Autor | Sprawy kulinarne |
Mister
Wpisów: 893 Od: 2000-10-29
| 2001-10-30 18:46 W ramach integracji miedzyforumowej szukam pilnie
dla kolegi z forum www.wprost.pl
przepisu na ciasto na pierogi. |
| |
Mister
Wpisów: 893 Od: 2000-10-29
| 2001-10-30 19:40 jeden przepis juz mamy (autorstwa Pigmejowej z forum "Wprost") :
500g maki, 1 zoltko i pol lyzeczki od kawy soli + woda letnia ( ilosc zalezy od jakosci maki )
Ja robie to zawsze w "robocie" , kolejnosc radze zachowac .
Jesli mamy podobne "roboty" ( moj - taki ze "smiglem " na dnie ), radze nie wlaczaj na jakas zdecydowana szybkosc
lecz dzialaj impulsami, dolewajac wode . ciasto ma byc miekkie
- jesli bedzie zbyt suche , nie skleisz ! Trwa to wszystko okolo 2 minut .
W razie trudnosci w sklejaniu mozna posmarowac brzegi pierozka bialkiem, ktore zostalo.
I oto cala sztuka , napewno Ci sie uda .
Zycze , zyczymy smacznego i echa z sukcesu na forum.
pigmejowa
|
| |
Mister
Wpisów: 893 Od: 2000-10-29
| 2001-10-31 16:56 Czy nikt na forum www.poloniainfo.se nie interesuje sie kuchnia ? Na forum wprost mamy od konca maja...1280 postow na ten temat. |
| |
mabr racetown
Wpisów: 7792 Od: 2000-09-08
| 2001-11-01 08:56 Mister, już wielokrotnie próbowałeś ostatnio coś tu pisać, bez specjalnego odzewu.
Nasze forum jest wielokrotnie mniejsze od ciągle przez Ciebie stawianego za wzór forum Wprost. Tam możesz łatwo być anonimowy, ale u nas- jak to w małym środowisku- Twoje wybryki nie zostaną łatwo zapomniane.
Dziwię się, że się dziwisz.
Chyba rzeczywiście nic wtedy do Ciebie nie dotarło :( |
| |
kajetan Sztokholm
Wpisów: 16850 Od: 2000-09-01
| 2001-11-01 14:34 Eee, tak myślisz mabr? Mi się wydaje, że my w Szwecji poprostu nie gotujemy tyle, tylko kupujemy gotowe i podgrzewamy. A może to tylko ja.... |
| |
iza Sztokholm
Wpisów: 23425 Od: 2000-09-11
| 2001-11-01 14:53 Po co mam tracic czas na kupowanie osobno produktow, mycie, obieranie, gotowanie, mycie garow itp. Kupie sobie tacke do micro za 20:-, a reszte czasu mozna wykorzystac na np. lekture dobrej ksiazki ;-)) |
| |
Mister
Wpisów: 893 Od: 2000-10-29
| 2001-11-07 14:17 Mabr,
niezupelnie masz racje,nim sie przenioslem na "wprost"
przez dluzszy czas bylem na forum niemieckiej Polonii.
Forum bylo porownywalne ze poloniainfo.se - wszyscy sie znali,ja zreszta niespecjalnie bylem tam anonimowy -
bylo kilka osob z Holandii ktorzy sie szybko domyslili,
co to za jeden ten Mister (srodowisko polonijne w Nl
jest malenkie).
Kulinaria uwazam za bardzo sympatyczny temat,a kuchnia
podobnie jak literatura,muzyka,kino czy teatr jest czastka ludzkiej kultury - pomysl zwlaszcza o Francuzach,Wlochach czy Hiszpanach.Polska kuchnie niestety niezle zniszczylo pol wieku komuny.
|
| |
Mister
Wpisów: 893 Od: 2000-10-29
| 2001-12-19 08:47 Przepisik na szarlotke (na swieta jak znalazl),zawsze cos innego niz byle co udajacego jablecznik a nabyte w supermarkecie:
Produkty:
± 40 dkg maki
1 jajko
3/4 cwiartki masla
3 lyzki cukru
proszek do pieczenia
± 1 kg jablek (antonowki albo szara reneta)
Sposob pieczenia
ciasto,make,proszek,troche soli,3 lyzki cukru,1 jajko,3/4 cwiartki masla
wszystko razem wyrobic (maslo z lodowki - pokroic na kawalki)
3/4 ciasta wylepic forme i podpiec
wlozyc potem jablka pokrojone i troche podduszone z cukrem albo bez
z reszty ciasta zrobic kratke i nakryc szarlotke
piec podgrzac do 180 stopni
wstawic szarlotke i piec ok. 1 godziny
|
| |