Autor | Danie z dziczyzny | piotrek7878 Stockholm
Wpisów: 3093 Od: 2007-05-23
| 2010-04-02 21:12 Ma ktoś możne dobry przepis jak przyrządzić dziczyznę, a dokładnie udziec z sarny? | | | ulaczka Sztokholm/Warszawa
Wpisów: 1942 Od: 2000-09-04
| 2010-04-02 21:14 A co, upolowales?
Na tym sie akurat znam nie bardzo, ale szwedzki wujek proponuje:
http://www.google.se/searc h?hl=sv&q=r%C3%A5djurssadel+recept&source id=navclient-ff&rlz=1B3PBEA_svSE237SE239& ie=UTF-8&aq=0&oq=r%C3%A5djurssadel | | | piotrek7878 Stockholm
Wpisów: 3093 Od: 2007-05-23
| 2010-04-03 08:30 Taa z wiatrowki ha ha
Wiem, ze wujek google ma duzo przepisow, ale mnie chodzi o taki sprawdzony i zeby bylo pyyyyszne | | | ulaczka Sztokholm/Warszawa
Wpisów: 1942 Od: 2000-09-04
| 2010-04-03 10:27 Te z tasteline i hittarecept sa zawsze palce lizac, dlatego wrzucilam.
Ale moze ktos ma wlasnorecznie i wlasnobrzusznie sprawdzony np. staropolski przepis. To czekamy, a jak nie, to Ty sprobuj, a ja potem skorzystam z doswiadczenia, bo najlepiej sie uczyc na cudzych bledach, nie? | | | RakietaHB
Wpisów: 3 Od: 2010-04-04
| 2010-04-04 00:48 Hej!
Udziec z sarny, hmm ale taki w całości z kością, niewytrybowany? Jeśli tak to proponuje go upiec w całości najlepiej w rękawie foliowym lub brytfannie zwanej gęsiarką. Tu może byc problem z jej wielkością.Zależy od wielkości sarny, czy to dorosła sarna a może koźle? Ale przedtem należy:
1.Przygotować bejcę czyli marynatę w której mięso skruszeje i pozbędziemy się przynajmniej w części „dziczego zapachu”
Marynata:
1litr wody, szklanka octu 10% , 1 marchewka, 1cebula, 1pietruszka, trochę selera, 2 zabki czosnku, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 liscie laurowe,5-6 ziaren jałowca, 2 łyzki cukru, łyżka soli
Warzywa posiekane w talarki wraz z resztą składników oprócz octu zagotować. Po zagotowaniu dodać ocet i ostudzić. Zalać bejcą oczyszczony z błon i ścięgien udziec w jakimś naczyniu dostosowanym do wielkości mięsa. Trzymaj w chłodnym miejscu ok.2-3 dni np. w lodówce i obracaj codziennie.
2.A teraz etap za którym nie przepadam bo wszędzie rozpryskany tłuszcz. Namoczyć garść suszonych grzybów, najlepiej wieczorem, ale 2-3h starczą. Przygotować 2 cebule posiekane w talarki. Mięso wyjąć, osuszyć dokładnie w ściereczce kuchennej. Natrzeć mięso sola i pieprzem. Obrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony(z udźcem jest problem bo nie mieści za bardzo na dużej patelni). Przełożyć do rękawa, a na tłuszczu pozostałym z obsmażania poddusić cebulkę.
3.Do rękawa z mięsem dołożyć namoczone grzyby z wodą w której się moczyły(tak żeby było tego ze 2 szklanki), cebule, liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, jabłko pocięte na ćwiartki bez gniazd nasiennych. Zawiązać i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec co najmniej 2 godziny, a nawet do 3. Kontrolować tylko aby się nie przypalało, zmniejszyć wtedy temperaturę.
4.Uwagi:
•O ile pamiętam w Szwecji ocet jest 20 % wiec należy zmniejszyć jego ilość.
•Czasami pieczeń lubię podlać butelką piwa tzn. wlać do mięsa przed pieczeniem, drugą w siebie
•W sezonie zamiast suszonych grzybów dodaję uduszone na maśle kurki…mniam, rezygnuje wtedy z cebuli
•Czasami rezygnuje z grzybów i robię mięso na bardziej ziołowo. Pamietać należy wtedy o podlaniu mięsa wodą.
•Mięso dodatkowo obsypuje ziołami jak majeranek, pieprz ziołowy, troszkę ziół prowansalskich i…ostatnio bardzo często używam przywiezionej ze Szwecji przyprawy do grilla Santa Maria Grillkrydda Citrus. http://www.santamaria.se/s ervlet/se.daddy.sm.web.servlets.ProductSe rvlet?a=0&p=p2c&c=2&s=4&id=306
Rewelacyjna mieszanka przypraw, można dodać jej z łyżkę do bejcy a nawet 2 łyzki. Wyczuwam w niej sporą ilość kozieradki, co uwaga przyczynia się do podniesienia naturalnego poziomu testosteronu w organizmie. Pomaga tym samym w budowie masy mięśniowej i zwiększa libido.
Pisałam z głowy, wiec w razie nieścisłości daj znać... | | | piotrek7878 Stockholm
Wpisów: 3093 Od: 2007-05-23
| 2010-04-04 09:20 Dziekuje bardzo Prawie tak samo zrobilem, w tej marynacie jest od wczoraj. Jutro do piekarnika, podziele sie wrazeniami po jutrzejszym obiedzie
p.s. udziec jest wytrybowany | | | PaweleM
Wpisów: 889 Od: 2010-01-29
| 2010-04-04 11:11 podziel się obiadem, nie wrażeniami | | | RakietaHB
Wpisów: 3 Od: 2010-04-04
| 2010-04-04 14:47 Choć najlepiej SARNINĘ lubię w postaci duszonych zrazów lub gulaszu. W całości najlepiej wychodzi szynka z dzika (jednak bardziej tłuste mięso). Sarnina niestety potrafi wyjść za sucha, a specjalne szpikowanie jej słoniną czy wstrzykiwanie roztopionego masła zniechęciło mnie skutecznie do przyrządzania sarniny w całości. Aczkolwiek foliowy rękaw pomaga zachować soczystość mięsa.
Zwykle sarnina ląduje u mnie na stole w postaci zrazów i gulaszu.
A więc udziec należy wytrybować. Z szynki robię zrazy (z grzybami, na ziołowo bądź w śmietanie), a z pozostałych kawałków, nie zawsze kształtnych gulasz węgierski.
ZRAZY
Szynkę pokroić na ładne plastry, takie 1,5 cm grubości, niekształtne kawałki przeznaczam na gulasz. Ostatnio o ile mam posypuje tą przyprawą do grilla Grillkrydda Citrus (zawiera sporo cytryny więc działa jak bejca) bądź gotową marynatą z torebki do mięs (nie dodaje wody tylko obsypuje bezpośrednio z torebki) np. moja ulubioną z Prymatu lub marynuje w bejcy jak w poście wyżej (wszystko zależy od chęci i czasu). Na noc do lodówki (w kawałkach mięso szybciutko się marynuje). Na drugi dzień obsuszam w ściereczce (ważne, mięso wtedy ładnie się zarumieni, wolę ściereczkę od papierowych ręczników, nie przylepiają się)i obsmażam. Osobno duszę cebule, na tym samym tłuszczu. Przekładam do naczynia w którym będę piec, dodaje przypraw typu majeranek, ziele, liść, podduszona cebulkę, namoczone grzyby z wodą z moczenia. W razie potrzeby podlewam wodą w trakcie pieczenia. Piekę a właściwie duszę w gęsiarce z 2 godziny w 200 stopniach i gotowe. Zamiast gęsiarki mi się także sprawdziło naczynie żaroodporne z pokrywką. Czasami rezygnuje z grzybów i robię mięso na bardziej ziołowo. Pamiętać należy wtedy o podlaniu mięsa wodą. Można dodać śmietany i mamy sarninę w śmietanie. Ale śmietanę dodaje już pod sam koniec, hartuje ja przed zmieszaniem sosem z pieczeni.
GULASZ WĘGIERSKI
Pokroić mięso w kostkę lub mniej więcej w kostkę 2cm na 2 cm. Zabejcować lub obsypać marynatą do mięsa i zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień obsuszam w ściereczce, obsmażam mocno na ostrym ogniu.Przekładam do naczynia w którym będę piec. Na pozostałym tłuszczu duszę ze 3 posiekane w gruba kostkę cebule, ze 2 świeże czerwone papryki, dodaje 4 posiekane ząbki czosnku. Pod koniec przyprawiam warzywa sporą ilością papryki w proszku słodkiej i ostrej a także chili bo lubię żeby gulasz był ostry. To wszystko wrzucam do mięsa. Na sam koniec dodaje puszkę siekanych pomidorów oraz przyprawy- pieprz, sól, liść, ziele angielskie, jałowiec, podlewam 2-3 szklankami wody i piekę (duszę) w piekarniku w 200 stopniach. Czasem w razie potrzeby warto dolać wody, wiec po godzinie sprawdzam czy woda nie wyparowała. Jak ktoś lubi więcej sosu niech podleje większą ilością wody, ale na sam koniec. Wtedy może jeszcze zagęścić gulasz mąka ziemniaczaną i pszenna (2 łyżki ziemniaczanej, 2 łyżki pszennej i pół szklanki zimnej wody). | | | piotrek7878 Stockholm
Wpisów: 3093 Od: 2007-05-23
| 2010-04-09 17:20 RakietaHB, Sarna wyszla super. Naprawde ma super smak. Zrobilem podobnie jak TY napisales zamiast jalowca dalem gozdziki i zamiast suszonych grzybow dalem swieze (mialem zamrozone prawdziwki) oczywiscie robilem to w rekawie, a i dalem jeszcze swiezego majeranku bo akurat mialem, bo 2 dni wczesniej robilem kaczke.
Dzieki za pomoc!
PaweleM dlaczego nie wpadles na obiad? | | | RakietaHB
Wpisów: 3 Od: 2010-04-04
| 2010-04-10 11:42 Mniam, mniam, świeży majeranek, rozpusta. A tak przy okazji gdzie "drogą kupna" można nabyć dziczyznę w Szwecji(łosia widziałam w ICE i to chyba tyle)? Marzy mi się dzika szwedzka gęś.... | | |
|
|