Odwiedzin 37877222
Dziś 451
Niedziela 19 maja 2024

 
 

Forum: Auto-Moto - Sprawy kulinarne

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorSprawy kulinarne
Mister


Wpisów: 893
Od: 2000-10-29
2001-10-30 18:46
W ramach integracji miedzyforumowej szukam pilnie
dla kolegi z forum www.wprost.pl
przepisu na ciasto na pierogi.
  Profil uzytkownika: Mister     
Mister


Wpisów: 893
Od: 2000-10-29
2001-10-30 19:40
jeden przepis juz mamy (autorstwa Pigmejowej z forum "Wprost") :
500g maki, 1 zoltko i pol lyzeczki od kawy soli + woda letnia ( ilosc zalezy od jakosci maki )
Ja robie to zawsze w "robocie" , kolejnosc radze zachowac .
Jesli mamy podobne "roboty" ( moj - taki ze "smiglem " na dnie ), radze nie wlaczaj na jakas zdecydowana szybkosc

lecz dzialaj impulsami, dolewajac wode . ciasto ma byc miekkie
- jesli bedzie zbyt suche , nie skleisz ! Trwa to wszystko okolo 2 minut .
W razie trudnosci w sklejaniu mozna posmarowac brzegi pierozka bialkiem, ktore zostalo.
I oto cala sztuka , napewno Ci sie uda .
Zycze , zyczymy smacznego i echa z sukcesu na forum.

pigmejowa
  Profil uzytkownika: Mister     
Mister


Wpisów: 893
Od: 2000-10-29
2001-10-31 16:56
Czy nikt na forum www.poloniainfo.se nie interesuje sie kuchnia ? Na forum wprost mamy od konca maja...1280 postow na ten temat.
  Profil uzytkownika: Mister     
mabr
racetown


Wpisów: 7792
Od: 2000-09-08
2001-11-01 08:56
Mister, już wielokrotnie próbowałeś ostatnio coś tu pisać, bez specjalnego odzewu.

Nasze forum jest wielokrotnie mniejsze od ciągle przez Ciebie stawianego za wzór forum Wprost. Tam możesz łatwo być anonimowy, ale u nas- jak to w małym środowisku- Twoje wybryki nie zostaną łatwo zapomniane.
Dziwię się, że się dziwisz.
Chyba rzeczywiście nic wtedy do Ciebie nie dotarło :(
  Profil uzytkownika: mabr     
kajetan
Sztokholm


Wpisów: 16850
Od: 2000-09-01
2001-11-01 14:34
Eee, tak myślisz mabr? Mi się wydaje, że my w Szwecji poprostu nie gotujemy tyle, tylko kupujemy gotowe i podgrzewamy. A może to tylko ja....
  Profil uzytkownika: kajetan     
iza
Sztokholm


Wpisów: 23425
Od: 2000-09-11
2001-11-01 14:53
Po co mam tracic czas na kupowanie osobno produktow, mycie, obieranie, gotowanie, mycie garow itp. Kupie sobie tacke do micro za 20:-, a reszte czasu mozna wykorzystac na np. lekture dobrej ksiazki ;-))
  Profil uzytkownika: iza     
Mister


Wpisów: 893
Od: 2000-10-29
2001-11-07 14:17
Mabr,
niezupelnie masz racje,nim sie przenioslem na "wprost"
przez dluzszy czas bylem na forum niemieckiej Polonii.
Forum bylo porownywalne ze poloniainfo.se - wszyscy sie znali,ja zreszta niespecjalnie bylem tam anonimowy -
bylo kilka osob z Holandii ktorzy sie szybko domyslili,
co to za jeden ten Mister (srodowisko polonijne w Nl
jest malenkie).
Kulinaria uwazam za bardzo sympatyczny temat,a kuchnia
podobnie jak literatura,muzyka,kino czy teatr jest czastka ludzkiej kultury - pomysl zwlaszcza o Francuzach,Wlochach czy Hiszpanach.Polska kuchnie niestety niezle zniszczylo pol wieku komuny.
  Profil uzytkownika: Mister     
Mister


Wpisów: 893
Od: 2000-10-29
2001-12-19 08:47
Przepisik na szarlotke (na swieta jak znalazl),zawsze cos innego niz byle co udajacego jablecznik a nabyte w supermarkecie:

Produkty:
± 40 dkg maki
1 jajko
3/4 cwiartki masla
3 lyzki cukru
proszek do pieczenia
± 1 kg jablek (antonowki albo szara reneta)
Sposob pieczenia
ciasto,make,proszek,troche soli,3 lyzki cukru,1 jajko,3/4 cwiartki masla
wszystko razem wyrobic (maslo z lodowki - pokroic na kawalki)
3/4 ciasta wylepic forme i podpiec
wlozyc potem jablka pokrojone i troche podduszone z cukrem albo bez
z reszty ciasta zrobic kratke i nakryc szarlotke

piec podgrzac do 180 stopni
wstawic szarlotke i piec ok. 1 godziny

  Profil uzytkownika: Mister     
Forum -> Auto-Moto -> Sprawy kulinarne
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy






PRACA (Brandbergen)
Poszukujemy pracownikow lub podwykonacow (VÅRBY)
Sprzatanie (Bandhagen)
brukarz - kostka granitowa (Knislinge )
Praca przy sprzataniu w Sztokholmie (Älvsjö)
Renovering av lägenheter- Stockholm (Stockholm)
PRACOWNIK ROBÓT NAZIEMNYCH (Sztokholm)
Städjobb- Stockholm (Stockholm)
Więcej





Zakładnicy Nocnego Duathlonu na pokładzie Ryanair.
Agnes na szwedzkiej ziemi
8 najładniejszych miejsc z drzewami wiśniowymi w Sztokholmie.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Wielkanocna wyprawa do wschodniej Albanii.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 10 gości
oraz 0 użytkowników.


Trollfabriken poloniainfo.se ?
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony