Odwiedzin 38985868
Dziś 2642
Poniedziałek 16 czerwca 2025

Forum: Życie w Szwecji - Jaki bank bez oplat dla utlandsboende bez pers.nr?

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorJaki bank bez oplat dla utlandsboende bez pers.nr?
qwerty633

Wpisów: 58
Od: 2008-05-09
2011-08-28 00:34
Przebywam w Szwecji tylko przez 4 miesiace w roku,chce miec mozliwosc wplacac gdzies swoje zarobki. Tylko tyle i az tyle... Pytanie, jaki bank bez oplat za prowadzenie konta? A najlepiej i za karte
Mam personnummer ale niestety jakis niedorobiony, nie ma z nim informacji o moim adresie.
Skandia odpada,wlasnie probowalem. W skrocie. Przez internet 'det gar inte att registrera dig bla bla'. Przez telefon da sie, trzeba tylko isc do ich biura. Po 2ch wizytach w ich biurach, zapewnieniach ze wszystko mam w porzadku, przychodza listy o odmowie otwarcia konta. W ostatnim mailu przepraszaja ze mnie wprowadzali w blad, ale konto u nich otworze tylko za okazaniem szwedzkiego dokumentu ze zdjeciem.
Czy oprocz skandii jest cos darmowego? Albo jaki dokument ze zdjeciem najprosciej sobie wyrobic - svensk id-handling?
  Profil uzytkownika: qwerty633     
iza
Sztokholm

Wpisów: 23426
Od: 2000-09-11
2011-08-28 01:28
"Mam personnummer ale niestety jakis niedorobiony, nie ma z nim informacji o moim adresie."

numer personalny to data urodzenia i 4 cyfry
nie ma nic wspolnego z adresem.

na pewno masz personnummer a nie samordningsnummer?
  Profil uzytkownika: iza     
qwerty633

2011-08-28 08:20
dokladnie tak, niestety do dnia urodzin mam dodane 60. czyli mam tylko samordnings...
maly_ufo
District 9

Wpisów: 4061
Od: 2007-10-18
2011-08-28 08:29
dokladnie tak, niestety do dnia urodzin mam dodane 60. czyli mam tylko samordnings...

Więc krótko mówiąc w tym tkwi przyczyna wątpię czy którykolwiek bank w Szwecji otworzy Ci konto bo nie masz pn
  Profil uzytkownika: maly_ufo     
Facet46
Szlachta nie pracuje

Wpisów: 4639
Od: 2009-03-25
2011-08-28 09:21
Swedbank otworzy, lecz bez mozliwosci korzystania z banku przez neta /bez PN nie dadza "pudelka"/, karta VISA - 250SEK/rok
  Profil uzytkownika: Facet46     
maly_ufo
District 9

Wpisów: 4061
Od: 2007-10-18
2011-08-28 10:08
Swedbank otworzy, lecz bez mozliwosci korzystania z banku przez neta /bez PN nie dadza "pudelka"/, karta VISA - 250SEK/rok

...no i chyba za obsługę konta Swedbank też pobiera opłaty
  Profil uzytkownika: maly_ufo     
Facet46
Szlachta nie pracuje

Wpisów: 4639
Od: 2009-03-25
2011-08-28 10:49
nie pobiera
  Profil uzytkownika: Facet46     
gosa
Göteborg

Wpisów: 341
Od: 2011-05-10
2011-08-28 11:06
Mam niedawno otwarte konto w Skandii na samordningsnummer, przez internet się nie dało, ale w biurze wystarczył polski nowy paszport i dokument ze Skattaverket o nadaniu samordningsnr. Dają formularz do wypełnienia jakie chcesz konto i wpisujesz swoje dane, to wszystko!
  Profil uzytkownika: gosa     
iza
Sztokholm

2011-08-28 13:10
gosa
meghann

Wpisów: 2378
Od: 2008-01-29
2011-08-28 16:12
gadalam sobie ostatnio z panem z SEB (mam tam pozyczke na dom) i ten przekonywal mnie ze zakladaja konto bankowe bez PN,oczywiscie. Wiec moze sprobuj w SEB?

//M.
p.s.ale czy darmowe to nie wiem,szczerze mowiac - watpie.
  Profil uzytkownika: meghann     
iza
Sztokholm

2011-08-28 17:42
darmowe konto jest na pewno w Skandia.
jesli chce sie karte do tego konta to kosztuje ona 20 kr/miesiac.
Zija

Wpisów: 63
Od: 2011-08-10
2011-08-28 19:01
Skoro nie masz szwedzkiego ID to nawet jak zalozysz konto to i tak w banku za kazdym razem bedziesz mial problem z wybraniem kasy.
Ale skoro przebywasz tu tylko 4 mies w roku, to zaloz lepiej konto w koronach w Polsce w Nordea i tu sobie karta wybieraj. Problem z glowy.
  Profil uzytkownika: Zija     
qwerty633

2011-08-28 22:51
dziekuje za informacje!
@Facet46: miło sie dowiedziec ze istnieje jeszcze jedna mozliwosc darmowego konta, ale chyba niestety nie skorzystam, nie mam placowki w poblizu, a brak korzystania przez neta jest dziwny. Szkoda.
@gosa: gratuluje! Ja juz jednak chwilowo nie mam sily do nich, moge nawet komus wkleic maila od ich kundservice-tylko szwedzki id-handling albo do widzenia.
@meghann: oki, dopytam o to gdy bede kiedys przy ich placowce.
@iza: dzieki, to juz wiemy wlasnie dlatego do Skandii udalem sie w pierwszej kolejnosci...
@zija:ja chce glownie gdzies wplacac, co 2-3tygodnie, zeby nie nosic w kieszeni nie wiadomo ile... no i czasem moc za cos zaplacic jak kupie na traderze, przelewem bez zbednych oplat, przewalutowan i innych czasochlonnych komplikacji.

Moze sie zdecyduje i kiedys tak dla zartow pojde tam jeszcze do ich biura (Skandal,o!,nowa nazwa banku ) z paszportem i moze tez to przejdzie, tak jak gosa pisze. Zreszta z listu nr2 od nich wynika, ze tak wlasnie sie da, tyle ze informacje te dementuje mi ich kundservice, ze tak sie da tylko i wylacznie jesli juz kiedys bylem ich klientem. Zartownisie...
gosa
Göteborg

2011-08-28 23:08
A propos nowej nazwy banku... Jak mnie wnerwia, nazywam go Skandalia.
qwerty633

2011-08-29 08:34
Napisz jeszcze gosa, jak to w skrocie wygladalo, idziesz do radgivningskontor, pokazujesz paszport i papier ze skatteverket, oni robia jego ksero oraz jednej najwazniejszej strony z paszportu, wypelniasz ansokan - i tyle?
Pozdrawiam
gosa
Göteborg

2011-08-29 13:53
Tak, poszłam tam w lipcu bez umawiania się. Biuro było jakieś puste, przy drzwiach spotkałam panią, która szła umyć kubek po kawie i zapytała czy kogoś szukam i w jakiej sprawie Powiedziała, żeby chwilę zaczekać, przyniosła formularz, po wypełnieniu wzięła dokumenty do skserowania i oddała mi je razem z kopią formularza. Po 6 dniach przyszła przesyłka z banku z info jak się zalogować, zaraz po tym druga z kodami.

Radzę się jednak umówić. Pani dwa razy dzwoniła do kogoś innego i upewniała się, czy na samordningsnummer można otworzyć konto i czy do tego wystarczy paszport.
lorek

Wpisów: 67
Od: 2007-10-05
2011-08-29 17:36
Ostatnio zalatwialam takie konto w Nordea jednemu Polakowi.bez nr personalnego.warunkiem byl szwedzki adres ale jak pracujesz tu nawet tylko 4 miesiace to chyba gdzies mieszkac musisz.pozniej przed wyjazdem do Polski idz do banku i powiedz ze wyjezdzasz beda wysylac wszelkie papiery(w razie potrzeby oczywiscie)na adres polski.wiem ze takie konto funkcjonuje do bodajze roku od ostatniej transakcji.mozna tez poprosic o dostep do banku internetowego.tylko o jakimkolwiek kredycie mozesz zapomniec ale to chyba oczywiste.
  Profil uzytkownika: lorek     
gosa
Göteborg

2011-09-05 21:45
Dodam jeszcze, że byłam w biurze w Goteborgu na Sten Sturegatan 12. Inne biura w całej Szwecji są wyszczególnione tutaj: http://www.skandia.se/hem/ Kontakta-oss/Vara-radgivare/ - trzeba rozwinąć listę na dole i wybrać swoje miasto albo najbliższą miejscowość i wtedy pokaże się pełny adres.

Myślę, że trzeba by się umówić http://www.skandia.se/hem/ Kontakta-oss/Boka-radgivning/ - oddzwaniają. Z obsługą można rozmawiać też po angielsku.
qwerty633

2011-10-02 11:33
Maly update:
Poszedlem jeszcze raz, z paszportem i papierem ze skatteverket o nadaniu sammordningsnummer i zalozyli mi to konto. Btw, na tym papierze jest napisane: Personnummer: i moj numer sammordning, to dlatego bylem przez rok przekonany ze mam personnummer...

Biuro w ktorym zalatwilem: Hudiksvall, subiektywna ocena osoby mnie obslugujacej: kompetentna, w przeciwienstwie do osob w biurach w Växjo i Sundsvall.
Szczegolnie dzieki gosa, za dodanie wiary w cuda
Mam jednak teraz pare obaw zwiazanych z tym bankiem, ale o tym juz we wlasciwym watku tasiemcowym napisze.
Dziekuje za pomoc.
Forum -> Życie w Szwecji -> Jaki bank bez oplat dla utlandsboende bez pers.nr?
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca sprzatanie (Stocksund)
Praca Stockholm (Stockholm)
Pracownik do firmy sprzątającej (Lidingö)
personlig assistent (Enskededalen)
Sprzątanie domów i mieszkań Sztokholm (Sztokholm)
Söker stöd hjälp (Södertälje)
budownictwo (Jaroty)
Poszukujemy pracowników do prac ziemnych (Haninge)
Więcej

Evert Taube na Gamla Stan
Agnes na szwedzkiej ziemi
Katarina kyrkobacke
Węgry czyli wielkanocny wypad.
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 12 gości
oraz 0 użytkowników.

Spadek w Polsce, sprzedaż albo darowizna
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony