Odwiedzin 38849481
Dziś 3050
Środa 30 kwietnia 2025

Forum: Rodzina w Szwecji - Pappaledig a macierzyński z ZUS

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorPappaledig a macierzyński z ZUS
triboulet

Wpisów: 10
Od: 2010-05-02
2010-11-23 13:21
Witam,

próbuję rozwikłać dosyć skomplikowaną (?) kwestię urlopu rodzicielskiego, a dokłądnie otrzymywania föräldrapenning w sytuacji, kiedy rodzice zatrudnieni są w różnych krajach UE.

Ja pracuję (legalnie oczywiście) w Szwecji od 2.5 roku, mam personnummer i jestem zaresterowany w Fkasie. Żona od 3 lat pracuje w Szwecji, ale zatrudniona jest w Polsce, a tutaj oddelegowana jest w ramach kontraktu; ma personnummer, lecz nie jest zarejestrowana jest w Fkasie.

W lipcu w Szwecji urodził się nasz syn, żona poszła wówczas na (polski/ZUS-owski) urlop macierzyński trwający 140 dni. W następnej kolejności ja planuję skorzystać z przysługującego mi urlopu/świadczenia szwedzkiego, przy czym wg. informacji od konsultantów z Fkasy (oraz znalezionych w sieci) przysługuje mi 240 dni.

Fkassan zwróciła się do ZUSu o zaświadczenie o wykorzystanym na dziecko płatnym urlopie oraz do odpowiedniej polskiej instytucji nt. ew. pobieranych zasiłków (których nie pobieraliśmy; żona również nie korzystała oczywiście z żadnych świadczeń szwedzkich).

Po otrzymaniu informacji, Fkassa poinformowała mnie, że przysługuje mi 100 dni urlopu: od mojej połowy przysługującej puli odjęto wykorzystany przez żonę macierzyński.

Chciałbym wiedzieć, czy nie jest to błąd w wyliczeniach? Dlaczego jako płatnik podatku w Szwecji zostałem pozbawiony części płatnego urlopu, skoro odjęta część pokrywana była przez instytucję polską a konto drugie rodzica? Takie potraktowanie sprawy jest sprzeczne z przykładami podanymi na stronie Forsakringskassan! Jakie są realne szanse na skuteczne odwołanie się od tej decyzji?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!
  Profil uzytkownika: triboulet     
drazetkaas

Wpisów: 5
Od: 2010-11-27
2010-11-27 15:51
hey
ja tez mam ten sam problem i w koncu zgłupiałam jak dzwonie i sie pytam za kazdym razem słysze cos innego. Urodzilam w polsce i tam wybrałam tez macierzynski 140 dni.nie wiem juz sama o co im chodzi...
  Profil uzytkownika: drazetkaas     
pratsam

Wpisów: 2954
Od: 2007-03-01
2010-11-27 15:57
Czyli wszystko w normie,normalne sprawy(nieskomplikowane) ciagna sie w FK miesiacami a jak juz cos wybiega ponad norme to jest klapa.
  Profil uzytkownika: pratsam     
kofi

Wpisów: 89
Od: 2010-03-12
2010-11-27 20:02
foraldrarpennig nalezy sie kazdemu 480dni jezeli jest cos wykorzystane to odejmuja roznice wybranych dni
  Profil uzytkownika: kofi     
kamień

Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2010-11-27 20:09
tez mi sie wydaje ze cos zle policzyli, pisac odwołanie...
  Profil uzytkownika: kamień     
drazetkaas

Wpisów: 5
Od: 2010-11-27
2010-11-28 00:11
ok. rozumiem 480 - 140=340
a jesli chodzi o ten kwitek z zusu to niemam pojecia
bo przez 129 dni placił mi pracodawca a przez 11 dni zus.
  Profil uzytkownika: drazetkaas     
Misiaka

Wpisów: 1560
Od: 2007-05-17
2010-11-28 21:46
Kazde z rodzicow ma po 240 dni, z czego kazde musi wybrac 60 dni a reszta moga sie podzielic. Dziecko urodzilo sie w pl wiec matce sie nie nalezy jej czesc szwedzka, a ze pobierala macierzyskie w pl to odjeli 140 wybranych przez matke od 240 przyslugujacych w se i wyszlo 100. Hmmm dziwne ze jak matce zabrali jej czesc to jeszcze z puli ojca zabrali wybrane przez matke, bardzo dziwne, trzeba poprosic o uzadadnienie decyzji kogos kompetentnego a trudno bedzie znalesc w FK.
Zycze powodzenia, trzymam kciuki.
  Profil uzytkownika: Misiaka     
marysiak

Wpisów: 23
Od: 2010-10-21
2010-11-29 21:52
Misiaka autor pisze ze dziecko urodzilo sie w Szwecji
  Profil uzytkownika: marysiak     
Misiaka

Wpisów: 1560
Od: 2007-05-17
2010-11-30 08:51
marysiak, to co ze dziecko urodzilo sie w szwecji? matka pracuje dla polskiej firmy i pobierala polski macierzynski, wiec swiadczenie jest podzielone miedzy pl a se, tylko dziwne ze z ojca puli zabrali dni wyprane przez matke w pl.
  Profil uzytkownika: Misiaka     
Forum -> Rodzina w Szwecji -> Pappaledig a macierzyński z ZUS
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Prefabrykaty betonowe (Gotene)
LAKIERNIK /pomocnik lakiernika/samochodowego (TÄBY/STOCKHOLM)
KONTORIST 🌼🌸 (Sundbyberg)
NOWA SZANSA NA LEPSZĄ PRACĘ! (Sundbyberg)
Tynkarz (Saltsjöbaden)
Ogólnobudowlane (Göteborg )
Extra personel , sprzatanie domöw (Stockholm)
Dam prace przy sprzataniu (Uddevalla)
Więcej

Gnesta – miasto z kolorowymi schodami
Agnes na szwedzkiej ziemi
Żelazny chłopiec z Gamla Stan
Mårten Trotzigs gränd czyli najwęższa uliczka Sztokholmu
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 30 gości
oraz 1 użytkowników.

Valborg
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony