Odwiedzin 37782812
Dziś 3135
Piątek 19 kwietnia 2024

 
 

Forum: Kulinaria - szukam przepisu na szynke pieczona

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorszukam przepisu na szynke pieczona
anetka22


Wpisów: 2
Od: 2004-10-05
2004-12-14 18:30
czy moze ktos zna dobry przepis na szynke pieczona
  Profil uzytkownika: anetka22     
darsim
Stolica


Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2004-12-14 18:36
wkladasz do piekarnika i pieczesz, az sie upiecze
  Profil uzytkownika: darsim     
anetka22


Wpisów: 2
Od: 2004-10-05
2004-12-14 20:10
facet ty nie masz zielonego pojecia o pieczeniu
  Profil uzytkownika: anetka22     
darsim
Stolica


Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2004-12-14 20:28
chcialem tylko pomoc.........
  Profil uzytkownika: darsim     
maggie
Stockholm


Wpisów: 12191
Od: 2001-01-02
2004-12-14 20:33
No, on naprawdę nie ma pojęcia o pieczeniu szynki na święta!

Bo trzeba zacząc od pójścia do sklepu i zakupu tejże szynki, rozpakowanie i nasmarowanie musztarda, ewntualnie nawciskaniu goździków, potem już się wszystko zgadza
  Profil uzytkownika: maggie     
gigge


Wpisów: 8515
Od: 2002-07-27
2004-12-14 20:44
Ha widze, ze nawet kobiety nie maja pojecia o pieczeniu szynki swiatecznej.

Musztarda sie smaruje po upieczeniu szynki lub w ostatnie fazie pieczenia! Nie kazdy jednak to robi i ja tez nie bo robi sie taka nieprzyjemna maz na szynce. Wole podac musztarde obok. Jezeli jednak masz meza Szweda to musisz posmarowac szynke musztarda bo inaczej Cie wyrzuci z domu w wigilie a jego rodzina bedzie zdegustowana.

No a jeszcze o pieczeniu. Szynke pieczona jest zazwyczaj bardziej slona niz gotowana wiec warto ja namoczyc w wodzie z godzine przed pieczeniem (zalezy tez jaka szynke sie kupi i zazwyczaj na opakowaniu pisze czy trzeba moczyc czy nie). Pozniej piecze sie w folii aluminiowej najlepiej najwolniej jak mozna. Szynka jest wtedy soczysta i nie kruszy sie przy krojeniu. Ja pieke w max 175-190 oC. Najlepiej jest wbic termometr w srodek szynki i zakonczyc pieczenie gdy wskaze 80-85 oC.

Cos jeszcze o pieczeniu szynki chcecie wiedziec?
  Profil uzytkownika: gigge     
darsim
Stolica


Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2004-12-14 21:07
w sumie napisalem to samo tylko w skrocie
  Profil uzytkownika: darsim     
Jolaes
Sztokholm


Wpisów: 1431
Od: 2004-05-24
2004-12-14 23:51
caly on..........
Mozna sie przyzwyczaic.......i polubic
  Profil uzytkownika: Jolaes     
piotrek
malmö


Wpisów: 1390
Od: 2002-02-11
2004-12-15 04:10
mnie sie wydaje ze darsim doskonale gotuje, jednak od pewnego czasu pracuje na wizerunek macho
a jako taki nie moze sie wdawac w kulinaryjne niuanse.
image pozwala mu jedynie na grillowanie...
  Profil uzytkownika: piotrek     
Maria-klara


Wpisów: 194
Od: 2003-09-15
2004-12-20 11:20
SZYNKA PIECZONA

Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 7dni + 2,5godz.
1 szynka surowa (ok. 2,5 kg),
20 gozdzikow,
10 g cynamonu w malych kawalkach,
150 g suszonego utartego razowego chleba,
2 lyzki soli,
skorka z 1 cytryny.

MARYNATA:
1,5 l octu winnego,
3 duze cebule,
15-20 ziaren ziela angielskiego,
10-15 lisci laurowych.

SOS:
2 lyzki konfitur wisniowych,
200 ml czerwonego wytrawnego wina,
50 g tluszczu od szynki,
6-7 lyzek sosu z pieczenia szynki,
4-5 gozdzikow,
szczypta cynamonu,
2-3 lyzeczki cukru,
sol.

1. Cebule pokroic w plasterki, dodac przyprawy, zalac octem, ugotowac marynate.
2. Szynke obrac ze skory, zostawiajac nie wiecej niz polcentymetrowa warstwe
tluszczu. Z pozostalego tluszczu odlozyc 50 g na sos. Obrana szynke natrzec
mocno sola, ulozyc w duzym, kamionkowym naczyniu. Zalac ostudzona marynata,
przykryc, odstawic w chlodne miejsce na 7 dni. Szynke codziennie odwracac.
3. Zamarynowana szynke wyjac z kamionki, osuszyc. Tluszcz naciac w kratke co 3
cm. Naszpikowac rownomiernie calymi gozdzikami oraz kawaleczkami cynamonu.
4. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 220 st. przez 2,5 godz, czesto podlewajac,
poczatkowo woda a potem sosem wlasnym. Po 1,5 godz wyjac z piekarnika, posypac grubo utartym chlebem razowym i drobno posiekana skorka z cytryny. Dopiec, nie podlewajac juz wiecej sosem.
5. Konfitury z wisni smazyc na tluszczu od szynki 10 min. Dodac sos z pieczenia
szynki, zagotowac. Dodac wino, cukier, cynamon, gozdziki i szczypte soli.
Zagotowac ponownie, przecedzic przez sito. Sosem polac szynke. Podawac z
pieczonymi kartoflami.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 24.


  Profil uzytkownika: Maria-klara     
gigge


Wpisów: 8515
Od: 2002-07-27
2004-12-20 16:51
A tu wiecej o szynce:

http://www.aftonbladet.se/ vss/nyheter/story/0,2789,577615,00.html

Dla rozkojarzonych Pan polecam przeczytac urywek w tym artykule o: "Första hjälpen för skräckskinka"
  Profil uzytkownika: gigge     
darsim
Stolica


Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2004-12-20 23:52
A ja polecam piosenke:
"VÅR JULSKINKA HAR RYMT"
wszystki spragnionym tej szynki
  Profil uzytkownika: darsim     
Forum -> Kulinaria -> szukam przepisu na szynke pieczona
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy









Sprzatanie minimum 50% lub 100% grafiki (Täby)
Praca (Värmdö )
Praca-sprzatanie (Täby)
Brukarstwo (Täby)
Praca dla ogólno budowlańca (Skåne)
BLACHARZ, LAKIERNIK (SKOGAS)
mechanik samochodowy (SKOGAS)
Firma sprzątająca (Helsingborg)
Więcej





Szwecja o smaku lukrecji czyli spotkanie w bibliotece Morenowej.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Kristineberg slott – piękny pałacyk z Kungsholmen.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Muzeum tramwajów w Malmköping.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 41 gości
oraz 0 użytkowników.


TEMU
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony