Autor | szukam przepisu na szynke pieczona |
anetka22
Wpisów: 2 Od: 2004-10-05
| 2004-12-14 18:30 czy moze ktos zna dobry przepis na szynke pieczona |
| |
darsim Stolica
Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2004-12-14 18:36 wkladasz do piekarnika i pieczesz, az sie upiecze |
| |
anetka22
Wpisów: 2 Od: 2004-10-05
| 2004-12-14 20:10 facet ty nie masz zielonego pojecia o pieczeniu |
| |
darsim Stolica
Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2004-12-14 20:28 chcialem tylko pomoc......... |
| |
maggie Stockholm
Wpisów: 12191 Od: 2001-01-02
| 2004-12-14 20:33 No, on naprawdę nie ma pojęcia o pieczeniu szynki na święta!
Bo trzeba zacząc od pójścia do sklepu i zakupu tejże szynki, rozpakowanie i nasmarowanie musztarda, ewntualnie nawciskaniu goździków, potem już się wszystko zgadza |
| |
gigge
Wpisów: 8515 Od: 2002-07-27
| 2004-12-14 20:44 Ha widze, ze nawet kobiety nie maja pojecia o pieczeniu szynki swiatecznej.
Musztarda sie smaruje po upieczeniu szynki lub w ostatnie fazie pieczenia! Nie kazdy jednak to robi i ja tez nie bo robi sie taka nieprzyjemna maz na szynce. Wole podac musztarde obok. Jezeli jednak masz meza Szweda to musisz posmarowac szynke musztarda bo inaczej Cie wyrzuci z domu w wigilie a jego rodzina bedzie zdegustowana.
No a jeszcze o pieczeniu. Szynke pieczona jest zazwyczaj bardziej slona niz gotowana wiec warto ja namoczyc w wodzie z godzine przed pieczeniem (zalezy tez jaka szynke sie kupi i zazwyczaj na opakowaniu pisze czy trzeba moczyc czy nie). Pozniej piecze sie w folii aluminiowej najlepiej najwolniej jak mozna. Szynka jest wtedy soczysta i nie kruszy sie przy krojeniu. Ja pieke w max 175-190 oC. Najlepiej jest wbic termometr w srodek szynki i zakonczyc pieczenie gdy wskaze 80-85 oC.
Cos jeszcze o pieczeniu szynki chcecie wiedziec? |
| |
darsim Stolica
Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2004-12-14 21:07 w sumie napisalem to samo tylko w skrocie |
| |
Jolaes Sztokholm
Wpisów: 1431 Od: 2004-05-24
| 2004-12-14 23:51 caly on..........
Mozna sie przyzwyczaic.......i polubic |
| |
piotrek malmö
Wpisów: 1390 Od: 2002-02-11
| 2004-12-15 04:10 mnie sie wydaje ze darsim doskonale gotuje, jednak od pewnego czasu pracuje na wizerunek macho
a jako taki nie moze sie wdawac w kulinaryjne niuanse.
image pozwala mu jedynie na grillowanie... |
| |
Maria-klara
Wpisów: 194 Od: 2003-09-15
| 2004-12-20 11:20 SZYNKA PIECZONA
Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 7dni + 2,5godz.
1 szynka surowa (ok. 2,5 kg),
20 gozdzikow,
10 g cynamonu w malych kawalkach,
150 g suszonego utartego razowego chleba,
2 lyzki soli,
skorka z 1 cytryny.
MARYNATA:
1,5 l octu winnego,
3 duze cebule,
15-20 ziaren ziela angielskiego,
10-15 lisci laurowych.
SOS:
2 lyzki konfitur wisniowych,
200 ml czerwonego wytrawnego wina,
50 g tluszczu od szynki,
6-7 lyzek sosu z pieczenia szynki,
4-5 gozdzikow,
szczypta cynamonu,
2-3 lyzeczki cukru,
sol.
1. Cebule pokroic w plasterki, dodac przyprawy, zalac octem, ugotowac marynate.
2. Szynke obrac ze skory, zostawiajac nie wiecej niz polcentymetrowa warstwe
tluszczu. Z pozostalego tluszczu odlozyc 50 g na sos. Obrana szynke natrzec
mocno sola, ulozyc w duzym, kamionkowym naczyniu. Zalac ostudzona marynata,
przykryc, odstawic w chlodne miejsce na 7 dni. Szynke codziennie odwracac.
3. Zamarynowana szynke wyjac z kamionki, osuszyc. Tluszcz naciac w kratke co 3
cm. Naszpikowac rownomiernie calymi gozdzikami oraz kawaleczkami cynamonu.
4. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 220 st. przez 2,5 godz, czesto podlewajac,
poczatkowo woda a potem sosem wlasnym. Po 1,5 godz wyjac z piekarnika, posypac grubo utartym chlebem razowym i drobno posiekana skorka z cytryny. Dopiec, nie podlewajac juz wiecej sosem.
5. Konfitury z wisni smazyc na tluszczu od szynki 10 min. Dodac sos z pieczenia
szynki, zagotowac. Dodac wino, cukier, cynamon, gozdziki i szczypte soli.
Zagotowac ponownie, przecedzic przez sito. Sosem polac szynke. Podawac z
pieczonymi kartoflami.
Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 24.
|
| |
gigge
Wpisów: 8515 Od: 2002-07-27
| 2004-12-20 16:51 A tu wiecej o szynce:
http://www.aftonbladet.se/ vss/nyheter/story/0,2789,577615,00.html
Dla rozkojarzonych Pan polecam przeczytac urywek w tym artykule o: "Första hjälpen för skräckskinka"
|
| |
darsim Stolica
Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2004-12-20 23:52 A ja polecam piosenke:
"VÅR JULSKINKA HAR RYMT"
wszystki spragnionym tej szynki |
| |