Odwiedzin 18079459
Dziś 3524
Wtorek 21 października 2014

 
 

Forum: Kulinaria - Biala Kielbasa

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorBiala Kielbasa
sankas


Wpisów: 321
Od: 2009-08-05
2012-04-05 09:16
Wlasnie zrobilam i podam wam przepis wg ktorego robie od paru lat .Kielbasa jest raczej delikatna (mam male dzieci)takze jak ktos chce to moze dosmaczyc sobie.Flak na kielbase mozna teraz tez kupic w wiekszych marketach(ja mam zapas z polski) .Jest w takich malych opakowaniach foliowych bezowych w ladach chlodniczych gdzies w poblizu mies i wedlin .Lepiej samemu poszukac bo to jest malo popularny produkt i czesto personel wzrusza ramionami jak pytalam.
Do wykonania tej kielbaski potrzebna jest tez maszynka do miesa (choc jak ktos sie uprze to moze sobie gotowe mielone kupic i napychac jak kiedys dawno temu palcem)
no to bierzmy sie do dziela

Podaje proporcje na 5 kilogramow kielbasy
3 kg karkowki
1 kg boczku
1 kg wolowiny
500 ml wody zimnej(moze byc kranowka)
10dkg(100g)soli
5 g pieprzu mielonego
10-15 g czosnku (przecisnac przez praske )
Miesa zmielic ewentualnie bardzo drobno pokroic choc powinien chociaz jeden rodzaj byc zmielony .Dodac wode ,sol ,pieprz i czosnek .Calosc dobrze wyrobic reka .Wszystko ma tworzyc zwarta mase ,jak wydaje sie byc za geste to mozna dodac jeszcze pol lub szklanke wody (nie wiecej).
Jak to wszystko juz wyrobione to mozna zaczac napelniac flak .Napelniac nie za ciasno zeby nie popekala .Zwijac male kielbaski takie ok 10 -20 cm.
TA DAM GOTOWE !!!!!!!!
Mozna ta kielbase parzyc w wodzie w tmp 73-75 stopni przez 20 min .
Mozna ja tez piec w 180 stopniach przez 45 min (oblozyc cebulka ,przykryc i do piekarnika )uch jaki zapach sie rozchodzi
Mozna tez w woreczki i zamrozic
Jak macie pytania to smialo !
  Profil uzytkownika: sankas     
sankas


Wpisów: 321
Od: 2009-08-05
2012-04-05 09:32
http://www.salsus.se/gor-k orv-sjalv/praktiskt/fjalster-och-tarm
tu mozecie sobie zobaczyc jak wyglada to opakowanie z jelitami na kielbase .
Wazne -trzeba te jelita wyplukac zewnatrz i na zewnatrz .Wewnatrz to najlepiej pod kranem wlewac wode do srodka .Zostawic na noc w wodzie zeby dobrze wymoczyc ta sol
Podam wam jeszcze proporcje jakby ktos chcial mniej lub wiecej zrobic .Radze jednak zrobic mniej aby zobaczyc jaki ma smak i pozniej ewentualnie sobie dopracowac przepis wg wlasnego gustu .
Kielbasa biala proporcje na 1 kilogram miesa
100 ml wody
2 dkg soli
1 gram pieprzu mielonego
2,5 grama czosnku .
Naprawde nie jest to takie trudne jak sie wydaje
Powodzenia dla odwaznych
  Profil uzytkownika: sankas     
electra


Wpisów: 3172
Od: 2005-05-02
2012-04-05 10:59
nie dajesz majeranku?
  Profil uzytkownika: electra     
KasiaTom


Wpisów: 1145
Od: 2010-09-23
2012-04-05 12:13
No wlasnie, a gdzie majeranek?

Poza tym rozmaryn, pieprz ziolowy...
  Profil uzytkownika: KasiaTom     
electra


Wpisów: 3172
Od: 2005-05-02
2012-04-05 12:29
jak na moj smak to w tej kielbasie za malo przypraw ..no ale to rzecz smaku
ale majeranek to chyba obowiazkowy w bialej kielbasie .
  Profil uzytkownika: electra     
KasiaTom


Wpisów: 1145
Od: 2010-09-23
2012-04-05 12:37
Ty Electra robisz? Jakie przyprawy dodajesz? Jakie mieso?
  Profil uzytkownika: KasiaTom     
electra


Wpisów: 3172
Od: 2005-05-02
2012-04-05 12:48
ja nie ,ale moj tata robil czesto kiedys ..
przewaznie dawal karkowke boczek
z przyraw to glownie pieprz duzo czosnku i oczywiscie majeranek..a i pewnie jeszcze cos dodawal ale to chyba jego tajemnica bo wiecej nie wiem
  Profil uzytkownika: electra     
sankas


Wpisów: 321
Od: 2009-08-05
2012-04-05 14:33
Elektra a wez Mojemu daj majeranek!!!!!!
To by bylo potraktowane jak zamach na jego zycie .Posypuje majerankiem sobie jak pieke .
Przyprawy -jak zaznaczylam jest delikatna w smaku ale nie bez smaku .Kto lubi bardziej pikantne i slone moze dodac wiecej (mam male dzieci i jeszcze zdaza sie tych soli pieprzow itp najesc ).Proporcje sa standardowe
Jak ktos zrobi to pozniej moze kombinowac wiecej tego mniej tego
  Profil uzytkownika: sankas     
sankas


Wpisów: 321
Od: 2009-08-05
2012-04-05 14:41
Acha jak ktos robi sam biala kielbase to chetnie poczytam jakie ma proporcje .Pieprz ziolowy dawalam raz ale niestety to musi byc pieprz czarny lub bialy .
Z ziolowym to tak jakos za ziolowo jak na moj gust .A ty Kasia dodajesz ziolowy czy oba
Moja akurat sie piecze smakowita won sie rozchodzi jeszcze tylko sosik chrzanowy zrobie ,ziemniaczki obiore i bedziemy wtranzalac to na obiad :
  Profil uzytkownika: sankas     
suss


Wpisów: 1807
Od: 2010-09-02
2012-04-05 17:03
u mnie babcia zamiast karkowki dawalala lopatke
  Profil uzytkownika: suss     
maly_ufo
District 9


Wpisów: 4061
Od: 2007-10-18
2012-04-05 19:14
Brzmi nieźle, ale zastanawia mnie to:
"Jak to wszystko juz wyrobione to mozna zaczac napelniac flak"

flak? a nie jelito? ewentualnie kiszka?
  Profil uzytkownika: maly_ufo     
kamień


Wpisów: 8021
Od: 2007-10-12
2012-04-05 20:59
ja tez mowie "flak" moze to nasze poznanskie..... nie wiem, ale mnie temat natchnął i kielbasa sie juz parzy
  Profil uzytkownika: kamień     
electra


Wpisów: 3172
Od: 2005-05-02
2012-04-05 23:16
ja tez mowie flak
jelito to jakos mi sie z ludzkim kojarzy
  Profil uzytkownika: electra     
maly_ufo
District 9


Wpisów: 4061
Od: 2007-10-18
2012-04-06 08:40
Właściwie to w moim rejonie mówiło się "kiełbaśnica", ale określenie "flak" to tylko z "flaczkami" się kojarzy (w nazewnictwie kulinarnym)
  Profil uzytkownika: maly_ufo     
roman97


Wpisów: 2
Od: 2012-04-10
2012-04-10 19:29
Witam
A tak wracając jeszcze do wątku tego ,,flaka’’ to gdzie konkretnie można go tutaj kupić i ewentualnie pod jaka nazwa występuje?......bo nie chciał bym pomylić z czymś co do złudzenia go przypomina a jest w Polsce sprzedawane przy każdej niemal kasie we wszystkich sklepach spożywczych……
Dodam tylko ze można w niego zapakować nie więcej niż jedna sztukę…
Pozdrawiam ;-))
  Profil uzytkownika: roman97     
kamień


Wpisów: 8021
Od: 2007-10-12
2012-04-10 19:55
sankas


Wpisów: 71
Od: 2009-08-05
2012-04-05 09:32
http://www.salsus.se/gor-k orv-sjalv/praktiskt/fjalster-och-tarm
tu mozecie sobie zobaczyc jak wyglada to opakowanie z jelitami na kielbase .
Wazne -trzeba te jelita wyplukac zewnatrz i na zewnatrz .Wewnatrz to najlepiej pod kranem wlewac wode do srodka .Zostawic na noc w wodzie zeby dobrze wymoczyc ta sol
Podam wam jeszcze proporcje jakby ktos chcial mniej lub wiecej zrobic .Radze jednak zrobic mniej aby zobaczyc jaki ma smak i pozniej ewentualnie sobie dopracowac przepis wg wlasnego gustu .
Kielbasa biala proporcje na 1 kilogram miesa
100 ml wody
2 dkg soli
1 gram pieprzu mielonego
2,5 grama czosnku .
Naprawde nie jest to takie trudne jak sie wydaje
Powodzenia dla odwaznych
  Profil uzytkownika: kamień     
Forum -> Kulinaria -> Biala Kielbasa
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy











Sprzatanie domu (Södertälje)
Praca przy sciankach dzialowych (NORSBORG )
praca na jutro (spånga)
Szpachlowanie malowanie (Jakobsberg )
Praca przy sprzataniu (Märsta / Sigtuna)
Firma sprzatajaca (Stockholm)
Sprzatnie (Östertälje)
Firma sprzatajaca poszuuje (Göteborg )
Więcej





KONKURS
Życie przez pryzmat jedzenia
inspiracje…
Blog o wnętrzach i modzie Skandichic - Styl skandynawski... z pasja o wnętrzach i modzie.
Lizbona subiektywnie
hemma hos Johanssons
Oda do jesieni
Polka w Szwecji
Glöm tvättmaskin och sköljmedel? – Tyvär inte ännu (Studencka sobota: pranie w Szwecji)
Yoga in Stockholm
Gdzieś w Gliwicach :)
Życie przez pryzmat jedzenia
"Ostatnia wola Sonji" czyli dobra wróżka dla pań w średnim wieku
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Nystart för polsk film - wykład Martyny Olszowskiej (2014.10.21)
Papusza - film w reż. Krzysztofa Krauze i Joanny Kos-Krauze (2014.10.22)
Koncert Marcina Maseckiego na Umeå Jazzfestival (2014.10.24)
Koncert Cracow Metro Band na Umeå Jazzfestival (2014.10.25)
 
Nowe polskie filmy na festiwalu KINOTEKA STOCKHOLM (2014.10.16 - 2014.10.19)
Retrospektywa filmów Krzysztofa Kieślowskiego w ramach Cinemateket w Sztokholmie i Göteborgu (sierpień-listopad)
Polscy artyści na Modernautställningen 2014 – Society Acts w Malmö (2014.09.20 - 2015.01.25)
"Lokomotivet" Juliana Tuwima dostępna na stronach "En läsande klass"
Marcin Masecki i Cracow Metro Band na tegorocznym Umeå Jazzfestival (2014.10.24 - 2014.10.25)


Odwiedza nas 105 gości
oraz 9 użytkowników.


2014-10-19 W imię - film w reż. Małgorzaty Szumowskiej http://t.co/I9DQbQXd53
2014-10-19 Dziewczyna z szafy - film w reż. Bodo Koxa http://t.co/ZGM2tLONNX
2014-10-19 Psie pole - film w reż. Lecha Majewskiego http://t.co/ePNLsJoeGB
2014-10-18 AmbaSSada - film polski w reż. Juliusza Machulskiego http://t.co/CFfj31XjHj
2014-10-18 Płynące wieżowce - film polski w reż. Tomasza Wasilewskiego http://t.co/mYP9EUejkS
Wiecej
Czy moderatorom sie nudzi ?
Ett modernt land
Empatia
Ostrzejsze prawa dla cudzoziemskich firm
oszustwa
Mozliwosc budowy domu
Chcesz pracować w Szwecji? Więcej zarobisz nie znając języka
Polacy na emigracji - dlaczego nie wracają?
Szwedzki serwis internetowy pozwala sprawdzić kryminalną przeszłość znajomych. Sprawi, że w Szwecji dojdzie do linczów?
„Odnalezione w tłumaczeniu” to nowy, interdyscyplinarny projekt miasta Gdańsk, o którym szeroko pisze w specjalnym dodatku Tygodnik Powszechmy. Każda edycja ma za temat przewodni jakiś obszar językow
Polak pozwał szwedzkie zoo za dyskryminację. Nazwali go małpą (WP.PL, 2013-01-15 14:40)
Polska Impreza Halloween
Więcej













© Copyright 2000-2014 PoloniaInfoNa górę strony