Odwiedzin 40330287
Dziś 3754
Środa 10 czerwca 2026

Forum: Życie w Szwecji - Początkujacy emigrant

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorPoczątkujacy emigrant
krisren
stockholm

Wpisów: 8
Od: 2009-03-26
2010-03-04 23:14
Witam wszystkich i mam malą prośbe.Jestem w szwecji od polowy stycznia,narazie zalatwilem sobie pers.nr , jestem w trakcie zalatwiania id-kort i kursu SFI. Czy ktos moze wie jaki formalnosci musze zalatwic zebym mogl sprowadzic tu zone z dziecmi?(dzieci w wieku szkolnym).Z gory dziekuje za podpowiedz
  Profil uzytkownika: krisren     
kamień

Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2010-03-04 23:20
1. stala praca
2. mieszkanie
3. bilety dla rodziny
4. reszta jak beda na miejscu
  Profil uzytkownika: kamień     
krisren
stockholm

2010-03-04 23:25
chodzi mi jakie dokumenty musza miec z polski i czy jak ja mam juz pers.nr to rodzina dostanie szybciej i czy dzieci beda mogly juz nowy rok szkolny zaczac w szwecji ?
kamień

Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2010-03-04 23:58
dokumenty tozsamosci, akty urodzenia, akt slubu.
nie wiem jak w wypadku swiadectw szkolnych ale wypadaloby zabrac wkoncu ciezkie nie sa.
a co do personnumer nie powinno byc problemu, podobnie ze szkoła.
  Profil uzytkownika: kamień     
kruszynka26

Wpisów: 125
Od: 2006-04-19
2010-03-05 07:59
możesz wsiąść ze sobą te świadectwa(nie musisz ich tłumaczyć)a także karty szczepień,możesz tez sobie wsiąść zaświadczenie o pobieraniu lub nie zasiłków w Polsce na dzieci w tym urlopów wychowawczych i macierzyńskich(nie wiem w jakim wieku masz dzieci).Powodzenia Ania
  Profil uzytkownika: kruszynka26     
Oxen
Let's Rock Baby

Wpisów: 5717
Od: 2004-10-27
2010-03-05 09:26
Wez tez ze soba albym ze zdjeciami, adresy przyjaciol i blogoslawienstwo rodzicow. Czasami sie przydaje...
  Profil uzytkownika: Oxen     
gusia2425

Wpisów: 276
Od: 2009-01-12
2010-03-06 12:21
oxsen zachowal bys dla siebie ten komentarz.
  Profil uzytkownika: gusia2425     
gusia2425

Wpisów: 276
Od: 2009-01-12
2010-03-06 12:27
co do zaswiadczen o pobieraniu swiadczen jest to konieczne do rejestracji F-kassa jesli masz dzieci w wieku szkolnym otrzymasz z czasem rodzine jednak zlurz dokumenty odrazu po przyjezdzie do szwecji rodziny I SWOICH jesli jeszcze tego nie zrobiles by nie bylo zaskoczenia jak zachorujesz np. ze F-kassa nie zaplaci ci np.chorobowego u nich czas rejestracji moze trwac nawet i kilka miesiecy
  Profil uzytkownika: gusia2425     
krisren
stockholm

2010-03-06 19:10
Nigdy nie braliśmy w Polsce rodzinnego może wiecie z jakiego urzędu wziąść zaświadczenie że się go nie pobiera.
Misiaka

Wpisów: 1560
Od: 2007-05-17
2010-03-06 20:11
przewaznie takie zaswiadczenie pobiera sie z miejskiego osrodka pomocy spolecznej, lub osrodka pomocy rodzinie.
  Profil uzytkownika: Misiaka     
Facet46
Szlachta nie pracuje

Wpisów: 4639
Od: 2009-03-25
2010-03-06 21:07
juz kilkakrotnie to tlumaczylem:
zaden osrodek pomocy spolecznej, a osrodek polityki spolecznej - skrot ten sam, a totalnie rozne instytucje.
Poza tym dokumenty konieczne do otrzymywania dodatku na dziecko wystawiaja te osrodki polityki spolecnej na zadanie szwedzkiej FK i to FK musi sie zwrocic do wlasciwego OPS-u dla polskiego miejsca zamieszkania. Dobrze wiec zawczasu uzyskac dokladny adres w Polsce i podac go w FK.
Ten temat juz tu tyle razy szczegolowo opisywalem, nie chce mi sie powtarzac.
Mozna poczytac na stronach pierwszego z brzegu wyguglanego ROPS-a
http://rops-katowice.pl/
  Profil uzytkownika: Facet46     
Misiaka

2010-03-06 21:23
Facet w moim miescie wydaje takie zaswiadczenie miejski osrodek pomocy spolecznej, ale pewnie jest tak ze nie w kazdym miescie da sie to zalatwic w tej instytucji, dobrze ze o tym napisales.
Facet46
Szlachta nie pracuje

2010-03-06 21:51
jakie zaswiadczenia??

Odnosnie dodatku na dziecko - barnbidrag jest na terenie UE okreslony druk E-???, jest to uregulowane odpowiednimi przepisami unijnymi i sa konkretnie okreslone instytucje wystawiajace ten druk.
Tego konkretnego druku nie wydaja zainteresowanym, lecz jest wystawiany tylko instytucji innego kraju unijnego na zadanie tej instytucji, w przypadku SE na zadanie FK.
Opisywalem to juz kilka razy, pisze na podstawie wlasnych doswiadczen - trwalo to 3 lata!
Zawsze gdy poruszany jest temat barnbidrag - taka sama sytuacja, a potem wielu pisze:
"...czekam juz poltora roku..., czemu mi nie przyznaja..." itp.
Opisuje jak to prawidlowo zalatwic, bo wtedy papiery po Polsce nie bladza.
Misiaka

2010-03-07 13:15
Facet bardzo cenie twoje rady w tej kwestii ale jesli np zona jest jeszcze w pl i kompletuja dokumenty ktore nalezy zabrac do se to moze to na miejscu zalatwic w mops, tak wlasnie to zrobili moi znajomi. Widac ze kazdy przypadek jest inny.W szwecji jak w rosyjskiej ruletce, szczegolnie jesli chodzi o fk.
Facet46
Szlachta nie pracuje

2010-03-07 13:52
FK i tak i tak musi zwrocic sie do polski o ten druk...
Ja w Pl wyslalem byla zone do Reg. Osrodka Polityki Spolecznej, telefonicznie wyklocalem sie o ten druk, by jej wydali - nie ma takiej mozliwosci. Tu na miejscu tez problem. Dopiero, gdy wszystko to, o czym pisze sam dokladnie ustalilem, poszedlem do FK, podalem adres wlasciwego Regionalnego Osrodka Polityki Spolecznej z informacja, ze wg unijnych przepisow oni musza o ten druk wystapic pod podany przeze mnie adres.
Wczesniej moja batalia z FK trwala 3 lata, po tym dostarczeniu tego co pisze w poltora miesiaca sprawa zostala zalatwiona lacznie ze splata wstecz...
Facet46
Szlachta nie pracuje

2010-03-07 14:03
a poza tym to na szwedzkie urzedy najlepsza metoda jest znajomosc regul:
jesli pojdziesz i wyjasnisz, ze jest tak i tak, podeprzesz sie zwlaszcza unijnym przepisem to wszystko idzie inaczej;
a z FK mam do czynienia nieustannie od prawie 3-ech lat
rysio79

Wpisów: 30
Od: 2009-10-22
2010-03-07 15:30
DO Facet 46...

To chyba masz mylne informacje,osobiscie skierowałem pismo do Ośrodka Pomocy Społecznej który własnie wydaje takie zaswiadczenia ,które chciała mieć Försäkringkassan,zanim oni o to zapytali urząd w Polsce to do miesiąca miałem juz te zaświadczenia do odbioru na poczcie,a po dwutygodniach dosłali bardziej szczegółowe zaswiadzczenie...
  Profil uzytkownika: rysio79     
Facet46
Szlachta nie pracuje

2010-03-07 16:46
Juz mnie to meczy...
Ja pisze jakie sa unijne przepisy, jak to wyglada prawnie, a nie co komu i jak sie udalo.
Prosze:

"Jeśli spełnione zostały powyższe warunki osoba przebywająca na terenie Państwa Członkowskiego bądź państwa EOG powinna udać się do instytucji właściwej celem złożenia wniosku. Po złożeniu wniosku kraj miejsca wykonywania pracy wysyła droga urzędową formularze z serii E 400, do instytucji właściwej miejsca zamieszkania pozostałych członków rodziny, celem ustalenia ich sytuacji rodzinnej i bytowej. A przede wszystkim celem ustalenie państwa w pierwszej kolejności zobowiązanego do wypłaty świadczenia rodzinnego. Cała procedura jest długotrwała, trwa około 6 miesięcy, ponieważ każde z państw posiada termin 3 miesięcy na prawidłowe załatwienia sprawy. W Polsce funkcje instytucji łącznikowej pełnią Regionalne Ośrodki Polityki Społecznej przy Urzędach Marszałkowskich."

a tu caly opis:

http://www.kobietaiprawo.p l/koordynacja-systemow-zabezpieczenia-spo lecznego-w-ue-%E2%80%93-swiadczenia-rodzi nne.html

dodam, ze zgodnie z przepisami, jesli niedoinformowany szwedzki urzedas zadecuduje o wyplacie na podstawie niekompletnych dokumentow moze to zostac unane jako pobranie swiadcenia nienaleznego...
a FK ostatnio w zwiazku z reorganizacja i brakiem kasy ostro tropi wszelkie "nieslusznie pobrane..."
Facet46
Szlachta nie pracuje

2010-03-07 16:54
jeszcze maly dodatek z przepisow, bo szczerze watpie, by kolejni oponenci przeczytali caly artykul...

"To właśnie instytucję łącznikowe odpowiadają za prawidłowe stosowanie przepisów wspólnotowych, kierując się dwoma podstawowymi zasadami:

Zasadą pierwszeństwa ustawodawstwa wykonywania pracy (państwem właściwym do wypłaty jest państwo wykonywania pracy)

Zasada pierwszeństwa ustawodawstwa zamieszkania członków rodziny (w przypadku, gdy aktywność zawodowa jest wykonywana w dwóch państwach)."

a nawiasem mowiac, to jak w jakims Pcimiu Dolnym pojde do urzedniczki mowiac, ze potrzebuje zaswiadczenie "zagramanice" to ja tak dowartosciuje, ze wszystko mi wystawi...
Facet46
Szlachta nie pracuje

2010-03-07 16:59
a tu odnosnie FK

http://www.dt.se/nyheter/d alarna/article599107.ece
rysio79

Wpisów: 30
Od: 2009-10-22
2010-03-08 20:34
A kto tu pisze ze mi sie udało,napisałem ze na moją prośbe zaswiadczenie wydano,najpierw pierwsze podanie pózniej odpowiedz co musze dosłać zeby otrzymać zaświadczenie...swoja drogą FK napewno załatwiało to samo ale swoimi procedurami...i wszystko opieczętowane przez wojewode Pcimskiego NIE BULWERSUJ SIE TAK bo po co ci wiecej zmarszczek
  Profil uzytkownika: rysio79     
Forum -> Życie w Szwecji -> Początkujacy emigrant
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Sprzatanie Stockholm (TÄBY)
Szukamy pracownika (Stockholm)
Praca na budowie (Åkersberga )
Praca przy montażu fasad w Sztokhomie (Sztokholm)
Firma sprzątająca. (Malmo)
Pomoc raz w tygodniu (Norsjö)
Zatrudnimy (Borås)
Stolarzy (SKÅNE HALLAND)
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 22 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony