Odwiedzin 37801923
Dziś 2367
Czwartek 25 kwietnia 2024

 
 

Forum: Kulinaria - Biala Kielbasa

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorBiala Kielbasa
sankas


Wpisów: 551
Od: 2009-08-05
2012-04-05 09:16
Wlasnie zrobilam i podam wam przepis wg ktorego robie od paru lat .Kielbasa jest raczej delikatna (mam male dzieci)takze jak ktos chce to moze dosmaczyc sobie.Flak na kielbase mozna teraz tez kupic w wiekszych marketach(ja mam zapas z polski) .Jest w takich malych opakowaniach foliowych bezowych w ladach chlodniczych gdzies w poblizu mies i wedlin .Lepiej samemu poszukac bo to jest malo popularny produkt i czesto personel wzrusza ramionami jak pytalam.
Do wykonania tej kielbaski potrzebna jest tez maszynka do miesa (choc jak ktos sie uprze to moze sobie gotowe mielone kupic i napychac jak kiedys dawno temu palcem)
no to bierzmy sie do dziela

Podaje proporcje na 5 kilogramow kielbasy
3 kg karkowki
1 kg boczku
1 kg wolowiny
500 ml wody zimnej(moze byc kranowka)
10dkg(100g)soli
5 g pieprzu mielonego
10-15 g czosnku (przecisnac przez praske )
Miesa zmielic ewentualnie bardzo drobno pokroic choc powinien chociaz jeden rodzaj byc zmielony .Dodac wode ,sol ,pieprz i czosnek .Calosc dobrze wyrobic reka .Wszystko ma tworzyc zwarta mase ,jak wydaje sie byc za geste to mozna dodac jeszcze pol lub szklanke wody (nie wiecej).
Jak to wszystko juz wyrobione to mozna zaczac napelniac flak .Napelniac nie za ciasno zeby nie popekala .Zwijac male kielbaski takie ok 10 -20 cm.
TA DAM GOTOWE !!!!!!!!
Mozna ta kielbase parzyc w wodzie w tmp 73-75 stopni przez 20 min .
Mozna ja tez piec w 180 stopniach przez 45 min (oblozyc cebulka ,przykryc i do piekarnika )uch jaki zapach sie rozchodzi
Mozna tez w woreczki i zamrozic
Jak macie pytania to smialo !
  Profil uzytkownika: sankas     
sankas


Wpisów: 551
Od: 2009-08-05
2012-04-05 09:32
http://www.salsus.se/gor-k orv-sjalv/praktiskt/fjalster-och-tarm
tu mozecie sobie zobaczyc jak wyglada to opakowanie z jelitami na kielbase .
Wazne -trzeba te jelita wyplukac zewnatrz i na zewnatrz .Wewnatrz to najlepiej pod kranem wlewac wode do srodka .Zostawic na noc w wodzie zeby dobrze wymoczyc ta sol
Podam wam jeszcze proporcje jakby ktos chcial mniej lub wiecej zrobic .Radze jednak zrobic mniej aby zobaczyc jaki ma smak i pozniej ewentualnie sobie dopracowac przepis wg wlasnego gustu .
Kielbasa biala proporcje na 1 kilogram miesa
100 ml wody
2 dkg soli
1 gram pieprzu mielonego
2,5 grama czosnku .
Naprawde nie jest to takie trudne jak sie wydaje
Powodzenia dla odwaznych
  Profil uzytkownika: sankas     
electra


Wpisów: 3440
Od: 2005-05-02
2012-04-05 10:59
nie dajesz majeranku?
  Profil uzytkownika: electra     
KasiaTom


Wpisów: 1227
Od: 2010-09-23
2012-04-05 12:13
No wlasnie, a gdzie majeranek?

Poza tym rozmaryn, pieprz ziolowy...
  Profil uzytkownika: KasiaTom     
electra


Wpisów: 3440
Od: 2005-05-02
2012-04-05 12:29
jak na moj smak to w tej kielbasie za malo przypraw ..no ale to rzecz smaku
ale majeranek to chyba obowiazkowy w bialej kielbasie .
  Profil uzytkownika: electra     
KasiaTom


Wpisów: 1227
Od: 2010-09-23
2012-04-05 12:37
Ty Electra robisz? Jakie przyprawy dodajesz? Jakie mieso?
  Profil uzytkownika: KasiaTom     
electra


Wpisów: 3440
Od: 2005-05-02
2012-04-05 12:48
ja nie ,ale moj tata robil czesto kiedys ..
przewaznie dawal karkowke boczek
z przyraw to glownie pieprz duzo czosnku i oczywiscie majeranek..a i pewnie jeszcze cos dodawal ale to chyba jego tajemnica bo wiecej nie wiem
  Profil uzytkownika: electra     
sankas


Wpisów: 551
Od: 2009-08-05
2012-04-05 14:33
Elektra a wez Mojemu daj majeranek!!!!!!
To by bylo potraktowane jak zamach na jego zycie .Posypuje majerankiem sobie jak pieke .
Przyprawy -jak zaznaczylam jest delikatna w smaku ale nie bez smaku .Kto lubi bardziej pikantne i slone moze dodac wiecej (mam male dzieci i jeszcze zdaza sie tych soli pieprzow itp najesc ).Proporcje sa standardowe
Jak ktos zrobi to pozniej moze kombinowac wiecej tego mniej tego
  Profil uzytkownika: sankas     
sankas


Wpisów: 551
Od: 2009-08-05
2012-04-05 14:41
Acha jak ktos robi sam biala kielbase to chetnie poczytam jakie ma proporcje .Pieprz ziolowy dawalam raz ale niestety to musi byc pieprz czarny lub bialy .
Z ziolowym to tak jakos za ziolowo jak na moj gust .A ty Kasia dodajesz ziolowy czy oba
Moja akurat sie piecze smakowita won sie rozchodzi jeszcze tylko sosik chrzanowy zrobie ,ziemniaczki obiore i bedziemy wtranzalac to na obiad :
  Profil uzytkownika: sankas     
suss
gdzie nogi poniosa


Wpisów: 1877
Od: 2010-09-02
2012-04-05 17:03
u mnie babcia zamiast karkowki dawalala lopatke
  Profil uzytkownika: suss     
maly_ufo
District 9


Wpisów: 4061
Od: 2007-10-18
2012-04-05 19:14
Brzmi nieźle, ale zastanawia mnie to:
"Jak to wszystko juz wyrobione to mozna zaczac napelniac flak"

flak? a nie jelito? ewentualnie kiszka?
  Profil uzytkownika: maly_ufo     
kamień


Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2012-04-05 20:59
ja tez mowie "flak" moze to nasze poznanskie..... nie wiem, ale mnie temat natchnął i kielbasa sie juz parzy
  Profil uzytkownika: kamień     
electra


Wpisów: 3440
Od: 2005-05-02
2012-04-05 23:16
ja tez mowie flak
jelito to jakos mi sie z ludzkim kojarzy
  Profil uzytkownika: electra     
maly_ufo
District 9


Wpisów: 4061
Od: 2007-10-18
2012-04-06 08:40
Właściwie to w moim rejonie mówiło się "kiełbaśnica", ale określenie "flak" to tylko z "flaczkami" się kojarzy (w nazewnictwie kulinarnym)
  Profil uzytkownika: maly_ufo     
roman97


Wpisów: 2
Od: 2012-04-10
2012-04-10 19:29
Witam
A tak wracając jeszcze do wątku tego ,,flaka’’ to gdzie konkretnie można go tutaj kupić i ewentualnie pod jaka nazwa występuje?......bo nie chciał bym pomylić z czymś co do złudzenia go przypomina a jest w Polsce sprzedawane przy każdej niemal kasie we wszystkich sklepach spożywczych……
Dodam tylko ze można w niego zapakować nie więcej niż jedna sztukę…
Pozdrawiam ;-))
  Profil uzytkownika: roman97     
kamień


Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2012-04-10 19:55
sankas


Wpisów: 71
Od: 2009-08-05
2012-04-05 09:32
http://www.salsus.se/gor-k orv-sjalv/praktiskt/fjalster-och-tarm
tu mozecie sobie zobaczyc jak wyglada to opakowanie z jelitami na kielbase .
Wazne -trzeba te jelita wyplukac zewnatrz i na zewnatrz .Wewnatrz to najlepiej pod kranem wlewac wode do srodka .Zostawic na noc w wodzie zeby dobrze wymoczyc ta sol
Podam wam jeszcze proporcje jakby ktos chcial mniej lub wiecej zrobic .Radze jednak zrobic mniej aby zobaczyc jaki ma smak i pozniej ewentualnie sobie dopracowac przepis wg wlasnego gustu .
Kielbasa biala proporcje na 1 kilogram miesa
100 ml wody
2 dkg soli
1 gram pieprzu mielonego
2,5 grama czosnku .
Naprawde nie jest to takie trudne jak sie wydaje
Powodzenia dla odwaznych
  Profil uzytkownika: kamień     
Forum -> Kulinaria -> Biala Kielbasa
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy






Pracownik återvinningscentral (Sztokholm)
Praca- sprzątanie (Tyresö )
Praca dla operatora koparki (Stockholm)
🌟 Szukamy pracownikow do zespołu sprzątającego! (Stockholm)
Praca dla Ogolnobudowlanca (malmö)
Sprzatanie (Sztokholm)
Firma zatrudni (Bandhagen )
praca w restauracji (stockholm)
Więcej





Ugglegränd o jednej z najkrótszych uliczek w Sztokholmie.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Szwecja o smaku lukrecji czyli spotkanie w bibliotece Morenowej.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Kristineberg slott – piękny pałacyk z Kungsholmen.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 21 gości
oraz 0 użytkowników.


Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony