 Kawaler - Jaja sobie robiesz czy naprawde nie rozumiesz tekstu pisanego po polsku?! Chlopie, jak ty takich rzeczy nie jestes w stanie zrozumiec to nie widze podstaw do dalszej dyskusji.... |
| | |
kawaler

| 2013-04-29 20:02 mieszkasz w Szwecji od 13 lat?
czasowniki ci sie pomylily,
mieszkalas... w Szwecji 13 lat a od 10 lat mieszkasz w Kanadzie i USA
chyba te barwne opisy zycia za wielka woda nie byly wytworem fantazji?
pisz precyzyjnie
|
| | |
kawaler

| 2013-04-29 20:07 pomylilas mi sie z kandolkom...
takie podobne nicki
ale zescie sobie wymyslily, robicie metlik ludziom,
kanadolka ... dankom
te same litery, te same brzmienie, podobne sylaby...
sy.la.by
no dobrze,
podsumowujac
mieszkalas w Danii 10 lat, teraz 13 w Szwecji,
|
| | |
latimeria

| 2013-04-29 20:07 Dankom: - kawaler chyba Cie myli z Kanadolka  |
| | |
kawaler

| 2013-04-29 20:10 latimeria, ciebie nie pomyle z nikim
dalem sie zwiesc bo obie w podobny sposób sie przechwalaja
|
| | |
latimeria

| 2013-04-29 20:12 '...takie podobne nicki...'
'kanadolka ... dankom
te same litery, te same brzmienie, podobne sylaby...
sy.la.by'
 |
| | |
dankom

| 2013-04-29 21:16 Faktycznie, nawet sie te nicki rymuja....
Kawaler - juz przwie Ci sie udalo! Mala poprawka: w DK mieszkalam "na stale" ponad 8 lat, ale na dochodne w sumie to chyba 16... |
| | |
Vendela

Wpisów: 747 Od: 2012-11-19
| 2013-04-30 11:07 "Dlaczego dla tych,ktorzy stracili polskie obywatelstwo,by przyjac szwedzkie, Szwecja jest rajem na ziemi,a ci ,ktorzy maja podwojne lub tylko polskie widza cala mase mankamentow?"
Wiekszosc z nas którzy przyjechali tutaj w latach 70-siatychnie, nie stracili obywatelstwa tylko sie wyzekli. I to tesz sie tak nazywalo: "zrzeczenia obywatelstwa". Dla nas wtedy szwedzki paszport oznaczal wolnosc i bezpieczenstwo.
Oczywiscie my tez jestesmy krytyczni tylko patrzymy na pewne sprawy zupelnie innaczej. Nie ma perfekt krajów, kazdy kraj ma swoje dobre i zle strony. Wiem o tym bo duzo podruzowalam w mlodosci. Nawet planowalam zeby przeprowadzic sie do USA, zalatwilam sobie prace i mieszkane, ale wybralam Szwecje.
Ale wyglada na to ze w Szwecji sie zyje duzo lepiej mimo ”mase mankamentow” bo polacy przyjezdzaja tutaj a nie odwrotnie.
”Czy ci bez polskiego obywatelstwa,a ze szwedzkim sa slepi i glusi”
Ktos wyzej napisal, bardzo slusznie, ze polacy którzy przyjechali tu duzo wczesniej zyja troche innym zyciem niz ci którzy niedawno temu przyjechali. I ci z nas którzy mieszkaja w "lepszych" dzielnicach nie spotykamy na codzien tych problemów, którzy inni spotykaja.
Wazne jest tez znajomosc jezyka. Ci polacy co mówia plynnie po angielsku czy po szwedzku tez spotykaja sie z innym respektem niz ci co mówia slabo albo wogóle.
Tak samo jezeli chodzi o opieke lekarska. Niewiele z niej korzystalam w ciagu tych 35 lat bo zarówno ja jak i cala rodzina jestesmy bardzo zdrowi. Ale w czasie tych sporadycznych kontaktów które mialam to zawsze bylam traktwana z respektem i profesionalismem.
Joland
Twoje sformulowanie: ”Szwecja jest rajem na ziemi”.
Czasami jak siedze na tarasie u mnie w domu na wsi, jezioro jest jak lustro, ptaki spiewaja, cala natura sie budzi do zycia; wtedy sobie mysle: jaki piekny kraj, ale mi dobrze, chwilo trwaj.
Dla tych nowoprzybylych co jeszcze nie poznali zwyczajów i tradycji tego kraju. Dzisiaj jest Valborg to znaczy biura i urzedy pracuja pól dnia.
Zycze wszystkim milego Valborg!.
|
| | |
dankom

| 2013-04-30 12:32 Ja nadal uwazam, ze to indywidualna sprawa i kwestia oczekiwan. Nie ma to nic wspolnego z obywatelstwem, miejscem zamieszkania czy ekonomia. Mankamenty systemu mozna zauwazyc z roznych poziomow. Moze nie zawsze sa to te same mankamenty, ale jest duzo wspolnych. A oczekiwania, wiadomo, sa zroznicowane. Jednemu wystarczy to co dla drugiego jest moze nie do przyjecia. I tyle... Nie wydaje mi sie abysmy tu odkryli jakas zaleznosc. |
| | |
kawaler

| 2013-04-30 12:50 http://ekorrhjulet.blogspo t.se/2013/01/bilkop-ytterligare-en-ovning -i-byrakrati.html
szwed w Polsce tez narzeka na mankamenty |
| | |
darek55

Wpisów: 25 Od: 2013-04-03
| 2013-04-30 14:52 A'propos tego, co Vendela napisała, to jak to była do 81 roku (zanim u nas wybuchł stan wojenny)? czy, zeby dostac szwedzkie obywatelstwo (np po mężu0, trzeba sie było polskiego wyrzec? bo bo 13 grudnia 81 to juz mozna było miec oba. Czy ktoś ten moment pamieta i na przykład został tam, bo go tam wojna zastała i już sie bał wrócić? Czy można było rodzine sciągnąć? |
| | |
Ronj@

Wpisów: 7647 Od: 2006-08-16
| 2013-04-30 15:09 "A'propos tego, co Vendela napisała, to jak to była do 81 roku (zanim u nas wybuchł stan wojenny)? czy, zeby dostac szwedzkie obywatelstwo (np po mężu0, trzeba sie było polskiego wyrzec? bo bo 13 grudnia 81 to juz mozna było miec oba..."
Nie, podwojne obywatelstwo mozna miec dopiero od 2001 roku.
To szwedzkie wladze wymagaly zrzeczenia sie, nie wyrzeczenia sie, polskiego obywatelstwa (od obywateli innych krajow tez tego wymagano)
Dostawalo sie decyzje o przyznaniu obywatelstwa szwedzkiego pod warunkiem ze zrzecze sie polskiego.
Wiekszosc ludzi zrzekala sie polskiego obywatelstwa, bo konsulat robil problemy z przedluzaniem polskich dokumentow (jezeli mialo sie polskie dokumenty, bo byli tacy co nie mieli) |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2013-05-01 08:18 Ronja ma racje...szwecja nie zezwalala na podwojne obywatelstwo. aby przyjac obywatelstwo szwedzkie czlowiek byl zmuszony zrzec sie swojego pierwotnego obywatesltwa. opowiadanie, ze szwedzkie obywatelstwo dawalo wolnosc jest delikatnie mowiac smieszne. ja szwedzkie obywatelstwo przyjelam w 2001 roku.w miedzyczasie zwiedzilam pol swiata i jakos to polskie mi w niczym nie przeszkadzalo. nikt nigdy by mnie nie zmusil do bycia turysta w moim rodzinnym kraju. obywatelstwa nabyte to dodatek, fajnie je miec, ale nie jest to konieczne .na marginesie...Austria dalej nie pozwala na podwojne obywatelstwo.
Kajetan...duza burza piaskowa zdarza sie tutaj raz na 100 lat. ta sprzed dwoch lat nalezala do takich wlasnie. dla mnie to byla egzotyka. burza przechodzi po godzinie i potem pada deszcz wszystko splukujac i po dwoch godzinach swieci slonce. w szwecji pizdzi, leje i sypie 10 miesiecy na rok. w zimie egipskie ciemnosci w lecie schizofreniczne biale dni. nie wiem co gorsze. mieszkajac tam czlowiek przyzwyczaja sie do tego gowna walacego z nieba i nie narzeka. ja kiedys tez nie zauwazalam tego syficznego klimatu. gdyby ludzie nie lubili ciepla i slonca toby nie wyjezdzali ze szwecji na wakacje do cieplych krajow. basen w ogrodku z cieplutka woda to jest super sprawa. wlasnie z niego wylazlam. w wodzie 27 stopni, na zewnatrz rowniez 27 stopni o jedenastej w nocy. zreszta tutaj prawie w kazdym ogrodku jest basen bo klimat na to pozwala. nikomu nawet nie przejdzie przez glowe sie tym chwalic, bo to normalka, zaden luksus. w zyciu nie zamienilabym tego na kilkumiesieczna szwedzka gololedz. na szczescie swiat jest kolorowy i kazdy lubi co innego. chwala za to panu bowiem gdyby wszyscy chcieli miec ponad 300 slonecznych dni w roku i basen w ogrodku to 3/4 swiata byloby niezaludnione.  |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-01 08:24 Ronja...ja nigdy nie mialam problemow z przedluzeniem mojego paszportu. wrecz przeciwnie, obsluga w konsulacie polskim w sztokholmie byla zawsze bardzo uprzejma. cieszyli sie niemozebnie, ze mimo tylu lat w szwecji nie zrzeklam sie polskiego obywatelstwa. moze mialam szczescie. Konsul Wojciechowski, pomogl mi w zalatwieniu masy spraw w zwiazku z wpisaniem moich synow do ksiag wieczystych w polsce. na glowie stawal i sam wszedzie wydzwanial. na koniec dal mi ponad 50% znizki. ja mam bardzo mile doswiadczenia jesli chodzi o polski konsulat w sztokholmie. serio.  |
| | |

| 2013-05-01 10:32 Jednym srubka zardzewiala w miejscu , mimo, ze to poloniainfo dla rodakow w SZWECJI i wciaz zyja w czasach zycia w dawnej Polsce a Szwecja jawi im sie jako raj na ziemi , odczucie ktore mieli po przyjezdzie za PRLu
Jako ,ze my tu mieszkamy i pracujemy i placimy podatki mamy takie samo prawo do krytyki kraju jak Polacy w Polsce czy kazdy obywatel kraju w ktorym mieszka.
Polacy mieszkajacy w Polsce krytykuja swoj kraj i maja prawo a my tutaj w tym kraju w ktorym obecnie mieszkamy.
Inaczej swiat nie szedl by do przodu i zylibysmy w epoce kaminia lupanego.
Co to za glupi styl , co ktos skrytykuje to i tamto w Szwecji to zaraz jakis madrala wkleja tysiace linkow a popatrz: w Polsce jeszcze gorzej...hehehe a co to ma do rzeczy?
To ,ze ja kradne i bede zlapany nie wystarczy sie bronic : a prosze pana , inni tez tak robia. Co ma piernik do wiatraka?
Do tych co nie moga odpuscic sobie polskiej rzeczywistosci po 100 latach pobytu tutaj i machaja linkami na lewo i prawo powinni zdac sobie sprawe , ze zyja tutaj i tutaj umra i dajcie sobie spokoj z ta Polska.
Pozatym my tu jestesmy na miejscu i mamy namacalny wglad na pewne sprawy ktore krytykujemy natomiast te linki z polskiej prasy to sa medialne rzeczy i ktorych nie wiemy nawet czy prawdziwe.
Druga grupa ktora jezdzi do kraju czesto i ma kontakt realny a takze zyje tutaj i wie co w trawie piszczy ma chyba najbardziej wiarygodne podejscie do spraw.
A i tak nic nie pomoze, bo inne sprawy sa palace w Polsce a inne tutaj i to wieczne porownywanie krajow jest meczace.
Jak napisze, ze byla wielka afera w mojej spoldzielni mieszkaniowej TUTAJ to ktos mi rzuca link a w Polsce tez...
Ani to nie jest wspolmierne ani nie dotyczy tej samej rzeczy ani nie sprawdzone bo to media etc...jak sie takie ma spojrzenie na zycie to sie stoi w miejscu i rece opadaja.
Ci co tutaj zyja dlugo i stracili poczucie rzeczywistosci , odpuscie sobie te wieczne porownania z Polska i zacznijcie zyc .
sprawami Szwecji teraz i tu , bo i tak nie macie pojecia o Polsce oprocz paru starych artykulow w prasie
O Polsce i sprawach tam zachodzacym piszcie w osobnych tematach bez wchodzenia na grund szwedzki bo to sa inne kraje i inny byl punkt wyjscia Polski a Szwecji.
Nie ma nawet porownania historycznego , nasze dzieje i przejscia a Szwedow. |
| | |
dankom

| 2013-05-01 11:25 Kanadolka - Zgadzam sie z Toba. Mi tez polski paszport nie przeszkadzal. Oczywiscie, pomagalo to, ze mialam staly pobyt na "zachodzie" od x lat. Jedyna upiedliwa wiza to byla wtedy di USA, bo musialam leciec specjalnie do Stockholmu na 10 minutowa rozmowe. Wszelkie inne zalatwial agent podrozy niemal bez mojego udzialu.
Przez 16 lat mialam pobyt staly w DK i prawo do obywatelstwa. Jednak wlasnie dlatego, ze DK wymagala zrzeczenia sie polskiego obyw., nigdy nie wyrobilam dunskiego. Kiedy przyjechalam do SE i uzyskalam mozliwosc uzyskania szwedzkiego obyw. wyrobilam go szybko bo sie balam, ze tu sie prawo zmieni i tez beda kazac sie zrzekac. Dopiero teraz, z tego tematu, dowiedzialam sie, ze wlasnie wtedy przestali kazac.... |
| | |
JOLAND

| 2013-05-01 11:33 Wlasciwie po wpisie Vendeli,to chyba juz nie trzeba nic dodawac,wymiotla wszystko.W kraju dobrobytu i szczesliwosci ktos,kto potrafil sie ustawic ma inne odczucia jak ten ,ktory zapierd***.
Mimo,ze obie warstwy sa podatnikami,to problemy dotykaja tylko tych,ktorzy nie mieszkaja w "bogatych dzielnicach" Toc w Polsce za komuny bylo podobnie.
Vendela z wypizdowa w Polsce nie mogla sie przebic do "dobrej dzielnicy",to gdy tutaj sie zalapala,zrzekla sie polskiego obywatelstwa z nienawisci do tego kraju.W Szwecji stala sie wolna i bezpieczna. |
| | |
troja

Wpisów: 946 Od: 2008-01-28
| 2013-05-01 12:13 "Co to za glupi styl , co ktos skrytykuje to i tamto w Szwecji to zaraz jakis madrala wkleja tysiace linkow a popatrz: w Polsce jeszcze gorzej...hehehe a co to ma do rzeczy" Ale porownywanie pozytywow w Polsce do negatywow w Szwecji jest wporzadku? |
| | |
Badboy

| 2013-05-01 12:47 zwłaszcza miejskiego lotniska w Warszawie z tym tanich linii pod Geteborgiem |
| | |
troja

| 2013-05-01 12:50
 |
| | |
Ronj@

| 2013-05-01 17:13 "Ronja...ja nigdy nie mialam problemow z przedluzeniem mojego paszportu. wrecz przeciwnie, obsluga w konsulacie polskim w sztokholmie byla zawsze bardzo uprzejma. cieszyli sie niemozebnie, ze mimo tylu lat w szwecji nie zrzeklam sie polskiego obywatelstwa. moze mialam szczescie."
Zapewne mialas, bo mialas meza Szweda i nikt ci laski nie robil, ze przedluzyl paszport.
Ja opisywalam w innym temacie perypetie tamtych czasow.
Dzisiaj psioczy sie na szwedzkich urzednikow...wtedy zalezalo od humoru upiornie wytapirowanej pani Krysi, czy cie konsul przyjmie i jak ona przedstawi sprawe...pani Krysia byla jak cerber broniaca...dostepu do lask konsula.
Mialam 18 lat jak poszlam do konsulatu zapytac czy moga mi pomoc w skompletowaniu papierow do slubu w Szwecji...z Polakiem. Debil konsul poinformowal mnie, ze potrzebuje pozwolenie od krola!
A wy dzisiaj sie dziwicie, ze dostajecie dziwne odpowiedzi ze szwedzkich urzedow!
Powtarzam, kanadolka, mialas inna sytuacje, moze byly inne czasy...
Jak mnie sie skonczyl paszport wielokrotny, musialam starac sie o konsularny, byl na 5 lat i potem mozna go ew. bylo przedluzac, chyba na rok....z laski...niech sie pani zdecyduje gdzie pani chce mieszkac...
Potem okazalo sie, ze najwiekszym problemem byl maz a raczej zmiana nazwiska...i zaczela sie nowa jazda
Dlatego troche mnie smiesza..."zalezy od panienki z okienka"...ludzie! wy nie wiecie o czym mowicie
Nie wiem czemu sluzy temat?
Zmiana obywatelstwa nie robi nikogo mniej Polakiem, czy wiecej Szwedem...pochodzenie jest w dalszym ciagu polskie!
To co autor ogarnia, to jest nic nie znaczace w kontekscie rzeczywistosci...bo kazdy ma swoja! |
| | |
Ronj@

| 2013-05-01 17:19 Wendela:
"Dla nas wtedy szwedzki paszport oznaczal wolnosc i bezpieczenstwo."
No nie zartuj kobieto!
Jakie ty mialas warunki? |
| | |
simply_Ola

Wpisów: 8865 Od: 2011-01-04
| 2013-05-01 20:28
"Dlaczego dla tych,ktorzy stracili polskie obywatelstwo,by przyjac szwedzkie, Szwecja jest rajem na ziemi,a ci ,ktorzy maja podwojne lub tylko polskie widza cala mase mankamentow?"
Przede wszystkim, to w swietle obowiazujacych przepisow to kazdy kto posiadal obywatelstwo polskie przed 1 stycznia 1999 r moze wystapic o jego przywrocenie:
http://www.msw.gov.pl/port al/pl/2/9803/Cudzoziemcy_moga_ubiegac_sie _o_przywrocenie_obywatelstwa_polskiego.ht ml?search=96303
Joland to ma chyba innych znajomych niz ja bo ja nie znam nikogo kto uwaza, ze Szwecja to raj na ziemi.
Ja jedynie znam takie co sa zadowolone ale wiekszosc z tych co ma tylko szwedzkie obywatelstwo to bardzo krytykuja Szwecje, np Zaremba, Jakubowski i darsim.
|
| | |
Ronj@

| 2013-05-01 20:54 "Cudzoziemcy mogą ubiegać się o przywrócenie obywatelstwa polskiego"
"cudzoziemcy"!!!!????
no zesz!!!!
Bardziej Szwedzi uwazaja cie jak svensk (coprawda nabyty) niz Polska..bos cudzoziemiec!?
...albo dwupanstwowiec... |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-01 22:20 Badboy jak zawsze napisal rozsadnie:
"emigrant z 30letnim stażem ma to w d..., kontakty z Polską ma rzadkie, bo rodzina powymierała, ze znajomymi stracił wspólny język itp, a na urlop woli jechać gdzie indziej, jak się porównuje to raczej z miejscowymi wśród których żyje"
Nawet Vendela, ktorej zyje sie tu doskonale napisala, ze:
"Oczywiscie my tez jestesmy krytyczni tylko patrzymy na pewne sprawy zupelnie innaczej. Nie ma perfekt krajów, kazdy kraj ma swoje dobre i zle strony."
A zalozyciel tego tematu czepia sie Polakow, ktorych komunistyczna wladza pozbawila obywatelstwa polskiego.
|
| | |
JOLAND

| 2013-05-02 08:52 "A zalozyciel tego tematu czepia sie Polakow, ktorych komunistyczna wladza pozbawila obywatelstwa polskiego."
I jeszcze zmusza do pisania tych ,co sie zrzekli,by poczuc sie wolnym?
|
| | |
simply_Ola

| 2013-05-02 10:28 Rownie madre pytanie jak to, ktore napisales na poczatku tego tematu:
"Dlaczego dla tych,ktorzy stracili polskie obywatelstwo,by przyjac szwedzkie, Szwecja jest rajem na ziemi( ..) ? "
bo moze znalazby sie ktos taki co po tylu latach tak uwaza ale miec takie zdanie o wszystkich jest kompletna bzdura.
|
| | |
JOLAND

| 2013-05-02 10:35 "bo moze znalazby sie ktos taki co po tylu latach tak uwaza ale miec takie zdanie o wszystkich jest kompletna bzdura."
O wszystkich nie.No ale Ty wklejasz linki ,ze w Polsce gorzej, jak Darsim pisze o patologii szwedzkiej. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-02 10:48 Nie widze powodu, zeby wysmiewac sie z osob, ktore wystapily o szwedzkie obytelstwo za czasow PRL-u bo nie kazdy mogl dostac paszport wielokrotny lub konsularny i tylko paszport szwedzki dawal gwarancje, ze jak tam pojedziesz to bedziesz mogl rowniez i stamtad wyjechac. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-02 10:50 To, ze ja uwazam, ze w Polsce jest gorzej to nie znaczy, ze uwazam, ze Szwecja to raj na ziemi. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-02 10:54 Trzeba miec nie rowno pod sufitem, zeby uwazac, ze w Polsce jest lepiej i trzymac sie Szwecji rekami i nogami, a do tego jeszcze przyjmowac szwedzkie obywatelstwo. |
| | |
JOLAND

| 2013-05-02 10:59 "Trzeba miec nie rowno pod sufitem, zeby uwazac, ze w Polsce jest lepiej i trzymac sie Szwecji rekami i nogami, a do tego jeszcze przyjmowac szwedzkie obywatelstwo."
Z tym sie zgadzam.Tylko nie o tym jest temat. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-02 11:03 ¤ nierowno
To dobrze, ze chociaz co do tego mamy takie same zdanie
 |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-02 11:58 "Dla tych bardziej szwedzkich od szwedow ,bylych polakow nie ma tu korupcji,sluzba zdrowia jest na najwyzszym poziomie,szkolnictwo funcjonuje bez zarzutu,itp.
Nie rozumiem skad takie twierdzenia bo w temacie o korupcji nikt nie napisal, ze w Szwecji jej nie ma, nikt tez nie twierdzil, ze sluzba zdrowia nie pozostawia nic do zyczenia a co do szkolnictwa to na pewno szwedzka szkola nie psuje polskich dzieci tak jak niektorzy na tym forum uwazaja.
Ja znam bardzo duzo osob, ktore tutaj sie urodzily albo przyjechaly tu z Polski jak byly male i tu zdobyly wyksztalcenie a teraz maja tu bardzo dobra prace i sa wartosciowymi ludzmi.
|
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-02 12:35
To, ze ja uwazam, ze w Polsce jest gorzej to nie znaczy, ze uwazam, ze Szwecja to raj na ziemi."
nikt normalny nie twierdzi ze w Polsce jest lepiej
tylko ze
nue kazdemu bedzie automatycznie lepiej niz mial w Polsce tylko dlatego ze do Szwecji przyjedzie
Ja mam w Szwecji dobrze
tyle ze kosztowalo mnie to wiele lat ciezkiej pracy
skoro krytykuje to dlatego ze sie przejmuje ze mnie ten kraj obchodzi i chce zeby bylo lepiej
trzeba widziec ho jest zle zeby zmienic
Polski mie krytykuje i niewiele mnie w sumie obchodzi |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-02 12:45 nie lubie nagonki na forum na Polske
ze biedze polityka
ze dzieci zywcem zjadaja
ze pociagi wolno jezdza
jak ktos zrobil ten krok i tu mieszka niech sie przyjzy z bliska Szwecjia nie ba Polske oglada
bo doskonale tu tez nie jest pomimo ze sa pieniadze ktorych nie ma w Polsce
ja sie obracam wsrod Szwedow
oni sa nieraz tak krytyczni ze ja Szwecji bronie
jak mi kolega Szwed nie jeden mowi ze chyba nigdzie takiego syfu nie ma jak tu
to pocieszam ze w Polsce tez nie jest wcale lepiej |
| | |

| 2013-05-02 12:55 Mylicie wiele odrebnych zagadnien.
Ja patrze na to w ten sposob:
Nie sadze, ze jakies domniemane pozostanie na emigracji (raczej w Niemczech, zreszta) sprawiloby, ze mialbym dzis lepiej.
Mialbym raczej znacznie, znacznie gorzej - ale to jednak domysly.
Oprocz tego, komfort psychiczny zycia w Polsce jest (dla mnie) nieporownywalny ze statusem imigranta w obcym kraju.
Zastanawiac moge sie jedynie, czy gdybym wogole nie wyjezdzal, nie osiagnalbym wiecej.
Naprawde nie potrafie odpowiedziec sobie na takie pytanie.
No, nie wiem. |
| | |
simply_Ola

| 2013-05-02 13:38 Jezeli ktos uwaza, ze sluzba zdrowia w Szwecji jest fatalana i sam jezdzi na leczenie do Polski a jednoczesnie namawia matki, ktore maja powaznie chore dzieci, zeby tu przyjechaly i je leczyly to sie kupy nie trzyma. |
| | |
kawaler

| 2013-05-02 17:05 Borrka moze byles za stary gdy wyjezdzales do Niemiec,
trudniej sie zaaklimatyzowac jezeli nie jest sie folksdojczem,
no i niemcy to kraj szczególny dla polaków,
w Szwecji bardzo wiele osób nie czuje sie imigrantami tak bardzo, kiedys bardziej polacy byli napietnowani przez biede, zacofanie i zlodziejstwo,
ale obecnie przez EU, no i naplyw róznych dzikusów, spowodowal ze szwedzi zaczynaja rozumiec ze jest róznica miedzy polakiem a pakistanczykiem czy polakiem a turkiem, |
| | |
latimeria

| 2013-05-02 17:21 '...oni sa nieraz tak krytyczni ze ja Szwecji bronie
jak mi kolega Szwed nie jeden mowi ze chyba nigdzie takiego syfu nie ma jak tu
to pocieszam ze w Polsce tez nie jest wcale lepiej'
Darsim: jeszcze niedawno upierales sie,ze w Polsce jest 'cacy'-biedy nie widac-wszystko gut-
-zdecyduj wreszcie,Laskawco,czy tak,czy siak a nie,jak ta choragiewka na wietrze-zaleznie od tego,z ktorej strony wiatr powieje.
|
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-02 18:03 ja w Warszawie biedy nie widzialem
nie ma sensu wmawiac ze w Polsce jest lepiej bo nie jest
nie jest tez wszystko gorzej bo nie jest
w Szwecji ludzie przewlekle chorzy i potrzebujacy drogich lekow maja latwiej bo mniej placa za leki co nie znaczy ze zmienilem zdanie o szwedzkiej sluzbie zdrowia ktora jest generalnie do d..y
W Polsce prywatnie lekarze maja duzo lepsze podejscie do pacjenta, ale to kosztuje.
Rozumiem, ze Polakow nie stac wszystkich bo mnie tez nie
potym jak mnie Szwedzi okradna podatkami.
za ktore nic nie mam
inna sprawa
ktos pisze ze gdzies kogos dzikusy zgwalcily
co mnie to k..a obchodzi?
w RPA gwalca kobiete co 5 minut
na swiecie pewnie co sekunde.
Mam z tego powodu szaty drzec?
mnie obchodzi ze w Szwecji sa statystycznie dwa gwalty na godzine bo tu mieszkam i moze nastepnym razem zgwalca moja zone lub mnie
Jak napisali, ze zostala zgwalcona kobieta na Södermalm ostatnio w klatce schodowej, serce mi zamarlo bo juz widzialem zgwalcona
Ola
ktora tam mieszka i czekalem zeby cos napisala na forum
cala noc spac nie moglem z tego powodu
|
| | |
simply_Ola

| 2013-05-02 19:01 "Jak napisali, ze zostala zgwalcona kobieta na Södermalm ostatnio w klatce schodowej, serce mi zamarlo bo juz widzialem zgwalcona Ola
ktora tam mieszka i czekalem zeby cos napisala na forum
cala noc spac nie moglem z tego powodu"
Czytam i czytam, i oczom nie wierze,
ze cos takiego napisales
Oj, Ty moj biedaku, ile Ty sie przeze mnie nacierpisz
 |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-03 05:49 Bla, bla, bla, bla, bla, bla i od lat te same pierdy....
pzdr, |
| | |
Vendela

| 2013-05-03 12:05 "Dla nas wtedy szwedzki paszport oznaczal wolnosc i bezpieczenstwo."
No nie zartuj kobieto!
Jakie ty mialas warunki?
Ronja
Ty rodzilas dzieci a ja w tym czasie podruzowalam po swiecie. Do tego czasu pamietam nieprzyjemne sytuacje jak na lotnisku w róznych krajach Szwedzi tylko machali swoimi paszportami i przechodzili granice a jak ja podeszlam z moim konsularnym to ogladali go na wszystkie strony bo w niektórych krajach nigdy czegos takiego nie widzieli.
Nie mowiac juz o tym ze za kazdym razem, pare tygodni naprzód musialam starac sie o wize. Do dzis pamietam jak chcialam poleciec do Londynu za pare dni ale musze miec wize a na wize musz czekac trzy tygodnie!!!
A bezpieczensto? Moge opisac pare róznych sytuacji jak jechalam do Polski i urzednicy oraz ci na granicy pokazywali swoja wladze. Bo ja jestem polskim obywatelem to oni moga... itd. Jak pierwszy raz pojechalam do Polski na szwedzkim paszporcie to po raz pierwszy sie nie balam ze mnie nie wypuszcza z Polski bo jakiemus idiotowi na granicy sie niespodobalam.
Teraz moga mi skoczyc, tak sobie myslam i nareszcie moglam przejsc przez passkontroll bez strachu. |
| | |
Ronj@

| 2013-05-03 16:45 "Ty rodzilas dzieci a ja w tym czasie podruzowalam po swiecie. Do tego czasu pamietam nieprzyjemne sytuacje jak na lotnisku w róznych krajach Szwedzi tylko machali swoimi paszportami i przechodzili granice a jak ja podeszlam z moim konsularnym to ogladali go na wszystkie strony bo w niektórych krajach nigdy czegos takiego nie widzieli."
Mnie, ani dzieci, ani polski paszport nie przeszkadzal w podrozowaniu. Owszem, trzeba bylo planowac...z powodu dzieci
Nigdy tez nie balam sie jezdzic do Polski i obawiac sie, ze mnie nie wypuszcza. Mialam wszystkie papiery w porzadku i nie bylo powodu mnie zatrzymac.
Co do widzimisie celnikow i innych, to kazdy mogl na takiego trafic.
Mnie kiedys zatrzymali polscy celnicy za przewoz pornografii(!)... gazety "Damernas Värld" ze zdjeciami dziewczyn w bikini na pierwszej stronie a Szwedzi za przewoz alkoholu (1/2 litra Soplicy, w prezencie dla ojca od moich przyszlych tesciow...jak mialam 18 lat i bylam za mloda na przewoz alkoholu.
W obydwu przypadkach mialam szwedzki paszport
Niemniej jednak z tych i w innych tematach opisow, mozna wywnioskowac, ze "tamte czasy" byly...inne i kazdy mial inna sytuacje, inne dokumenty i inna granice tolerancji...chociaz im czlowiek byl mlodszy, tym bardziej pyskaty
Takie tematy sa bez sensu. Kazdy dokonywal wyborow, do ktorych zmuszaly go sytuacje osobiste i nikomu stawiac sie na przedzie gloszac...jedyna, sluszna prawde  |
| | |
Badboy

| 2013-05-03 16:51 a nigdy ci się Ronja nie śniło, że wyjechałaś do Polski i nie chcą cię z niej wypuścić, bo mnóstwo ludzi męczyły takie zmory całymi latami bez względu na kraj, w którym się osiedlili? |
| | |
Ronj@

| 2013-05-03 16:55 nie BB, zapewne dlatego, ze bylam za mloda na takie zmory.
Dlatego napisalam, ze kazdy mial inna sytuacje....i kazdy mial swoje...zmory. |
| | |
Vendela

| 2013-05-03 19:56 "a nigdy ci się Ronja nie śniło, że wyjechałaś do Polski i nie chcą cię z niej wypuścić, bo mnóstwo ludzi męczyły takie zmory całymi latami bez względu na kraj, w którym się osiedlili?"
Badboy a ja myslalam ze tylko ja mialam takie koszmarne sny ze jestem w Polsce i nie moge wrócic do domu. |
| | |
Magusia

Wpisów: 18 Od: 2008-09-22
| 2013-05-17 12:20 ja widziałem w życiu różnych dekli, ale NIKOGO kto po 2 latach pobytu rozmawiałby w domu w języku innym niż polski,
To ja ci powiem ze mam taka znajoma co mieszka tu troche ponad 2 lata,ma meza szweda i atwierdzila ze nie bedzie rozmawiac z corka po polsku bo ten jezyk do niczego sie jej nie przyda...w ogole wszystko co wiaze sie z PL jest be,nawet odkad znalazla szwedzkie przyjaciolki to z tymi polskimi totalnie zerwala kontakty...;((
|
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-17 16:30 "mam taka znajoma co mieszka tu troche ponad 2 lata,ma meza szweda i atwierdzila ze nie bedzie rozmawiac z corka po polsku bo ten jezyk do niczego sie jej nie przyda...w ogole wszystko co wiaze sie z PL jest be,nawet odkad znalazla szwedzkie przyjaciolki to z tymi polskimi totalnie zerwala kontakty."
No i takie jest, jej swiete prawo, wolnosci osobistej !!!
Wielu polakow, wciaz ma nawyk "ustawiania ludzi w szereg" i rownania, wszystkich ze soba !
Co, to do cholery jest ???
Dajcie ludziom zyc, jak chca i samemu radzic sobie z konsekwecjami, swoich wyborow zyciowych, a nie chciejcie byc dla nich "ksiedzem, j...m proboszczem", ...
pzdr,
pzdr |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-17 16:50 "mam taka znajoma co mieszka tu troche ponad 2 lata,ma meza szweda i atwierdzila ze nie bedzie rozmawiac z corka po polsku "
matka powinna z dzieckiem rozmawuac w tym jezyku ktory zna najlepiej
po 2 latach to nie szwedzki
krzywdzi dziecko swoim kalekim szwedzkim
kiedys za to zaplaci |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-17 17:15 "krzywdzi dziecko swoim kalekim szwedzkim
kiedys za to zaplaci"
Zaplaci za to dziecko, a matce i tak pewnie intelektu nie starczy, by uswiadomic sobie swoja glupote !
Nadal, jednak trwam, przy swoim, ze w tej chwili, to jest matki decyzja !!!
pzdr, |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-17 17:33 nawet odkad znalazla szwedzkie przyjaciolki to z tymi polskimi totalnie zerwala kontakty."
po 1 to nie wierze ze sa to rodowite szwedki
po 2 wczesniej czy pozniej pokaza gdzie jej miejsce
|
| | |
polopiryna1987

Wpisów: 5239 Od: 2013-02-21
| 2013-05-17 17:51 Darsim ja tez mam przyjaciolki w Se i nikt mi nie pokazal gdzie moje miejsce, moze dlatego ze nie jestem 100% Polka  |
| | |
kratka

Wpisów: 888 Od: 2012-02-18
| 2013-05-17 20:51 dajcie spokoj mieszkam ponad 20 lat ani polski paszport,ani polskie obywatelstwo w niczym mi nie przeszkadza |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-17 20:55 ciotka mieszka tu od 1972 roku
ma jedna przyjaciolke Szwedke zreszta to rowniez moja przyjaciolka i mojej matki najbardziej
jedna
ja mam jednego przyjaciela Szweda poza tym
reszte Finowie, Arabowie |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-17 21:09 dzisiaj umowilem sie na lunch z kolega z pracy Szwedem.
przyjezdzam i co widze siedzi bydle i je nie czeka na mnie
gdybym byl Szwedem nigdy by tego ne zrobil, poczekalby
ju sie czlowiek przyzwyczail po latach do braku kultury
moze nie do konca
brunet w Szwecji to jak albinos w afryce albo gorzej |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-17 21:40 w kazdym razie jak mu powiedzialem ze za takie pieniadze jak on to bym nie pracowal i ze moja a kassa jest wyzsza to widzialem jak mi to jedzenie w gardle staje |
| | |
prababcia

| 2013-05-18 09:36 Nie bardzo rozumiem, co Darsim chce przez swoj wpis powiedziec.Wedlug DN 17.5 Roznice w dochodach, sa w Polsce dwa razy wieksze niz w Szwecji. To jest po odliczeniu podatku i dodaniu roznych "bidragow" np barnbidrag. |
| | |
troja

| 2013-05-18 10:07 On sam nie wie co chce powiedziec. niedlugo zacznie sie przyczepiac do szwedow ze podwijaja spodnie o 2 centymetry za dlugo. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-18 10:39 Darsim, to Darsim...
Tu, nic nie da podawanie rozbierznych cyfr w statystykach, on i tak wie swoje i zapewne, ma duzo racji...
Prawda, jest taka, ze jakosc zycia, w tym kraju, sie pogarsza !
PO raz kolejny powatarzam, co ma Szwecja wspolnego z Polska, i po co te dwa kraje porownywac ?
Porownujmy Szwecje, do jej sasiadow, jesli dyskusja naprawde, mam miec sens, a nie tylko leczyc kompleksy "polaczkow"...
pzdr, |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 13:23 Nie bardzo rozumiem, co Darsim chce przez swoj wpis powiedziec"
to ze maja gleboko w podswiadomosci zakorzenione, ze nie traktuja bruneta jak rownego sobie
|
| | |
prababcia

| 2013-05-18 14:38 Widzisz Darsim, tak jak Ty nie zrozumiales kiedys mojego wpisu, tak ja nie zrozumialam teraz Twojego. Myslalam ze Ci chodzi o kase. Staraj sie w kazdym razie wytumaczyc, ze ten Twoj kolega jest poprostu zle wychowany. Nie podciagaj tego zaraz pod "nordycka rase". |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 14:45 zle wychowany to on jest w innym sensie
gdyby umowil sie ze Szwedem bylby dobrze wychowany i poczekalby
poniewaz nie czekal na Szweda nie przyszlo mu do glowy poczekac
owszem to kwestia zlego wychowania tyle ze to selektywne zle wychowanie
wiem bo widzialem to tysiace razy zawsze tak samo
nastepnym razem zrobie tak samo
bedzie okazje w poniedzialek
nie twierdze ze wszyscy sa tacy ale nie sa to tez wyjatki
raczej inne zachowanie to wyjatek
jakbym byl jego przelozonym poczekalby |
| | |
JOLAND

| 2013-05-18 14:54 Prababcia,wez no napisz o swoim zyciu w Szwecji,mnie to bardzo interesuje.Czytam Twoje wpisy z zaciekawieniem,mozesz nam duzo przekazac.
Szczegolnie chodzi mi o przyjaznie ze szwedami,ich dobre wychowanie,itp.Nie mieszkam w stolicy,moze tylko tu na zadupiu spotyka sie takich szwedzkich czeresniakow,ktorzy w zyciu nie poczekaja z jedzeniem,pierdza,bekaja podczas jedzenia.Moze spotkalas szwedow,ktorzy nie sa egoistami,skapcami?
Moze takich,ktorzy pospiesza z pomoca?
Nie robie sobie jaj,jak masz takie przyklady,to rzuc nimi,bo warto. |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 15:18 Niemcy gazowali Zydow nie dlatego ze byli zle wychowani
to mniej wiecej to samo |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 15:23 Szwedzi nie robia tego swiadomie przewaznie maja wyssaane z mlekiem matki, ze inaczej traktuje sie czlowieka czytaj Szweda inaczej malpe czyli bruneta
to nie kwestia wychowania
|
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 15:49 mam lepsze porownanie
to jak w Polsce kiedys gitowcy
jak ktos byl git mial kropke pod okiem to byl czlowiekiem
jak nie mial kropki to byl cwel
inzacze traktowalo sie czlowieka inaczej cwela
jak sie cwelowi wydaje ze sie moze z czlowiekiem zaprzyjaznic to jest naiwny i glupi
|
| | |
skoczek

Wpisów: 4902 Od: 2003-02-15
| 2013-05-18 16:13 Darsim :
"dzisiaj umowilem sie na lunch z kolega z pracy Szwedem.
przyjezdzam i co widze siedzi bydle i je nie czeka na mnie
gdybym byl Szwedem nigdy by tego ne zrobil, poczekalby
ju sie czlowiek przyzwyczail po latach do braku kultury"
Pewnie sie spozniles jak to w polskim zwyczaju bywa.
W takim wypadku ja bym tez jak on zrobil....
|
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-18 16:17 To nie tak, Darsim !
Szwed bedzie szanowal, jesli im glowy w dupe, nie bedziesz wkaldal...
Badz soba, podkreslaj, swoje korzenie, a jednoczesnie tak, jak ja nawet, wieksza znajomosc Szwecji i ich kultury, geografi i historri, niz sami szwedzi, a malo kto Ci, podskoczy...
pzdr, |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-18 16:19 a, jakby mi kolega, zaczol jesc, zanim przyjde, to usiadlbym przy innym stoliku i ...j ...
pzdr, |
| | |
prababcia

| 2013-05-18 16:40 Dobrze Joland napisze o prowincji. Chcielismy poznac Szwecje i co drugie wakacje wynajmowalismy stuge. Pierwszy raz chyba 50 lat temu (sadzac z fotografi jaki duzy byl syn) Pierwszy raz w Värmland, gdzies za Sunne. Chodzilismy na jagody i grzyby z gospodarzami. Pozyczyli nam lodke i vedki. Jak gospodarz przyjechal do Stockholmu, przyszedl w odwiedziny. Nastepny raz nie daleko Ringarum w Östergötland. Tez bylo bardzo milo. Pamietam gospodyni byla dumna, ze miala prawie male muzeum, caly pokoj pelen staroci. Syna zabieral gospodarz na polow rakow. Trzeci raz to juz byla prawdziwa przyjazn, jak kupilismy w Sörmland parcele. Pamietam Midsommar i inne uroczystosci. teatr w Stockholmie itd. A teraz zostaly tylko wspomnienia. |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 16:47 Pewnie sie spozniles jak to w polskim zwyczaju bywa"
ja sie nigdy nie spozniam
dzwonilem wczesniej i dokladnie wiedzial kiedy bede fakt ze on byl troche wczesniej
mniejsza o to
to tylko przyklad kultury gitowskiej ktora sie tu panoszy
|
| | |
JOLAND

| 2013-05-18 17:14 Prababcia,zgadza sie, to co napisalas.Ja tez mam kolegow szwedow z ktorymi lowie ryby,gram w golfa(malo),tenisa ,grilluje,festuje,pracuje,pilnuje wzajemnie domu,itp
No ale nie ufam zadnemu na tyle,by nazwac go przyjacielem.To sa ludzie o innej mentalnosci.Wlasciwie nie mozna od nich wymagac tego,by bedac u siebie, upadabniali sie do nas, polakow. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-18 17:34 "No ale nie ufam zadnemu na tyle,by nazwac go przyjacielem.To sa ludzie o innej mentalnosci.Wlasciwie nie mozna od nich wymagac tego,by bedac u siebie, upadabniali sie do nas, polakow."
Sto procent zgody, batdzo ladnie i prawdziwie, ale tak sczerze, ilu polakow w Polsce, nazwalbys, swoimi przyjaciolmi, gdzybys tam mieszkal ?
Ja, znam przypadki, wsrod bardzo bliskiej rodziny, ze ludzi im starsi, tym bardziej dra sie orozne majatki, spadki, zazdrosc, zawisc itd
Czy, te negatywy, nie stayly sie, aby uniwersalne ?
pzdr, |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-18 17:59 Tak jak Joland pisze, to my zyjemy w Szwecji a nie Szwedzi w Polsce Ja ich bede bronic!!! |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 18:05 ty ich bronic nie potrzebujesz
ty sie sama potrzebujesz bronic |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-18 18:07 A druga sprawa jesli sie komus w Szwecji nie podoba, zawsze mozna sie spakowac wrocic do Polski i pracowac za 1500-2000 zl, jak slysze wywody jak to w Szwecji nie jest źle to mnie zalewa, skoro jest tak tragicznie to dlaczego tutaj mieszkacie/pracujecie---) pytanie kieruje do Darsima. |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 18:09 znowu ta naiwnisc ze Szwedow trzeba bronic
odwrotnie sama potrzebujesz sie bronic |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 18:12 dziecko
mam prace to pracuje i place podatki nie bede mial pracy to zobacze co zrobie gdzie wroce
ja nie narzekam
tylko opisuje rzeczywistosc
to tobie sie wydaje ze narzekam to nie to samo |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-18 18:12 Nie, nie potrzebuje o mnie sie martw ja sobie rade dam. Pytalam wczesniej o cos? Nie chcesz odp? |
| | |
prababcia

| 2013-05-18 18:13 Jedyny prawdziwy przyjaciel w zyciu to maz. Mam bratowa i synowa szwedke, nie widze roznicy w mentalnosci. Zato jedna z szwagierek w Polsce, to jak to mowia szwedzi "rena pesten". |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-18 18:14 Nie jestem dziecko! Ja uwazam, ze jestes bardzo inteligentną osoba, ze sceptycznym podejsciem--) czasami, dlatego sie nie zgadzam, ale pisze wprost  |
| | |
prababcia

| 2013-05-18 18:27 Polopiryna, tu ludzie z doswiedczeniem dyskutuja, nie tylko czy jest dobrze czy zle, ale ze jest inaczej. Kazdy kraj ma swoje tradycje, wynikajace z histori. A pozatem pieniadze to nie wszystko w zyciu. Bronic nie potrzebujesz sami sie obronia. |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-18 18:30 Prababcia, ja wszystko rozumiem, ale denerwuje mnie ciagle negowanie Szwecji i nikt nie potrafi mi odpowiedziec na pytanie skoro Szwecja jest takim okropnym krajem pod kazdym wzgledem to dlaczego Ci piszacy nadal tutaj mieszkają?! Są ludzie mieszkajacy 20-30 lat. |
| | |
prababcia

| 2013-05-18 18:39 Ja mieszkam od 1945 roku. |
| | |
JOLAND

| 2013-05-18 18:41 Przez te wszystkie lata,ktore mieszkam w Szwecji utrzymuje kontakt z Polska.Mam trzech sprawdzonych przyjaciol za ktorych bym poszedl w ogien. Musze przyznac, w ostatnich latach zauwazylem,ze rozmawiamy o tym samym ,ale widzimy inaczej. Czesto sie zastanawiam,czy ja zeszwedzialem,czy oni dostali po dupie?.W Polsce panuje przekonanie,ze kazdy kradnie,tylko idioci uczciwie placa podatki.Moi przyjaciele,to nie sa biedni ludzie,wrecz sie przechwalaja, kto lepiej wykrecil fiskusa.
Zaraz Darsim napisze ,toc tu w Szwecji jest podobnie,ze tylko bidy placa podatki.Tak ,wiem zgadzam sie,ale to nie ta skala oszustwa, co w Polsce. Panstwo jest tak zdegenerowane,ze kompletnie brak elit. |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-18 18:44 Dobra, jak napisze, ze mieszkam pół roku to sie zacznie, ale mysle jak ktos sie interesuje zyciem/kultura/tradycja to moze mieszkac w Szwecji tyle co ja i wiedziec wiecej co niektory nieogarniety ktory mieszka 5 lat, bo znam takie przypadki. |
| | |
JOLAND

| 2013-05-18 18:45 "Prababcia, ja wszystko rozumiem, ale denerwuje mnie ciagle negowanie Szwecji i nikt nie potrafi mi odpowiedziec na pytanie skoro Szwecja jest takim okropnym krajem pod kazdym wzgledem to dlaczego Ci piszacy nadal tutaj mieszkają?!"
Jak nauczysz sie jezyka,zaczniesz pracowac i rozumiec wszystko dookola,to Szwecja nie bedzie rajem dla Ciebie.Inni ,mlodsi beda pytali,dlaczego tak jedziesz po Szwecji. |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-18 18:51 Joland, ja nie napisalam ze Szwecja jest Rajem na Ziemi. Ja dopiero zaczynam kariere, ale widze jak wyglada zycie wsrod moich znajomych. Prace mam i caly czas pne sie do góry, bo przeciez o to chodzi, zeby nie stac w miejscu. Sama dokonalam wyboru, ze chce tutaj zamieszkac wiec nie moge stac jak ta ,,pipa'' i patrzec jak mi manna z nieba spadnie! Uwazam, ze moge rowniez osiagnac wiele tak jak WY- doswiadczenii, pomimo mojego wieku, wkoncu kazdy zaczynal podobnie jak ja. |
| | |
prababcia

| 2013-05-18 19:01 Polopiryna ja jestem na Forum, bo to moj kontakt z polakami. A Ty? |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-18 19:09 To podobnie jak ja moge tutaj pisac po polsku, nie biore pod uwage skype z ktorego korzystam czasami. Forum jest bardzo dobra formą pomocy osoba nowym, dlatego gdy zaczynalam sama prosilam o pomoc, teraz gdy sama znam odpowiedź staram sie pomagac. |
| | |
AnnaN

| 2013-05-18 19:21 polopiryna1987 pisze "denerwuje mnie ciagle negowanie Szwecji i nikt nie potrafi mi odpowiedziec na pytanie skoro Szwecja jest takim okropnym krajem pod kazdym wzgledem to dlaczego Ci piszacy nadal tutaj mieszkają?! Są ludzie mieszkajacy 20-30 lat."
Bo prawdopodobnie wiedza ze w innym kraju byloby gorzej.
|
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-18 19:25 Darsim, to nieudacznikiem, nie jest, a wiem to z pewnych zrodel...
Przywilej krytyki kraju, a raczej panstwa, w ktorym sie mieszka, nabieramy z chwila placenia podatkow, na jego korzysc !
Proste ?
pzdr,
|
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 22:25 Bo prawdopodobnie wiedza ze w innym kraju byloby gorzej."
przychodzi taki moment ze
czlowiek chce pojsc ka emeryture i nie moze bo by z glodu zdechl
czlowiek potrzebuje zobic operacje i okazje sie ze mysi jechac do Polski placic prywatnie bo lekarz w Szwecji nie widzi problemu
wtedy cytuje moja ciotke
mieszja tu od 1972 roku
zly kraj do emigracji wybralismy |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-18 22:38 A z polskiej emerytury sie utrzymasz? Takie pisanie bez sensu!!! |
| | |
kurtcobain stockholm

Wpisów: 754 Od: 2005-01-17
| 2013-05-18 22:39 prababcia
tak troche z topika odchodze, ale ... pare lat temu poznalam jedna panie, ktora wyemigrowala z Polski w 1945 roku z Niemcem ... i od czasu do czasu wspominam sobie rozmowe z nia o niebyciu w Polsce 60 lat, a pomimo tego utrzymania calkowicie czystego jezyka polskiego ... to jest bardzo ciekawe, temat emigracja... wiekszosc z nas tutaj jest pare lat, max 20 - 30, a nagle spotyka sie osobe, ktora od 60 lat w Polsce nogi nie postawila |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 22:43 A z polskiej emerytury sie utrzymasz? Takie pisanie bez sensu!!!z"
moja matka moze zyc ze swojej emerytury w Polsce |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-18 22:47 ,,moja matka moze zyc ze swojej emerytury w Polsce''- co to oznacza, ze zyje ale co to za zycie? wegetacja? Dla mnie zyc oznacza pelną parą stac Cie na praktycznie wszystko! |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-18 22:51 ty dziewczyno chyba snisz albo z glupim sie na glowy zamienilas
Szwecja to ba pewno jraj nie dia ciebie
trzeba bylo Holendra poderwac |
| | |
skoczek

| 2013-05-19 00:39 Polopiryna :
"A druga sprawa jesli sie komus w Szwecji nie podoba, zawsze mozna sie spakowac wrocic do Polski i pracowac za 1500-2000 zl, jak slysze wywody jak to w Szwecji nie jest źle to mnie zalewa, skoro jest tak tragicznie to dlaczego tutaj mieszkacie/pracujecie---) pytanie kieruje do Darsima."
Ty - ja sie go o to pare lat temu pytalem ... myslisz ze mi odpowiedzial ???? zjebal mnie tyko na private...hahahahaha
a tak to leb w piasek hahahahahhaha |
| | |
skoczek

| 2013-05-19 00:43 Darsim napisal:
"moja matka moze zyc ze swojej emerytury w Polsce"
a mozna zapytac w jakiej wysokosci jest ta emerytura??
tylko nie klam!!!!
Bo moja Matka ledwo wydala i musze jej dokladac.... |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 00:43 Skoczek  |
| | |
Ulf

Wpisów: 278 Od: 2013-02-21
| 2013-05-19 01:13 Zabawne gdy ktos kto jest tu od pol roku wypowiada sie o szwedzkich emeryturach i porownuje je z polskimi. Poducz sie jeszcze jezyka,po czytaj wiecej i moze wtedy spojrzysz na fakty trzezwiej..bo jak na razie to jedno wielkie bullshit |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 01:17 Ulf i co Ci do tego ile tu mieszkam moge byc 1 mc a znac Se bardziej niz osoba mieszkajaca 5 lat, a wiesz czemu bo jestem ogarnieta i wiem po co tutaj jestem !!!! Wiec skoncz swoje wywody, bo mam zamiar bronic nowych w Se, z takim tekstami to lepiej sie wstrzymaj, poniewaz zaczynam swoje zycie, ale jak najbardziej mi odpowiada egzystencja tutaj. Trudno jesli TY masz komplesksy i kieruje Tobą zawisc, ze Tobie na poczatku nie szlo...to juz twoj problem  |
| | |
Ulf

| 2013-05-19 01:18 I zgodadzam sie ze stwierdzeniem ze kazdy ma prawo do krytycznego spojrzenia na kraj w ktorym zyje z chwila gdy zacznie placic podatki. tylko ludzie niedoswiadczeni zachlystuja sie Szwecja. Krytycznie patrzec nie oznacza negatywnie,podkreslam. |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 01:21 Ulf to co tutaj jeszcze robisz? Podkreslam jak Ci tak źle to spierdzielaj z piskiem opon do Polski, moze sie ogarniesz i spojrzysz na Szwecje inaczej. Nie dam sobie nic powiedziec...po trudach do gwiazd! |
| | |
Ulf

| 2013-05-19 01:23 Nic nie bede konczyl bo to wolne forum a nie wlasnosc aptekarki dyktatorki. z braku racjonalnych argumentow juz insynuujesz mi kompleksy.wez czasami odejdz od tego lustra i zacznij myslec-a moze wowczas bedziesz potrafila rzeczowo odpowiadac na temat. jestes za krotko by wypowiadac sie o szw emeryturach-to fakt. piszac o tym w samych superlatywach swiadczy o totalnej nieznajomosci szwedzkich realiow. |
| | |
Ulf

| 2013-05-19 01:27 Naucz sie czytac ze zrozumieniem-to jednak prawda co sie slyszy o poziomie polskiego szkolnictwa w ostatnich latach..schodzi na psy.. nie pisalem w ogole ze mi tu zle.pisalem tylko o konstruktywnej krytyce,ktorej ty nie potrafisz z godnoscia i klasa przyjac. |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 01:29 Co to ma znaczyc odejdz od lustra? Dobrze sie czujesz?! Tak masz racje to jest forum dlatego pisze co uwazam za stosowne, nie pozwole sie sprowadzac do pozycji tzw ,,dziuni''!!! A ty szanuj moje zdanie, pisze co mysle o polskich emeryturach i tj wlasnie kpina - jesli Tobie nie odpowiada moja opinia co poradze> ale nie zmienisz mojego myslenia o Szwecji nie tędy droga. |
| | |
margot70

Wpisów: 1787 Od: 2010-08-30
| 2013-05-19 01:31 sorry , nie czytalam o co chodzi, ale moze zmienie temat...
zycie w szwecji...hm
powiedzcie mi jedno...kto emigruje...
nie ma ludzi, ktorzy sluchaja dobrej muzyki...nie ma ludzi, ktorzy widzieli dobry film...
nie ma ludzi, ktorzy kochaja sztuke...
nie ma...
nie, sa! wybaczcie ci co sa! ale jest ich tak malo!
ja chce wracac................................... |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-19 01:31 Przestańcie już, dobrze? Ile mam tego syfu jeszcze kasować? |
| | |
Ulf

| 2013-05-19 01:33 Ja cie nie srowadzalem do pozycji dziuni..ale skoro sama sie sprowadzasz to co ja na to poradze? mysl sobie o Szwecji jak o edenie ale ludziom wody z mozgu nie rob swoimi madrosciami-troche pokory. Na szczescie,wiekszosc sie na to nie nabierze bo potrafi refleksyjnie myslec. |
| | |
Ulf

| 2013-05-19 01:37 Wracac czasem sie chce..tylko do czegoo wlasciwie?po wielu latach kontakty z Polska sie rozluzniaja..tu jest bezpieczna przystan i czuc pewna niechec do kolejnych zmian..bo wiekszosc chyba chce jednak gdzies osiasc i znalezc swoje miejsce a nie tulac sie tylko. |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 01:37 Ulf zachowaj te uwagi dla siebie a mnie wyraznie napisales ze za duzo patrze w lustro wiec co to ma byc?! Moze czasami spojrz i zadaj sobie pytanie kim jestes! Ja nikomu nie robie wody z mozgu pisze tylko: jesli mnie sie udalo to dlaczego innym nie moze sie udac? Te swoje uwagi wloz sobie do ....kieszeni bo mnie to nie rusza! |
| | |

| 2013-05-19 01:41 Udalo sie ?
A niby co ?
Udalo to sie tym, co maja dobre warunki w kraju urodzenia, a nie musza emigrowac i przez najblizsze x lat wlasnie "udawac", ze rozumieja, co do nich aborygeni mowia.
To tak funkcjonuje. |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 01:43 Borrka ja Cie prosze widze ze macie negacje na wpisy mlodych i nowych  |
| | |

| 2013-05-19 01:49 To ja jestem najnowszy, bo nie zamierzam nigdzie emigrowac.
No, na "tamten" swiat
Nie odnosze swej wypowiedzi do nikogo konkretnie, ale emigracja sama w sobie jest niepowodzeniem, poza expatami z najwyzszej polki. |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 01:53 A ja tak nie mysle. bo czasem emigrowac trzeba np za miloscia  |
| | |

| 2013-05-19 01:56 To niejako "poza konkursem", ale tez bywa zrodlem problemow.
Poniekad mam to na codzien. |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 01:57
 |
| | |
Ulf

| 2013-05-19 02:00 skoncz juz z ta miloscia bo czlowieka juz mdli...sa rozne kobiety. sa takie co wykorzystaja pierwsza lepsza okazje by wyrwac sie ze swojej pipidowy i rozkochac w sobie zagraniczniaka i na tym chca budowac swoja "kariere",potem gdy juz stana sie samodzielne to daja kopa w tylek zaskoczonemu szwedowi i dzialaja dalej juz w pojedynke. Sa tez takie ktore emigruja za chlebem razem z mezem partnerem i powolitku dorabiaja sie..czeka ich nieraz ciezsza droga wieksze ryzyko niepowodzenia,ale przynajmniej wszystko zawdzieczaja tylko sobie i nie traca godnosci. |
| | |
Ulf

| 2013-05-19 02:06 nikt komu przydarzyloby sie szczesliwie zakochac nie afiszowalby sie tym na kazdym kroku. podkresle ze pisalem ogolnie zeby pewna mloda dama nie wziela tego znow osobiscie do siebie bo nie jest pepkiem swiata a opinie wyrazic ma kazdy prawo. |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 02:10 Ulf trzeba sie cenic tyle w temacie! |
| | |
prababcia

| 2013-05-19 07:01 Zaluje ze poszlam wczoraj spac, zamiast dolaczyc sie do dyskusji. Najpierw Kurtcobain; Oczywiscie jezdzilismy z mezem do Polski, do jego rodzicow. I jeszcze jedno, wracalismy do domu z bagaznikiem pelnym ksiazek. Polopiryna, nie wiem jakie warunki mialas w Polsce, ale pewnie nie najlepsze, sadzac po jezyku, jakim sie poslugujesz. Tu bedziesz miala pensje okolo 28 tys. zalezy w jakim miescie. Odlicz podatek i sprawdz ile kosztuje mieszkanie. Zycie "Pelna para" to nie jest. |
| | |
dorita

Wpisów: 2 Od: 2013-05-19
| 2013-05-19 08:01 mmmm jestem tu na forum nowa, do se jeżdże tylko w odwiedziny, i może zdecyduje się zostać z dziećmi tam na dłuższy czas,kto wie,nie ma idealnego kraju wszędzie są plusy i minusy,ale w pl naprawde różowo to nie wygląda i raczej nie zanosi się że będzie lepiej, i te żenujące zarobki.ktoś zarzucił że 1500-2000 ale chyba brutto,pozdrawiam |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-19 09:01 a mozna zapytac w jakiej wysokosci jest ta emerytura??
tylko nie klam!!!!"
2200 na reke
czynsz 300 zl za mieszkanie
moja ciotka 13000 brutto w Szwecji
czynsz 12000 |
| | |
skoczek

| 2013-05-19 09:01 Borrka napisal:
"Nie odnosze swej wypowiedzi do nikogo konkretnie, ale emigracja sama w sobie jest niepowodzeniem, poza expatami z najwyzszej polki."
To prawda... nielatwo jest zostawic wszystko - rodzine , przyjaciol , cale swoje zycie i miejsca gdzie sie je spedzalo i wyjechac...
Emigracja ma tez swoje dobre strony...(mowie o takiej jak moja ...czyli nic z soba nie zabralem ze starego kraju i na nikogo nie licze w nowym , bo wiem ze nikt mi nie pomoze): czlowiek jak przezyje robi sie twardy i nielatwo go zlamac ....i emigrowac dalej gdybym musial lub chcial , nie byloby dla mnie problemem jak ten pierwszy raz... |
| | |
skoczek

| 2013-05-19 09:12 Darsim napisal:
a mozna zapytac w jakiej wysokosci jest ta emerytura??
tylko nie klam!!!!"
2200 na reke
czynsz 300 zl za mieszkanie
moja ciotka 13000 brutto w Szwecji
czynsz 12000
No z ta emerytura to twoja Mama rzeczywiscie moze wspaniale zyc , bo jest ona w wysokosci pensji np. pracownika w drukarni ( specjalisty ) czy policjanta..i jest duuuuuuuzo wyzsza od sredniej pensji w polsce.
Moja Mama miala 700 dopoki Ojciec nie zmarl , a teraz ma 1800 po jego smierci ...czynsze te same a na lekarstwa i lekarzy oraz opieke Mops ca 700 800 zl miesiecznie ... |
| | |
JOLAND

| 2013-05-19 09:12 Skoczek,jakbys nie patrzal,to emigracja zawsze bedzie porazka.To pojscie na latwizne.Mam na mysli emigracje po roku 89.
Gdyby w Polsce mieszkaly same bidy, mialbym odmienne zdanie. |
| | |
prababcia

| 2013-05-19 09:16 Do Dority Nie piszesz o mezu, a najwazniejsze chyba to byc razem. Jesli jestes na forum nowa, to czytaj i pytaj najlepiej o konkretne sprawy, bo w Szwecji tez sa roznice w zaleznosci od miasta czy dzielnicy. Pozdrowienia prababcia |
| | |
skoczek

| 2013-05-19 09:17 Darsim:
"Szwecja to ba pewno jraj nie dia ciebie
trzeba bylo Holendra poderwac"
A dlaczego ???
To moze ja sobie holenderke bym poderwal , bo chcialbym do raju... |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-19 09:18 jest duuuuuuuzo wyzsza od sredniej pensji w polsce."
czyzby?
Płaca minimalna 2013: 1 600 PLN
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw: 3833 PLN
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw (bez wypłat nagród z zysku): 3 832 PLN
http://www.wynagrodzenia.p l/dane_gus.php |
| | |
JOLAND

| 2013-05-19 09:19 Skoczek,z proznego to i Salomon nie naleje.Ja tez pomagam matce,ktora ma 1000 zl emerytury.No ale z czego mialaby miec wiecej? Przeciez pokolenie naszych rodzicow zylo na kredyt,nie wypracowywalo zysku. |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-19 09:20 w Holandi mozna zyc z emerytury normalnie a nawet lepiej niz jak sie pracowalo
bo sa wyzsze niz zarobki
po podatku
|
| | |
skoczek

| 2013-05-19 09:21 Joland:
"Skoczek,jakbys nie patrzal,to emigracja zawsze bedzie porazka.To pojscie na ....."
No ale sie chyba zgodzisz ze mna ze charakter tych co ja przezyli twardnieje tak jet ze mna ... moze to i nie jest dobre , bo czasami nie ma sie wspolczucia i cierpliwosci dla innych - tak jak w dobrym kiedys wojsku... |
| | |
skoczek

| 2013-05-19 09:24 Darsim:
"w Holandi mozna zyc z emerytury normalnie a nawet lepiej niz jak sie pracowalo
bo sa wyzsze niz zarobki
po podatku"
Tylko tyle ??? myslalem ze jest tego duzo wiecej ...w takim razie nie poderwe holenderki bo tu mi niczego nie brak...a co ja sie emerytura bede przejmowal .....moze nie dozyje... |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-19 09:28 co ja sie emerytura bede przejmowal .....moze nie dozyje..."
w Szwecji na pewno nie |
| | |
JOLAND

| 2013-05-19 09:28 "No ale sie chyba zgodzisz ze mna ze charakter tych co ja przezyli twardnieje tak jet ze mna ... moze to i nie jest dobre , bo czasami nie ma sie wspolczucia i cierpliwosci dla innych - tak jak w dobrym kiedys wojsku..."
Trudno mi jednoznacznie powiedziec.Kiedys bylo duzo latwiej sie ustawic.Ja mam nie tylko wspolczucie i cierpliwosc ,ale takze podziw dla tych ,co obecnie chca tutaj przyjechac.Bez nagranej roboty w szwedzkiej firmie i kwadratu w zyciu bym sie dzisiaj nie osmielil zawitac w progi Krolestwa. |
| | |
skoczek

| 2013-05-19 09:29 Darsim:
"Płaca minimalna 2013: 1 600 PLN
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw: 3833 PLN
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw (bez wypłat nagród z zysku): 3 832 PLN"
Darsim - wez przestan prosze cie... kiedys dyskutowalismy o wszelkich statystykach tu na forum i jak sie ma to do realiow a zwlaszcza tam... a ty tak jak w tej bajce "strzyzone , golone" - prosze Cie |
| | |
skoczek

| 2013-05-19 09:32 " Przeciez pokolenie naszych rodzicow zylo na kredyt,nie wypracowywalo zysku."
Chyba zysk byl tylko nie my z niego korzystalismy... ktos musial byc najlepszy i latac na ksiezyc... |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 09:35 polopiryna...mam jedno pytanie, calkiem serio...co oznacza wedlug ciebie "zycie pelna para" serio pytam. sprecyzuj to bo szczerze ciekawa jestem twoje definicji.  |
| | |
skoczek

| 2013-05-19 09:35 Joland:
"Bez nagranej roboty w szwedzkiej firmie i kwadratu w zyciu bym sie dzisiaj nie osmielil zawitac w progi Krolestwa."
Moze to Twoja obecna wiedza o tym Cie przeraza...
nieswiadomi trudnosci strachu nie czuja ... |
| | |
JOLAND

| 2013-05-19 09:35 "Chyba zysk byl tylko nie my z niego korzystalismy... ktos musial byc najlepszy i latac na ksiezyc..."
Tylko,ze z tych lotow kapusty w ZUSie nie przybywalo. |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 09:43 darsim podaje srednia, nie najnizsza krajowa robotnika niewykwalifikowanego i sprzataczki, bo ci rzeczywiscie w szwecji lepiej zarabiaja niz w polsce. cala moja rodzina i sporo znajomych mieszka w polsce i nikt specjalnie nie narzeka. zadnemu nawet przez mysl by nie przeszlo by wyjezdzac do szwecji na stale. wszyscy zarabiaja sporo wiecej niz ta srednia krajowa.maja w miare dobre wyksztalcenie i sobie chwala zycie w polsce. ale jak to viola mowi "punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia".  |
| | |
skoczek

| 2013-05-19 09:49 kanad.
"bo ci rzeczywiscie w szwecji lepiej zarabiaja niz w polsce. cala moja rodzina i sporo znajomych mieszka w polsce i nikt specjalnie nie narzeka. zadnemu nawet przez mysl by nie przeszlo by wyjezdzac do szwecji na stale. wszyscy zarabiaja sporo "
Tak, tak ... i kazdy ma po 2 fakultety ....zaczelo sie...
na ra ....
|
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-19 09:50 "zycie pelna para"
daj spokuj
zycie pelna para w Szwecji to brzmi jak zart
cokolwiek to nie znaczy |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 10:17 "zycie pelna para"
hahahah, dziecko drogie. pomiszkaj, tu troche, a glownie to idz w koncu do jakiejs pracy...
pzdr, |
| | |
JOLAND

| 2013-05-19 10:22 Kiedys powinnismy podyskutowac o naszym spaczonym obrazie dobrobytu szwedzkiego. Gdzies dopiero po pieciu latach zaczyna sie rozumiec,ze to co widzimy na poczatku, jak zyja tu ludzie ,to wlasnosc bankow.
W Polsce kazdy narzeka,ale ma odlozone nominaly na czarna godzine.Szwed idzie do banku, po kolejna pozyczke. |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 10:24 skoczek...punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. brat jest dosc dobrym inzynierem elektronikiem, znajomi maja rozne profesje, mniej wiecej tego samego typu. zadnych nadzwyczajnych osiagniec. zwykli zjadacze chleba. kazdy z nich posiada dom lub mieszkanie bez jakiegokolwiek zadluzenia, bo tak w polsce wiekszosc ludzi w moim wieku mieszka. zyje im sie calkiem dobrze. wcale nie gorzej odemnie, jedyne czego mi zazdroszcza to tutejszego klimatu. jeszcze jedno...schowaj ten swoj jad bo takimi wspiami sam sobie wystawiasz swiadectwo swojego "dobrego samopoczucia" i "dobrobytu". nie musisz tak drzec szat na moimi wpisami i ich rozpamietywac. nikt tego od ciebie nie oczekuje.  |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 10:28 darsim...no ja wlasnie jakos tego zycia pelna para w szwecji sobie nie moge wyobrazic dlatego ciekawa jestem jej definicji...szczerze i bez zadnych zlosliwosci z mojej strony. przysiegam.  |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 10:31 swiete slowa Joland...tak to dokladnie wyglada a teraz ide spac... |
| | |
Viggo

Wpisów: 2575 Od: 2012-09-16
| 2013-05-19 10:32 Joland, odrobine watpie w te odlozone na czarna godzine pieniadze kazdego Polaka. Wielu niestety zyje na skraju nedzy i odlozenie czegokolwiek jest niemozliwe.
Zgadzam sie natomiast co do konsumpcyjnego podejscia do zycia Szwedow finansowanego coraz to nowymi kredytami. Jak widze ich beztroske w zadluzaniu np. domu ponad jego realna wartosc tylko po to, zeby pojechac na 2 tyg. do Tajlandii, to mnie pusty smiech ogarnia.
Dobrym przykladem dla tych, ktorzy lizneli juz wystarczajaco jezyka, jest program Lyxfällan, ale nie wszystkie jego odcinki. W niektorych pokazuja doroslych, 35-40 letnich ludzi zachowujacych sie jak nastolatkowie, ktorzy na urodziny dostali od dziadkow troche za duzo kasy. Zadnego spojrzenia w przyszlosc, tylko wydajmy WSZYSTKO juuuuuz! |
| | |

| 2013-05-19 10:33 Kanadolka, ja wczoraj mialem ochote troche zapodac "po swojemu" na temat zycia pelna para...
Ale potem sobie uswiadomilem - dziewczyna w koncu robi dokladnie to, do czego od lat nawoluje.
Odchodzi od minimalizmu typu mop, plazma i Kanary ze sprzataczkami z Zaglebia Ruhry.
Chce duzo.
I powodzenia Aspirynie
Jak juz emigrujemy, to niech cos z tego bedzie. |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 10:45 Borrka...ja kazdemu zycze powodzenia i ogromnie cieszy mnie, ze ktos chce zajsc wyzej niz mopowanie. z calego serca bede takiemu komus kibicowac. ja po prostu nie wyobrazam sobie "zycia pelna para" w szwecji. to oczywiscie moze sie udac, ale osiagnieie tego wymaga duzo wiecej wysilku i czasu niz w kanadzie i usa. pozatym w szwecji wystepuja ostre proby "dolowania" przedsiebiorczych ludzi. ja zupelnie szczerze zapytalam o definicje "zycia pelna para" w szwecji. zreszta za tydzien otwieram moja nowa knajpe i na forum nie bede miala czasu zagladac przez najblizsze kilka miesiecy, wiec to moj taki ostatni gwizdek na dosc dlugo. Dzisiaj skonczylm wykonczenie baru. bedzie super. zycze kazdemu by byl tak zadowolony z zycia i mial taka satysfakcje z wlasnej pracy jaka ja mam  |
| | |
JOLAND

| 2013-05-19 10:53 "dziewczyna w koncu robi dokladnie to, do czego od lat nawoluje.
Odchodzi od minimalizmu typu mop, plazma i Kanary ze sprzataczkami z Zaglebia Ruhry."
Borreczku,czy moge prosic o jakis przyklad tego odchodzenia?. Ja znam podobne marzycielki,ktore myslaly ,ze Pana Boga za nogi zlapaly,a sie ciezko poparzyly.Bardzo ciezko.
|
| | |

| 2013-05-19 11:10 Wazny jest sposob myslenia:
Zeby nie szukac "dobrego grafiku", a pracy w zawodzie, dajacej perspektywe dluzsza, niz od urlopu, do urlopu w "strasznym kraju".
To takie proste, a takie rzadkie. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 11:11 "zreszta za tydzien otwieram moja nowa knajpe i na forum nie bede miala czasu zagladac"
pirdu, pirdu, juz ja to widze....
Gdzie indziej, masz mozliwosc sie popisac, bez mozliwosci, ze ktokowliek moze ten Twoj "dobrobyt", zweryfikowac ?
pzdr, |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 11:13 Joland...nie dolaczaj do zgraji "dolujacych", sama chec wybicia sie ponad srednia jest juz czyms samym w sobie. kasa to jedna sprawa, satysfakcja z osiagnietego sukcesu to inny wymiar. w zwiazku z otwarciem mojej nowej knajpy, ktore to otwarcie tutejsza prasa rozdmuchala do niesamowitych wymiarow otrzymuje mase mejli codziennie, ponizej jeden z nich, dzisiejszy. tego nie zastapi zadna kapusta. to inny wymiar satysfakcji. serio.
ponizej tekst jednego z dzisiejszych mejli, facetowi chodzi, o nasze menu i liste win.
"I have just the one question above in the subject line but my wife and I want to welcome you to the neighborhood (we live within walking distance)
Your restaurant will enhance the quality of life for us. We're very excited you chose our area and again, welcome"
tego typu mejli mam setki...niesamowita frajda takie cos przeczytac wiedzac, ze to wynik twojej wlasnej pracy i nikogo wiecej. a teraz serio ide spac.
|
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 11:14 Kanadolka, moj wpis kieruje do Ciebie, poniewaz zadałaś mi pytanie.
,,Zycie pełną parą''- oznacza, realizuj sie rób to co kochasz. Co wiecej jesli w Polsce pracowal ktos jako prawnik i wyjechal do Szwecji ( pisze hipotetycznie, to jest tylko przyklad wiec prosze nie pisac, ze prawnik nie musi wyjezdzac itp) to niech robi wszystko, zeby sie nie cofac i pracowac całe swoje zycie w innym zawodzie. Nie ma nic lepszego jak praca ktora satysfakcjonuje oraz daje odpowiednie środki pienieżne ( zeby nie trzeba mysle jak w Polsce czy wystarczy do konca miesiaca- bo przeciez taki problem istnieje).
P.S Joland jakbym byla marzycielką to bym w Szwecji nie mieszkala  |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-19 11:19 "pozatym w szwecji wystepuja ostre proby "dolowania" przedsiebiorczych ludzi."
Oprocz moze wysokich podatkow, to ja z najostrzejszymi probami dolowania przedsiebiorczych ludzi spotkalem sie w Szwecji tu na tym forum. Trudno mi powiedziec, czy to postawa przywieziona czy nabyta, jednak nigdzie w Szwecji nie widzialem takiego jadu wylewanego na kogos "powyzej mopa" niz tutaj. Zreszta przykladow nie trzeba daleko szukac, wystarczy poczytac nawet tu, pare wpisow przed moim. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 11:19 "tego typu mejli mam setki.."
Setki ? Co tak skromnie ?
Tysiace, miliony...
Szkoda, jednak, ze pisze je zawsze jedna i ta sama osoba....
pzdr, |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 11:21 " Zreszta przykladow nie trzeba daleko szukac, wystarczy poczytac nawet tu, pare wpisow przed moim."
Jasne, przedsiebiorczosc, na fejsbuku, czy forum, pokazywana...buhahahahaha !
Cos, z w doope, ugryzlo ?
pzdr,
|
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 11:25 Sluchajcie wszyscy !
Mam, mam, mam............................... krzywe nogi, jak s...m...
pzdr, |
| | |
JOLAND

| 2013-05-19 11:26 "Oprocz moze wysokich podatkow, to ja z najostrzejszymi probami dolowania przedsiebiorczych ludzi spotkalem sie w Szwecji tu na tym forum. Trudno mi powiedziec, czy to postawa przywieziona czy nabyta, jednak nigdzie w Szwecji nie widzialem takiego jadu wylewanego na kogos "powyzej mopa" niz tutaj. Zreszta przykladow nie trzeba daleko szukac, wystarczy poczytac nawet tu, pare wpisow przed moim."
Przedsiebiorczy ludzie zadaja pytania w dziale "Zycie w Szwecji".Tam poszukaj niby tego jadu.Takim ludziom pomagam najchetniej,jak tylko potrafie. |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 11:27 bolek...wiele ludzi m. innymi uwe bedac w las vegas zweryfikowal, zreszta nie tylko on. mnie to wisi co ty sobie o mnie myslisz, mnie od twoich glupawych zlosliwosci nie ubedzie, ani tobie nie przybedzie. serio. widze, ze mierzysz kazdego swoja miarka. kiedys dawno temu gdy twoje wpisy byly normalne i pisales o checi zwiedzenia arizony zapraszalam cie nawet do owwiedzin. miales wtedy szanse to zweryfikowac, jesli ta weryfikacja tak bardzo lezy ci na sercu. obecenie po serii atakow w stosunku do mojej osoby ta propozycja odpada. chcesz zweryfikowac...prosze bardzo...przylec do arizony i wrzuc na wyszukiwarke moja restauracje...nic prostszego. jednak nie probuj sie ze mna skontaktowac. ogarnij sie troche i bedzie ci sie znacznie lepiej zylo. mniej jadu i wscieklizny. wiecj usmiechu. z calego serca ci tego zycze. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 11:30 "ogarnij sie troche i bedzie ci sie znacznie lepiej zylo. mniej jadu i wscieklizny. wiecj usmiechu. z calego serca ci tego zycze."
Ponoc, juz sapc szlasz ?
Uzalezniona jestes od tego miejsca i calego "szumu", wobe c swojej osoby ?
Ja, sobie tylko jaja robie, ale te reakcje, sa wrecz bezbledne...
pzdr, i slodkich snow( o nowej knajpie, ktora doda mi jadu....buhahahahaha ) |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 11:31 kajetan...ja wlasnie to forum mialam na mysli, nie szwedow, gdyby zaremba napisal na tym forum "kim chce byc" to by tutejsi nieudacznicy suchej nitki na nim nie zostawili. to szwedzi docenili Zarembe, Eirnhorna i wielu innych "polaczki" by mu co najwyzej opony popodcinali. smutne, ale prawdziwe. chyba opacznie mnie zrozumiales.  |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 11:33 bolek, idz se strzel setke od rana, bo jak widac trzezwosc ci nie sluzy  |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-19 11:33 Bolek napisal:
"Mam, mam, mam............................... krzywe nogi, jak s...m..."
No widzisz, tez masz cos, czym sie mozesz pochwalic. Cieszymy sie z Toba. |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 11:33 Kanadolka  |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 11:38 No widzisz, tez masz cos, czym sie mozesz pochwalic. Cieszymy sie z Toba.
Kto, sie cieszy ?
Czemu w liczbie mnogiej ?
Mow, za siebie...
pzdr, |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 11:39 polopiryna...ja tam bede cie dopingowac ile tylko sie da, ale tak z reka na sercu to mysle, ze w kanadzie, czy usa osiagnelabys to do czego dazysz duzo szybciej, choc moge sie mylic. europa to po prostu "stary kontynent" na dobre i na zle. w kazdym razie powodzenia.  |
| | |
Badboy

| 2013-05-19 11:46 ogarnnijcie się trochę ludzie, dla osoby 25 letniej "życie pełną parą" ma zupełnie inny sens niż dla zramolałego 50latka, życie to nie prosta wznosząca się ku niebu tylko sinusoida, są góry i doły, ważne żeby pod koniec można je było miło wspominać |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 11:46 ja tez sie ciesze z tych twoich krzywych nog bolek, polopiryna pewnie rowniez polaczy sie z nami we wspolnej radosci a to juz liczba mnoga |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 11:48 "a tez sie ciesze z tych twoich krzywych nog bolek, polopiryna pewnie rowniez polaczy sie z nami we wspolnej radosci a to juz liczba mnoga"
Zalozcie moj fanklub, w takim razie....
pzdr, |
| | |
polopiryna1987

| 2013-05-19 11:49 Kanadolka, dzieki za Twoje słowa, ja Tobie zycze rowniez wszystkiego co najlepsze
Tak jestem z Wami w dniu celebracji Bolka osiagniecia  |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 11:50 z moim starczym wiekiem musze sie niestety z toba zgodzic BB ...ach, zeby miec tamte lata i dzisiejszy rozum...a moze to jest wlasnie najwiekszym urokiem zycia. "mlodosc gorna i durna"  |
| | |
kanadolka Dziki Zachód

| 2013-05-19 11:53 koniec zabawy...ide spac  |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 11:54 "zeby miec tamte lata i dzisiejszy rozum...a moze to jest wlasnie najwiekszym urokiem zycia. "mlodosc gorna i durna""
Z drugiej strony, to wlasnie, jak juz dzieciaki troche podrosly, czlek ma jakies stabilne poglady, wie czego chce i "na, czym siedzi", to mozna sie cieszyc zyciem. Nawet, bez tej "drugiej kanjpy", jesli sie jasno wyrazam...
pzdr |
| | |
Badboy

| 2013-05-19 11:59 Kanadolka, pisząc o zramoleniu miałem raczej na myśli Darsima...lub siebie , ale pretensje do 25 latki, że słabo się orientuje w tematcie emerytur są zabawne, dla nie czas do emerytury to cała wieczność, jak by się tym teraz interesowała to należałoby ją do psychiatry posłać
"...ach, zeby miec tamte lata i dzisiejszy rozum..."
nie jestem pewien czy by mi to wyszło na zdrowie, wiedząc wtedy o kobietach to, co wiem dzisiaj mógłbym się odwodnić |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-19 12:06 "Z drugiej strony, to wlasnie, jak juz dzieciaki troche podrosly, czlek ma jakies stabilne poglady, wie czego chce i "na, czym siedzi", to mozna sie cieszyc zyciem."
Z tym, ze czlowiek z natury przedsiebiorczy nie "siedzi". Ani za mlodu ani na starosc. A "cieszy sie zyciem" wlasnie otwierajac nowa knajpe, sklep, czy serwis internetowy. Radosci nie sprawiaja nominaly (to efekt uboczny bycia dobrym w tym co sie robi) a zadowoleni klienci, goscie, czy do kogo tam sie to przedsiebiorstwo zwraca. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 12:12 "Z tym, ze czlowiek z natury przedsiebiorczy nie "siedzi"."
czy ja cos, o przedsiebiorczosci, tu wspomianlem
Mi, chodzi o komfort zycia, a glownie komfort psychiczny...
Tobie teraz, dzieciak sra w pieluch pare razy dziennie, wiec mimo calej, zasranej przedsiebiorczosci, to z komfortem, slabo u Ciebie... |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-19 12:20 Wrecz przeciwnie Bolek, dawno sie nie czulem tak wyluzowany jak teraz na urlopie rodzicielskim. Chodzenie z takim malym czlowiekiem na spacery, ogladanie drzew, pieskow, karmienie kaczek chlebem, itd.. Pobija wszystko. A przy okazji moze "otworze sobie jakas nowa knajpe" Pomyslow nie brakuje w kazdym razie. |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 12:23 "Wrecz przeciwnie Bolek, dawno sie nie czulem tak wyluzowany jak teraz na urlopie rodzicielskim. Chodzenie z takim malym czlowiekiem na spacery, ogladanie drzew, pieskow, karmienie kaczek chlebem, itd.. Pobija wszystko. A przy okazji moze "otworze sobie jakas nowa knajpe" Pomyslow nie brakuje w kazdym razie."
Ciesze sie, razem z Toba w takim razie !
Mowie, sam za siebie z pelna odpowiedzialnoscia, za moje slowa, a nie chowam sie za jakims, "my"...
pzdr, |
| | |
bolek1970 PZU

| 2013-05-19 12:25 A, co do "nowej knajpy", to tez jestem w trakcie ! Tylko, po jaki ...j, mialbym sie tym chwalic tu, czy gdzie indziej w wirtualu ?
pzdr, |
| | |

| 2013-05-19 12:25 Super jest taka awantura w niedzielne poludnie !
Jade nad jezioro - moze juz da sie kapac ?
Piekna pogoda w Poznaniu. |
| | |
dzulianaa

Wpisów: 1 Od: 2013-05-19
| 2013-05-19 12:39 [Wpis wykasowany przez Moderatora. ] |
| | |
soniakris malmo

Wpisów: 278 Od: 2010-10-27
| 2013-05-19 12:51 Raczej nikt już nie może komentować tamtego tematu- ten Sverek czy jak mu tam jest żałosny! Czepia sie ze Polopiryna napisała Mój Szwed ... Noi co z tego!! Przypuszczam dlaczego jest wściekły - bo dobrze wie ze dużo Polskich Dziewczyn żyje z obcokrajowcami - nie ważne Szwed, rusek, Arab, Włoch - czy Marsjanin! Większość Polaków jest o to zazdrosnych - ze Polki wybierają inna nacje!!!! Zeby było bez ataku ( mój to Polak) |
| | |
JOLAND

| 2013-05-19 13:17 "Radosci nie sprawiaja nominaly (to efekt uboczny bycia dobrym w tym co sie robi) a zadowoleni klienci, goscie, czy do kogo tam sie to przedsiebiorstwo zwraca."
Ja tam wole by nominaly sie zgadzaly, wowczas ja jestem zadowolony.Klient jest od becelowania,a nie od okazywania radosci. |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-19 14:04 Joland, bo niektorzy to robia dla przyjemnosci a inni dla kasy  |
| | |
JOLAND

| 2013-05-19 14:20 " bo niektorzy to robia dla przyjemnosci a inni dla kasy"
Watpliwa to dla mnie radosc, sprawiac komus przyjemnosc i samemu bide klepac. Mozna przytulac nominaly na tym, co sie lubi robic.Chodze do roboty,zeby zyc,a nie zyje zeby pracowac i sprawiac komus przyjemnosc. |
| | |
AnnaN

| 2013-05-19 16:12 Kajetan pisze "bo niektorzy to robia dla przyjemnosci a inni dla kasy "
Ja nie wieze ze to albo - albo.
Mnie sie wydaje ze jezeli pracuje sie z tym co sie lubi tzn. dla przyjemnosci to kasa sama wpadnie, czasami od razu, czasami po latach.
Wedlug mnie, nie wszyscy potrzebuja duzo kasy do szczescia, ale wszyscy potrzebuja przyjemne zajecie do bycia szczesliwym. |
| | |
dorita

Wpisów: 2 Od: 2013-05-19
| 2013-05-19 19:21 dzięki prababcia za rade,tak jestem tu na forum nowa,ale czytam i wyciągam z tego wnioski,co piszecie, jestem zdania nie ważne gdzie tu czy tam pracować trzeba(już pracowałam poza pl), co do męża,nie mam go, w se mieszka mój facet, notabene również emigrant (peruwiańczyk)a nasze miejsce docelowe to sztokholm,johannelund, pozdrawiam |
| | |
skoczek

| 2013-05-19 20:18 Annna napisal:
"Mnie sie wydaje ze jezeli pracuje sie z tym co sie lubi tzn. dla przyjemnosci to kasa sama wpadnie, czasami od razu, czasami po latach.
Wedlug mnie, nie wszyscy potrzebuja duzo kasy do szczescia, ale wszyscy potrzebuja przyjemne zajecie do bycia szczesliwym."
Zgadzam siew 100% jako praktyk.... kiedys robilem cos co bardzo lubialem ... nie powiem - kasa sypala sie drzwiami i oknami ...ale nie dlatego te prace lubialem, po prostu w niej sie spelnialem ...bylo to czesto tak ze zostawalem po godzinach i pomagalem moim kolegom nocnej zmiany....zupelnie za darmo ... no moze za butelke Cinzano
Teraz chcialbym robic to co lubie ,a musze robic cos zeby moc zyc - dla forsy...katastrofa!!!!!! spiewam bo musze!!!!
- wiec zgadzam sie z tym co napisalas... |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-19 21:28 ludzie przedsiebiorczy nie szukaja raczej porad na forum
ktos kto chce np skladac w Szwecji rusztowania ma duze szanse na sukces
inny chce myc okna uzywajac sprzetu alpinistycznego co wydaje sie dosc niszowe i z ograniczona iloscia odbiorcow, ale probowac mozna
generalnie w Szwecji kazdy moze probowac co mu przyjdzie do glowy bez wiekszych ograniczen
jak ja mialbym pomysl na interes a pare mam to na pewno nie pisalalbym o tym na forum |
| | |
darsim Stolica

| 2013-05-19 21:30 powiedzmy ze jak ktos ma dobry pomysl to nie zaczyna od tego zeby o nim informowac innych publicznie
bo to pierwszy krok do porazki |
| | |

| 2013-05-19 23:50 Ja tez mam fajny pomysl na jedna rzecz ...ale nie powiem ) ale jak ktos bedzie prosil to powiem! Radosc dzielona z kims to podwojna radosc. A jak sukces to bedzie podwojny OOO |
| | |
kajetan Sztokholm

| 2013-05-20 08:43 "powiedzmy ze jak ktos ma dobry pomysl to nie zaczyna od tego zeby o nim informowac innych publicznie
bo to pierwszy krok do porazki"
No nie o pomysle, ale jak juz ten pomysl zrealizowal, albo realizuje, to czemu nie? |
| | |
AnnaN

| 2013-05-20 22:15 Darsim pisze "ludzie przedsiebiorczy nie szukaja raczej porad na forum"
A jak szukaja to sie niestety ich na tym forum dosc czesto doluje |
| | |