Autor | Placki ziemniaczane |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2010-03-14 10:59 W piatek na stolowce w firmie szwed narobil mi zapachu plackami ziemniaczanymi i obiecalem sobie ze w weekend tez musze sobie nasmazyc. Placki ziemniaczane maja to do siebie ze czasem najdzie ochota i jak czlowiek tak nazre sie do syta to potem na dluzszy czas ma spokuj i nie ma na nie ochoty, wiec nie robie ich zbyt czesto. Sa na necie rozne przepisy, ale moze macie jakis sprawdzony na takie zaj...ste placuchy??? |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-03-14 12:42 starte drobno ziemniaki, odcisnac wode, dolac mlek, jajko, maki ziemniaczanej, soli i drobno posiekanej cebuli, skladniki wedle uznania ale nalezy otzymac konsystencja ciasta nalesnikowego. |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2010-03-14 13:10 Dzieki Kamien....wlasciwie tak wlasnie robie najczesciej, ale myslalem ze ktos bedzie mial inny przepis hah ide smazyc... |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2010-03-14 17:22 No i teraz mam spokuj na kilka miesiecy z plackami ziemniaczanymi chyba sie przejadlem a pozatym kuchnia wyglada jakby przeszlo przez nia tornado i wszystko jest tluste przydalby sie ktos kto by teraz posprzatal....
Zastanawialem sie czy nie sprobowac zjesc ze smietana i z cukrem, ale na sama mysl zaczelo mnie zbierac na wymioty nie rozumiem jak cos takiego moze ludziom smakowac |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-03-14 21:41 mi smakuje, z dzemem tez mozna mialem w zeszlym tyg i jeszcze pomidorówką zapiłem |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-15 11:26 a ja zadnej wody nie odlewam ,no chyba ze strasznie wodniste ziemniaki byly daje niewiele maki jajko sol-cebuli nie dokladam (moja watroba juz niedlugo by wysiadla calkiem ).do plackow albo lingonsylt lub cukier |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2010-03-15 16:45 "a ja zadnej wody nie odlewam ,no chyba ze strasznie wodniste ziemniaki byly"
Electra ja kiedys tez nie odlewalem, ale kiedys sprobuj odlac troche tej wody a dodac mleka sa naprawde lepsze |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-15 19:48 mleko i surowe ziemniaki..brzmi jak szkolny sposob na "pseudo chorobe "
ale nie mowie nie jak maja byc lepsze to trzeba sprobowac.
a mleka tyle co odlanej wody?
a jak juz o plackach to z cukini robil ktos ,,ja robilam ale takie strasznie ciagna olej. |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2010-03-15 20:42 "a mleka tyle co odlanej wody?"
Hmmm...no wiesz co Electra? ja nigdy nie stosuje zadnych miar w kuchni zawsze robie "na oko" no ale tak mniej-wiecej tyle co odlanej wody.
Apropos mleka i plackow...nigdy nie jadam plackow ziemniaczanych ze slodkimi dodatkami (zaden dzem, zaden cukier) lubie za to swiezo usmazone popijac zimnym mlekiem, ewentualnie polane smietana |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-15 22:24 a dla mnie tylko na slodko |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-15 22:27 mleko smietana i moja stara watroba by padla
ale placki jak bede robila kiedystam to sprobuje z mlekiem .. |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2010-03-16 17:56 polecam placki z cukinia, zrobione tak jak ziemniaczane, tylko pol na pol ziemniaki z cukinia plus troche natki pietruszki i startego ostrego sera jakiegos. przepychota! |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-16 18:29 no brzmi niezle ..moze sie skusze ..mam nadzieje ze nie wciagna oleju tyle co zwykle z cukinia .
a make tez sie dodaje czy tylko ser? |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2010-03-16 18:58 make tez. ale jak dodasz sam ser to sie nic nie stanie.
a tluszcz wciagaja standardowo... i wiesz, sa pyszne! |
| |
ulaczka Sztokholm/Warszawa
Wpisów: 1942 Od: 2000-09-04
| 2010-03-16 21:17 Ja ziemniaczane tez robie na oko, wiec na temat samego ciasta nic nie dodam, ale roznie je sobie przyprawiam. Uwazam, ze przepyszne sa na sposob czeski - majeranek i wycisniety czosnek, jednego i drugiego w duzych ilosciach. Paluchy lizac! |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2010-03-16 21:40 oj, czosnek to ja niet. ale tak musze dodac,ze mnie tez mierzi wizja plackow ziemniaczanych (do ktorych zwykle dodaje sie cebule) z cukrem. fuj! gdzies ktos mi sprzedal patent, chyba na studiach, bo wtedy rozne dziwolagi sie jadlo, ze fajnie jest z przyprawa do zup w plynie. i wiecie co? rzeczywiscie! tylko oczywiscie trzeba odrobinke. albo leciutko vegeta... |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-03-16 22:21 electra - co do oleju, zainwestuj w dobra patelnie i mozesz smazyc bez oleju ("bez" czyt. kilka kropel)
i nie bedzie mialo co wciagnac |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-16 22:49 kamien mam dobra patelnie ale dzikuje za dobra rade
|
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-03-16 22:55 no i oczywiscie mocno rozgrzana musi byc, wtedy ciasto sie szybko spieka a nie "gotuje w oleju" |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-16 22:55 a z tym olejem to tylko problem z plackami z cukini ,inne wychodza wysmienicie. |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-16 22:56 no co ty naprawde? |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-03-16 23:02 to jak?? skoro wszystko wiesz to jakim cudem ci placki z cukini siakna olejem ??
ale wszczesniej pozwalasz cukini ocieknac z sokow oczywiscie ?? |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-03-16 23:03 ale wkoncu jestes kobieta i musze cie rozczarowac doskonalosci w kuchni nie osiagniesz - chyba ze wpuscisz tam faceta hehe taki maly zart |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-16 23:08 nie mozna byc doskonalym we wszystkim a polegam na kubkach smakowych mojego TZ. placki robie bardzo zadko a szczegolnie z cukini,nie jestem smakoszem ogolnie ziemniakow |
| |
Oxen Let's Rock Baby
Wpisów: 5717 Od: 2004-10-27
| 2010-03-17 00:04 Litosci!
(*maly_ufo* zarobi w dziob za otwieranie takich tematow)
Boooozeeee... jak ja bym zjadl takiego placka! |
| |
Misiaka
Wpisów: 1560 Od: 2007-05-17
| 2010-03-17 08:10 hmmm placuszki: ziemniaki, maka, zielona pietruszka-smazymy a na koniec dodajemy najbardziej gesta smietane jaka jest w sklepie-palce lizac mniam mniam |
| |
Misiaka
Wpisów: 1560 Od: 2007-05-17
| 2010-03-17 08:11 acha, cebulka tez ale malo, bo zoladek wrazliwy
Oxen zaciagaj rekawy i trzyj ziemniaki |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2010-03-17 10:26 a jak juz nasmazysz to zapros! |
| |
Oxen Let's Rock Baby
Wpisów: 5717 Od: 2004-10-27
| 2010-03-17 10:48 To chyba najsmaczniejszy temat na Forum ostatniej drkady, a taki bolesny zarazem!
- Pierogi (przewaznie) mozna kupic "wszedzie", dlaczego plackow ziemniaczanych NIX?!
;( |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2010-03-17 11:02 eee, w icach sa. tylko takie nalesnikowate... no, ale jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co sie ma! |
| |
Oxen Let's Rock Baby
Wpisów: 5717 Od: 2004-10-27
| 2010-03-17 11:19 *Lulu C.*
"Jak sie nie ma co... itd."
Oooonieee - Kochana!
Zadne, jakies tam - qrna - s u b s t y t u t y !
Albo rydz, albo nic!
|
| |
ulaczka Sztokholm/Warszawa
Wpisów: 1942 Od: 2000-09-04
| 2010-03-17 11:46 Oxen, a wcale ze nie nie bo tak!
Pare razy zdarzylo mi sie kupic w polskim sklepie, moze nie zawsze maja, ale w kazdym razie miewaja. Byly drogie, wielkie i smaczne. |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-17 11:48 oxen a co 2 lewe masz ..tarka zetrzyj ze 3 ziemniaki i za 15 min masz placki jak sie patrzy a nie tylko jak by kto zrobil to by sie zjadlo |
| |
Oxen Let's Rock Baby
Wpisów: 5717 Od: 2004-10-27
| 2010-03-17 11:59 Jade do Sthlm w pogoni za plackami ziemniaczanymi/kartoflanymi...
Jade! |
| |
ulaczka Sztokholm/Warszawa
Wpisów: 1942 Od: 2000-09-04
| 2010-03-17 12:02 Eeee electra, 15 minut roboty i marne ze cztery placki z tego... jak robic, to hurtowo, ja przed 10 nie ma przepros nie odejde od stolu!
W dziecinstwie to standardowo i 15 rabalam...
Przypomnialam tez sobie, ze moja kuzynka dodaje do ciasta na placki duzo swiezego koperku, tez wychodza mniamusne.
Nieee no, ssac mnie od tego tematu zaczelo, ide cos zjesc! |
| |
Bacha ma kwacha
Wpisów: 264 Od: 2010-03-12
| 2010-03-17 12:09 Mam pytanie o propos tych placow moze dziwne ale:czy do plackow daje sie cale jajko? czy tylko zoltko? |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-03-17 12:10 całe |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-17 12:13 ja jak bylam dzieckiem wogole nie lubialam plackow a jak juz to po 2 mialam dosc ...no to niech zetrze sobie z kilo naje sie ..do syta i przejedza mu sie
ja potrafilam zjesc ale placki z jablkami |
| |
ulaczka Sztokholm/Warszawa
Wpisów: 1942 Od: 2000-09-04
| 2010-03-17 12:14 Jajo obowiazkowo, zeby sie placek skonsolidowal
No prosze, to juz wiem, co dzis bedzie na obiad |
| |
Misiaka
Wpisów: 1560 Od: 2007-05-17
| 2010-03-17 12:20 Ha ha, tak mi narobiliscie smaka na placki ze spagetti na obiada zrobilam |
| |
monilka Finlandia
Wpisów: 6493 Od: 2003-06-02
| 2010-03-17 12:23 zeby tylko te placki nie byly takie tuczace ehhh |
| |
electra
Wpisów: 3440 Od: 2005-05-02
| 2010-03-17 12:24 a mnie sie przypomnialo ze sniadania jeszcze nie jadlam |
| |
Bacha ma kwacha
Wpisów: 264 Od: 2010-03-12
| 2010-03-17 13:14 Dzieki kamien |
| |
Krokodyl2008
Wpisów: 79 Od: 2008-08-16
| 2010-03-17 13:27 Oxen,zapraszam na placki z gulaszem węgierskim-cudo.Zaplanowałem je zanim pojawił się ten wątek.Wszystkim smacznego |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2010-03-17 13:33 hehhe, tylko do swej kuchni dotre - i robie! juz! dzis!
dajcie spokoj, posrali sie z tymi plackami czy co??? |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2010-03-17 15:46 no dobra! zabierac mi ta berbeluche, smaze i smaze a tego sie wcale mniej nie robi! w dobre rece oddam miske berbeluchy do plackow ziemniaczanych!
btw, dobre wyszly, dodalam västerbottenost |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-03-17 15:55 maki ziemniaczanej wiecej - zwiaze lepiej |
| |
Lulu Confaboulu Sarkazm i szydera
Wpisów: 6700 Od: 2009-03-30
| 2010-03-17 15:59 dobre jest! tylko za duzo! |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2010-03-17 17:01 "maki ziemniaczanej wiecej - zwiaze lepiej"
Kamien ja maki ziemniaczanej nie dodaje wcale, tylko mniej odlewam tej wody...w ziemniakach sa skrobia wiec maka ziemniaczana nie potrzebna, ale zalezy kto co lubi jak nie dodaje ziemniaczanej to sa mniej "gumowe"...a do tej "berbeluchy" zawsze dodaje troche majeranku |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2010-03-17 17:04 a nie daleko od mojego districtu jest mala wiejska knajpka prowadzona przez dwoje szwedow i tam seruja placki ziemniaczane a w lecie to nawet zawody w jedzeniu plackow tam robia |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2010-03-17 20:41 "zeby tylko te placki nie byly takie tuczace ehhh"
monilka...wszystko zalezy od ilosci |
| |
monilka Finlandia
Wpisów: 6493 Od: 2003-06-02
| 2010-03-17 21:30 hihihi - no tak . Ale jak juz sie zacznie jesc....to sam Wiesz..- mnie na jednym trudno poprzestac |
| |
maly_ufo District 9
Wpisów: 4061 Od: 2007-10-18
| 2010-03-17 21:41 Podobno dobrym sposobem na odchudzanie jest zmniejszenie pojemnosci zoladka, dlatego dobrze jest zjesc najpierw duza porcje plackow zeby zapelnic zoladek tak w okolo 75 proc. a pozniej to juz nie da sie duzo zjesc |
| |
egirevs
Wpisów: 212 Od: 2010-03-15
| 2010-03-21 20:59 Pytanie
Czy istnieje jakas ustalona wielkosc placka?
Moja mama robila wielkosci patelni, ok 20 cm ,
moja byla zona , na takiej patelni robila 3 placuszki !
Moze to bylo przyczyna rozwodu |
| |
Badboy
Wpisów: 23049 Od: 2004-06-10
| 2010-03-21 21:10 tylko pośrednio, prawdziwym powodem było porównywanie mamy z żoną
moja mama robiła takie o średnicy podstawki do filiżanki, żona w ogóle nie robi |
| |
egirevs
Wpisów: 212 Od: 2010-03-15
| 2010-03-21 21:40 Byc moze- lub- moze byc
i tak najlepsze robi dalej moja mama .
Ale w sumie te male placuszki nie byly takie zle zawsze smakowaly inaczej , zalezalo od dnia |
| |
aroniafly
Wpisów: 13 Od: 2010-03-07
| 2010-04-01 21:18 Oto moj przepis.
Ziemniaki i cebule zetrzec, nie odlewac wody.
3-4 lzki platkow owsianych dodac, wymieszac, niech z 5 minut postoja. Dodac soli i pieprzu (vitt peppar).
Sa bardzo chrupiace.
Podawac mozna z zasmazanymi grzybkami.
Smacznego! |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-04-01 23:08 swietny przepis tylko jak wyzej zamienic wode mlekiem - a biały pieprz sprawdza sie w wielu potrawach - sczegolnie sosach - daje aromat a jest mniej pikantny dla wrazliwych.... |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2010-04-02 00:39 u mnie w domu i nad morzem w sarbinowie placki byly zawsze z cukrem. nie wyobrazalam sobie zeby mozna jesc inaczej, ale gdy jechalismy z kanady do arizony przez piec dni zatrzymalismy sie na jedzenie (gdzies w luisianie, gdzie zarcie jest na ogolo brzydliwe,podobnie jak sama luisiana) w knajpie, ktora zareklamowane nam na stacji benzynowej. wlascicielem byl wegier i on tam podawal wegisrki gulasz w takim wielkim placku ziemniaczanym, cos w rodzaju gigantycznego ziemniaczanego omleta z zestawem surowek...do dzisiaj slina mi leci jak sobie przypomne...to bylo pyszne. |
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-04-02 00:58 ja tez znam placka ok 5-10 cm srednicy na slodko. to tak z dziecinstwa ale wydanie 25 cm srednicy + pikantny wegierski gulasz pycha - po prostu potrawa nie zastapiona, jak wloskie ciasto pod smieci zwane pizza - co dasz i smakuje - po mojemu pizza na winie 0 co sie nawinie to na pizze - w kuchnie t ylko pomysl sie liczy nie przepis ---- ojjj bo zarazsprzedam wlasny biznes |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2010-04-02 02:25 a ty jaki masz biznes, jesli wolno spytac?sadzac po avatarze chyba z mojej branzy jestes. jesli chcesz mozemy sie wymienic doswiadczeniami.
|
| |
broccoli Niestety
Wpisów: 1787 Od: 2003-02-17
| 2010-04-02 07:12 Ja do placków dodaję jeszcze startą marchewkę.
Dobrze robi.
Awatar zobowiązuje, tak?
|
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-04-02 10:18 kanadolka cos tam tworze - w bazarze - usługi znajdziesz stronke to zobacz czym sie zajmuje |
| |
kanadolka Dziki Zachód
Wpisów: 5374 Od: 2004-06-10
| 2010-04-02 22:58 no znaczy z tej samej branzy. otwieram kolejna knajpe, tym razem w arizonie. na razie wyposazam i buduje nowa stronke, jak wybuduje to dam ci link, z tym, ze ja glownie szwedzkie jedzenie opycham, bo to najlepiej sprzedaje a jak wiadomo klient nasz pan. powodzenia w biznesie.
|
| |
kamień
Wpisów: 8037 Od: 2007-10-12
| 2010-04-03 11:19 dzieki i wzajemnie, jak potrzebujesz pomocy to i w stronce tez moge pomoc |
| |