Odwiedzin 40327290
Dziś 757
Środa 10 czerwca 2026

Forum: Na każdy temat - Czy Szwedzi chca

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorCzy Szwedzi chca
Snupi

Wpisów: 845
Od: 2010-02-23
2010-09-01 00:27
Ostatnio zaczelam odnosic wrazenie, ze Szwedzi oczekuja od obcokrajowcow integracji do takiego stopnia, ze dany delikwent mialby sie totalnie "zeszwedzic", olac swoje korzenie i uwazac sie za Szweda. Dla mnie Szwedem zawsze bedzie jedynie osoba, u ktorej plynie czysta szwedzka krew i majaca tu korzenie (w najgorszym wypadku przynajmniej 50% tej krwi i korzeni gdy 1 z rodzicow jest Szwedem). Dla mnie osoba spoza Szwecji, chocby nawet zyla du 50 lat, miala obywatelstwo itd, zawsze bedzie Turkiem, Irakijczykiem, Polakiem, Hiszpanem itd.. itd...I nie widze najmniejszego sensu, aby o tym zapominac i sie "zeszwedzac". Kiedys ktos mi samej powiedzial, ze jak dostane tu obywatelstwo to moge byc dumna, bo bede Szwedka. Co za idiotyzm. Najchetniej bym mu sie w czolo popukala.

Odnioslam wrazenie, ze od np. imigrantow z Afryki czy krajow muzulmanskich wymaga sie, aby zaczeli obchodzic np. Boze Narodzenie, aby mowili i mysleli po szwedzku, aby nauczyli sie szwedzkiej mentalnosci. Oczywiscie, ze trzeba sie integrowac, ale bez przesady, jak mozna ignorowac czyjes korzenie?
Tak samo z adoptowanymi dziecmi zp z Azji, mysle ze szwedzkie rodziny robia z nich Szwedow i nie pielegnuja ich prawdziwych korzeni, ignoruja kraj pochodzenia. Uwazam, ze to karygodny blad. Czytalam wczoraj artykul w pewnej babskiej gazecie o pewnej adoptowanej "Szwedce", ktora postanowila odnalezc prawdziwa rodzine. Gdy ich spotkala, nie potrafila zrozumiec kultury i mentalnosci rodzonej matki, powiedziala, ze przezyla "szok kulturowy" w kontakcie z wlasna biologiczna rodzina i ze jak jej teraz ciezko.

Co Wy na to?
  Profil uzytkownika: Snupi     
Snupi

2010-09-01 00:28
Zginelo mi pol tytulu, mialo byc "Czy Szwedzi chca "zeszwedzac" obcokrajowcow?
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 17008
Od: 2000-09-01
2010-09-01 00:33
Alez oczywiscie ze chca. Przeciez "lika barn leka bäst" i zaden normalny czlowiek nie chce miec w swoim towarzystwie jakichs ludkow z kosmosu tylko ludzi "swoich", znajacych jezyk, kulture, obyczaje, itd.
  Profil uzytkownika: kajetan     
Snupi

2010-09-01 00:37
No Ok, ale nie ze wszystkich da sie zrobic swoich, dla mnie to zawracanie Wisly kijem na sile.
Danielus81
stockholm

Wpisów: 2874
Od: 2008-03-25
2010-09-01 00:40
Dlugie mieszkanie w szwecji prowadzi do zeszwedzenia. Chcesz czy nie, im dluzej tu bedziesz mieszkac tym wiecej cech bedziesz nabywac. Jakos wydaje mi sie ze przychodzi to naturalnie. Jak to sie mowi z kim przystajesz takim sie stajesz. I z obserwacji faktycznie tak jest. Jezeli wiecej czasu przebywasz ze szwedami, po czasie zaczniesz zachowywac sie jak oni i rozumiec ich kulture, dowcip, rozumowanie. Rowniez osiedlajac sie w szwecji jest nieuniknione integrowanie sie z nimi, jezeli chcesz dobrze zarabiac, i zyc na ich poziomie.
  Profil uzytkownika: Danielus81     
Snupi

2010-09-01 01:18
Nie mam nic przeciwko "zeszwedzaniu sie" w tym sensie, jak najbardziej trzeba sie integrowac, ale jednoczesnie nie mozna palic za soba mostow i np. w naszym przypadku sie "odpolszczac". Czyli, np na Wigilie moge zjesc kötbullar i szynke, ale zarazem nigdy nie dopuszcze do Wigilii bez karpia czy barszczu
darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2010-09-01 06:17
masz calkowita racje
ta integracja po szwedzku jest calkowicie chybiona.
jej punktem wyjscia jest niestety gleboko zakorzeniony tu w podswiadomosci rasizm.
szwedzi maja zakorzenione poczucie wyzszosci nie sa ciekawi innej kultury, nie ma tego co jest u was dobrze czego wy nas mozecie nauczyc.
integracja po szwedzku to uznanie absolutnej wyzszosci szwedzkiej "kultury" i wyparcie sie wlasnej.
"Wam trzeba pomoc zrozumiec, was trzeba nauczyc"
szwecja to wzor rownouprawnienia i wszelkich cnot
Nc dziwnego, ze plona szkoly w calej szwecji a w Rosengård plona samochody i szwedzi boja sie wyjsc na ulice
  Profil uzytkownika: darsim     
maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2010-09-01 08:42
Glowna zasada to chyba nic na sie. Plus ze stopien integracji zalezy chyba od checi ale tez w jakim wieku sie przeprowadzilo, ile lat sie tutaj mieszka, jak silne tradycje przywiozlo ze soba itp.
Ja sobie np swiat nie wyobrazam bez pieczenia szynki, to dla mnie czesc swiat, tak samo jak zawieszanie swiecidel w domu czy pieczenie pepparkakor czy robieniu paru dan, ktore prawdopodobnie nigdy nie zagoscilyby ani na polskim, ani na szwedzkim stole.
Wydaje mi sie, ze nikt tutaj nikomu nie zaglada na stol, ale pewne rzeczy sa nieuninione, jak napisali powyzej.
"Jesli wejdziesz miedzy wrony, musisz krakac jak i one".
Z tym, ze treraz polskie srodowisko jest tak duze, ze wkrotce pewnie bedzie jak z tymi z Iranu, ze jak nie bedziesz chciala miec kontaktu z tubylcami i zyc tylko w polskim srodowisku, to sie pewnie da. Ale pytanie czy jakosc zycia moze tez bedzie dobra... zeby miec dobra prace, trzeba "pasowac", plus ze dobra praca zazwyczaj z natur oznacza umiejetnosc przystosowania sie do roznych do sytuacji i srodowiska.
  Profil uzytkownika: maggie     
Ronj@

Wpisów: 7647
Od: 2006-08-16
2010-09-01 11:51
"Ostatnio zaczelam odnosic wrazenie, ze Szwedzi oczekuja od obcokrajowcow integracji do takiego stopnia, ze dany delikwent mialby sie totalnie "zeszwedzic", olac swoje korzenie i uwazac sie za Szweda"

Co to znaczy "zeszwedzic"? Mozesz podac definicje?
W ramach szwedzkiego rasizmu, to chyba nie jest tak, ze Szwedzi wymagaja od obcokrajowcow, zeby uwazali sie za Szwedow? bo nimi nigdy nie beda i rasisci Szwedzi na kazdym kroku o tym przypominaja. Prawda?

Nie piszesz na jakich podstawach "ostatnio...odnosisz wrazenie"

"Odnioslam wrazenie, ze od np. imigrantow z Afryki czy krajow muzulmanskich wymaga sie, aby zaczeli obchodzic np. Boze Narodzenie..."

Moze przybliz te wymogi obchodzenia Swiat Bozego Narodzenia?
Jak na razie, to np. wiele szkol zrezygnowalo z uroczystosci zakonczenia roku szkolnego, ktore wg starych tradycji odbywaly sie w kosciele, zeby dzieci z innych kultur tez mogly uczestniczyc w tych uroczystosciach.
Ogolnie, majac dzieci w wieku przedszkolnym i wyzej, trzeba sie bardzo szybko zintegrowac, zarowno przy stole wigilijnym, jak i w obchodzeniu Lucii, przyjeciach urodzinowych, czy na wywiadowkach.

Wzmianka o adoptowanych dzieciach w kontekscie tematu zaskoczyla mnie.
Jak ty sobie wyobrazasz wychowanie w Szwecji adoptowanego dziecka, w kulturze kraju pochodzenia?
W kulturze tak bardzo rozniacej sie. Kulturze kraju, ktorego rodzice nie znaja? i nie maja mozliwosci poznania?
Swego czasu byl program o adoptowanycgh dzieciach, ktore odszukiwaly swoich biologicznych rodzicow.
Miedzy innymi przedstawiono dwie dziewczyny adoptowane z Polski (to blizej niz Azja, kulturowo tez) te dziewczyny wychuchane w Szwecji, przezyly szok jak odnalazly swoich rodzicow w patologicznych warunkach, w obdrapanych oficynach Polski B.
Zeby poznac kulture kraju trzeba tam mieszkac, na codzien, trzeba uczestniczyc w zyciu spolecznym, byc jego aktywna czescia.
Tak samo jak cudzoziemcy powinni poznac kulture kraju ktory wybrali na dalsze swoje zycie.

Nie wiem w jakim srodowisku ty sie obracasz, moje szwedzkie srodowisko jest zainteresowane polska kultura, dzieki temu ze ja ja znam i potrafie ja przekazac i nie chodzi o karpia na stole wigilijnym (bleeee, jak mozna to jesc?, chyba juz jestem "odpolszczona" albo moze juz "zeszwedziala"?)

Mozna sie buntowac przed normami zycia w obcym kraju, ale mozna tez dopasowac sie w dziedzinach, ktore wplywaja na jakosc zycia...pozostajac soba.
To sztuka.
Zycze ci, Snupi, jej opanowania.

Profil uzytkownika: Ronj@     
Oxen
Let's Rock Baby

Wpisów: 5717
Od: 2004-10-27
2010-09-01 13:19
*snupi*...
Twoje wrazenia sa istotnie bardzo "Twoje".
Szwedzi to leniwi ludzie, pepki swiata, ktorzy chca miec posprzatane i umyte. Najlepiej za darmo. W/g nich: Finowie to pijacy, Norwedzy to glupki, Dunczycy: narkomani, a reszta swiata to "czarne lby". Poza wszechwladna Ameryka, ktora jest ich wyznacznikiem kutlury i cywilizacji. To z kolei - moje wrazenia...
  Profil uzytkownika: Oxen     
iskierka_dk

Wpisów: 1445
Od: 2007-12-22
2010-09-01 16:25
Ronj@ napisala:

"(...) Jak ty sobie wyobrazasz wychowanie w Szwecji adoptowanego dziecka, w kulturze kraju pochodzenia?
W kulturze tak bardzo rozniacej sie. Kulturze kraju, ktorego rodzice nie znaja? i nie maja mozliwosci poznania? (...)

No tak... rodzice nie znaja kultury kraju pochodzenia dziecka ale przeciez moga odnalezc wiele informacji na ten temat w internecie czy chociazby wypozyczyc ksiazki w bibliotece i z nich ja poznac, nie tylko z pozytkiem dla siebie ale przede wszystkim dla dobra wychowywanego przez nich dziecka.

Przekazywac dziecku te wartosci, z których mieszkancy jego kraju pochodzenia sa dumni.

Kupic kilka przedmiotów pochodzacych z tego kraju i dla niego charakterystycznych. Mozliwosci jest sporo.

Milo by tez bylo, gdyby adoptowani rodzice mogli kilka razy wspólnie z dzieckiem wyjechac do kraju urodzenia dziecka, podziwiac jego przyrode i odkrywac jego uroki.

W sumie to temu nieznanemu krajowi zawdzieczaja spelnienie marzen o rodzicielstwie.

Czy szwedzka kultura ogranicza sie wylacznie do swojej wlasnej? Poza nia nie istnieje nic godnego poznania?
Te pytania nasunela mi twoja riposta

Profil uzytkownika: iskierka_dk     
Lulu Confaboulu
Sarkazm i szydera

Wpisów: 6700
Od: 2009-03-30
2010-09-01 17:07
Oxenku,jak zwykle, nad wyraz trafnie!
Aaaach, te wszystkie Ryski... to fajne chlopaki....
  Profil uzytkownika: Lulu Confaboulu     
Ronj@

2010-09-01 17:23
iskierka_dk, bardzo splaszczylas poruszany problem adoptowanych dzieci. Ograniczasz sie do bibelotow, "ksiazkowych obrazkow" i wycieczek krajoznawczych.
Adoptowane dzieci przechodza rozne fazy w swojej swiadomosci, ze nie sa dziecmi swoich rodzicow/opiekunow.
Najwiekszym problemem to jest uczucie odrzucenia, nawet jezeli adopcyjni rodzice sa najwspanialszymi, Szwedzi czy nie.
Mnie by nigdy do glowy nie przyszlo, zeby przekazywac dziecku adoptowanemu z np. Polski, wartosci na podstawie ksiazek ("Hjälp, jag heter Zbigniew") artykulow w internecie czy kupienie laleczki krakowianki, to trzeba duzo wiecej...zaleznie od wieku dziecka.

Nigdzie nie napisalam, ze to szwedzka kultura jest najwazniejsza, to jest twoja interpretacja mojego komentarza, jak zwykle nietrafna. Takie poprostu masz nastawienie...jak zwykle

karolina68
Warszawa

Wpisów: 13478
Od: 2004-03-02
2010-09-01 17:25
Iskierka napisala 'Milo by tez bylo, gdyby adoptowani rodzice mogli kilka razy wspólnie z dzieckiem wyjechac do kraju urodzenia dziecka, podziwiac jego przyrode i odkrywac jego uroki.'

to moze tak z pierwszej reki warto byloby zasiegnac informaji jak wyglada adopcja.

Po pierwsze dzieci ogladaja nagrania z domow dziecka, sa to zalecenia adopcyjne, po drugie rodziny majace dzieci adoptowane z danego kraju maja spotkania.
Moi znajomi pare tygodni temu byli na zjezdzie rodzin, ktore adoptowaly dziecko z osrodka w Indiach. Indie maja pare placowek sponsorowanych i stamtad glownie odbywaja sie adopcje zagranice. Pomimo wiec ogromnej ilosci roznych osrodkow na terenie Indii, adoptowane dzici np. do Szwecji sa statystycznie z tego samego osrodka.

:dziecko ma od poczatku wpajane ze jest adoptowane i z jakiego kraju, po drugie ma mozliwosc poznania rowiesnikow w podobnej sytuacji.

Podroz do Indii kosztuje sporo, poza tym nawet dziecko z rodzicow Indusow ale urodzone w Szwecji mialo problemy z zoladkiem podczas podrozy do Indii. Mysle wiec, ze nie nalezy nikogo zmuszac do decyzji podrozy po krajach egzotycznych, bo istnieje duze ryzyko zagrozenia zdrowia dziecka. I kazdy rodzic sam podejmuje decyzje. A wyjazd np. na Goa, to nie to samo. Iskierko, podejrzewam, ze wiekszosc rodzicow po prostu boi sie podrozy z dzieckiem w pewne rejony swiata.

Profil uzytkownika: karolina68     
karolina68
Warszawa

2010-09-01 17:51
Snupi, pewnie zamieszkanie w SE dziala roznie na rozne osoby. Ja musze sie przyznac ze pomimo tego ze mieszkam w SE ponizej 10 lat, mam po drodze blizej z Polakami, ktorzy sa od malego w SE niz z takimi, ktorzy mieszkaja i kultywuja tutaj swoje polskie zwyczaje. Powod jest oczywisty, malzenstwo mieszane przyspiesza 'zeszwedzczenia' podobnie jak wyrosniecie w domu Polskim ale w kulturze szwedzkiej.

Generalnie jednak, w mojej dzielnicy sa osrodki np. irackie, i teraz w czasie Ramadanu, zarowno w Ica jak i w 'arabskim' Tempo, sprzedawane sa produkty jakie jedza wyznawcy islamu w czasie swieta. Nie sadze, zeby ktokolwiek probowal zakazac ramadan, aczkolwiek to chore, kiedy widze kobiety z pozaslanianymi twarzami, tudziez, jak nastolatki sekretnie zciagaja chusty z glowy, pare metrow za najblizszym rogiem.
Jezeli zciagaja znaczy, ze ktos je zmusza do zalozenia. A tego zasadniczo sie nie toleruje w zachodnich wartosciach.

Jezeli chodzi o wartosci, wszystkie sa tolerowane dopoki nie zaczynaja byc niezgodne z wartosciami zachodnimi. Czy jesz na wielkanoc karpia czy kötbulary, to przecietnie inteligentnego czlowieka chlodzi. Ale nie wszyscy maja otwarte horyzonty i nie wszyscy sa inteligentni.

Nie wiem co mysli przecietny Szwed o patriotyzmie, ale znane mi osobiscie osoby, uwazaja, ze obywatelstwo zobowiazuje do lojalnosci wobec Szwecji. Sa naprawde patriotami, nie takimi co z krzyzami biegaja, ale takimi od srodka. Wez pod uwage, ze polski patriotyzm ma wypaczone znaczenie. Nikomu do glowy nie przyjdzie, zeby na chrzcinach dziecka na stole byla flaga polska, ktora potem pojawiala sie na stole w kazde urodziny.

My Polacy nie szanujemy swoich symboli, ilu Polakow np. jest w stanie zaspiewac caly hymn polski?
Natomiast Polacy przechowuja tradycje.

Jak sie ma tradycja do patriotyzmu nie wiem ale to nie to samo, moim zdaniem. Ilu np. mlodych ludzi, w PL uwaza odbycie sluzby wojskowej za swoj obowiazek, ilu Polakow generalnie uwaza cos za swoj obowiazek wobec kraju.

Wezmy np. ilu Polakow zagranica kupi cos kradzionego bo tansze. I gdzie tu mozna wogole mowic o honorze???

bolek1970
PZU

Wpisów: 11503
Od: 2006-07-05
2010-09-01 17:59
Karolina, a kto wogole dzisjaj zna znaczenie slowa honor ?
Wydaje mi sie, ze wielu polakow(ale, glownie mieszkajacych w kraju), dobrze to slowo zna i rozumie.
Natomiast w Szwecji nawet takiego okreslenia nie ma i raczej malo kto wogole jest honorowy.
Nasi rodacy tu mieszkajacy, to tez w wiekszasci ludzi wyzbyci wielu wartosci. Taka jaet prawda...

Czasem ciezko mi zajarzyc, o czym wogole piszesz...
  Profil uzytkownika: bolek1970     
Madaleena
Världens Ände

Wpisów: 161
Od: 2010-08-31
2010-09-01 18:22
K68-swietny wpis.

Ja nie mam nic przeciwko z zapoznawaniem sie z kultura szwedzka.To samo robilam gdy bylam dzieckiem a mielismy znajomych ze Szwecji.Byly to lata 90 i wtedy zapoznawalam szwedzka rowiesniczke z polskimi klimatami i tradycjami.
Czy miala cos przeciwko?Nie.
  Profil uzytkownika: Madaleena     
Badboy

Wpisów: 23049
Od: 2004-06-10
2010-09-01 18:27
"Ilu np. mlodych ludzi, w PL uwaza odbycie sluzby wojskowej za swoj obowiazek"

obowiązkiem każdego normalnego człowieka jest unikać tego "obowiązku" ze wszystkich sił
  Profil uzytkownika: Badboy     
kajetan
Sztokholm

2010-09-01 19:21
"...jak nastolatki sekretnie zciagaja chusty z glowy, pare metrow za najblizszym rogiem.
Jezeli zciagaja znaczy, ze ktos je zmusza do zalozenia. A tego zasadniczo sie nie toleruje w zachodnich wartosciach."

Pokaz mi jakis kraj czy kulture, gdzie nastoletnie dziewczyny nie sciagaja z siebie tego co rodzice im kazali na siebie zalozyc pare metrow za najblizszym rogiem

"My Polacy nie szanujemy swoich symboli, ilu Polakow np. jest w stanie zaspiewac caly hymn polski?"

A ktory Szwed potrafi zaspiewac szwedzki hymn? W Polsce chociaz sie uczylismy tekstu hymnu w szkole (za moich czasow) a tu nie mozna bylo spiewac hymnu w szkole, bo to rasizm(?!?). Cale szczescie, ze TV4 na zakonczenie programu wiczorem codziennie gralo szwedzki hymn i ze Ultima Thule nagralo go w wersji rockowej, bo inaczej nigdy bym sie nie nauczyl tekstu szwedzkiego hymnu.

Jednak rozumiem o co ci chodzi. Szwedzki "patriotyzm" to bardziej przywiazanie do kraju, zemi i wartosci niz rwanie szat na pokaz.
iskierka_dk

2010-09-01 19:39
karolina68 napisala:

"(...) Podroz do Indii kosztuje sporo, poza tym nawet dziecko z rodzicow Indusow ale urodzone w Szwecji mialo problemy z zoladkiem podczas podrozy do Indii. Mysle wiec, ze nie nalezy nikogo zmuszac do decyzji podrozy po krajach egzotycznych, bo istnieje duze ryzyko zagrozenia zdrowia dziecka. I kazdy rodzic sam podejmuje decyzje. A wyjazd np. na Goa, to nie to samo. Iskierko, podejrzewam, ze wiekszosc rodzicow po prostu boi sie podrozy z dzieckiem w pewne rejony swiata. (...)"

Karolino, przyklad podrózy z dzieckiem do kraju jego pochodzenia jest tylko jedna z wielu propozycji wyrazajacych szacunek i akceptacje dla jego odmiennych korzeni.

Ja nigdy nikogo do niczego nie zmuszam gdyz sama nie cierpie narzucania mi czegokolwiek.

Jezeli pragnieniem dziecka jest zobaczyc np. Indie - to towarzyszmy mu w tej podrózy.

Nie powiedzialabym aby wiekszosc rodziców bala sie podrózowac w najprzerózniejsze zakatki swiata w towarzystwie dzieci. Taka Tajlandia, w sezonie urlopowym, wypelniona jest nimi po brzegi.

Nie przesadzajmy z tym zagrozeniem zdrowia ale i nie lekcewazmy podstawowych zasad unikania zakazen.
Siobhan

Wpisów: 580
Od: 2010-04-11
2010-09-01 19:55
No chyba im na tym mocno zalezy ,zeby nas przerobic na svensonow bo teraz kaza nam sie angazowac w polityke i nawet tym , ktorzy nie maja obywatelstwa przysylaja karty do glosowania chociaz nie wiem moze to taka praktyka stosowana we wszystkich krajach coby podbic slupek wyborczy?
  Profil uzytkownika: Siobhan     
Ronj@

2010-09-01 20:08
Suck!
Tak, Siobhan, Polakow chca przerobic! a szczegolnie ciebie
Maja taka glupia wizje.

Kommun och landstingsval
Nordiska och EU/EES-medborgare som fyller 18 år senast valdagen, har rösträtt i kommun- och landstingsvalen i Sverige. Du har också rösträtt om du har varit folkbokförd i Sverige tre år i följd före valdagen. Du måste vara folkbokförd i det landsting/den kommun du röstar.

Riksdagsval
Endast svenska medborgare över 18 år som är – eller någon gång i sitt liv har varit – folkbokförda i Sverige har rösträtt till Riksdagen.
JOLAND

Wpisów: 10279
Od: 2009-11-24
2010-09-01 20:47
Wyslanie kart do glosowania okregowych i komunalnych to typowy przejaw "szwedowizowania" polskich obywateli.Jak oni smieli wyslac te karty bez pytania,czy osoba przybyla do obcego panstwa,posiadajaca adres zamieszkania, pod ktorym przebywa ponad trzy lata ma zamiar uczestniczyc w zyciu lokalnym?.

Problemem jest pewna kwestia,na moich kartach nie ma wzmianki,ze jestem zmuszony glosowac.
  Profil uzytkownika: JOLAND     
iskierka_dk

2010-09-01 21:04
Ponowny atak polskiej wscieklosci

Mozna bylo spokojnie dziewczynie wytlumaczyc... lub rzucic sie na nia.
Siobhan

2010-09-01 21:07
[Wpis wykasowany przez Moderatora. Zanim napiszesz, przeczytaj regulamin]
JOLAND

2010-09-01 21:21
Ten problem "zeszwedizowania" tutaj zupelnie nie istnieje.Kazdy tubylec ma gleboko w dupie jak przybysz z Polski chce zintegrowac sie z otoczeniem.Mysle,ze wiekszym zagrozeniem dla samych siebie sa polacy,ktorzy chca byc bardziej szwedzcy od samych szwedow.
Ja np.tancze wokol midsommarstång,natomiast zaproszeni szwedzi dziela sie jajkiem na Wielkanoc i nie zawracam sobie glowy glupotami tego typu.
darsim
Stolica

2010-09-01 21:36
moje szwedzkie srodowisko jest zainteresowane polska kultura"

to musza byc bardzo wyjatkowi szwedzi
albo udaja
Siobhan

2010-09-01 21:37
Joland wlasnie dlatego okreslilam temat mianem glupiego i dalam glupi przyklad na *zeszwedyzowanie* nas. Jak mozna powiedziec ,ze Szwedzi chca abysmy zapomnieli o naszych korzeniach i zaczeli zachowywac sie jak oni skoro mamy tu wiecej organizacji i przedsiewziec polonijnych niz co nie jedna inna mniejszosc tutejsza. skoro chcieli by zebysmy zapomnieli skad pochodzimy to chyba nie byloby zgody na polskie dyskoteki , koncerty , sztuki teatralne? oczywiscie ,ze chca zebysmy sie zintegrowali - zebysmy mowili po szwedzku itd. ale to chyba przeciez normalne? wyobrazcie sobie sytuacje w Polsce ,ze przyjezdza do nas jakis np. francuz i twierdzi ,ze nie bedzie sie polskiego uczyl bo mu to nie potrzebne a potem co? nikt go nie zrozumie wszyscy powiedza ,ze idiota i ,zema sie uczyc polskiego bo my francuskiego dla niego uczyc sie nie bedziemy. proste? czy zawsze musza byc jakies teorie spiskowe?
Ja zawsze powtarzam - nie podoba sie to wracaj do PL , napewno bedzie ci lepiej.
darsim
Stolica

2010-09-01 21:43
skoro chcieli by zebysmy zapomnieli skad pochodzimy to chyba nie byloby zgody na polskie dyskoteki , koncerty , sztuki teatralne?"

jakies pozory demokracji trzeba zachowac przeciez
JOLAND

2010-09-01 21:45
Teraz sie dogadalismy.

Dodam jeszcze,najwiekszymi idiotami sa rodacy,ktorzy by zaskarbic sobie przychylnosc tubylcow "sraja" na kraj pochodzenia, chcac wzbudzic litosc u miejscowych.
Szwedzi odbieraja to w ten sposob:nie wchodze z ta osoba w zadne uklady,gdyz robiac to na kraj urodzenia,bez wachania zrobi "kupke" na mnie.
maggie
Stockholm

2010-09-01 21:46
Taaaaak i mozliwosc nauki jezyka rodzinnego to pewnie tez pozor?
darsim
Stolica

2010-09-01 21:50
Taaaaak i mozliwosc nauki jezyka rodzinnego to pewnie tez pozor?"

bardzo wyrafinowany
JOLAND

2010-09-01 21:51
Darsim,piszac"jakies pozory demokracji trzeba zachowac przeciez"

Bez podania przykladow dyskryminacji,beda tylko pustymi slowami.
darsim
Stolica

2010-09-01 21:54
przyklady dyskrminacji mozna mnozyc jak grzyby po deszczu, szkoda czasu

szwecja musi byc przeciez
Cutting Edge w kazdej dziedzinie
JOLAND

2010-09-01 21:56
Mam powazne powody przypuszczac,ze owa dyskryminacja dotyczy jednostki,nie narodowosci.
darsim
Stolica

2010-09-01 22:05
przypuszczaj sobie co chcesz nie mam czasu ani nastroju na wchodzenie w szczegoly
samo to ze w szwecji walka z dyskryminacja jest sprawa polityczna swiadczy o czyms
dziwie sie ze akurat tobie trzeba tlumaczyc
JOLAND

2010-09-01 22:05
Darsim,moze Twoj przypadek jest mobbingiem, nie dyskryminacja?
adventure
Ani tu, ani tam

Wpisów: 1344
Od: 2009-01-26
2010-09-01 22:06
Nie odczułem jakoś za bardzo, że ktoś bardzo na siłę chce mnie "zeszwedzić". Raczej jest to pomoc w stylu "jak zostać Szwedem w dziesięć dni/nie tylko dla orłów".

Polecam lektury:
- "Inna jasność" Zygmunta Barczyka,
- "Kraina zimnolubów" Timmana Bunza
a szczególnie
- "Fishing in utopia" Andrew Browna (moim zdaniem najlepsza z nich, ale niestety tylko po angielsku ).

Te książki pisane przez obcokrajowców dla obcokrajowców pomagają zrozumieć tutejszy kraj i ludzi, co może pomóc chociaż w niewielkim stopniu uniknąć rozczarowań.
  Profil uzytkownika: adventure     
Siobhan

2010-09-01 22:12
Joland tak to trafne spostrzezenie dotyczace naszych rodakow jednak mnie bardziej razi to ,ze polowa naszych rodakow zachowuje sie tu jak psy spuszczone ze smyczy. Narzekaja na ten zly kraj , z ktorego przyjechali , narzekaja na kraj , w ktorym teraz sa...narzekaja na wszystko zamiast wziac tylki w troki i zrobic cos dobrego dla siebie. wystarczy podsluchac rozmowy rodakow w komunikacji miejskiej - tyle * ja pier...* , * o kur...* i tym podobnych zwrotow uwazanych powszechnie za wulgarne to ja nawet przez tydzien czasu w Polsce nie uslyszalam , co tu slucham w czasie 20 minutowej przejazdzki pociagiem...plus glupie odzywki o wspolpasazerach bo maja zludne wrazenie ,ze nikt ich nie rozumie. czy to ,ze ktos nie rozumie naszego jezyka zwalnia nas od tego by byc kulturalnymi?

Szczerze jeszcze nigdy nie spotkalam Polakow rozmawiajacych miedzy soba po szwedzku , z tych nowo przyjezdnych nie spotkalam nikogo ( no moze jakies 10% ale to , ci ktorzy sa tu jakis czas) kto by uwazal ,ze jezyk szwedzki mu sie przyda (po co skoro ma prace na czarno z innymi polakami , a potem kupuje bilet sl przez poloniainfo) i ma zamiar sie go uczyc.

Czy wlasnie tak wyglada ta *szwedyzacja*?
darsim
Stolica

2010-09-01 22:16
JOLAND
robisz z siebie glupiego czy ze mnie?

ja nie pisze tu o sobie
polecam tobie lekture

http://www.sweden.gov.se/c ontent/1/c6/04/61/88/bcbc2913.pdf

bardzo interesujaca 200 stron
powiedzmy, ze moj znajomy to napisal, ktory zajmuje sie naukowo takimi rzeczami na zlecenie rzadu
jak to przeczytasz to mozemy zaczac rowdyskusje
kajetan
Sztokholm

2010-09-01 22:35
"Szczerze jeszcze nigdy nie spotkalam Polakow rozmawiajacych miedzy soba po szwedzku"

Bo my sie zbytnio nie wyrozniamy od szwedzkiego spoleczenstwa...
Danielus81
stockholm

Wpisów: 2874
Od: 2008-03-25
2010-09-01 22:41
Ja tez nie widzialem zeby dwoch szwedow rozmawialo ze soba po polsku
  Profil uzytkownika: Danielus81     
bolek1970
PZU

2010-09-02 05:48
Szczerze jeszcze nigdy nie spotkalam Polakow rozmawiajacych miedzy soba po szwedzku

Musieli by byc idiotami, a przynajmniej szwedzi, za takich by ich uznali...
JOLAND

2010-09-02 07:52
Darsim,bez podania konkretnych przykladow dyskryminacji
nie ruszymy z miejsca.
Gdzie ta forme wykluczenia spolecznego zaobserwowales i kogo ona dotyczyla?
Borrka
Hospicjum na Wilsona

Wpisów: 17565
Od: 2003-04-06
2010-09-02 08:16
O dyrdymalach dyskutujecie, a pytanie brzmialo:
Czy Szwedzi chca ?

Chca, mile Panie.
Spokojnie.
  Profil uzytkownika: Borrka     
dzch

Wpisów: 4287
Od: 2010-01-18
2010-09-02 11:10
Joland, Darsim uwaza ze jego pozycja w Szwecji jest rezultatem rasistowkiej dyskryminacji zlych svenssonow.

Szwedzi i wszyscy inni ludzie daza do szczescia w ich pojeciu. Chyba lepiej sie skoncentowac na wlasnych celach niz analizowac innych bo zycie jest krotkie
  Profil uzytkownika: dzch     
iskierka_dk

2010-09-02 11:31
Gdybys kiedys sie chcial pokusic o stanowisko kierownicze to szybko bys zrozumial, ze bedac cudzoziemcem musisz byc 5 razy lepszy od Szweda aby miec ta sama szanse i jeszcze 5 razy lepszy(bo 2 to za malo) aby otrzymac awans na to stanowisko.
dzch

2010-09-02 11:46
Tak mowie ludzie ktorzy ze 'stanowiskiem' nigdy nie mieli nic wspolnego i na pewno miec nie beda, miejsce dostaje zwykle ten troche lepiej na nie pasujacy.
JOLAND

2010-09-02 13:59
Prawo pracy w Szwecji jest tak skonstruowane,ze gdy prowadzony jest nabor na stanowisko kierownicze, to osoba zainteresowana praca na tym stanowisku moze zarzadac pisemnego uzasadnienia, dlaczego tej funkcji nie otrzymala.

Zgadzasz sie z tym Darsim.
dzch

2010-09-02 15:00
W przemysle szwedzkim nabor na stanowieka kierownicze jest glownie wewnetrzny i zazwyczaj to max 1-3 ambitnych kandydatow bo to oznacza niewiele wieksze pieniadze a duzo wiecej pracy i odpowiedzialnosci, w kazdym razie tak jest wsrod 'umyslowych' z ktorymi darsim chyba nie ma kontaktow sadzac z jego wpisow.
JOLAND

2010-09-02 16:59
Powiem szczerze,mnie nie interesuja ambicje Darsima,ktore siegaja kierowniczych stanowisk.Uczestnicze w tej dyskusji tylko i wylacznie dlatego,ze chcialbym poznac te udowodnione formy wykluczenia spolecznego,dotyczace polakow.
bolek1970
PZU

2010-09-02 18:29
Joland, istnieja.
Nie lubie uzywac forum, do wywalania osobistych historii i jekow, bo to ma byc rozrywka, ale sa. Sam doswiadczylem.
Daje prosty przyklad. Szef sepleni, przez telefon, a drugi przelozony jaka sie niemilosiernie(autentyk), ja prosze aby powtorzyli co mowia...
Po paru miesiacach okazuje sie, ze mam slabe kompetencje jezykowe, wiec stanowisko dostaje osoba z kregu znajomych szefa...

Kit im w oko...
JOLAND

2010-09-02 18:39
Bolek, z innej beczki(autentyk, rok 2009):Firma budowlana 6 szwedow,5 polakow,czas kryzysu,co robi szwedzki wlasciciel?-wypierd...szwedow,jednego z polakow robi odpowiedzialnym(zna najlepiej jezyk)+zatrzymuje wszystkich pozostalych polakow.

Co TY na to?
bolek1970
PZU

2010-09-02 18:43
Ja nic na to. Sa ludzie i betony, tyle mozna powiedziec...

Moj szwgier zatrudnia 6 polakow. Chwali sobie taki uklad, ale mnie zbyt blisko tego ukladu nie dopuszcza, bo za dobrze znam jezyk, prawo itd...
Moze tu sek Twojej historii...
darsim
Stolica

2010-09-02 18:58
"Darsim,bez podania konkretnych przykladow dyskryminacji
nie ruszymy z miejsca.
Gdzie ta forme wykluczenia spolecznego zaobserwowales i kogo ona dotyczyla?"

"Det blågula glashuset
– strukturell diskriminering i Sverige"
"Övergripande slutsatser av kunskapsredovisningen
Vi och dom
Den första slutsats jag drar är att strukturell diskriminering på
grund av etnisk tillhörighet eller religion kan drabba personer med
utländsk bakgrund på alla sju redovisade samhällsområden och i
flera (o)lika situationer.
Strukturell diskriminering skapar en systematisk över- och underordning
mellan (”vita”) svenskar och rasifierade människor,
främst invandrare. Detta visar sig både i konkreta situationer som
t.ex. vid rekrytering, men också generella i livsvillkor, i samhällets
organisering, t.ex. den etniska arbetsdelningen, i fördelningen av
materiella, politiska och sociala resurser.
Vad som utlöser diskriminering kan vara alltifrån namn, brytning,
utseende, klädsel, till mer generaliserande föreställningar om
”invandrare” och att invandrare är annorlunda; har annan ”kultur”,
utgör ett hot, saknar kompetens, inte passar in. Ett återkommande
drag är att individer likställs och bemöts utifrån upplevd eller tillskriven
etnisk tillhörighet, dvs. diskrimineringen avspeglar en
oförmåga att se människor som enskilda individer.
Härigenom görs ”svenskar” som en tänkt motpol till ”invandrare”.
Idén om ”invandrare” symboliserar på detta sätt det som
”svenskar” inte är. Genom att projicera negativa egenskaper på
”invandrare” definieras en positiv ”svensk” självbild"

http://www.sweden.gov.se/c ontent/1/c6/04/61/88/bcbc2913.pdf

ps
Joland
wysil sie troche i poczytaj co linkuje., wtedy bedziesz wiedzial o czym pisze
znam autora tej pracy i przyjaznie sie z osoba ktora zbierala materialy do niej
poswiecila cale zycie na badanie dyskryminacji i rasizmu, profesor ma 72 lata
ostanoi go zaalamalem
bo powiedzialem, ze w szwecji NIE MA DYSKRYMINACJI
wszystkich traktuje sie ROWNO
jak
G.wno
caly dorobek jego zycia podwarzylem
JOLAND

2010-09-02 19:23
Darsim,poswiecilem dwie godziny na czytanie tego,co wkleiles.To wszystko sa puste slowa przedstawiajace jak objawia sie dyskryminacja.Ja zgadzam sie zawsze z Toba,gdy odpowiadasz ludziom nt.pracy urzednikow,jednak ich zachowanie jest podobne w stosunku do tubylcow,jak przyjezdnych,to nie jest dyskryminacja.Ty dazysz do powstania panstwa komunistycznego gdzie wszyscy sa rowni, to utopia.
Czy Ty wszystkich traktujesz rowno z jednakowym szacunkiem?.Zatraciles calkowicie dystans do otaczajacego Cie Swiata,skad przybywasz wyzwolicielu?,czy z tego kraju gdzie kwitnie korupcja,pracodawcy maja gleboko w dupie wszelkie prawa pracownikow?.Pisales kiedys o swoich wlasnosciach:domku letniskowym,koniach,ciesz sie,ze tu trafiles,bo w kraju z ktorego przybyles ,to Ty bys robil za konia.
darsim
Stolica

2010-09-02 19:37
"Darsim,poswiecilem dwie godziny na czytanie tego,co wkleiles.To wszystko sa puste slowa przedstawiajace jak objawia sie dyskryminacja"

wypada podziekowac

czyli jest czy jej nie ma?
bolek1970
PZU

2010-09-02 19:38
Duze brzemie, na siebie bierzesz Joland starajac sie Darsima rozkumac.
Nie mniej idzie Ci to niezle...

Wyjechal z komuny i trafil, do glebszej. Teraz sie i to sypie, wiec marudzi gosc.

Dobrze zrozumialem ???
darsim
Stolica

2010-09-02 19:41
JOLAND

2010-09-02 19:57
Ktos to slowo wymyslil,wiec istnieje,tylko najwiekszy problem jest z udowodnieniem dyskryminacji.

Moja definicja jest prosta i dotyczy calego Swiata,czasy sa takie,ze silniejszy wygrywa.To od Ciebie zalezy na ile sobie pozwolisz na dyskryminacje.
Calkowicie mi zwisa co mysla sobie o mnie Svenssony,Magnussony,Karlssony i inne kalesony.
kanadolka
Dziki Zachód

Wpisów: 5374
2010-09-06 21:25
wrzuce swoje trzy grosze:
1.dziecko urodzone i wychowane w szwecji jest szwedem. robienie z niego polaka, iranczyka i pies jeszcze wie czego przez rodzicow zakrawa na sadyzm. kto tego nie rozumie temu brakuje piatej klepki.
2. nauka jezyka kraju pochodzenia rodzicow nalezy do rodzicow a nie do podatnikow danego kraju.
3. wpajanie adoptowanemu dziecku kultur kraju pochodzenia to rowniez jakie pomylenie z poplataniem.kazdy czlowiek musie miec korzenie, a korzenie to nie kraj pochodzenia rodzicow, tylko kraj i rodzina w ktorej sie dany osobnik wychowuje.
4. izolacja i niechec do nauki jezyka kraju w ktorym sie mieszka to idiotyzm, choc nieszkodliwy, bo to w zasadzie szkodzenie samemu sobie a nie innym
5.w wiekszosci przypadkow, nikt nikogo na sile w szwecji nie trzyma, wiec jak sie komus nie podoba to se moze ten kraj mlekiem i miodem plynacy opuscic.
6. NIE, SZWEDZI NIE CHCA ZESZWEDZIC CUDZOZIEMCOW. CHCA ICH JEDYNIE DOSTOSOWAC DO SWOJEGO SCHEMATU BO W ICH ZAKUTYCH LBACH SWIAT KRECIE SIE DOOKOLA SZWECJI A SZWECJA JAK TO BOLEK PIEKNIE UJAL DOOKOLA HAMERYKI.
Szwedzi to socjalisci do szpiku kosci i odstawanie od normy w ich pojeciu powinno byc pewnie karalne.nie ma to jednak nic wspolneo z proba zeszwedzenia cudzoziemcow a jedynie z uruwnialowka jaka taka. "svartskalle" zawsze pozostanie "svartskalle" a raczej zawsze bedzie "svartskalle" gdy jego nazwiskoe nie bedzie sie konczylo na "sson"
  Profil uzytkownika: kanadolka     
darsim
Stolica

2010-09-06 21:45
1.dziecko urodzone i wychowane w szwecji jest szwedem"

tylko, ze w szkole co innego od kolegow slyszy niestety
Badboy

2010-09-06 21:52
to moze inaczej, jest mieszkancem Szwecji i robienie z niego na sile przez rodzicow Polaka czy Iranczyka mieszkajacego w Polsce czy Iranie jest delkatnie mowiac malo madre
kanadolka
Dziki Zachód

2010-09-06 21:55
masz darsim calkowia racje...najlepiej zmienic nazwisko na "sson" wtedy dzieciakowi bedzie lzej, ale robienie z niego iranczyka czy polaka jeszcze pogarsza sprawe. wiesz dobrze, ze ja szwecji nie cierpie jak dzumy,w sumie niezle mi sie tam zylo,moze dlatego, ze jestem biala i moj szwedzki byl bardzo dobry ale chyba glownie dlatego, ze moje nazwisko konczylo sie kiedys na "sson"
darsim
Stolica

2010-09-06 21:58
nie jest to takie proste jak sie wydaje
sa dzieci, ze utozsamiaja sie bardziej ze szwecja sa takie, ze bardziej z Polska sa tez takie ktore sa calkiem rozdarte i to moze byc nawet w jednej rodzinie, ze rodzenstwo inaczej sie utozsamia.
darsim
Stolica

2010-09-06 22:00
mozna np miec corke szwedka
(Boze za jakie grzechy?)
i syna Polaka
(dzieki ci panie Boze za to chociaz)
Badboy

2010-09-06 22:03
zgoda, ale to juz ich wewnetrzny problem, gorzej gdy rodzice tworzä atmosfere tymczasowosci pobytu i wrazenie, ze prawdziwe zycie tych dzieci urodzonych na emigracji jest w Polsce, bo tam rodzina, koledzy, wakacje itp, itd i rosnie drugie pokolenie, ktore przejmuje takie schizofreniczne widzenie swiata i swojej w nim sytuacji
darsim
Stolica

2010-09-06 22:05
zgadzam sie im prostsza sytuacja tym lepiej, ale juz sam fakt emigracji komplikuje ja
kanadolka
Dziki Zachód

2010-09-06 22:06
pewnie masz racje w tym co piszesz, ale i tak obstaje przy swoim. moje chlopaki uwazaja sie za szwedow, choc za pana boga nie chcieliby w szwecji mieszkac. ciekawa sprawa. obydwoje nie ceirpia szwedzkiego socjalizmu i uruwnialowki, jestem przekonana ze to czesciowo moj wplyw. gdybym byla czyms w rodzaju gudrum pewnie mieliby inne poglady. czym skorupka za mlodu nasieknie...a moze sie myle...osobiscie z autopsji wiem, ze inaczej sie zyje wkraju gdzie czlowiek sie czuje "u siebie" a inaczej w kraju gdzie ciagle czujesz sie "gosciem". w kanadzie i tutaj czuje sie u siebie, w szwecji czulam sie "gosciem". zreszta szwecja nie jest odosobniona, obcokrajowiec w kazdym europejskim kraju jest "gosciem". na tym kontynencie kazdy jest skads, wiec wszyscy sa "u siebie"
kanadolka
Dziki Zachód

2010-09-06 22:08
BB...dokladnie o to mi chodzi...
darsim
Stolica

2010-09-06 22:11
dam przyklad autentyczny
dziewczyna 20 lat, urodzona w szwecji
ojciec szwed matka Polka
Dziewczyna ma niebieskie oczy i jest blondynka polski i szwedzki zna jednakowo
Na ulicy zatrzymuja ja obcy i mowia nie wygladasz na szwedke skad pochodzisz?
co ona mowi?
Jestem pol szwedka pol Polka.
no to jestes Polka pada czasem komentarz
co czuje dziewczyna?
kanadolka
Dziki Zachód

2010-09-06 22:18
na takie pytanie to:
1. albo nie odpowiada sie wcale
2. albow sie mowi"go..wo ci do tego"
3. albo sie mowi...ze "ja jestem szwedka a ty skad jestes bo wygladasz na ruska lub bulgara"
sytuacja troche dziwna, poniewaz jest w szwecji cala masa adoptowanych dzieci z roznych zakatkow swiata i te dzieciaki uwazane sa za szwedow. popatrz na np marcus samuelsson...co potwierdza moja teze o wpajaniu adoptowanemu dziecku szwedzkiej tozsamosci.
darsim
Stolica

2010-09-06 22:27
ok
dzieci adoptowane w szwecji
jest takie pijecie jak
"importerad neger"
tak sie mowi tu na dzieci adoptowane z Afryki.
Inna sytuacja z zycia
znam rodzine szwedzka bardzo sympatyczni i przyzwoici ludzie przyjaznimy sie
adoptowali z Polski chlopca, niemowle
Dziecko ma w papierach miejsce urodzenia Warszawa.
wie, ze jest adoptowany i urodzony w Polsce
Po polsku nie mowi, zna tylko szwdzki. wychowany w rodzinie szwedzkiej w jednej kulturze i tradycji.
zdarzylo sie, ze uslyszal w szkole, ze jest jävla Polack!
Wole nie wnikac jaka ma tozsamosc i jak sie czuje
w kazdym razie ma bardzo pozytywny stosunek i sentyment do Polski w przeciwienstwie do Polakow ktorzy przyjezdzaja tu zeby dzieci
"wychowac na szwedow" jak gdzies czytalem
debile
maggie
Stockholm

2010-09-06 22:35
A w temacie zeszwedzenia itp:
Własnie we wczorajszym papierowym FT poruszali problem imigrantow w różnych europejskich krajach.

Autor artykułu referował do tego co powiedział Sarkozy: że Francja cierpi z powodu braku dobrych zasad imigracji, co jest powodem tego, że integracja nie funkcjonuje. Nie chce, żeby kraj w jakim będą żyły jego wnuki i prawnuki był krajem muslimskim, gdzie większosc ludzi mówi po turecku lub arabsku (ta wypowiedź wbrew pozorom nie wywołała burzy protestów).

Z jednej strony EU chce wolnosci, mozliwości wyboru, otwartych granic, z drugiej każdy kraj chce zachowac swoją odrębnośc i kulture.
Na przykładzie Niemiec (z artykulu): experci twierdzą, żw w 2100 roku z 82 milj mieszkańców populacja Niemiec spadnie do ... 24 milj czyli jeśli Niemki nie wezmą się za rodzenie dzieci, to już za 30-50 lat będzie tam druga Turcja. Podobno Niemcy licza na to, że wprowadzone wcześniej ułatwienie w uzyskiwaniu obywatelstwa przez dzieci tam urodzone ułatwi ich integrację.
Nie wiem dlaczego to niby mialoby ulatwic, ale moze to ulatwia w poczuciu przynaleznosci.
kanadolka
Dziki Zachód

2010-09-06 22:44
dziecka na powinno sie wychowywac na "szweda" bo to bezsens. jednak wpajanie dzieciakowi, ze jest polakiem, bo tam gdzie jezdzi na wakacje, czy ma rodzine to jego korzenie to schiza. generalnie szwedzi to rasici, jak wiekszosc europejczykow. w polsce na mieszane dzieci tez mowilo sie "bambusy", tylko kto tak mowi?, na ogol doly spoleczne. zycie nie polega chyba na ustosunkowywaniu sie do opinii patologii i choloty. moja aversja do szwecji ma niewiele wsplnego z opinia choloty i swoloczy. mnie denerwowaly w szwecji inne rzeczy, np te bezplciowe, wybaluszone galy w tunelbanie, poczucie obcosci mimo fajnych znajomych szwedow, klimat, urownialowka...ale wiele rzeczy wspominam z przyjemnoscia.np. midsommar, lucia, obchodze te swieta do dzisiaj. chyba odeszlismy od tematu i nas powykasowuja. u nas dzisiaj labor day i mamy zamknieta knajpe. wiec sie bawie.
kanadolka
Dziki Zachód

2010-09-06 22:53
europa popelnila ogromny blad pozwalajac na nauczanie w jezykach pochodzenia. stoworzyli prze to pansto, a raczej panstwa w panstwie i dzieciaki tam urodzone sa "inne" od urodzenia. tosamo jestli chodzi o pozwalanie noszenia turbanow w wojsku, czy policji. powinien byc podstawowy wymog, ze przy wjezdzie do danego kraju czlowiek sie zgadza na panujace tam prawo i obyczaje. to takie moje osobiste zdanie. nie byloby wtedy tej sfrustrowanej mlodziezy, ktora w zasadzie jest beznarodowosciowa. arabowie maja swoje dzielnice, turcy swoje, polacy swoje, persowie swoje...co to za spoleczenstwo?
karolina68
Warszawa

2010-09-07 00:15
Svd wydrukowalo statystyke opuszczenia sie poziomu nauki, i wyraznie tam gdzie dzieci nie znaja jezyka najgorzej wyglada nauka,

nic odkrywczego, ale zaloze sie ze znajda sie tacy, ktorzy beda te statystyke przerabiac do swoich politycznych potrzeb

SVD
http://www.svd.se/nyheter/ inrikes/fler-9or-far-samre-betyg_5248541. svd
bolek1970
PZU

2010-09-07 07:02
Autentyk:

Wchodzimy z zona, do knajpy w Amsterdamie. Podchodzi kelner slyszy kilka szwedzkich zdan i wali do nas w doskonalym szwedzkim. Mlody, przystojny chlopak, ciemna karnacja. Okazuje sie, ze urodzony i wychowany w Szwecji Syryjczyk. Sam sie przyznal, ze wyjechal, ze szwecji, bo tam byl "svartskalle", mimo ze byl 2gim pokolenim emigrantow. W Holandii, stal sie zwyklym obywatelem kraju.

Ot, taka refleksja poparta tym przypadkiem...
krowka1

Wpisów: 7
Od: 2008-06-17
2010-09-09 12:33
Heja Darsim !!!! Jedyna "trzezwa" osoba na tym forum.

Profil uzytkownika: krowka1     
kawaler

Wpisów: 12615
Od: 2008-10-01
2010-09-09 13:28
w szwfecji standaryzacja jest wszedzie, nawet ludzi chcialo standaryzowac i dlatego byla przymusowa sterylizacja do lat 1970-tych,

panstwo szwedzkie bylo niezadowolone z zeszwedzenia etnicznych szwedów...chcialo ich jeszcze bardziej zeszwedzic

a co tu mówic o obcokrajowcach, w szwedzkiej telewizji zakazane byly dialekty szwedzkie, tylko sztokholmski mógl byc, szwedzi z poza sztokholmu skrywali swój dialekt by nie byc wysmiewanym/dyskryminowanym a co tu dopiero jakis utlening...hehe

nie wiecie gdzie przyjechaliscie
  Profil uzytkownika: kawaler     
kawaler

Wpisów: 12615
Od: 2008-10-01
2010-09-09 13:31
swiadomsc rasowa jest w Szwecji wybitnie wyostrzona,
bójcie sie wy co macie brazowe oczy, krucze wlosy lub nawet ciemni szatyni...
  Profil uzytkownika: kawaler     
+janosik+
paprykarz

Wpisów: 706
Od: 2010-01-26
2010-09-09 22:08
Szwedem nie bede a Polakiem jestem i tego musimy sie trzymac!!!
  Profil uzytkownika: +janosik+     
Badboy

2010-09-09 22:49
"w szwedzkiej telewizji zakazane byly dialekty szwedzkie, tylko sztokholmski mógl byc, szwedzi z poza sztokholmu skrywali swój dialekt by nie byc wysmiewanym/dyskryminowanym"

to przeciez dokladnie tak samo jak w Polsce i slusznie, jakas gwara to niech sobie w domu mowia
kanadolka
Dziki Zachód

2010-09-09 23:28
powiadasz bolek, ze w amsterdamie jest mniejszy rasizm niz w szecji? zaskoczylse mnie tym. jak europe mierze rowna miarka.na tym kontynencie czuje sie jak ryba w wodzie. znaczy sie jak w polsce. w domu.
Forum -> Na każdy temat -> Czy Szwedzi chca
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Praca dla płytkarza (Stockholm Uppsala)
Hydraulik /Rörmockare (Jordbro )
Praca sprzątanie (Tyresö )
Prace ogrodnicze - okolice Sztokholmu (Akersberga)
Praca w firmie sprzątającej (Södertälje )
Sprzątanie (Sztokholm )
Praca w PL ścianki działowe GK/sufity modułowe (Chełm)
Szukam pracownika do prac zewnętrznych (Värmdö )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 5 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony