Odwiedzin 40324117
Dziś 1309
Wtorek 9 czerwca 2026

Forum: Zdrowie, moda i uroda - Ciezarna w Szwecji

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorCiezarna w Szwecji
Misiaka

Wpisów: 1560
Od: 2007-05-17
2010-03-10 09:34
Czesc dziewczyny ciezarowki chcialabym sie dowiedziec jakie sa wasze odczucia jesli chodzi o to jak jestecie traktowane jako kobiety w ciazy, w pracy, w przychodni, w autobusie, t-banie?
Moje doswiadczenia nie sa mile, im bardziej widac mi brzuch, jestem wieksza, wolniej sie ruszam tym bardziej zawadzam ludziom ktorych spotykam na codzien. Nie kwalifikuje sie juz do grupy ludzi zdrowych goniacych za kasa, do chorych tez nie-bo przeciez ciaza to nie choroba, do starych tych bardziej, wiec nie mam zadnych praw oprocz tego zeby sie trzymac z daleka i schodzic z drogi. W autobusie nie moge siedziec bo przeciez sa chorzy i starzy ktorzy musza usiasc, u lekarza wszystkie objawy ktore mam sa traktowane jako normalnie-nie wazne nie boli mnie kregoslup tak ze drewieja mi nogi i nie moge chodzic, rece bola i dretwieja-chorobowego nie dostane. Klienci nie rozumieja ze jestem w ciazy i nie daje rady juz tyle pracowac.Dobrze ze nie mam szefa bo pewnie nie raz bym sie nasluchala. W metrze usiasc sobie nie moge swobodnie bo miejsca za duzo zajmuje, gapia sie ludzie na moj brzuch z niesmakiem jakbym tak w srodku jakies potwora nosila a sama jak ufoludek wygladala.
Tak wlasnie wyglada wyglada moja sytuacja-kobiety w ciazy, wszystkim zawadzam, przeszkadam, najlepiej jakbym zniknela az do porodu. Pozniej pewnie beda mi w wozek zagladac i usmiechac sie do dziecka i do mnie, wtedy im wszystkim powiem Fu.. of. Nie gapic sie na moje dziecko! Jak bylo w brzuchu to traktowaliscie mnie jak potwora a teraz sie usmiechacie i podlizujecie??!!!
  Profil uzytkownika: Misiaka     
maggg77

Wpisów: 37
Od: 2009-11-27
2010-03-10 12:15
Czesc Misiaka,
Ja nie moge powiedziec,zebym miala jakies zle doswiadczenia zwiazane z faktem, ze jestem w ciazy/34tydz/, choc raz jakas babka spojrzala sie na mnie z zarzutem jak nioslam reklamowke, a tak ogolnie raczej sie do mnie usmiechaja mijajac mnie lub jak sie dosiade w T-banie reaguja raczej pozytywnie.Choc jest to prawda,ze personel medyczny nie przejmuje sie za bardzo twierdzac,ze wszystko jest w normie i tez nie mam do nich pretensji, bo jest/na szczescie/gorzej jakby nie bylo...Tylko raz mnie zjerzyl polski ginekolog, mowiac,ze wlasciwie w ciazy nie powinnam sie odchudzac,ale on na moim miejscu juz nic by nie jadl.....well...przytylam 10kg czy to powod??
Moze mialas jakis slabszy dzien i jakos tak negatywnie to ocenilas,bo w ciazy to tak jest- hormony szaleja i nastroje tez Pozdrawiamy z malym w brzuszku
  Profil uzytkownika: maggg77     
pati_sko

Wpisów: 8960
Od: 2006-05-15
2010-03-10 13:50
jako eks podwojna ciezarowka dolancze sie do opisania moich odczuc ciazowych w Szwecyji

w pierwszej ciazy chodzialm do szkoly,widok mojego brzucha raczej wszystkich rozczulal
nauczycielka byla zachwycona jak go pierwszy raz zobaczyla,a pozniej chcac nie chcac zostalam jej pupilka
poniewaz to bylo letnia pora to na szwedzkich nie piaszczystych plazach grzalam swoje ciezarne cialo i nikt z niesmakiem sie nie przygladal-seksi wielorybek
w srodkach komunikacji bylo normalnie-nikt na mnie nie spogladal zdziwaczale
w sklepie,na spacerze-normalnie bez ekscesow

w drugiej ciazy,to nawet sasiedzi nie zauwazyli zem ciezarna-autetycznie:P
a czesto widzialam sasiadow

a reszta otoczenia tez spoko luzik:usmiech:
ciezarna pchajaca wozek z bejbisem nie zrobila sensacji,a jak juz,to nikt krzywo na mnei nie patrzyl
zreszta nawet-kogo by to obchodzilo,mnie napewno nie

a teraz mi sie podoba reakcja zdziwionych ludzikow,gdy zobacza syna mam "pietrowy wozek" wiec najpierw rzuca sie w oczy moja zaczepnicka cora,a pozniej
"o tu jeszcze jeden bejbis"
"aaa ty masz dwa bejbisy"
i ochy i achy
fajnie jest:usmiech:
  Profil uzytkownika: pati_sko     
pati_sko

2010-03-10 13:50
ostatni smajlik mi sie pochrzanil
nie te forum
barbinka

Wpisów: 103
Od: 2008-01-17
2010-03-10 15:10
hahhahah mozna pisac i pisac ,ja naprzyklad mieszkam w s-tälje i musze wam powiedziec ze jest cudownie dziewczyny ,,,moj buss zawsze jest przepelniony z racji osiedla na ktorym mieszkam ,wiec ciezko sie dostac do niego w pewnych godzinach ,,ale ja jestem grzeczna dziewczynka i przepuszczam pamow przodem ,,jetem 32 tyg ciazy wiec brzuch jest ,,ale nigdy nie zdarzylo mi sie zeby ten pan podziekowal i przepuscil mnie pierwsza ,,,a zawsze mowie do niego wyciagjac grzecznie reke prosze bardzo ,oni sa mili dziekuja i wchodza hahhahahahhhhh tragedia ,lekarze ,poprostu sie nie wypowiadam bo nie chce mi sie tyle pisac,,aha nigdy w zyciu nikt mi nie ustapil miejsca ,jechalam na fittje caly bussik arabskich panow --mlodych --ja stalam cala droge ,uwielbiam ten kraj pod wzgledem kultury ,,z chodzeniem tez mam problem ze wzgledu na problem maly w ciazy ale to jest normalne bo jestem w ciazy tak uslyszalam od poloznika ,,,ale z tym problemem nie odczulam od ludzi negatywnych spojrzen ,choc nie wiem bo nie zwracam na nich uwagi ,,,ale smiechu warte ,,pozdrawiam as mocno oby nasze porody byly mile i co wazne bardzo krutkie ..marzenie...
  Profil uzytkownika: barbinka     
hallokp

Wpisów: 13
Od: 2005-09-28
2010-03-10 18:23
Hej.Oj to te hormony szalejace.ja urodzilam 6 miesiecy temu ale jak toczylam sie z brzuchem(przytylam prwie 30 kilo)to zaczepialy mnie czesto male dzieci ok 4-7 lat i z fascynacja w oczkach mowily ze tam mam dzidziusia.Milutko mi bylo i nie moglam sie juz doczekac. Poza tym to promienialam ze szczescia i dumy a co tam sobie ktos myslal to bylo malo istotne. Jestes napewno tez piekna i promieniejesz szczesciem wiec glowa do gory. Dodam ,ze 3 tygodnie po porodzie wygladalam jakbym byla w 7 miesiacu ale juz wszystko zeszlo.ciesz sie tym stanem i odpoczywaj duzo bo pozniej nie pospisz!!!!!!!!!
  Profil uzytkownika: hallokp     
pati_sko

2010-03-10 21:20
no niezle 30 kilosow

aniuladoniula

Wpisów: 438
Od: 2007-03-01
2010-03-10 22:15
Nie mam jakichs specjalnie negatywnych lub pozytywnych wspomnien jak chodzi o to jak czulam sie traktowana w ciazy.

Ale wtedy spotykalam wiele ciezarnych kobiet. Myslalam wtedy ze moze warto bym ja (tez ciezarna) ustapila innej ciezarowce miejsca... bo moze gorzej sie czuje niz ja... A teraz jak juz brzuch mi nie ciazy i chetnie bym ustapila miejsca to spotykam jakos malo kobiet z brzuszkami... czyzby zaszyly sie w domach przez ta wieczna zime???
  Profil uzytkownika: aniuladoniula     
aniuladoniula

2010-03-10 22:17
Misiaka chyba mialam poprostu jakis gorszy dzien gorszych klientow... wiekszy bol w plecach i dretwienie rak i dlatego tak ponarzekalas na wszaytskich naokolo.

Jesli sloneczko bedzie nadal takie kochane i bedzie ladnie swiecic to wroca ci checi i humor

Ile co zostalo do konca?
Misiaka

2010-03-11 08:52
aniuladoniula z kazdym dniem jest mi coraz ciezej, to juz 25 tydzien, szybko zlecialo.
Spostrzezenia i odczucia dotyczace traktowania kobiety w ciazy zbieralam przez 25 tygodni, az dojrzaly we mnie zeby je opisac.
Ostatnio walcze z FK zeby uznali mi zwolnienie lekarskie na 100% i aby dali zasilek przedporodowy, trzymajcie kciuki dziewczyny, prosze.
Pochodzilam ostatnio po lekarzach i totalnie mnie olewali, jedynie moja polozna stara sie w jakis sposob mi pomoc, zobaczymy czy sie uda.
Pozdrawiam wszystkie ciezarowki byle, obecne i przyszle.
barbinka

2010-03-11 09:26
misiaka ty wiesz ze tu ciaza nie jest apsolutnie zadna choroba ,wszystkie bule dolegliwosci to stan bardzo normalny ,ja nie mam az takiego doswiadczenia w tych sprawach ale mam kolezanke i przeszlam z nia cala historie ciazowa ,bylo to straszne ,,co tu sie dzieje ,ja mialam 10 tygoni pierwszych depresie ,,to bylo strazne ,teraz wiem jaka to choroba ,,dalam rade sama ,,ale w zyciu tyle nie plakalam ,,wszystko sie ulozy ,masz jeszcze duzo czasu kochana musisz sobie dac rade i nie mysl negatywnie zyj chwila ,,,,,ja mam dobra kolezanke ktora stawia mnie na nogi zawsze ,dobrze miec kolo siebie ludzi takich ktozy pomoga slowem to jest bardzo wazne ,i walcz o swoje ,,pozdrawiam mocno goraco ,kurde mi zostalo jakies przepisowo 8 tygodni mam pietra ogromnego ,,
kruszynka26

Wpisów: 125
Od: 2006-04-19
2010-03-11 10:45
hihihihiih...........Misiaka ale ty masz problemy,wyglądasz super z tym brzuszkiem a wszyscy się patrzą tak na ciebie bo są po prostu zazdrośni,tak jak ja!!!!Buziaki :*
  Profil uzytkownika: kruszynka26     
barbinka

2010-03-11 11:06
wlasnie wszystkie babki ladnie wygladaja z brzychami
Misiaka

2010-03-11 12:09
Dziewczyny,mnie nie chodzi o wyglad. Chodzi o to ja jestem traktowana, gorzej dlatego ze jestem slabsza. Dzis po raz kolejny to odczulam, znow mnie w przychodni olali i nie wiem co mam teraz zrobic. Nigdzie nie chca mi pomoc a rece mnie coraz bardziej bola. Dzwonilam dzis do prywatnej przychodni i tez mnie maja gdzies, odeslali mnie do mojej vårdcentralen. Moja przychodnia powiedziala ze wysla mnie na badanie nerwow, wiem ze to nie o nerwy chodzi bo dwoch innych lekarzy stwierdzilo co innego ale oni sie na nerwy uparli.Wyslali skierowanie i cisza.Tak samo wyslalo juz miesiac temu skierowanie do chirurga zeby moje rece zobaczyl i tez cisza.
Misiaka

2010-03-11 12:19
Poza tym wszystkie kobiety w ciazy sa brzydkie, wielkie brzuchy, pelno rozstepow, poca sie za dwoch, dysza za dwoch, ruszaja sie ociezale, co tutaj pieknego?? Czesto jeszcze maja problemy z cera, a nawet jak nie maja to twarz im sie robi taka rozmazana jak na reklamie rutinoskorbinu.
Moj facet stwierdzil ze ciaza ma same minusy, a po chwili ze w sumie to on tylko jeden plus widzi-dziecko ktore rosnie w brzuchu.
Ciaza to niby nie jest choroba, ale nie czuje zdrowa, silna i pelna wigoru. Coraz mniej moge robic, boli kregolup, nogi, brzuch, rece.Czasem kregoslup tak bardzo ze trace czucie w nogach-juz raz sie przez to przewrocilam i uderzylam sie w zebra, bolalo 3 tygodnie.
Teraz jeszcze prawdopodobnie dostalam grzybicy skory, pryszcze nadal wyskakuja, chyba tez hemoroidy sie odezwaly po tych konskich dawkach zelaza, ktore i tak slabo przyjmuje bo ciagle ponizej normy mam, czyli anemia gwarantowana.
Cieszy mnie tylko mysl ze dzidzius jest zdrowy, szybko rosnie i za 3 miesiace juz bedzie z nami(oczywiscie po wysilku przy ktorym mozna zejsc z tego swiata)
pati_sko ja wiem ze ty jestes niepoprawna optymistka, wszystko jest piekne itd ale nie zawsze tak jest w zyciu innych.
Poza tym to ja juz nie daje pracowac, fk nie wiadomo czy uzna moje zwolnienie lekarskie, nie wiadomo czy dadza mi zasilek przedporodowy.Przychodzi wiec pytanie za co zyc, dziecko w drodze, do pracy isc nie dam rady, chorobowego nie chca dac, zasilku nie chca dac, co robic? Zycie prawda?
Ronj@

Wpisów: 7647
Od: 2006-08-16
2010-03-11 12:45
"Poza tym wszystkie kobiety w ciazy sa brzydkie..."

"Moj facet stwierdzil ze ciaza ma same minusy, a po chwili ze w sumie to on tylko jeden plus widzi-dziecko ktore rosnie w brzuchu"

Hm...moj maz twierdzil, ze nigdy tak pieknie nie wygladalam jak w okresie ciaz.
I czulam sie piekna, tak wewnetrznie piekna, mimo wszystkich dyskomfortow.

Wspolczuje ci Misiaka...
  Profil uzytkownika: Ronj@     
majkaa

Wpisów: 106
Od: 2008-03-21
2010-03-11 12:52
Misiaka havandeskapspenning raczej musza ci przyznac jezeli pracujesz fizycznie .
  Profil uzytkownika: majkaa     
aga1977
Wrocław / Sztokholm

Wpisów: 1089
Od: 2007-08-03
2010-03-11 12:56
Oj ja tez czulam sie piekna, gdy mialam watpliwosci to maz mnie wspieral.
Wkurza mnie jednak gdy ludzie mowia ze ciaza to nie choroba .
Jestesmy rozne, jedna dostaje wigoru gdy jest w ciazy, inna dopadaja rozne dolegliwosci.
Ja wierze Misiaka ze tak jest wlasnie z toba.
Zawsze pierwsze miesiace ciazy byly dla mnie koszmarem - rzygalam jak pies, ciagle nad muszla klozetowa. Nie bylam w stanie funkcjonowac i kazano mi tylko lezec. Pod koniec ciazy znowu kregoslup siadal i praca za biurkiem nie nalezala do najlatwiejszych.
Fakt, to nie choroba ale dla niektorych kobiet to olbrzymie obciazenie fizyczne i psychiczne i nie generalizujmy wzbudzajac poczucie winy u tych ktore zle to znosza. Kiedys nasze babki w polu rodzily i wracaly do pracy, ale tez nie wszystkie - inne meczyly sie badz umieraly przy porodzie To jak z terrorem karmienia piersia, ze kazda dobra matka ma tego cyca dawac minimum rok.
Misiaka jak zle sie czujesz to walcz, i pamietaj ty wiesz najlepiej co szkodzi Tobie i twojemu dziecko, a nie jakis popaprany szwedzki lekarz ze znajomoscia dzialan jedynie alvedonu.
Trzymam kciuki
  Profil uzytkownika: aga1977     
pati_sko

2010-03-11 13:13
"Poza tym wszystkie kobiety w ciazy sa brzydkie, wielkie brzuchy, pelno rozstepow, poca sie za dwoch, dysza za dwoch, ruszaja sie ociezale, co tutaj pieknego?? Czesto jeszcze maja problemy z cera, a nawet jak nie maja to twarz im sie robi taka rozmazana jak na reklamie rutinoskorbinu.
Moj facet stwierdzil ze ciaza ma same minusy, a po chwili ze w sumie to on tylko jeden plus widzi-dziecko ktore rosnie w brzuchu.
"

Misiaka nie pisz za wszystkich
nie rob mitu kobiety w ciazy umeczonej
fakt nie zawsze jest lekko

bedac w ciazy czulam sie piekna i seksowna kobieta,moj brzuch dodawal mi uroku
dzieki ciazom jestem wieksza optymistka niz zostalam gdy poznalam moja milosc

roztepow ciazowych mam niewiele,i to nie na brzuchu
staralam sie niepotrzebnie nie przybrac na wadze-za drugim razem lepiej wyszlo

zachodza zmiany worganizmie kobiety to fakt-czasem czlek nie czuje sie komfortowo
na poczatku mdlosci wymiotysennosc
pozniej czlowiek biega siku co 5
tam cie strzyka tam cie lupie
zmiany nastrojow
wiem jak jest

optymizm nie zamydlil mi oczu

kazdy czlowiek jest inny-jeden sie usteka u marudzi
inny sie cieszy "niepoprawnie"

zle dni,zle samopoczucie,dolegliwosci-niestety kazdemu towarzysza

dla mmnie ciaze(wliczajac porod) byly jedne z fantastyczniejszych momentow zycia,wyparlo je macierzynstwo
bycie zona tez jest zajebiste

zdecydowanie mamy inne podejscie
nie bede sie zwierzac doglebnie i licytowac czy sie mialam gorzej czy lepiej niz Ty
ale fakt taki,ze inaczej sprawe widzimy i inaczej podchodzimy

pati_sko

2010-03-11 13:43
"To jak z terrorem karmienia piersia, ze kazda dobra matka ma tego cyca dawac minimum rok."

uwazam ze butelkowe matki same stworzyly mit terroryzmu karmienia piersia

aga1977
Wrocław / Sztokholm

Wpisów: 1089
Od: 2007-08-03
2010-03-11 13:56
Wystarczy wrzucic w google - terror laktacyjny by zobaczyc ile tego jest.
Zazdroscilam kobietom ktore w ciazy mialy powera, ja go mialam w 9tym miesiacu tylko.
Ciaza to byl dla mnie horror za to porody - hmm , to byl dla mnie piekny moment, bo wiedzialam ze nie bedzie trwal 9 miesiecy hehe.
Za to macierzynstwo ( od pierwszego dnia ) dodawalo mi mnostwa energii i milosci o ktora nigdy wczesniej bym sie nie podejrzewala.
Dlatego mowie, sa takie co jecza zawsze - ciaza be, pozniej depresja poporodowa, pozniej niewyspana i tak w kolko.
A sa takie ktorym te ciaze nie przychodza z latwoscia i na pewno wolalyby tak jak patiska odkrywac w sobie te inna, piekniejsza kobiecosc anizeli ciagle odczuwac jakies dolegliwosci.
I w tym rola mezczyzny, by dodawal otuchy, byl cierpliwy i wyrozumialy, i by kazdego dnia sprawial ze ta "ciezarowka" bedzie sie czula piekna kobieta.
  Profil uzytkownika: aga1977     
pati_sko

2010-03-11 14:15
"A sa takie ktorym te ciaze nie przychodza z latwoscia i na pewno wolalyby tak jak patiska odkrywac w sobie te inna, piekniejsza kobiecosc anizeli ciagle odczuwac jakies dolegliwosci."

kuzwa zawsze tak jest-jak sie nie umarudzisz,to ci wmowia,ze nie masz dolegliwosci,ze jestes niepoprawny optymista,i ze "zawsze masz sie lepiej,bo ja mam sie gorzej"

to nei chodzi ze ja nie mialam dolegliwosci,a inne maja
ze ja mam sie lepiej,ze mi sie udaly porody,ze tamto i sramto

chodzi o podejscie-tez pawiowalam,tez mialam mdlosci itp
nie jestem jak ta maria dziewica,co zaszla w ciaze za dotknieciem aniola

acha w google mozna znalezc wszystko co sie szuka
fikcje tez
maggg77

2010-03-11 14:34
Ja to widze tak,ze kazda z nas jest inna, inaczej ciaze znosi, inne ma podejscie,bo to jasne,kazdy patrzy z wlasnego punku widzenia, co dla jednej jest dobre czy przyjemne inna moze doprowadzac do lez.Ja od poczatku postawilam sprawe jasno, -Jestem w ciazy i nie zamierzam udawac,ze w niej nie jestem!Dotyczylo to zarowno uswiadomienia mojego meza jak i rodziny, bo faceci troche pozniej zdaja sobie sprawe,ze cos sie zmienia w kobiecie/fizycznie i psychiczne/.Facet jest od tego, zeby wspieral, pocieszal,przytulil czasem dal sie wyplakac, bo boli, szczyka, slonca nie ma....itd. Tylko przykro mi czytac,ze musisz sie meczyc, ze nie mozesz sobie spokojnie polezec, odpoczac, zamiast sie stresowac praca, lekarzami, kto jak kto ,ale oni powinni nas wspierac i rozumiec.
barbinka

2010-03-11 15:38
misiaka idz prywatnie do lekarza ktorego tu wszyscy smaruja na poloni ,nie wiem czy moge pisac nazwisko ,i napewno zwolnienie dstaniesz,albo do polaka jakiegos wewnetrznego ,i tez dostaniesz ,wymysl cos ,i juz
Misiaka

2010-03-11 16:41
barbinka zwolnienie dostalam, czekam na decyzje fk czy mi przyznaja czy nie.Zoaczymy jak to bedzie, trzymajcie kciki.Fk ma kryzys i nie chce uznawac chorobowego i havandeskappening. Pracuje fizycznie i teoretycznie nalezy mi sie i zwolnienie i zasilek, ale w praktyce wiem ze to roznie bywa.Bylam w fk po wniosek to mila pani w okienku od razu mi powiedziala czy nie moge zmiejszyc sobie ilosci pracy. Kiedy to lekarka uslyszalam to sie oburzyla jak tak mozna mowic do ludzi.W fk tez mi nie wspomnieli ze jak ja nie moge tyle pracowac to powinnam isc na zwolnienie na 50%, 75% lub 100% zalezy jak lekarz da a reszte oni doplacaja. Kryzys sie szerzy w fk, ludzi uzdrawiaja.
Ciaza to nie choroba ale jak sie ma takie objawy ze nie mozna funkcjonowac po 3 godzinach pracy, chodzic sie nie da, brzuch twardnieje i boli, rece bola to chyba nie jest normalne prawda? Zdrowi ludzie tak nie czuja sie po pracy.
Nie jestem jakims pieprzonym inkubatorem tylko czlowiekiem i jak cos szkodzi mi to napewno nie jest zdrowe dla dziecka dlatego nie rozumiem szwedzkiego podejscia.
Jezeli czuje sie fatalnie bo wlasnie wyszlam z pracy, wsztystko mnie boli to napewno nie bede pelna energii i pieknie wygladajaca kobieta w ciazy.
Bede walczyc dziewczyny, dziekuje za wpisy
barbinka

2010-03-11 17:16
walcz i pisz wszystkie rady posluza innym ciezarnym ,,,trzymamy kciuki .
Misiaka

2010-03-11 17:34
Dziewczyny bylam dzis u lekarza z wysypka, musze sie pochwalic ze pierwszy raz zadzwonilam do przychodni rano, dostalam czas na popoludnie, nie musialam nic sciemniac, poprostu poprosilam o wizyte. Lekarz nie udawal ze jestem zdrowa i moja wysypka to nic takiego, dal leki i nic nie zaplacilam za wizyte bo mam frikort a to przychodnia prywatna.Obawialam sie bede musiala niezle zaplacic jak to prywatna przychodnia a tutaj taka niespodzianka.
Ronj@

2010-03-11 20:37
Misiaka, wez ty sie ogarnij troche.
Nie znasz systemu i albo wpadasz w panike albo w euforie.
Wyluzuj kobieto.
Ubezpieczenie w tym kraju tak funkcjonuje.
Tak samo musisz czekac w kolejce do specjalisty, jak wszyscy inni.
Fakt ze jestes w ciazy nie daje ci przywilejow do chirurgow i innych specjalistow, jezeli to nie ma bezposredniego zwiazku z ciaza.
I nie kombinuj z polskimi lekarzami, zwolnienia szczegolnie jednego sa szczegolnie kontrolowane.
AgataN
Uppsala

Wpisów: 1377
Od: 2006-01-24
2010-03-11 20:48
Misiaka - jedyne co mi sie nasuwa to to, ze Ci hormony buzuja i stad masz te dolki i takie nastawienie. A swojego faceta to kopnij w 4 litery bo kto jak kto ale to on ma Cie wspierac a nie gadac o minusach ciazy. To w jego oczach masz sie przegladac i to on ma Ci mowic ze jestes piekna. Nic dziwnego ze masz tak niska samoocene jesli Twoj wlasny facet ma takie nastawienie do Twojej ciazy.

A co do zelaza ponizej normy to radze sprawdzic z czym go lykasz i czym popijasz - uwazaj bo przy nabiale i wapniu zelazo sie nie wchlania!!!
  Profil uzytkownika: AgataN     
Misiaka

2010-03-11 21:00
Ronja jestem ogarnieta, za wiele razy mnie olewano zebym teraz sie nie cieszyla ze wreszcie chociaz jedna sprawe zalatwilam w jeden dzien. Jakbys chodzila po lekarzach i ciagle cie olewali a tobie sie pogarszalo to tez bys sie cieszyla ze wreszcie ktos potraktowal cie powaznie, ze jest przychodnia gdzie nie olewa sie pacjentow mowiac nic ci nie jest. Dlugo szukalam takiego miejsca, ale forumowi madrale nie umieli mi podpowiedziec, gdzie mozna znalesc opieke lekarska na dobrym poziomie.
Nie kombinuje ze zwolnieniami, nie bylam u tego lekarza po zwolnienie, chodze do przychodni na östermalm dla ciezarowek.(co do tego lekarza to ja nie mam takiego zlego zdania o nim) Nawet nie wiedzialam ze nalezy mi sie zwolnienie, dostalam niezly ochrzan od lekarza za to ze przyszlam wczesniej tylko sie mecze i nadal pracuje. Mnie na rece grozi operacja kobieto, wiec to nie sa zarty. Z moimi objawami powinnam juz od poczatku roku siedziec sobie na zwolnieniu a ja walcze dalej i chodze do pracy. Nie uwazam wcale sie marude, umeczona kobiete, poprostu jest mi ciezko z tego powodu ze wiele osob nie rozumie ile mnie wysilku kosztuje normalne funkcjonowanie.Wszystkie moje kolezanki z pl mowia mi zebym szla na zwolnienie, co ja jeszcze w pracy robie.
Wiem jak system sluzby zdrowia funkcjonuje tutaj, dlatego wlasnie jak mam isc do lekarza to robie wszystko zeby nie isc, bo po co mam czekac tydzien min a pozniej uslyszec ze jestem zdrowa i jeszcze za to zaplacic??
To ze jest taki system nie znaczy ze jest on dobry!
Gdybym naprawde byla ciezko chora to napewno bym juz dawno tutaj umarla. Mialam czerniaka, gdy jeszcze mieszkalam w pl, gdybym miala te chorobe tutaj to 12 tyg czekalabym na dermatologa, pol roku na onkologa to nie dozylabym do tej wizyty.
Ronj@

2010-03-11 21:31
Misiaka, ja tylko staram sie ci powiedziec, ze masz przed soba najpiekniejsze chwile w zyciu kobiety, mimo rzygania, bolow, pryszczy, przetluszczonych i wypadajacych wlosow...i setek innych przypadlosci zwiazanych z ciaza.
Tracisz cenna energie na podrzedne rzeczy, na ktore z reszta nie masz wplywu.
I zgadzam sie z Agata, ojciec twojego dziecka zachowuje sie jak nieodpowiedzialny smarkacz! Czas zeby szybko dorosl, bo zostalo tylko 3 miesiace?
A ty zbieraj i czerp energie, bo czeka cie ciezka praca, ale w odpowiednich warunakch to i to idzie przezyc.
Jestes piekna kobieta, bo ciaza robi nas piekniejsze, ot co!
carolinese

Wpisów: 134
Od: 2009-11-18
2010-03-12 10:19
"Poza tym to ja juz nie daje pracowac, fk nie wiadomo czy uzna moje zwolnienie lekarskie, nie wiadomo czy dadza mi zasilek przedporodowy.Przychodzi wiec pytanie za co zyc, dziecko w drodze, do pracy isc nie dam rady, chorobowego nie chca dac, zasilku nie chca dac, co robic? Zycie prawda?"

nie przejmuj sie jesli ci nie przynaja havandeskapspenning to mozesz skorzystac z wczesniejszego maciezynskiego, tak samo jak w przypadku havandeskap. mozna go zaczac wybierac na 60 dni przed planowana data porodu.
Podaje link zeby nie bylo, ze cos sobie wymyslilam:
http://www.forsakringskass an.se/nav/a0099482064d735e6f2274dc5029e05 c

Jesli pracujesz fizycznie to mysle, ze nie powinni robic klopotow z havandeskapspenning. Tylko pamietaj, ze na rozpatrzenie Twoich dokumentow maja zdaje sie 30 dni a moze 60... ehh no nie pamietam. Wiec musisz swoje podanie wyslac o wiele wczesniej, nie czekaj do ostatniej chwili.

Pozdrawiam i zycze pomyslnego rozwiazania
  Profil uzytkownika: carolinese     
Misiaka

2010-03-12 16:53
carolinese dziekuje za podpowiedz
Ronja nie wiem dlaczego sie czepiasz mojego faceta,zycze kazdej kobiecie takiego niedobrego faceta jak moj.Wspiera mnie i pomaga mi jak moze, czesto nie musze nic mowic a on juz biegnie i robic cos za mnie. Ja poprostu jestem typem zosi-samosi, wkurza mnie strasznie jak nie daje rady czegos zrobic sama, dla mnie kazdy dzien to walka z moimi slabosciami.Moja facet czesto jest na mnie zly ze ja tak ciagle sama chce wszystko robic, ciagle mi tlumaczy ze jest nas dwoje i dzielimy wszystko na dwoje, pomagamy sobie. Coz taki mam charakter.
Ciesze sie ze bede miec dziecko, zreszta planowane i wyczekiwane tylko mnie wkurzaja moje slabosci i to ze czesto spotykam takich ludzi ktorzy tego nie rozumieja ze ja nie daje rady i jeszcze mi zycie utrudniaja.
kamyczek
Stockholm

Wpisów: 25
Od: 2005-03-14
2010-03-12 17:24
Pomimo wielkiego brzucha,spuchnietych nog i rak i wielu innych dolegliwosci uwazam ze ciaza byla jednym z piekniejszych okresow w moim zyciu.Od 4 miesiaca ciazy bylam 50% na zwolnieniu a 50 pracowalam a w 7 miesiacu przyznali mi 50%havandeskapspenning a na drugie 50%mialam zwolnienie -FK nie robila mi zadnych problemow.od poczatku szczerze mowilam mojej barnmorska jak sie czuje i to ona zaproponowala mi wizyte u ich lekarza i pojscie na zwolnienie.wiec moja rada Misiaka nie kombinuj z polskimi lekarzami tylko porozmawiaj z barnmorska.powodzenia
  Profil uzytkownika: kamyczek     
Misiaka

2010-03-12 17:54
kamyczek nie kombinuje nic, dostalam zwolnienie na 75% od lekarza do ktorego mnie wyslala polozna, czekam na decyzje czy mi przyzna fk czy nie.
bety

Wpisów: 1131
Od: 2007-06-03
2010-03-12 19:38
po pierwsze to nie podoba mi sie jak nazywasz kobiety w ciazy - ciezarowki
a po drugie to sama chyba ubzduralas sobie ze wszyscy maja cie gdzies i ciagle na ciebie sie gapia, tak pozatym to zamiast latac po roznych lekazach , odpoczywaj , wszystkie przez to przeszlysmy i mialysmy rozne dolegliwosci , wysypki, na nic nie pomoze ci jak bedziesz brala roznego rodzaje lekow
ja tez mialam podobna sytuacje , ze nie moglam pracowac a pracowalm do 7 miesiecy a pozniej nie mialam szans na zwolnienie ale mimo tego zostalam w domu i odpoczywalam ile sie dalo a co do pieniedzy to zadbal przyszly tata dziecka a moj obecny maz i mysle ze tak powinien zrobic twoj pan
ale zrobicie jak bedziecie chcieli
  Profil uzytkownika: bety     
Misiaka

2010-03-12 19:54
Drogie panie,temat zostal zalozony po to aby dzielic sie doswiadczenia z okresu ciazy przebytej w Szwecji, a nie zeby jezdzic po mnie, szukac u mnie depresji czy gnoic mojego faceta.Prosze czytac ze zrozumieniem.Dziekuje
bety

2010-03-12 20:50
sory ale to ty gnoisz wszystkie ciezarne a w tym rowniez siebie
w moim wpisie nie widze ani jednego slowa w ktorym bym cie obrazila
jezeli uwazasz inaczej to przepraszam
kropek800101

Wpisów: 102
Od: 2010-02-26
2010-03-12 21:17
"i mysle ze tak powinien zrobic twoj pan "

Myślenie nie jest twoją najmocniejszą stroną.
A co powinien zrobic facet Misiaki moim skromnym zdaniem nie jest twoja sprawą.
  Profil uzytkownika: kropek800101     
pati_sko

2010-03-12 21:27
hmmm....tylko jak napisalam o swoich pozytywnych wrazeniach i doznaniach z okresu ciazy,to sie okazalo,ze nie na miejscu jest pisac o pozytywach

druga sprawa-uogolnianie mi sie nie podoba
cytuje:
"Poza tym wszystkie kobiety w ciazy sa brzydkie, wielkie brzuchy, pelno rozstepow, poca sie za dwoch, dysza za dwoch, ruszaja sie ociezale, co tutaj pieknego??"

napisalam ze nie wszystkie
tez zostalam zganiona za to-bo ja nie czulam sie brzydka i gruba itp

niby temat zostal zalozony zeby dzielic sie wrazeniami......
ale chyba nie pozytywnymi

bety

2010-03-12 22:14
kropek800101 ciesz sie ze twoja mocna strona jest myslenie
tak wogole to chcialam odpowiedziec na wczesniejsze zadane pytanie
"Poza tym to ja juz nie daje pracowac, fk nie wiadomo czy uzna moje zwolnienie lekarskie, nie wiadomo czy dadza mi zasilek przedporodowy.Przychodzi wiec pytanie za co zyc, dziecko w drodze, do pracy isc nie dam rady, chorobowego nie chca dac, zasilku nie chca dac, co robic? Zycie prawda?"

Misiaka jezeli zakladalas ten wpis moglas sie liczyc ze beda rozne opinie rowniez negatywne

jak widzisz ze prawie wszystkie kobiety ktore tu wpisaly sie i byly wciazy to uwazaja ze to jest najpieknieszy okres zycia
jezeli teraz jestes czujesz sie zmeczona to nie chce ci tu pisac jak bedziesz sie czula jak dziecko sie urodzi ...
carolinese

2010-03-12 22:41
bety czytaj ze zrozumieniem, dziewczyna pisze, ze nie wie za co ma zyc a ty jej na to

"Misiaka jezeli zakladalas ten wpis moglas sie liczyc ze beda rozne opinie rowniez negatywne

jak widzisz ze prawie wszystkie kobiety ktore tu wpisaly sie i byly wciazy to uwazaja ze to jest najpieknieszy okres zycia
jezeli teraz jestes czujesz sie zmeczona to nie chce ci tu pisac jak bedziesz sie czula jak dziecko sie urodzi ..."

a co ma piernik do wiatraka.

Poza tym nie wszyscy przechodza ciaze wspaniale, zamiast sie pastwic nad dziewczyna daj kilka rad co zrobic zeby moze poczula sie lepiej.A moze rzeczywiscie dziewczyna jest chora i nie daje sobie rady ze wszystkim co wprowadza ja w stany depresyjne.
Skad tyle jadu

Kazdy przechodzi ciaze inaczej sama wspomnialas, ze tez nie czulas sie najlepiej. A to, ze akurat mialas to szczescie, ze tatus Twojego dziecka zarabial na Ciebie w czasie kiedy Ty moglas sie wylegiwac w domu nie oznacza, ze kazdy tata musi zarabiac tyle by moc sobie pozwolic na zycie z jednej pensji, kiedy dziecko w drodze.

Patiska a Tobie tylko pozazdroscic tak pieknie przenoszonych ciazy, na pewno nie jedna tak by chciala
pati_sko

2010-03-12 23:05
cytat:
"Patiska a Tobie tylko pozazdroscic tak pieknie przenoszonych ciazy, na pewno nie jedna tak by chciala"

ale co ma kuzwa piernik do wiatraka!!!!!

temat jest "ciezarne w szwecji"
pierwsze zdanie z tematu brzmi
"Czesc dziewczyny ciezarowki chcialabym sie dowiedziec jakie sa wasze odczucia jesli chodzi o to jak jestecie traktowane jako kobiety w ciazy, w pracy, w przychodni, w autobusie, t-banie?"

pisze o pozytywnych odczuciach(szczegoly wyzej)

co maja mdlosci,rzyganie,bol kregoslupa i inne ciazowe "przyjemsnosci"
do
ODCZUC CO DO TRAKTOWANIA W KRAJU SZWECJA
????????????

jesli ktos zalozy temat-jak ci bylo gdy rzygalas z rana-to opisze,ze sie czulam wypluta jak po rzyganiu
jak wyrzygana piekna kobieta w ciazy
jak sie czulas jak ci kregoslup bolal-to napisze,ze bolal ale sobie pomagalam cwiczeniami

ja piernicze co za baby-co piekna nie moge sie czuc
i nie chodzi,ze musze miec urode miss swiata zeby czuc sie piekna
(zeby sie jakis schiz nie pojawil z glupi tekstami)

umiec czytac to nie znaczy tylko skladac literki do kupy!!!!!!!!

Misiaka

2010-03-12 23:22
Tak to wlasnie jest, napiszesz ze cos jest super to pomoga forumowicze zejsc do parteru i pokaze negatywne strony, napiszesz ze cos jest do niczego , to komentarze beda odwrotne-przeciez nie mozna tak pisac.Ehhh
Czuje sie odpowiedzialna za finanse swojej rodziny wiec chce zrobic wszystko co w mojej mocy zeby zapezpieczyc nasza przyszlosc,chce miec w tym udzial.
Ostatnio nasi forumowi panowie jada po dziewczynach z artykulu ze strony glownej ze leza i pachna a ich mezowie zarzynaja sie aby utrzymac swoje rodziny.Ja nie naleze do takich pan, wiec ledzie sie po moim facecie ze nie moze rodziny utrzymac. Otoz moze, ale ja zosia-samosia chce miec w tym udzial. Nienawidze prosic sie o kase, nawet jak moj pan przynosi swoja wyplate i daje mi do reki to glupio sie czuje. Lubie miec swoje pieniadze, to takie dziwne?Zaraz mi pewnie pojada ze system chce naciagac i ubiegac sie o cos co mi sie nalezy. Powtarzam jeszcze raz to ja dostalam bure od lekarki ze nie przyszlam wczesniej i nie dostalam zwolnienia lekarskiego tylko meczylam sie w pracy, po czesci sama z pracy rezygnujac, tracac na tym pieniadze.To wlasnie moja lekarka powiedziala ze musze dostac havandeskappenning a jak mi nie przyznaja to mam sie odwolywac i walczyc. Nikomu nic nie ukradlam, ani nie zabieram z kogos puli, jesli nie daje rady to trzeba mi pomoc.
Dziekuje dziewczynom ktore sie wpisaly.
Nie wiem skad tyle jadu, moze dlatego ze nie uwazam kobiet ciezarnych za atrakcyjne fizycznie, trudno kazdy ma inny gust, a jesli sie nie zgadzasz z wiekszoscia to nie masz racji.
Czuje sie zmeczona, ale nie sama ciaza sama w sobie tylko ta walka o swoje, w czasie gdy jestem slabsza.
Trzymam kciuki za wszystkie ciezarne.Zazdroszcze dziewczyna ktore nie musialy walczyc w czasie ciazy o swoje.
Dobranoc.
kamyczek
Stockholm

Wpisów: 25
Od: 2005-03-14
2010-03-13 09:33
Misiaka wydaje mi sie ze juz sie sama gubisz w tym co piszesz.najpierw mowisz ze bardzo zle sie czujesz,nie mozesz pracowac a zaden lekarz nie chce ci pomoc a potem nagle piszesz ze bez problemu dostalas zwolnienie,ze lekarz sie toba zajela i ze powinnans wczesniej juz isc na chorobowe.Potem biadolisz ze nie bedziecie mieli za co zyc a za chwile piszesz ze twoj facet jest w stanie utrzymac rodzine i nie ma z tym problemu.wiec jesli jest tak dobrze to przestan sie stresowac , zacznij odpoczywac i ladowac sily .
  Profil uzytkownika: kamyczek     
Misiaka

2010-03-13 10:59
Im wiecej pisze szczegolow tym bardziej po mnie jezdzicie-super.
Jak sie dzis dziewczyny czujecie, kobiety w ciazy?
Sloneczko swieci, weekend jest.
Zmieniam temat bo widze ze ciagle jest nie ma temat, wiec moze chociaz teraz przyjemniej sie zrobi jak o pogodzie popiszemy, o tym jak cudownie jest na swiecie itd.

majkaa

2010-03-13 11:30
Witam dzis faktycznie jest super pogoda moze w koncu juz posci ta zima.Ja przez ostatnie dwa tygodnie to tylko w domu siedzie przez to slizgawice jestem w 34 tyg ciazy i 2 tyg temu zaliczylam takiego orla ze szok ,mam nadzieje ze wkoncu wiosna idzie pozdrawiam wszystkie przyszle mamuski
pati_sko

2010-03-13 11:33
"Nie wiem skad tyle jadu, moze dlatego ze nie uwazam kobiet ciezarnych za atrakcyjne fizycznie, trudno kazdy ma inny gust, a jesli sie nie zgadzasz z wiekszoscia to nie masz racji."

Misiaka,nikt cie nie opieprza o to,ze Ty czujesz sie malo atrakcyjna,ze w twoich oczach ciezarne wygladaja nie atrakcyjnie,nie opieprza za twoj "gust"
ale jak piszesz "wszystkie kobiety wciazy sa brzýdkie....ect"
to normalne ze sie znajdzie ktos kto cie opierdzieli,bo kim ty jestes do cholery,ze piszesz w imieniu wszystkich????
co tylko ciebie spotkaly "minusy" ciazy???

zaluje ze sie udzielilam w dyskusji na temat,ktory niby mial dotyczyc opinii :ciezarnych w szwecji a otoczenie
a to tylko
kolejny temat pod haslem"postekajmy wspolnie na......"

PS
dla tych co chca opieprzyc,ze "denerwuje ciezarna-a nerwy zle wplywaja na dziecko"

to jestem matka karmiaca,i nerwy tez wplywaja zle na dziecko

juz wole tu wyjasnic z gory,bo pewno by sie zaraz jakis osiol znalazl

monilka
Finlandia

Wpisów: 6493
Od: 2003-06-02
2010-03-13 12:00
Ja proponuje - zaczac temat od nowa.
Od nastepnego wpisu. Tak jakby tych wczesniej nie bylo.
W innym tonie, z innym nastawieniem ...
  Profil uzytkownika: monilka     
bety

2010-03-13 14:00
ja rowniez sie nie wypowiadam juz na ten temat
bo i tak nie ma sensu
ja nie mialam zamiaru nikogo najezdzac albo tlumaczyc o finansach ale podalam jak to bylo ze mna i dodalam ze i tak zrobicie jak bedziecie chcieli

zycze milego porodu i powodzenia

a pani carolinese proponuje przeczytac temat od poczatku
carolinese

2010-03-13 16:15
pati_sko jesli zabrzmialo to nieprzyjemnie to wybacz, nie mialo tak zabrzmiec. Napisalam tak bo na prawde uwazam, ze to super jak kobieta czuje sie atrakcyjna w ciazy a do tego nie zrazaja ja codzienne przypadlosci ciazowe. A Ty jestes swietnym przykladem, ze jednak mozna na prawde dzieczyny w ciazy powinny Ci zazdroscic( oczywiscie te ktore maja problem z samoakceptacja)

bety czytalam od poczatku i ze zrozumieniem ale Ty niestety masz z tym problemy i to nie pierwsza Twoja wypowiedz, ktora z tematem nie ma nic wspolnego...
natal.a

Wpisów: 6
Od: 2010-01-26
2010-03-13 20:13
Hejka!
Misiaka ja nie przejmuj się złośliwymi komentarzami.Poza tym myślę, że hormony nieźle ci się buzująPewnie po urodzeniu dziecka spojrzysz na to innym okiem, a na razie powiedz swojemu facetowi, żeby co wieczór mówił ci same miłe rzeczy.
A tak przy okazji ja byłam 2 razy w ciąży i nigdy nie odczułam jakiejś nieprzyjemności podczas jej trwania.No, w autobusie czy pociągu nie doświadczyłam tego, żeby mi ktoś miejsca ustapił
A o zwolnieniu powiem tyle, że jeżeli faktycznie się tak źle czujesz to w ogóle nie ma dyskusji, siedź w domu i walcz o kasę.Bo co prawda ciąża to nie choroba, ale nie wszystkie przechodzimy ją w pełni sił
  Profil uzytkownika: natal.a     
bety

2010-03-13 22:21
carolinese

kobieto wyluzuj ......................................

nie wiem czemu czepiasz sie mnie , jezeli jest wiele innych wpisow ktore pojechaly po misiace na maksa

mam dziwne przeczucie ze jestes pod jakims innym nickiem ktory kiedys tez sie mnie czepial na kazdym kroku
maggg77

2010-03-13 22:34
w ciazy dzidzius jest najwazniejszy i kierujac sie jego dobrem schowaj w kieszen zosie-samosie i zarabianie kasy, na to przyjdzie czas pozniej, teraz nie jest dobry moment.jesli facet zarabia i mozecie z tego wyzyc to Ty odpoczywaj i dbaj o siebie i dzidziusia.a kwestia czy Ci glupio wziac od niego kase to temat na inna pogawedke....dodam tylko, ze kobieta powinna byc niezalezna finansowo,ale nie powinna sie krepowac wziac kasy od meza zwlaszcza w takeij sytuacji zyciowej!
Misiaka

2010-03-13 22:56
Drogie panie prosze sie nie klocic. bety wcale nie bylo wiele wpisow ktore po mnie pojechaly.Wprawdzie byly nie mile ale widze ze reszta probuje wesprzec nie udzielac rad jak powinien sie zachowywac moj facet(facet wspiera ale co ja na to poradze ze jak mi mowi ze jestem piekna to i tak w to nie wierze, taki wredny mam charakter ze nie patrze na siebie oczami innych, czesto dobrze na tym wychodzac)
Temat jest o byciu ciezarna w Szwecji, bo to mnie najbardziej interesuje.
Kilka moich kolezanek i kuzynek, ktore byly w ciazy w pl stwierdzily ze mniej mialy problemow, czestsze badania, milej nastawieni ludzie. Za to nie za dobrze wspominaly porody szczegolnie w panstwowych szpitalach.
Jedna z dziewczyn rodzacych w prywatnej klinice miala taka opieke podczas porodu jak tutaj wszystkie kobiety maja w panstwowych szpitalach.
Dzis robilam pranie w pralni, porazka bo rece mnie rozbolaly,i ten moj niedobry pan nosil za mna pranie, zmywal naczynia i takie tam.
Dziewczyny jak na polski przetlumaczyc karpaltunnelsyndrom?
Nie jest to mila dolegliwosc, ale najwazniejsze ze dzidzia jest zdrowa i dobrze sie rozwija.
Dziekuje jeszcze raz za wpisy.
pati_sko

2010-03-13 23:00
http://sv.wikipedia.org/wi ki/Karpaltunnelsyndrom
http://pl.wikipedia.org/wi ki/Zesp%C3%B3%C5%82_cie%C5%9Bni_nadgarstk a

maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2010-03-13 23:10
Nie czytalam calego tematu, ale znalazlam niedawno moje zdjecie lekko odkryte z tuz zanim mnie zmusili do rodzenia (ja wcale ni chcialam, bo mnie super pasowalo chodzenie w brzuchem). Bo i patrze sobie na to zdjecie jedyne co mysle to "ale ze mnie byla super laska z super brzuchem"

Misiaka, ze zdjecia oceniajac to pewnie tez jestes super laska, ludzie sie gapia, bo mysla sobie, "ale fajny bebis tam w srodku siedzi", ja tak sama mysle jak widze zaciazone kobietki.
Kup sobie koszulke z napisem na brzuchu w stylu, "baby inside" i nos do gory. Jesli ciezko jest ci pracowac, pracuj mniej albo wogole, pieniadze to nie wszystko a jesli macie problemy finansowe, to przeciez bebis nie musi miec wszystkiego supernowego, mozna wydac mniej pieniedzy i kupic uzywane rzeczy.
Nos do gory i rob sobie duzo zdjec z brzuszkiem, zobaczysz, kiedys inaczej na to spojrzysz.
  Profil uzytkownika: maggie     
gusia2425

Wpisów: 276
Od: 2009-01-12
2010-03-16 20:32
miska tak na moje to szwedzi zawsze sa zpowolnieni a tobie brakuje troche cierpliwosci tez tak mialam w ciazy wrarzliwosc na kazdy szczegul drarznilo mnie wiele zeczy,ciagle mialam wrarzenie ze wszystko w kolo jest nie tak przeciw mnie ze ciagle mi na cos zabraknie czasu. kobietko oszczedzaj sily w twoim stanie i skoro facet ci tak pomaga spowolnij troszke tepa i karzda chwile odpoczywaj )bo im blizej porodu bendziesz podejrzewam bardziej bendziesz rozdrarzniona. zle jest ze kobieta czuje sie inna z brzuchem to stan ktory trwa tylko 9miesiecy ciesz sie tym a ludzi wkolo i co mysla olej
  Profil uzytkownika: gusia2425     
barbinka

2010-03-17 07:14
spora dyskusja ...ja mam termin na 2 maja ,czy sa kobietki z tego terminu ,termin wyliczono mi z usg ciekawa jestem czy sie sprawdzi ,moja siostra miala 3 terminy urodzila w 4 ,aha jaki szpital sobie chwalicie ,ja slyszalam wczoraj ze s-tälje to 5 gwiazdkowy hotel ,pelna kultura opieka i wogule ,pozdrawiam
Misiaka

2010-03-17 07:59
barbinka, ja nie mam na maj, ale powiem ze z tymi terminami porodu to dziwna sprawa jest. Polozna wyliczyla na 12 czerwca, lekarz z usg na 16 czerwca a ja wyliczylam na 20 czerwca zobaczymy kto bedzie najblizej.
barbinka jak juz sie dzieci urodza to moga sie pozniej razem bawic
gusia2425

2010-03-17 08:38
u mnie z terminem tez bylo dziwnie lekarka ustalila mi termin na 23wrzesnia wedlug USG mial sie urodzic 3pazdziernika w ostatecznosi maly urodzil sie 14pazdziernika)
gusia2425

2010-03-17 08:44
co do szpitali to ponoc kazdy jest taki sam i w karzdym podobnie dbaja tyle ze np jedna polorzna usmiecha sie wiecej a druga mniej mi polska polorzna odradzala jednak tych bardzo durzych szpitali moze ze wzgledu moze na to ze tam wiekszy ruch i moze mniej troche sie zajmuja.ja zaczelam rodzic cos ok 20mialam nasilajace bule a maly urodzil sie dopiero nad ranem o 4.20 caly czas mialam opieke
maggg77

2010-03-17 11:20
ja mam termin miedzy 19 a 24 kwietnia, wiec juz calkiem niedlugo.Bede rodzic albo w sodersjukhuset albo huddinge.w tym pierwszym bylam na usg, ale nic wiecej nie widzialam, wiec bede wdzieczna za jakies wskazowki z "pobytu" wlasnie w nim, z reszta tak samo jesli chodzi o Huddinge.Pozdrowionka dla brzuszkow
majkaa

2010-03-17 12:26
Hej ja tez mam termin na 24 kwietnia i bede rodzic w Sodartdljesjukhus ,duzo moich kolezanek tam rodzilo i bardzo sobie chwala opieke i wogole ze jest malo kameralny z porownaniem do Hudinge .
maggg77

2010-03-17 12:59
hej Majka, mam nadzieje,ze sie spotkamy i jakos bedziemy wspieracmimo bolu,potu i znoju
barbinka

2010-03-17 16:14
kazdy cos slyszal kazdy co wie ,ja wiem jedno czym mniejszy tym lepszy ,no ale co bedzie nie wiemy ,,a co do terminow to wlasnie jest smiszne , okaze sie w praniu jak to mowia ,ja moge juz ,,ale pietra mam jak .........,mam nadzieje ze ze bedzie oki,pozdrawiam mocno
aniuladoniula

2010-03-17 20:56
Barbinka - mowiac ze im mniejszy tym lepszy co mialas na mysli ???

Ja rodzilam dwa razy w Karolinskiej i sobie chwale Kazdy z porodow inny ale za kazdym razem opieka super!!! W sumie najwiecej odczuwa sie pomoc w czasie porodu, sa na kazde zawolanie, doradzaja i wspieraja nawet jesli jest sie rozwrzeszcana spocona klnaca po polsku kobieta

Po porodzie to juz w sumie nie ma co mowic o jakiejs nadzwyczajnej pomoce ze strony personelu - doradza jak trzeba ale od pierwszych chwil dzieckiem zajmuja sie rodzice. CUDOWNE CHWILE

Najwiekszym plusem jest standard pokoi itd... jak kolezanki z Polski slyszaly o samodzielnym pokoju dla nas, o mozliwosci by maz tez spal w szpitalu, o sniadanku i lazience przy pokoju to myslaly ze mowie o jakims hotelu

Tak czy inaczej. Trzymam za was dziewczyny kciuki!!!

Jak weszlo to wyjsc musi wiec nie stresujcie sie. Bedzie dobrze!
gusia2425

2010-03-17 23:34
a to faktycznie na opieke nie mozna nazekac moj moz tez mugl zostac na noc polorzne pytaja czy sie chce pokuj rodziny placi sie za to jakies grosze a lazieki to norma chyba przy kazdym pokoju
barbinka

2010-03-18 07:16
ja mam polskiego lekarza ogolnego jeszcze przed zajsciem w ciaze z nim rozmawialam na temat porodu i szpitali ,i on powiedzial ze male szpitale sa bardzo rodzinne ,jest mila opieka ,ja nie mam doswiadzenia w tych sprawach ale tylko ze szlyszenia ,teraz tydzien temu rodzila mojej kolezanki siostra w s-tälje ponoc jak pisalam 5 gwiazdkowy hotel czula sie super tam ,dziewczyny ale kazda ma inne doswiadczenia ,ja napewno bede krzyczala wrzeszczala i napewno oberwie sie mojemu panu,oj bardzo ,,tylko ludzie glupi sie nie boja ,,prawda.aha bo moj lekarz mowi ze to szpital rodzinny ,opisze w maju ,co i jak ,jak pisze mam juz dreszcze ,hahahah,caluski mamuski
pati_sko

2010-03-18 08:18
"Bede rodzic albo w sodersjukhuset albo huddinge.w tym pierwszym bylam na usg, ale nic wiecej nie widzialam, wiec bede wdzieczna za jakies wskazowki z "pobytu" wlasnie w nim"

dwa razy w sös
dwa razy pozytywne wrazenia
personel w wiekszosci pomocny,usmiechniety i sympatyczny
co prawda inne wrazenia z pierwszegoi z drugiego porodu-pierwszy naturalnie wszystko a drugi byl indukowany
ale nie zmienia faktu o personelu
Misiaka

2010-03-18 09:36
Dziewczyny, ciaza, porod duzo emocji, dolegliwosci, bolu(porod) a mnie nic tak nie przeraza jak to ze dostane w koncu moja upragniona kruszynke i co dalej? Wiem ze sa filmy jak dziecko przewijac, jak podnosic, pokaza jak kapac itd, ale pozniej sama to bede musiala robic, a jak zrobie cos nie tak? Jak zrobie dziecku krzywde niechcacy? To juz mnie tak porod nie przeraza, pogodzilam sie z tym, ze bedzie bolec, bede moze krzyczec, meczyc sie kilka godzin ale to minie. Pytanie co pozniej? Oczywiscie ze sie wszystkiego naucze, ze to pozniej beda dla mnie zwykle czynnosci, ale na razie jestem przerazona. Poza tym czy bede umiala odczytywac sygnaly jakie mi bedzie dawac maluszek, ze jest glodny, znudzony, zmeczony, czy poprostu bedzie sie domagac uwagi z mojej strony.Czytam ksiazki ale to nie to samo, zreszta kazde dziecko jest inne i trzeba nauczyc sie jego "kodow".
Jakie sa Wasze przemyslenia i doswiadczenia?
kropek800101

2010-03-18 10:06
"Poza tym czy bede umiala odczytywac sygnaly jakie mi bedzie dawac maluszek, ze jest glodny, znudzony, zmeczony, czy poprostu bedzie sie domagac uwagi z mojej strony."

Misiaka ja widze ,że zaczynasz panikować ...niepotrzebnie!!!

Na poczatek:

http://www.naobcasach.pl/a .47593.Obawy_przyszlej_mamy.html

I na uspokojenie:

http://www.youtube.com/wat ch?v=9k9qc3xdZ1k
Misiaka

2010-03-18 10:13
kropek dziekuje. To nie panika, to obawy ktore zwalczam czytajac czytaj i jeszcze raz czytajac.
kropek800101

2010-03-18 10:17
Luz Misiaka,nawet sie nie ogladniesz jak bedzie po pordzie,nawet a nie zdarzysz powiedziec jak bedziesz juz sprawnie kupale przewijac ,nawet b nie zdarzysz powiedziec jak juz bedziesz chciala drugiego dzidziusia
Misiaka

2010-03-18 10:27
Dzieki.To nie jest tak ze ja nie mam zadnego doswiadczenia z dziecmi, karmilam butla,przewijalam maluszki, ktore urodzily sie w mojej rodzinie, ale ze swoim jest inaczej, bo jak sobie nie radzisz to nie mozesz mamie oddac hehehe.
Co do drugiego dzidziusia to jest juz w planach ale z realizacja poczekamy ze 2 lata
maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2010-03-18 11:03
Misiaka, ty to jestes dokladnie jak ja przed porodem.
Najpierw martwilam sie czy mi sie milosc do bebisa odezwie, wiekszosc kobiet pewnie o tym krepuje sie mowic, a ja perspektywy czasu uwazam, ze bylam kiedys wieksza idiotka niz jestem teraz, ale naprawde mialam takie mysli, ze czy dam rade pokochac kogos kogo nie znam na wiecej niz ze zajmuje mi miejsce w brzuchu (no bylam glupia idiotka, nie da sie ukryc)
Potem sobie myslalam co z instrukcja obslugi, nie znalam wczesniej zadnego niemowlaka, nie trzymalam w ramionach.
Jak juz mi sie mala urodzila, to sie balam, ze ja uszkodze jak ja bede trzymac, ale jak mi sie do cycka przyssala, to doszlam do wniosku, ze ma sile ta kruszynka.
Potem w szpitalu (ale to bylo dawno, wiec nie wiem jak jest teraz) pani pielegniarka pokazala mi jak sie z jakim maluchem obchodzi.
Pamietam, ze przy okazji mycia zapytalam ja ile razy dziennie trzeba to robic (!!).
No i wyobraz sobie, ze nie uszkodzilam malucha, milosc mi sie odezwala jak uslyszam jej ierwszy krzyk (i rzucilam sie z pyskiem na pielegniarke, ze jej krzywde robi). Pieluchy to byla skomplikowana sprawa, troche potrwalo zanim sie nauczylam, i karmilam cyckiem dlugo zeby odwlkec nauke gotowania kaszki

Nie mart wie, to zupelnie naturalne, ze myslisz ze nie umiesz, czy ze nie dasz rady, swiadczy tylko o tym, ze juz kochasz swojego maloucha i chcesz dla niego/niej jak najlepiej, jak kazda mama.
  Profil uzytkownika: maggie     
Misiaka

2010-03-18 13:21
maggie dzieki Oczywiscie ze kocham tego maluszka ktory we mnie rosnie. Na pierwszym usg mialam lzy w oczach ze wzruszenia gdy zobaczylam te fasolke
pati_sko

2010-03-18 14:14
wiekszosc kobiet z ktorymi mialam przyjemnosc wymiany zdan na temat
zastanawiala sie jak to bedzie z malym dzieckiem
czy dadza rade czy dziecku nie zrobia krzywdy itp

zastanawia i z lekka przeraza nieznane
ale spoko-potrzeba chwile czasu na zapoznanie sie z malym czlowiekiem
nie odrazu wie sie wszystko

malami2

Wpisów: 73
Od: 2009-11-03
2010-03-18 18:56
Ja nie zdazylam poczuc,ze jestem w ciazy bo w 7 miesiacu urodzilam
  Profil uzytkownika: malami2     
barbinka

2010-03-18 19:07
dziewczyny to sie nazywa instynkt ,kazda kobieta to ma ,no chyba ze sa jakies wyjatki ,ja bylam mloda jak urodzilam dziecko ,nie bylo komputerow nie bylo jakis fajnych informacji tak jak jest teraz ,kobietki nawet pampersow nie bylo ,nikt mi nic nie mowil to samo przychodzi ,przeciez w naturze to just jest suczka rodzi male szczenieta i jak o nie dba ,a nikt jej nic nie tlumaczy ,i to jest piekne my wiemy juz od pierwszego spojrzenia na swoje dziecko co mamy robic jak dbac o nie ,no ale jest tez pewien minus ,jak nasze pociechy dorastaja i robia jakies glupoty wtedy my stare mamy zastanawiamy sie gdzie popelnilysmy blad w wychowaniu naszego dziecka ,,,,,,prawda,NO ALE JAKOS BEDZIE
Misiaka

2010-03-20 11:06
Dziewczyny dwie sprawy. Pierwsza, moja dzidzia wczoraj pierwszy raz kopnela mnie tak mocno, ze poczulam przez skore cos malego,twardego i okraglego Cudowne uczucie hehe.
Druga sprawa, slyszalam juz kilka razy o dziwnych przypadkach kobiet ktore podobno nie wiedzialy ze sa w ciazy az do momentu gdy zaczely rodzic!
Mnie to sie w glowie nie miesci, przeciez cialo tak bardzo sie zmienia, rosnie brzuch, a malenstwo daje o sobie znac, czasami bardzo mocno.
Co o tym myslicie?
Ja uwazam ze to jest niemozliwe zeby nie wiedziec ze rosnie w brzuchu fasolka.
maggg77

2010-03-20 11:41
zdecydowanie sie zgadzam, niemozliwe jest nie zauwazyc ,za duzo symptomow daje o tym znac, mozna co prawda na poczatku je pomylic z niestarwanoscia, zatruciem, przeziebieniem, ale pozniej to juz naprawde nie da rady przeoczycszczegolnie jak male walnie cie glowka badz raczka badz innym czymsw pecherz to jest dopiero jazda bez trzymanki
debi123

Wpisów: 40
Od: 2010-02-10
2010-03-22 23:22
Misiaka:
nie wiem czy ktoras z kobitek juz o tym wspomniala wyzej, ale powiem mimo wszystko.
Popros swojego kochanego, zeby ci robil masaz plecow. Mialam w PL takie klientki z baaaardzo ciezka ciaza i zwyczajnie kregoslup nie mial sily tego dzwigac. Dobre sa kapiele z hydromasazem. Jesli masaz klasczny to kazdy olej, byle nie olej lniany [zawiera fitohormony, nie wskazane w czasie ciazy].
Rece i nogi dretwieja Ci na skutek ucisku przez dyski w kregoslupie pewnych wiazek nerwow [mowie moze tak prosto, bo to moze sie przydac wszystkim mamusiom ]. Wysypki na skorze sa obajwem wtornym [taka mala alergia] na skutek stresu. To co opowiadasz, jak dla mnie wskazuje na zycie w stresie zamiast w radosci i szczesciu. W koncu ma to byc błogoslawiony stan .
Zapisz sie na masaze i na basen, z tego co wiem za to kase zwracaja.
Pozdrawiam
  Profil uzytkownika: debi123     
debi123

Wpisów: 40
Od: 2010-02-10
2010-03-22 23:30
I jeszcze jedno, nie daj sobie wmowic, ze kobiecie w ciazy nie wolno stosowac masazu.
Totalna bzdura!!! Masaz wykonuje sie delikatny, oparty w wiekszej czesci na delikatnym glaskaniu. Nie ma oklepywania ani wibrowania.
To jest tez wazne dla skory po porodzie. Przy systematycznym chodzeniu na masaz skora jest elastyczna i szybciej sie wchlania. Nie powstaja rozstepy. A jak juz sa, to nie poglebiaja sie drastycznie.

Profil uzytkownika: debi123     
Misiaka

2010-03-23 16:09
Dziekuje debi za rade, ale mojej skorze juz nic nie pomoze, jest beznadziejna i taka pozostanie. To nie byla wysypka ze stresu, to zapalenie mieszka wlosowego, nie leczone, a w kilku miejscach pojawila sie grzybica skory.
Lekarze to lekcewazyli, powiedzieli ze jak to normalne i nie trzeba leczyc, tacy madrzy lekarze.Ehhhh
paysker

Wpisów: 27
Od: 2008-06-07
2010-03-24 13:42
pytanie z innej beczki..
czy ktoś ma może namiary na polską położną pracującą w szpitalu w Sodertalje?
  Profil uzytkownika: paysker     
barbinka

2010-03-24 15:42
hmm ja z nia rozmawialam telefonicznie ,,niedlugo moj termin wiec jak trafie na nia to moze beda jakies namiary ,ale tez chetnie bym chciala miec namiar juz.
paysker

2010-03-24 16:56
nie długo tzn kiedy jeśli mogę wiedzieć? też będziesz rodzić w sodertalje?
Misiaka

2010-03-24 20:32
Biedne te polskie polozne.Wszystkie dziewczyny chca miec polska polozna? W Danderyt tez pracuja polskie polozne.
barbinka

2010-03-25 07:20
termin mam na 2 maj mam nadzieje ze wczesniej sie zacznie hahahhh,tak w s-tälje bede rodzic,a cos pilnego z ta polazna ,,
myszka1

Wpisów: 72
Od: 2009-11-15
2010-03-25 09:04
A ja urodzilam miesiac temu i w szpitalu ktorym rodzilam byly polskie polozne ale niestety w dniu ktorym rodzilam nie bylo zadnej,no i byl to moj pierwszy porod i jeszcze w wersji SE
  Profil uzytkownika: myszka1     
paysker

2010-03-25 14:41
ooo to szybciej niż ja, my mamy termin na 12maja i fajnie byłoby mieć przy boku polską położna, nie znam szwedzkiego a to zawsze jakaś pomoc większa niż przez tłumacza, zaznacze że to moja pierwsza ciąża i jestem kompletnie zielona w tych klockach
paysker

2010-03-25 14:42
Myszka a ty rodziłaś w sodertalje??
malami2

2010-03-25 15:00
Polecam SÖS,bardzo dobra opieka
barbinka

2010-03-25 17:04
wszedzie trzeba urodzic ,..paysker ty jestes z s-tälje terminy wyliczaja a i tak maluch sam wybieze termin ,,,ah zawsze moga byc z toba 2 osoby ,maz plus jakas znajoma ,czylidasz rade ,a moze trafi sie polozna polska nigdy nie wiadomo kochana ,,,,a moze sie spotkamy w szpitalu kto wie i bedziemy obie sie darly hahahahah ,pozdrawiammmmmmmmmmmmmmmmmm
malami2

2010-03-25 17:29
Jak dostaniecie znieczulenie ,to nie bedziecie sie darly,a jak nie to na pewno...pocieszylam no nie
myszka1

Wpisów: 72
Od: 2009-11-15
2010-03-26 09:27
Nie ja nie rodzilam w sodertalje.
A o znieczuleniu mi nawet nie mowcie...KATASTROFA...Dali mi za puzno,a ciagle mi przystawiali lustgas.
Mialam bole z krzyza i wiecie co nikomu nie zycze,bol jakiego jeszcze nie przezylam w zyciu...
Co chodzi o znieczulenie to mialam Ryggbedövning pomoglo super nic nie czulam zadnego wkucia jedynie zabronili mi sie ruszac przez ten czas co lekarz mi wkuwal igle,po okolo 30 minutach dostalam parte a te juz czulam wiec dlugo sobie nie odpoczelam.A jak przyszly juz parte to nawet nie bylo tak zle,bol niesamowity zaczal sie jak maly przedostawal sie,no i nie obeszlo sie bez naciecia
Ale ogolnie jestem zadowolona z opieki w szpitalu i nawet nie chce na przyszlosc myslec o rodzeniu w polsce. Pozdrawiam wszystkie ciezarne i zycze szybkiego porodu
  Profil uzytkownika: myszka1     
Uma
Göteborg

Wpisów: 184
Od: 2004-11-09
2010-03-26 09:47
Myszka1, musialo strasznie bolec jak ci lekarz "wkuwal" ta igle
  Profil uzytkownika: Uma     
aniuladoniula

2010-03-26 13:50
Myszka najwazniejsze ze teraz jak juz jestes "po" jestes zadowolona zdrowa itd...
Z tym czy dali znieczulenie w kregoslup za pozno czy nie to pewnie ciezko stwierdzic. Kazdy porod inny i nawet lekarzowi trudno przewidziec ile bedzie jeszcze to wszystko trwalo. Mysle ze super ze przed partymi mialas chwile na zebranie sil.
Przy pierwszym porodzie dostalam kilka godzin przed pojawieniem sie maluszka na swiecie i nie mialam potem sil na parte.
Przy drugim bylam juz madrzejsza poprosilam pozniej - za pozno bo doslawnie 2minuty po wkuciu urodzilam
Teraz jestem jeszcze madrzejsza i wiem ze nie ma co planowac. WSszystko okarze sie "w praniu".
barbinka

2010-03-26 19:14
dziewczyny w polsce musimy placic za znieczulenie ,a tu ful wypas ,i tyle kobiet przezylo kazdy porod ,rozpieszczone jestesmy tu,
Misiaka

2010-03-27 22:16
Do dziewczyn ktore pobieraja, lub pobieraly havandeskappening, kiedy wyplacona wam pieniazki? Dostalam dotycje ze przyznano mi ten zasilek od 17 kwietnia.
Forum -> Zdrowie, moda i uroda -> Ciezarna w Szwecji
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Zatrudnie na stale (Stockholm )
Elektryk i pomocnik elektryka (Stockholm)
Zatrudnię płytkarza/ kafelkarza (Stockholm )
Praca (Goteborg )
concrete workers (Stockholm)
Roboty rzemny (Tumba)
Praca monter okien, pomocnik (Sztokholm )
Malarz (Åkersberga )
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 21 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony