Autor | Jedzenie z PL |
Ewela87
Wpisów: 109 Od: 2012-05-29
| 2012-07-28 12:27 Co z jedzenia opłaca się brać z PL? Planuję podróż autem i mam dużo wolnego miejsca. |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-28 13:20 pewnie ze sie oplaca,
ja zawsze odwiedzam dzial miesny i przyprawy...
nabiał jednak wole szwedzki , tylko ser bialy z polski |
| |
lidka50
Wpisów: 1664 Od: 2007-03-01
| 2012-07-28 13:29 Ja zawsze biore duzo wedliny/kabanosy,slaska,wedzonka,szynka,s alceson,kaszanka,polska,,itp/kawa z cykoria,Inka rozpuszczalna,kawa sniadaniowa,sledzie/w smietanie,w sosie tatarskim,po kaszubsku,w oliwie,rolmopsy/ogorki kartuskie,kiszone i male korniszony,piwo,whisky,zoladkowa gorzka,przetwory w sloikach/bigos,leczo,fasolka po bretonsku z boczkiem/pierogi z miesem mrozone w plastikowych tackach.
Mam dwie zamrazarki i duza spizarnie to mam gdzie to przechowywac. |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-28 13:33 lidka - jedziemy po tej samie liscie zakupow. tylko ja pierogi wole sam zrobic - kupne to chyba z gipsu robia i ni jak maja sie do prawdziwych - no moze wizualnie sa ladniutkie.... |
| |
JOLAND
Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2012-07-28 13:46 Moja zona kupuje w Szwecji matiasy w takim wiaderku z niebieskimi literami i sama robi sledzie w roznej postaci.Skonczylismy z wozeniem polskich wymoczkow.Nie smiejcie sie,ze pisze z niebieskimi literami,bo w takim samym wiaderku,tylko z czerwonymi napisami kupuje sie matiasy z takim czerwonym syfem.Nie wiem jak ta przyprawa sie nazywa.
*Szwedzkie matiasy sa grube jak kobyly. |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-28 13:49 a w jakim sklepie?? albo wstaw foto z google - chetnie przetestuje |
| |
babajedna Warszawa
Wpisów: 1086 Od: 2011-01-12
| 2012-07-28 13:57 "Skonczylismy z wozeniem polskich wymoczkow."
...bo polskie wymoczki to juz "rarytas" w Polsce |
| |
JOLAND
Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2012-07-28 13:58 Na bank w ICA,bo mnie raz po nie wyslala,i tak wlasnie tlumaczyla,ze te z niebieskimi napisami.To sa takie male biale plastikowe wiaderka,ok 3 litrowe. |
| |
Oxen Let's Rock Baby
Wpisów: 5717 Od: 2004-10-27
| 2012-07-28 14:02 - Nie ma smaczniejszego zarcia niz polskie!
- Nie ma bardziej wysmienitych wypiekow niz polskie!
- Ne ma nigdzie tak wspanialego pieczywa jak polskie!
Gdyby nie moja znacna nadwaga, jadlbym bez opamietania ;)
|
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-28 14:11 Joland
cos takiego ??
http://www.onfos.de/media/ catalog/product/cache/1/image/9df78eab335 25d08d6e5fb8d27136e95/7/3/7318690000099.j pg |
| |
JOLAND
Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2012-07-28 14:39 Nie,to sa cale grube kobyly w wiaderkach ok 3l.
Zostawiam sobie te wiaderka do farby.Pisze na nich
SALTA SILLFILLEER Extra Prima.Innehåll 2200gr brutto.
Pamietam mniej wiecej na ktorej stoja polce w ICA. |
| |
flatron 470 km do Zamku Sth
Wpisów: 2684 Od: 2005-06-18
| 2012-07-28 14:41 Dzisiaj u Polakow kupilam miedzy innymi fasolke szparagowa i sliwki wegeierki, mialy byc do placka ale juz zjedzone
Na czacie do siostry pisze ze dzisiaj luksusowy obiad bo fasolka z buleczka tarta, mniam mniam...
A ta sie smieje , no jasne oni moga sie smiac bo nie rozumieja naszych tesknot zoladkowo-smakowych.
Podobno czlowiek rodzi sie z upodobaniem do potraw swojego kraju gdyz juz w lonie matki zajada sie mamusiowymi smaczkami ...oj, dzisiaj byl bigosik mniam mniam , pychota mowi taki ossesek |
| |
latimeria
Wpisów: 1340 Od: 2011-09-18
| 2012-07-28 14:59 Mnie najbardziej brakowalo bialego barszyku,zurku tudziez,tak w Danii,jak i tutaj,w Szwecji-o bialej kielbasie nie wspominajac Wiec jesli ktos lubi a ma mozliwosc przywiezienia,warto jest zrobic zapas takiego gotowego 'Winiary' w torebkach.Nie mam tu polskich sklepow i nie mam mozliwosci przywiezienia z PL,wiec problem rozwiazalam za pomoca zytniej maki,z ktorej sama ow 'zurek' produkuje |
| |
latimeria
Wpisów: 1340 Od: 2011-09-18
| 2012-07-28 15:04 Byl takze problem kolorowych galaretek.Nie bylo takich w Danii-tutaj tez nie widze.Wiec,jesli ktos uzywa do 'serniczkow na zimno',czy tez ciast kruchych z owocami i galaretka na wierzchu,lub innych deserkow,to chyba mozna przywiezc z PL jeszcze i to. |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-28 15:05 i to nawet lepsze rozwiazanie, ja mam ponad roczny zakwas w lodowce - a lepiej to z piekarni troche zalatwic |
| |
dorka2012
Wpisów: 1465 Od: 2012-06-01
| 2012-07-28 15:59 galaretki kolorowe i mnostwo polskich rzeczy jest w maddaxie |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-28 16:19 moze i sa, ale pytanie czy sie oplaca kupic w polsce- oczywiscie ze sie oplaca bo jest taniej szczegolnie przy obecnym kursie korony |
| |
latimeria
Wpisów: 1340 Od: 2011-09-18
| 2012-07-28 16:28 dorka:
To bardzo OK,ze jest w maddaxie,ale 'u nas na wsi' maddaxa -niestetyz- nie zlokalizowalam |
| |
JOLAND
Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2012-07-28 16:54 Kamien,umiesz peklowac mieso,robic kielbasy?.
Caly sprzet mam,lacznie z wedzarnia. |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-28 17:13 dziadek moj byl rzeźnikiem wiec cos tam umiem... a i w kryzysie robilem białą na żurek wielkanocny
a co zamawiac swinke z PL ?? |
| |
dorka2012
Wpisów: 1465 Od: 2012-06-01
| 2012-07-28 17:31 ja to nic nie przywoze, oprocz alkoholu oczywiscie. wszystko tu jest, drozsze, ale nie tak bardzo. chleb - i tak najlepszy dunski razowy, innego nie jem. a wiele gotowcow (takze tych polskich) jest i tak gorsza niz jak sie zrobi samemu. kupilam np niedawno polskie placki ziemniaczane w proszku - ohydztwo, zadnego smaku ziemniakow. ale za to kopytka - calkiem calkiem. sernik na zimno z proszku pol - bdb. bo robi sie szybko mikserem plus owoce na wierzch i galaretka i do lodowki na moment. pycha. ale galaretka to lepiej te szw platki zelatynowe zmieszac z jakims sokiem, robi sie szybciej niz to czekanie az pol galaretka sie zetnie. |
| |
latimeria
Wpisów: 1340 Od: 2011-09-18
| 2012-07-28 17:40 Dorka:
Wlasnie zapomnialam o tym napisac-tak robilam juz w DK i tu tak samo-kupuje platki zelatynowe-przezroczyste i mieszam z sokami wlasnego wyrobu-galaretki sa nawet kolorowe |
| |
latimeria
Wpisów: 1340 Od: 2011-09-18
| 2012-07-28 17:41 Dorka:
A jesli chodzi o dunski chleb razowy-takze masz racje-jest najlepszy,jaki tu w ogole moze byc
-pozdr- |
| |
JOLAND
Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2012-07-28 17:56 "a co zamawiac swinke z PL ??"
Kamien,daj se spokoj z polskimi tlustymi,zaparzonymi w transporcie swiniami.Swinia musi wisiec w chlodni 2-4 dni przed obrobka.Ja mam tutaj rolnika,u ktorego moge zamowic "blondynke" jakich chcesz gabarytow,bez grama tluszczu.Mam tez dostep do chlodni,profesjonalnej maszynki do mielenia z takim ustrojstwem na ktory naciaga sie flak do kielbasy.Flak tez mam.Jedynie czego nie mam,to zdolnosci manualnych.Ale moge Cie wspierac organizacyjnie.
Mow tylko na kiedy i jakich rozmiarow "blondyna" |
| |
pratsam
Wpisów: 2954 Od: 2007-03-01
| 2012-07-28 18:04 Ja moge projekt wspierac duchowo,ewentualnie zarznac blondyne moge bo nie mam serca |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-28 18:08 Joland jestem wlasnie po powrocie z polski, jak zjem zapasy to sie ustawimy na jakas sobote i zrobimy troche kielbasek, a kobiety sie wysle na shoping w twoim slynnym miescie |
| |
JOLAND
Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2012-07-28 18:35 OK,daj znac pare dni wczesniej. |
| |
bolek1970 PZU
Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2012-07-28 18:36 "- Nie ma smaczniejszego zarcia niz polskie!
- Nie ma bardziej wysmienitych wypiekow niz polskie!
- Ne ma nigdzie tak wspanialego pieczywa jak polskie!
Gdyby nie moja znacna nadwaga, jadlbym bez opamietania "
Mozna jeszcze dodac, ze nie ma lepszego towarzystwa, niz polskie...
Serdecznosci, Rysiu... |
| |
bolek1970 PZU
Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2012-07-28 18:38 Kamien, daj se spokuj z oszczedzaniem !
Polowkja swiniaka, w Szecji naprade jak poszukasz, do duzo wiecej nie kosztuje !
Tsza umiec to rozebrac!
Problem sie zaczyna, jak to trzeba uwedzic, ale wtedy zdalbym sie na Jolanda, jak juz by co do czego...
pzdr, |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-28 19:02 nie chodzi tyle o oszczednosc co mam mozliwosci to kupuje w polsce... ale domowa wedzarnia to oferta nie do odrzucenia, na pewno skorzystam |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2012-07-28 22:58 Pratsam bedzie wspieral duchowo to ja chce tanczyc, spiewac, zagadywac za kawalek kaszanki z watrobka! |
| |
JOLAND
Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2012-07-29 09:30 Mozemy stworzyc zespol,kompleksowych organizacji imprez,bankietow.
Lulu bedzie odpowiadala za strefe rozrywkowa,Pratsam- duchowa,Kamien- kulinarna,ja-organizacyjana. |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-29 09:41 jestem za |
| |
spagetti Sto(L)ica
Wpisów: 2227 Od: 2007-11-09
| 2012-07-29 10:19 Bolek odpowiadac bedzie za ochrone |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-29 10:24 alik siedzac w krzakach zrobi artykuł ze bylo spotkannie typu "ku klux klan" |
| |
pratsam
Wpisów: 2954 Od: 2007-03-01
| 2012-07-29 10:33 Co to za problem wyciac z bialego kartonu pare kapturkow z dziurkami na oczy,moge sie podjac w przerwie na lunch |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-07-29 10:40 ja zamawiam rozmiar M |
| |