Autor | Biala Kielbasa |
sankas
Wpisów: 551 Od: 2009-08-05
| 2012-04-05 09:16 Wlasnie zrobilam i podam wam przepis wg ktorego robie od paru lat .Kielbasa jest raczej delikatna (mam male dzieci)takze jak ktos chce to moze dosmaczyc sobie.Flak na kielbase mozna teraz tez kupic w wiekszych marketach(ja mam zapas z polski) .Jest w takich malych opakowaniach foliowych bezowych w ladach chlodniczych gdzies w poblizu mies i wedlin .Lepiej samemu poszukac bo to jest malo popularny produkt i czesto personel wzrusza ramionami jak pytalam.
Do wykonania tej kielbaski potrzebna jest tez maszynka do miesa (choc jak ktos sie uprze to moze sobie gotowe mielone kupic i napychac jak kiedys dawno temu palcem)
no to bierzmy sie do dziela
Podaje proporcje na 5 kilogramow kielbasy
3 kg karkowki
1 kg boczku
1 kg wolowiny
500 ml wody zimnej(moze byc kranowka)
10dkg(100g)soli
5 g pieprzu mielonego
10-15 g czosnku (przecisnac przez praske )
Miesa zmielic ewentualnie bardzo drobno pokroic choc powinien chociaz jeden rodzaj byc zmielony .Dodac wode ,sol ,pieprz i czosnek .Calosc dobrze wyrobic reka .Wszystko ma tworzyc zwarta mase ,jak wydaje sie byc za geste to mozna dodac jeszcze pol lub szklanke wody (nie wiecej).
Jak to wszystko juz wyrobione to mozna zaczac napelniac flak .Napelniac nie za ciasno zeby nie popekala .Zwijac male kielbaski takie ok 10 -20 cm.
TA DAM GOTOWE !!!!!!!!
Mozna ta kielbase parzyc w wodzie w tmp 73-75 stopni przez 20 min .
Mozna ja tez piec w 180 stopniach przez 45 min (oblozyc cebulka ,przykryc i do piekarnika )uch jaki zapach sie rozchodzi
Mozna tez w woreczki i zamrozic
Jak macie pytania to smialo ! |
| |
sankas
Wpisów: 551 Od: 2009-08-05
| 2012-04-05 09:32 http://www.salsus.se/gor-k orv-sjalv/praktiskt/fjalster-och-tarm
tu mozecie sobie zobaczyc jak wyglada to opakowanie z jelitami na kielbase .
Wazne -trzeba te jelita wyplukac zewnatrz i na zewnatrz .Wewnatrz to najlepiej pod kranem wlewac wode do srodka .Zostawic na noc w wodzie zeby dobrze wymoczyc ta sol
Podam wam jeszcze proporcje jakby ktos chcial mniej lub wiecej zrobic .Radze jednak zrobic mniej aby zobaczyc jaki ma smak i pozniej ewentualnie sobie dopracowac przepis wg wlasnego gustu .
Kielbasa biala proporcje na 1 kilogram miesa
100 ml wody
2 dkg soli
1 gram pieprzu mielonego
2,5 grama czosnku .
Naprawde nie jest to takie trudne jak sie wydaje
Powodzenia dla odwaznych |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-04-05 10:59 nie dajesz majeranku? |
| |
KasiaTom
Wpisów: 1227 Od: 2010-09-23
| 2012-04-05 12:13 No wlasnie, a gdzie majeranek?
Poza tym rozmaryn, pieprz ziolowy... |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-04-05 12:29 jak na moj smak to w tej kielbasie za malo przypraw ..no ale to rzecz smaku
ale majeranek to chyba obowiazkowy w bialej kielbasie . |
| |
KasiaTom
Wpisów: 1227 Od: 2010-09-23
| 2012-04-05 12:37 Ty Electra robisz? Jakie przyprawy dodajesz? Jakie mieso? |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-04-05 12:48 ja nie ,ale moj tata robil czesto kiedys ..
przewaznie dawal karkowke boczek
z przyraw to glownie pieprz duzo czosnku i oczywiscie majeranek..a i pewnie jeszcze cos dodawal ale to chyba jego tajemnica bo wiecej nie wiem |
| |
sankas
Wpisów: 551 Od: 2009-08-05
| 2012-04-05 14:33 Elektra a wez Mojemu daj majeranek!!!!!!
To by bylo potraktowane jak zamach na jego zycie .Posypuje majerankiem sobie jak pieke .
Przyprawy -jak zaznaczylam jest delikatna w smaku ale nie bez smaku .Kto lubi bardziej pikantne i slone moze dodac wiecej (mam male dzieci i jeszcze zdaza sie tych soli pieprzow itp najesc ).Proporcje sa standardowe
Jak ktos zrobi to pozniej moze kombinowac wiecej tego mniej tego |
| |
sankas
Wpisów: 551 Od: 2009-08-05
| 2012-04-05 14:41 Acha jak ktos robi sam biala kielbase to chetnie poczytam jakie ma proporcje .Pieprz ziolowy dawalam raz ale niestety to musi byc pieprz czarny lub bialy .
Z ziolowym to tak jakos za ziolowo jak na moj gust .A ty Kasia dodajesz ziolowy czy oba
Moja akurat sie piecze smakowita won sie rozchodzi jeszcze tylko sosik chrzanowy zrobie ,ziemniaczki obiore i bedziemy wtranzalac to na obiad : |
| |
suss gdzie nogi poniosa
Wpisów: 1877 Od: 2010-09-02
| 2012-04-05 17:03 u mnie babcia zamiast karkowki dawalala lopatke |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2012-04-05 19:14 Brzmi nieźle, ale zastanawia mnie to:
"Jak to wszystko juz wyrobione to mozna zaczac napelniac flak"
flak? a nie jelito? ewentualnie kiszka? |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-04-05 20:59 ja tez mowie "flak" moze to nasze poznanskie..... nie wiem, ale mnie temat natchnął i kielbasa sie juz parzy |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-04-05 23:16 ja tez mowie flak
jelito to jakos mi sie z ludzkim kojarzy |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2012-04-06 08:40 Właściwie to w moim rejonie mówiło się "kiełbaśnica", ale określenie "flak" to tylko z "flaczkami" się kojarzy (w nazewnictwie kulinarnym) |
| |
roman97
Wpisów: 2 Od: 2012-04-10
| 2012-04-10 19:29 Witam
A tak wracając jeszcze do wątku tego ,,flaka’’ to gdzie konkretnie można go tutaj kupić i ewentualnie pod jaka nazwa występuje?......bo nie chciał bym pomylić z czymś co do złudzenia go przypomina a jest w Polsce sprzedawane przy każdej niemal kasie we wszystkich sklepach spożywczych……
Dodam tylko ze można w niego zapakować nie więcej niż jedna sztukę…
Pozdrawiam ;-))
|
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2012-04-10 19:55 sankas
Wpisów: 71
Od: 2009-08-05
2012-04-05 09:32
http://www.salsus.se/gor-k orv-sjalv/praktiskt/fjalster-och-tarm
tu mozecie sobie zobaczyc jak wyglada to opakowanie z jelitami na kielbase .
Wazne -trzeba te jelita wyplukac zewnatrz i na zewnatrz .Wewnatrz to najlepiej pod kranem wlewac wode do srodka .Zostawic na noc w wodzie zeby dobrze wymoczyc ta sol
Podam wam jeszcze proporcje jakby ktos chcial mniej lub wiecej zrobic .Radze jednak zrobic mniej aby zobaczyc jaki ma smak i pozniej ewentualnie sobie dopracowac przepis wg wlasnego gustu .
Kielbasa biala proporcje na 1 kilogram miesa
100 ml wody
2 dkg soli
1 gram pieprzu mielonego
2,5 grama czosnku .
Naprawde nie jest to takie trudne jak sie wydaje
Powodzenia dla odwaznych |
| |