Odwiedzin 37772867
Dziś 202
Środa 17 kwietnia 2024

 
 

Forum: Kulinaria - Pizza w Szwecji

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorPizza w Szwecji
adik800


Wpisów: 61
Od: 2009-10-22
2011-02-12 08:33
Witam.
Chce zapytać czy ktoś zna przepis na pizze która jest oferowana w pizzeriach w Szwecji(robią tą pizze chyba osoby z Jugoslawi),jak zrobić ciasto jakie składniki w jakiej kolejności i w jakiej temperaturze piec oraz jak długo.
Pozdrawiam
  Profil uzytkownika: adik800     
kamień


Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2011-02-12 09:04
przepis jaki oni maja to w kg....
druga rzecz to piec w jakim sie wypieka...
a samo ciast proste..... woda, maka)(dla smaku mozna troszke kukurydzianej, sol, drozdze, troche oleju, ciast dobrze wyrobic, jak ktos nie ma sily najlepiej w maszynie, az ciasto przestanie sie kleic, i na koniec (to rada od wlocha z pizzeri) ciasto nie do wyrosniecia w cieplym, a na 2 h do lodowki....


  Profil uzytkownika: kamień     
adik800


Wpisów: 61
Od: 2009-10-22
2011-02-12 10:23
Jakie skladniki uklada sie po kolei zaczynajac od ciasta czy jest to jakis sos pomidorowy a potem ser?
  Profil uzytkownika: adik800     
kamień


Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2011-02-12 12:17
sos (zoltko, koncentrat pom, ketchup, ziola, czosnek, papryka - ogolnie jak kto lubi)
ser
i masz maregeritte

a dalej skladniki...

jakie??

pizza "na winie"

co sie nawinie to na pizze

czyli sprzatamy lodowke

  Profil uzytkownika: kamień     
maly_ufo
District 9


Wpisów: 4061
Od: 2007-10-18
2011-02-12 12:34
Dawno, dawno temu (chyba jeszcze w epoce węgla albo kredy) gdy w Polsce dopiero raczkowały pizzerie, pojechałem na koncert IRON MAIDEN do Zabrza i miałem przesiadkę w Katowicach. Kumpel zaprowadził mnie na piwo a w tym samym lokalu serwowano pizze. Było to o tyle godne zapamiętania, że farsz tej pizzy to tylko spaghetti i mnóstwo zieleniny typu: natka pietruszki, natka selera itp. chyba do końca życia nie zapomnę tego smaku i chociaż wielokrotnie próbowałem zrobic taki farsz, to nigdy takiego efektu nie uzyskałem.
Po jakimś czasie ktoś mi powiedział że tak właśnie wyglądała tradycyjna pizza ubogich włoskich wieśniaków
  Profil uzytkownika: maly_ufo     
kamień


Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2011-02-12 12:43
pierwsza pizza, wziela sie wlasnie jak pewnien wloch sprzedawal placki z sosem pomidorowym, pracownikom pobilskij fabryki, pozniej zaczeto ja troche wzbogacac, wlasnie "sprzataniem lodowki" ogolnie kuchnia wloska (pizza, i pasta) i tez kuchnia zagraniczna to najlepsza ta ktora wywodzi sie z biedy

tanie proste i najsmaczniejsze !!
  Profil uzytkownika: kamień     
maly_ufo
District 9


Wpisów: 4061
Od: 2007-10-18
2011-02-12 12:47
Czyli krótko mówiąc "TRADYCYJNA PIZZA POLSKA, A NAWET STAROPOLSKA"
  Profil uzytkownika: maly_ufo     
Badboy


Wpisów: 23049
Od: 2004-06-10
2011-02-12 15:07
"tradycyjna polska pizza" ma odwróconą kolejność składników tzn. na ciasto bezpośrednio idą wszystkie dodatki, najlepiej wymieszane w formie farszu, na to ser a na ser ketchup lub sos pomidorowy, tak się robiło pizze w Polsce od lat 70tych i taka najbardziej mi smakuje, znam kilku Niemców, którzy stwierdzili, że nigdzie tak dobrej pizzy jak w Polsce nie jedli
  Profil uzytkownika: Badboy     
majawka
Lund


Wpisów: 308
Od: 2009-10-11
2011-02-12 15:49
Margherita ma mieć na sobie czerwone pomidory, białą mozzarellę oraz zieloną bazylię - włoskie barwy narodowe. Jak się chce pizzę polską, wystarczy nie dawać bazylii.
  Profil uzytkownika: majawka     
electra


Wpisów: 3440
Od: 2005-05-02
2011-02-12 16:05
hmmm..no ni ewiem czy az tak mozzarella jest polska
  Profil uzytkownika: electra     
majawka
Lund


Wpisów: 308
Od: 2009-10-11
2011-02-12 16:14
Niech będzie twaróg
  Profil uzytkownika: majawka     
Oxen
Let's Rock Baby


Wpisów: 5717
Od: 2004-10-27
2011-02-12 16:37
A kto z Was jadl pizze ew. spaghetti w Rzymie, chinszczyzne w Pekinie, albo kebab w Ankarze?

O b r z y d l i s t w o !
  Profil uzytkownika: Oxen     
Badboy


Wpisów: 23049
Od: 2004-06-10
2011-02-12 16:39
kebab w Turcji to jeszcze ujdzie choć do niemieckiego nie ma staru, ale pizza we Włoszech to syf
  Profil uzytkownika: Badboy     
kamień


Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2011-02-12 16:59
w rzymie nie, ale we wloszech troche pojadlem, pizza z pieca (nie el) najlepsza 4pory roku, kazda cwiartka inna, pyszna, tylko ta czesc dookola nie do zgryzienia
  Profil uzytkownika: kamień     
maly_ufo
District 9


Wpisów: 4061
Od: 2007-10-18
2011-02-12 17:02
Badboy, trudno się z nie zgodzic z Twoim stwierdzeniem że kebab w Turcji nie ma szans z tym robionym w Niemczech, ja osobiście nigdzie nie jadłem tak dobrych kebabów jak w Niemczech. Wiadomo że i tam nie wszędzie są jednakowe, ale nawet najgorszy "niemiecki" kebab jest o niebo lepszy od "szwedzkiego"
  Profil uzytkownika: maly_ufo     
iza
Sztokholm


Wpisów: 23425
Od: 2000-09-11
2011-02-12 17:07
polecam polprodukt z Knorra (w lodowkach jest).
jest ciasto (w tubie) i sos pomidorowy.

pycha! i fajne na imprezy
  Profil uzytkownika: iza     
skoczek


Wpisów: 4902
Od: 2003-02-15
2011-02-12 17:10
"Jakie skladniki uklada sie po kolei zaczynajac od ciasta czy jest to jakis sos pomidorowy a potem ser?"

ciasto, sos pomidorowy ( gesty ) zmieszany z suszona bazylia lub innymi suszonymi przyprawami - mozna dodac troche oleju tez ( nie za duzo bo juz jest w ciescie) troche soli , pieprzu do smaku ( w zaleznosci co sie lubi), zamrozone wiory sera ( najtanszego- wczesniej startego maszynowo z duzego bloku) a pozniej tak jak juz ktos powiedzial co sie nawinie
  Profil uzytkownika: skoczek     
kamień


Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2011-02-12 17:20
wszystko fajnie pieknie, ale nie suszone tylko swieze ziola... no jak sie nie ma to przejdzie, ale efekt juz inny
  Profil uzytkownika: kamień     
skoczek


Wpisów: 4902
Od: 2003-02-15
2011-02-12 17:25
"przepis jaki oni maja to w kg....
druga rzecz to piec w jakim sie wypieka...
a samo ciast proste..... woda, maka)(dla smaku mozna troszke kukurydzianej, sol, drozdze, troche oleju, ciast dobrze wyrobic, jak ktos nie ma sily najlepiej w maszynie, az ciasto przestanie sie kleic, i na koniec (to rada od wlocha z pizzeri) ciasto nie do wyrosniecia w cieplym, a na 2 h do lodowki...."


a propos ciasta: zamiast wody - 3% mleko...maka - tylko jeden rodzaj, drozdze rozpuszczone w letniej wodzie.

"(to rada od wlocha z pizzeri) ciasto nie do wyrosniecia w cieplym, a na 2 h do lodowki...."

a ta rada ode mnie: drozdze musza rozpoczac swoj proces... bulki na pizze musza przed wlozeniem do lodowki lub zamrozeniem nabrac formy ( lekko wyrosnac ) , a kiedy juz proces sie zacznie ( to widac) mozna go przerwac wkladajac te 300 albo 500 bulek do zamrazarki nawet.Przed biesiada wyjmujesz bulki z zamrazarki ( twardosc kamienia) i w temperaturze pokojowej pozwalasz im dalej wyrastac. W 20 stopniach trwa to z 1,5h.




  Profil uzytkownika: skoczek     
skoczek


Wpisów: 4902
Od: 2003-02-15
2011-02-12 17:30
aaa przed podaniem goraca pizze ( taka prosto z pieca ) potraktuj suszonym majerankiem...( bez wzgledu co na niej jest ) nie za duzo...ot tak dla zapachu
  Profil uzytkownika: skoczek     
Badboy


Wpisów: 23049
Od: 2004-06-10
2011-02-12 17:36
"nigdzie nie jadłem tak dobrych kebabów jak w Niemczech"

od jakiegoś czasu nasi Turcy robią też pizzę z mięsem na kebab tzw "döner pizza" polaną sosem czosnkowym, jakież to jest dobre
  Profil uzytkownika: Badboy     
pzreda


Wpisów: 30
Od: 2010-01-07
2011-02-12 22:33
Temat dla mnie bardzo ciekawy
Sam próbowałem podrobić tutejszą calzone , ale musze sie przyznać że nigdy do końca mi nie wyszło ( w sensie nie wyrosła tak ładnie jak w pizzerii i ciasto jakieś gorsze) Myślicie że to kwestia pieca?

Ciasto - mąka , oliwa z oliwek troszke , drożdże,woda- no standard, może o czymś zapomniałem?
  Profil uzytkownika: pzreda     
adik800


Wpisów: 61
Od: 2009-10-22
2011-02-12 22:39
Porownując pizze które jadłem w polsce do tych w szwecji to te w szwecji dozo smaczniejsze,potrzebuje przepis na ciasto do pizzy dokladne proporcje takie co uzywają w szwedzkich pizzeriach

  Profil uzytkownika: adik800     
maly_ufo
District 9


Wpisów: 4061
Od: 2007-10-18
2011-02-12 22:39
"od jakiegoś czasu nasi Turcy robią też pizzę z mięsem na kebab tzw "döner pizza" polaną sosem czosnkowym, "

Eeeeeee, no tutaj pizza kebab istnieje od kilku ładnych lat, ale na pewno to nie to co w "germanii"
  Profil uzytkownika: maly_ufo     
Masta


Wpisów: 80
Od: 2009-10-21
2011-02-13 21:31
trochę tutaj namieszaliście, znawcy :P

Żadnego majeranku sie nie daje! Daje sie OREGANO!
Przepis na ciasto znajdziecie na google. Nic trudnego.
Jedną z najbardziej ważnych rzeczy (jak nie najważniejszy) jest sos pomidorowy, który dajemy na ciasto. On nadaje dużo smaku w pizzy.

W mikser wrzucamy kilka ząbków czosnku i do tego oliwa z oliwek, nie dużo. Miksujemy to aż czosnek będzie ładnie rozdrobiony. Do tego wlewamy sos pomidorowy (ten taki bardziej wodnisty) drugie tyle, jak nie więcej przecieru pomidorowego (ten o gęstej konsystencji) na koniec sól, pieprz. Można też dodać oregana trochę. I wszystko to zmiksować, a żeby się połączyło. Ważne też a żeby posmakować tego sosu. Żeby było w nim czuć, że jest doprawiony.

Ciasto wrabiamy, na ciasto dajemy dość dużą ilość naszego sosu pomidorowego. Na to dajemy ser, GOUDA! nie inny. I potem składniki, według własnej woli
Ale też nie przesadzajmy ze składnikami typu mięso itp, to ma być pizza, a nie mięso z serem :P

Gotowa pizza wędruje do piekarnika. Jak chcemy tradycyjną to kładziemy ją na blasze, a jak amerykańską to kładziemy pizze na kratkach
Sprawdzamy pizze od spodu czy jest upieczona. Jak jest zarumieniona to wyciągamy i posypujemy oreganem.
Smacznego

pozdrawiam
  Profil uzytkownika: Masta     
kamień


Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2011-02-13 21:39
nie oregano, a bazylia

nie gouda, a mozzarella

............znawcy
  Profil uzytkownika: kamień     
Badboy


Wpisów: 23049
Od: 2004-06-10
2011-02-13 21:50
ja tam wolę z goudą, mozarella jest bez smaku, posypuję taką mieszanką pt. "Pizza", w której jest i oregano i bazylia

dobra, wpisujcie najciekwsze pizze jakie było wam dane jeść, najlepiej w PRLu, bo braki na rynku wymuszały pomysłowość, moje typy
- rok 81 restauracja "Raszyńska" na warszawskiej Ochocie, pizza z kurczakiem, w karcie była też pizza z owocami

-pierwsza połowa lat 80tych, bar "Max" przy Poznańskiej, pizza z mieloną baraniną i plastrami surowego ogórka, fantastyczna

-ten sam okres, bar "Paweł" lub "Gaweł" na pl. WIlsona, pizza z farszem, którego podstawą było jajko na twardo i fasolka szparagowa
  Profil uzytkownika: Badboy     
bolek1970
PZU


Wpisów: 11503
Od: 2006-07-05
2011-02-13 22:49
Ciekawe, ze te pizze robilo sie na dosc mocno zadrozdzonym ciescie, przez co ciaste wychodzilo, dosc wyroniete, ale lekkie.
Gdzies w Ustce sie obzeralem, taka pizza w poznych latach 80tych.

Co ciekawe wczoraj w Lidlu, kupilem podobnej konsysetncji "amerykanska" pizze, ktora po dodadniu kilku skladnikow i extra sera, przypominala mi te PRLowskie pizze...
  Profil uzytkownika: bolek1970     
Badboy


Wpisów: 23049
Od: 2004-06-10
2011-02-13 22:58
to nie jest przypadek, bo pizza do Polski przywędrowała z USA a nie z Włoch, ta z Pizza Hut też włoskiej nie przypomina, grube drożdżowe ciasto- podstawa
  Profil uzytkownika: Badboy     
Oxen
Let's Rock Baby


Wpisów: 5717
Od: 2004-10-27
2011-02-14 05:30
Kiedys, w pizzerii mojego znajomego mozna bylo zjesc m.in. swietny kebab. Mieso mielone: wieprzowe (!) zabarwial sojowym olejem, co dawalo do zludzenia wyglad wolowiny i bylo 10 X tansze niz wspomniana wolowina. Wyznawcy islamu wpierdzielali falszywe kebaby, az im sie uszy trzesly. Szczescie, ze sie zaden "Hassan" nie zorientowal co je, bo by pomyslowemu resteuratorowi ucial leb przy samej du*ie...
  Profil uzytkownika: Oxen     
T.Emotion
myspace.com/djvalder


Wpisów: 403
Od: 2010-10-04
2011-02-14 14:49
hahahaha

Nasza znajoma z sasiadka na zmiane pilnowaly swoich dzieci.

Pewnego razu pozwolila zrobic sobie swinke na obiad
Dzieci wcinaly , ino panicku uszy podskakiwaly

Nie musze chyba pisac jakiego pochodzenia bylo dziecko sasiadki

Tez glowa przy samej d...e by poleciala hahahah
  Profil uzytkownika: T.Emotion     
bolek1970
PZU


Wpisów: 11503
Od: 2006-07-05
2011-02-14 19:45
to nie jest przypadek, bo pizza do Polski przywędrowała z USA a nie z Włoch, ta z Pizza Hut też włoskiej nie przypomina, grube drożdżowe ciasto- podstawa

Ha !

Tu z kolei koncept amerykanskiej pizzy, to cienie ciasto, ale bogate nadzienie i podwojny ser.

W pizzeri prowadzonej, prze Jugoli w Fitja, maja taka w ksztacie serca. Jest to rozmairem o polowe mniejsze, od normalnej pizzy, nadal na cienkim ciasto, lecz skaldniki i ser, to ok 5-6 cm warstwa dobroci...
Oni to nazywaja, american pizza...

Czesto tez w takich "amerykan pizza buffe", serwuje sie wlasnie takie bogate "rozki" i mozna teggo jesc, do woli, za stala cene.
Ciezko jednak wsadzic w sibie, wiecej niz 5 kawalkow...
  Profil uzytkownika: bolek1970     
Masta


Wpisów: 80
Od: 2009-10-21
2011-02-16 01:18
''2011-02-13 21:39nie oregano, a bazylia

nie gouda, a mozzarella

............znawcy ''

hahaha
Głównie daje sie oregano, można też odrobine bazylii , a NA PEWNO nie mozzarelle tylko żółty ser gouda!! Tak daje każda pizzeria w Szwecji.
Wybacz kolego/koleżanko ale pracowałem w dobrej pizzeri jakiś czas, i wiem ''co się z czym je''

W Włoszech może i podają pizze z mozzarella, ale ja za taką pizze dziękuje

pozdro
  Profil uzytkownika: Masta     
szary


Wpisów: 13026
Od: 2005-06-02
2011-02-16 08:18
co to za dobra pizzeria co daje gouda ser ?????
  Profil uzytkownika: szary     
Badboy


Wpisów: 23049
Od: 2004-06-10
2011-02-16 21:34
na tym polega urok pizzy, że nie ma żadnych reguł i ograniczeń, każdy daje to co mu pasuje, znałem gościa, którego wersja pizzy polegała na tym, że przygotowywał farsz na patelni typu pieczarki, kiełbasa, cebula itd, po czym wywalał to na talerz, polewał ketchupem i zjadał, bo mówił, że w "klasycznej" pizzy nie lubi ciasta
  Profil uzytkownika: Badboy     
Snupi


Wpisów: 845
Od: 2010-02-23
2011-02-18 16:15
a mi jakos te "szwedzkie" pizze nie smakuja. Zwykle sa potwornie slone, plaskie, skapo oblozone dodatkami, a np. pieczarki na pizzy sa z puszki i smakuja jak ta zalewa w puszce a nie jak pieczarki Jak prosze o extra sos pomidorowy do kazdy sie dziwi

Kiedys zamowilam pizze "inbakad" czy tam "halv inbakad", myslalam, ze to bedzie cos fajnego. Dostalam pizze z zagietym bokiem, tak na jakies 5cm i do dzis nie rozumiem idei tego zagiecia boku od pizzy, ten rodzaj pizzy byl drozszy o 10kr...
  Profil uzytkownika: Snupi     
bolek1970
PZU


Wpisów: 11503
Od: 2006-07-05
2011-02-18 16:24
Snupi, sie znow madrzy....

Jadlas kiedyc Calzone, dziecko drogie ???

Tak te pizze wygladaja, jak duze rogale...

No i pieczarki z puszki ....

Gdzie ty jadasz ?

Nie skap grosza, na drugi raz i idz, do normalnej restuarcji, a nie "Baru pod tlusta lycha"....
  Profil uzytkownika: bolek1970     
Snupi


Wpisów: 845
Od: 2010-02-23
2011-02-18 16:57
Nie da rady, på landet jest tylko taka pizza.
  Profil uzytkownika: Snupi     
Snupi


Wpisów: 845
Od: 2010-02-23
2011-02-18 16:59
A Calzone jadlam w PL, tu lokalne pizzerie nie maja tego w ofercie. Jest za to Kebabpizza i sam kebab w roznych wersjach.
  Profil uzytkownika: Snupi     
bolek1970
PZU


Wpisów: 11503
Od: 2006-07-05
2011-02-18 17:00
To cale "pa landet", to gdzie, bo nigdy chyba tam nie jadlem...
  Profil uzytkownika: bolek1970     
Masta


Wpisów: 80
Od: 2009-10-21
2011-02-21 01:00
Na dobrą pizze to też trzeba wiedzieć gdzie iść.
Zazwyczaj te najtańsze nie robią szału. Mało dodatków itd
Ja jak robiłem pizze calzone to ona wyglądała tak..
http://www.rachaelray.com/ images/article/calzone.jpg

Nigdy za tym nie przepadałem
  Profil uzytkownika: Masta     
Forum -> Kulinaria -> Pizza w Szwecji
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy









sprzatanie (Göteborg)
Ścianki gipsowe (Stockholm )
LAKIERNIK SAMOCHODOWY/Stockholm (TÄBY)
Sprzątanie (Stockholm)
Stolarz (Stockholm )
Fasad arbetare (Helsingborg)
ZBROJARZ BETONIARZ (Sztokholm)
Stolarz dach & elewacja STOCKHOLM (Stockholm )
Więcej





Szwecja o smaku lukrecji czyli spotkanie w bibliotece Morenowej.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Kristineberg slott – piękny pałacyk z Kungsholmen.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Muzeum tramwajów w Malmköping.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 6 gości
oraz 0 użytkowników.


Wielka polityka pro-dzieczenna
Zersetsung przes antysemite Lecha Walese?
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony