Autor | Budka z fast-food |
aska199
Wpisów: 2 Od: 2012-01-18
| 2012-01-18 17:32 witam czy ktos moze orientuje sie jakie pozwolenia i gdzie mozna uzyskac aby otworzyc budke z hamburgerami lub kurczakami z rozna |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-01-18 18:43 pozwolenia mozna uzyskac w kommunens miljökontor. |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2012-01-18 19:31 Nie wiem gdzie i jak, ale pomysł sam kiedyś o tym myślałem, ale bardziej chciałem nastawić się na hot-dogi...takie jak się w Polsce sprzedaje (czasami) z warzywami i polskimi parówkami, bo te szwedzkie to badziewie a nie hot-dog |
| |
darsim Stolica
Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2012-01-18 20:06 zapiekanki |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2012-01-18 20:47 Zapiekanki też dobre , ale myślę że jednak takie hot-dogi byłyby lepsze, choć gusta Szwedów są wypaczone i nie wiadomo czy polskie parówki (np. z Sokołowa) nie spowodowałyby u nich odruchu wymiotnego mimo to myślę że spróbować warto |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-01-18 20:55 no tak teraz tylko parowki sprzedawac
http://www.svd.se/mat-och- vin/korv-okar-risk-for-cancer_6767899.svd |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2012-01-18 21:03 electra, to chyba dotyczy szwedzkich wyrobów bo nie zawierają mięsa |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-01-18 21:06 hehe a co w polskich parowkach to jest mieso??? |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2012-01-18 21:23 "hehe a co w polskich parowkach to jest mieso???"
Co prawda śladowe ilości, ale jest |
| |
bolek1970 PZU
Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2012-01-18 21:34 Jak ktos, za "szwedzkie parowki" uznaje te gowno, po 10 koron, za paczke, to rzeczywiscie...
Njalepsze szwedzkie hot-dogi oczywiscie, na CePeeNie, tfu na Statoilu...
Wczoraj kupilem cos co sie nazywa Frankfurter, w Netto bo i to smakuje jak polska kielbaska, normalnie... |
| |
lidka50
Wpisów: 1664 Od: 2007-03-01
| 2012-01-18 21:51 Bolek,nie zartuj,w naszym Netto?
Dzis tam bylam,ale tylko po olej,clementynki i kapcie.
Napisz dokladnie,jak sie nazywaja,to jutro sobie kupie.
bo mi |
| |
darsim Stolica
Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2012-01-18 21:58 5 koron za sztuke
kolejka bedzie na kilometr |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2012-01-18 22:03 Po 5 kr to w biltemie są hot-dogi i raczej kolejek nie widziałem czyli chyba to nie kwestia ceny |
| |
bolek1970 PZU
Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2012-01-18 22:06 Napisz dokladnie,jak sie nazywaja,to jutro sobie kupie.
Frankfurter, ale z frankurterkami nie ma to nic wspolnego !
W smaku przypominaja kieblase grubomielona, a dodam ze w tym tygodniu jest promocja... |
| |
darsim Stolica
Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2012-01-18 22:13 Po 5 kr to w biltemie są hot-dogi i raczej kolejek nie widziałem "
bo akurat do biltemy to sie na hot dogi jezdzi
w ikea sa i zawsze sa chetni |
| |
bolek1970 PZU
Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2012-01-18 22:16 Tylko ze akurat, te z Biltemy, da sie zjesc, bo z Ikea to nie za bardzo... |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-01-18 22:19 podobne do polskich kielbasek sa tez "Stockholmare gudruns" |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2012-01-18 22:20 Ja kupiłem w Willis'ie dobrą kiełbasę (oczywiście kwestia gustu) szwedzka nazwa na naklejce "ojävelskorv" ale to jest węgierski "Kolbász" trochę pikantna podsuszana....po prostu pychota |
| |
sylwianna
Wpisów: 394 Od: 2007-07-24
| 2012-01-18 22:44 A ja mam kindziuka! |
| |
aska199
Wpisów: 2 Od: 2012-01-18
| 2012-01-18 23:15 dziekuje za odpowiedzi jak rowniez za komentarze bardziej myslalam nastawic sie na kurczaki z rozna a dodatkowo jakies hamburgery,hot-dogi itp tyko zastanawiam sie czy pozwolenie mozna dostac w jakims ciekawym miejscu np.przy wyjsciu z pentel.lub tunelbany.a co myslicie o tych kurczakach z rozna? |
| |
bolek1970 PZU
Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2012-01-19 06:43 np.przy wyjsciu z pentel.lub tunelbany.a co myslicie o tych kurczakach z rozna?
Tylko pamietaj, ze tu istnieje jakas gospodarka przestrzenna, wiec na 30 budek wokol dworca, raczej nikt sie nie zgadza, a i "w lape" nie tak lekko dac...
Do tego dochodza istniejace juz punkty, ktore nie milo patrza, na konkurencje...
Budki, to dzis ciezki temat !
Sporo Tajskich budek sie pojawilo ostatnimi czasy, przy supermarketach. Jakos nie widze, zeby to byl wielki sukces.
Ja sam sobie nie wyobrazam kupic cos z miejsca, gdzie nawet dostepu bierzacej wody nie ma, bo sama mysl w jakich warunkach jest to przygotowane, odejmuje apetyt.
Nie mniej probowac trzeba, bo jesli bedziesz miala konkurencyjny smakowo produkt, to napewno sie uda... |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-01-19 14:03 kurczaki z rozna to sprzedaja praktycznie w kazdym sklepie chyba ze grillad kyckling to cos innego ...
ja natomiast bym zjadla kurczaka wedzonego ..sa w PL udka to smakuja swietnie takich u nas nie spotkalam jeszcze |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-01-19 14:07 silwianna nie chwal sie ja tez mam i mam jeszcze oscypka takiego prawdziwego spod samiutkich Tatr |
| |
kingus
Wpisów: 419 Od: 2009-12-26
| 2012-01-19 16:01 Ja bedac w Pl zawsze odwiedzam jakas budke z zapiekankami, mniam. Ale takiego polskiego hot-doga tez bym zjadla.
Pomysl o tym, ze ludzie jak sa glodni to wola kupic cos co zjedza z miejsca, np. hot-doga, a kurczaka w reke raczej nie wezma...
Ale jak juz otworzysz cos takiego to koniecznie daj znac, bo juz masz tutaj paru klientow |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2012-01-19 16:49 zapiekanki! to od razu mow, gdzie |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-01-19 17:02 oo zapiekanke to i ja bym zjadla ..pamietam zapiekanki w Wawie na (ul Rutkowskiego czasy PRL)byly takie waskie i bardzo dlugie |
| |
Oxen Let's Rock Baby
Wpisów: 5717 Od: 2004-10-27
| 2012-01-19 17:38 *electra*
Znam to miejsce. Tam sie czesto "stolowalem"...
Moim faworytem byla zapiekanka z pieczarkami, cebula, serem i ketchup'em. Zreszta szczegolnie wielkiego wyboru nie mialem ;) |
| |
kingus
Wpisów: 419 Od: 2009-12-26
| 2012-01-19 18:17 Tylko takie sprzedaja... przynajmniej takie mi sie trafialy... Jakiekolwiek inne skladniki sa absolutnie niedopuszczalne!!! |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-01-19 18:17 ja raz w tygodniu przewaznie tam bylam jak jechalam na kurs szwedzkiego to specjalnie wysiadalam przy rotundzie zeby zjesc |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2012-01-19 18:20 a jeszcze te "hot-dog "/bulka z pieczarkami i cebula na Starym miescie ..ehhhh te czasy |
| |
bolek1970 PZU
Wpisów: 11503 Od: 2006-07-05
| 2012-01-19 18:32 Taaa, zapiekanki sprzedawane z przyczepek Niewiadow...
Kiedys, jak jeszcze mocno w stolarce robilem, to bylem na szkoleniu w Eskilstuna i mlodzi koledzy z "uczelni", namowili mnie na pasta huset, bo tanio...
45 koron, za dowolna ilosc makaronu z sosem do wyboru. Makaron, to najtansza breja, a sosy byly poprostu przesolone, doprawione wegeta, ze az ryj wykrecalo, nawet nie wiem, czy permazan, byl prawdziwy...
O rewolucji zoladkowej nawet nie musze chyba pisac, jaka to wywolalo...
Nie mniej jedna sprawa, mnie zastanowila. W tej poza sie bog jadlodajni panowal ciagly ruch i inters sie kresil. Wniosek ?
j
Jak bedzie tanio i przesolone, to ludzie zezra, bo nic innego, nie moge sie domyslic, co bylo czynnikiem sukcesu, tej jadlodajni !
ja widzialbym pewna mozliwosc, wlasnie w takich gotowych daniach goracych, apetycznie przyzadzonych.
Inna rzecz, to ludzie sprzedajacy lunche z wozkow w szpitalach !
W porze lunchu, jak kiedys bylem z corka w SDS, nagle oblezenie bylo wozkow z kanapkami, kebabem, pasta itd itd
sadze, ze to tez jakis rynek, do sprawdzenia dla przedsiebiorczej rodaczki... |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2012-01-19 19:42 jeden pan, tutaj z forum, robi takie klasyczne zapiekanki, ze mozg staje |
| |
spagetti Sto(L)ica
Wpisów: 2227 Od: 2007-11-09
| 2012-01-20 04:38 Bolek dla szpitali jedzenie robi firma Sodexo.I powiem ci ze bardzo dobre sa te gotowe dania,w sklepach ich nie ma . Niech sie dziewczyny wypowiedza np. te ktore odwiedzaly porodowke. . A co do tematu to mysle ze zapiekanki i hot dogi z jakas surowka.Kurczak moze i by sie sprzedal ale mysle ze malo oplacalny biznes dlatego ze: w wielu sklepach kupisz z grila za 39 sztuka... A ty za samego swiezego zaplacisz wiecej,wiec juz na starcie masz strate. Proboj zapiekanki,hamburgery i hot-dogi.Pozdrawiam |
| |
spagetti Sto(L)ica
Wpisów: 2227 Od: 2007-11-09
| 2012-01-20 04:47 Apropo zapiekanek jeszcze.Moglo by wypalic bo np.ostatnio bardzo modne w Se zrobily sie bulki panini.Bagietka z np kurczakiem i beconem w srodku plus sos.Potem wsadzana do opiekacza(toster zamykany taki) i mozna jesc. Do samej stolicy wysylam ok 5 tys sztuk dziennie.Ale najwieksze branie ma grillade kyckling-spett.Tego sklepy biora tonami.Szkoda ze nie jedli prawdziwego szaszlyka |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2012-01-20 10:21 ten niby szaszlyk kurczaczy to jest kurna porazka do kwadratu, zapieczone ponownie poimprezowe rzygi |
| |
spagetti Sto(L)ica
Wpisów: 2227 Od: 2007-11-09
| 2012-01-20 11:09 Dokladnie Lulu.A wiesz z kad to jest? Z Tajlandi.Przyjezdza to do firmy gotowe,juz upieczone i zamrozone.Pozniej to tylko wkladaja do plastikowych foremek i polewaja sosem.Cala filozofia...A dziadostwo straszne.Ale te wszystkie Ica czy Hemköpy to biora hurtowo.. |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2012-01-20 12:25 pracowalam kiedys jako spec od exportu drobiu w jednej z fabryk... wiem, co to jest... |
| |