| Autor | POLSKA FIRMA W SZWECJI |
droptech

Wpisów: 6 Od: 2010-03-01
| 2010-03-01 21:07 Witam! Mam serdeczna prośbe może komuś uda mi się pomóc. Jeżeli w poprzednim roku 2009 w sezonie prowadziłem działalność w szwecji jako Polska firma to czy w tym roku na sezon również będe mógł w ten sam sposób działać? pytam gdyż wyczytałem że moge być tylko 6 miesięcy jako Polska firma? Wiem że napewno musze zgłosić swoją działalność do mopsu czy jakoś tak generalnie chodzi o vat,czy to wystarczy? No i jakie dokumenty są wymagane do takiego zgłosznia? Z góry wielkie dzięki za info. |
| | |
kadi

Wpisów: 24 Od: 2009-11-28
| 2010-03-02 00:32 Jeżeli chodzi o podatek dochodowy do przeczytaj:
http://www.poloniainfo.se/ artykul.php?id=1256
Nie ma żadnego ograniczenia do 6 miesięcy.
Jeżeli chodzi o VAT, to zależy:
-jeżeli będziesz świadczył usługi jedynie na rzecz szwedzkich podatników VAT to wystarczy, że wystąpisz w Polsce o VAT UE ( i wtedy za rozliczenie moms będzie odpowiedzialny szwedzki podatnik VAT), ale
- jeżeli będziesz także świadczył usługi na rzecz osób nie będących podatnikami VAT, to powinieneś zarejestrować się w Szwecji jako podatnik VAT i odprowadzać tu moms od usług świadczonych na rzecz osób nie będących podatnikami VAT.
Na temat rejestracji jako podatnik VAT w Szwecji:
http://www.skatteverket.se /blanketterbroschyrer/broschyrer/info/419 .4.39f16f103821c58f680007793.html
Po kliknięciu linku wybierz 'po polsku' w 'download' i ściągniesz dokument (12 stron), w którym jest wszystko ładnie opisane (rejestracja + rozliczanie VAT). |
| | |
droptech

Wpisów: 6 Od: 2010-03-01
| 2010-03-02 17:58 Wielkie dzięki wszystko świetnie opisane. Wszytsko wskazuje na to że w tym roku również będe mógł działać na Polskiej firmie.Dodam że mieszkam w Polsce z rodziną,w Szwecji mam adres i personnumer aczkolwiek moim głównym miejscem docelowym i siedzibą firmy jest Polska tam wykonuje swoją działalność przez cały rok a w Szwecji chcę działać tylko przez lato Niechciał bym jednak być płatnikiem podatku F w Szwecji a jedno stwierdzenie mnie strasznie nurtuje chodzi o punkt od którego między innymi zależy czy możesz się rozliczać w Polsce mianowicie cytując "TAK SAMO GDY TU JEST AGENT LUB REPREZENTANT,ZALEŻNY OD TEGO ZAGRANICZNEGO PRZEDSIĘBIORSTWA KTÓRY JEST UPRAWNIONY DO ZAWIERANIA W JEGO IMIENIU WIĄŻĄCYCH UMÓW" napisane jest że posiadając swojego przedstawiciela w Szwecji jesteś traktowany tak jak by to było stałe prowadzenia działalności no i że podlegasz szwedzkiemu podatkowi? trochę dziwi mnie ten fakt.. Posiadam menadżera który występuje w moim imieniu do komuny, niechce byc płatnikiem podatku F Jak z tego wybrnąć?? Pozdrawiam Darek |
| | |
Fermosa

Wpisów: 413 Od: 2008-10-16
| 2010-03-04 14:10 Istnieje mozliwosc podania jako przedstawiciela firmy zagranicznej w SE biura ksiegowego i wyznaczona osobe w danym biurze - najczesciej jest to osoba ktora prowadzi rozliczenia tej firmy. |
| | |
kadi

| 2010-03-05 23:03 Hejka!
Co masz na myśli przez "występuje w moim imieniu"? Jeżeli Twój menedżer jest Twoim pełnomocnikiem, tzn jest uprawniony do zawierania w Twoim imieniu umów (np. umowy o remont szkoły czy innej) to wtedy uznaje się, że masz w Szwecji zakład.
Skutek jest taki, że dochody, które uzyskujesz w Szwecji (tylko te, nie wlicza się wtedy uzyskiwanych w Polsce) podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym w Szwecji. "Szwedzkie" dochody musisz uwzględnić też przy rozliczeniu w Polsce, ale wtedy podatek zapłacony w Szwecji podlega odliczeniu. Trochę to skomplikowane. Popatrz jeszcze raz na ten artykuł (pierwszy link) - tam są przykłady i chyba łatwiej to wtedy zrozumieć.
Natomiast jeżeli Twój menedżer tylko Ciebie reprezentuje, ale nie zawiera w Twoim imieniu umów (i nie jest do tego upoważniony)to wtedy nie powinno być żadnych problemów z zakładem (czyli podatkiem dochodowym w Szwecji).
Pzdr |
| | |
Lilija

Wpisów: 9 Od: 2010-03-05
| 2010-03-09 15:46 Witam serdecznie.Mam ogromną prośbę może ktoś będzie mógł mi pomuc.Chiałabym otworzyc firme tu w polsce o charakterze handlu obwznego i sprzedawac swoje towary w szwecji.Sprzedawałam bym je klientom indywidualnym.czy to oznacza ze musze sie zarejestrowac jako podatnik VAT w szweckim urzedzie skarbwym? (SKV 4632) oraz składać kwartalne podsumowania?czy ktos jest moze w podobnej sytuacji i moze pomuc w pozyskaniu informacjii,bede ogromnie wdzieczna. |
| | |
kadi

| 2010-03-11 13:22 Jeżeli dobrze zrozumiałem, co masz na myśli przez handel obwoźny, to można to zakwalifikować jako sprzedaż wysyłkową. Wtedy musisz się zarejestrować w Szwecji i tu rozliczać VAT, jeżeli przekroczysz pewien limit wielkości sprzedaży. W Polsce jest to 160 tyś zł, ale ile w Szwecji to nie wiem, musisz sprawdzić w Skatteverket (każdy kraj ma swój limit). |
| | |
Lilija

| 2010-03-11 18:12 mam na myśli sprzedaż na terenie Szwecji ale nie wysyłkowa, tylko firma by była zarejestrwoana w Polsce a prowadzilibyśmy dziłalność na terenie Szwecji.I z tego co ja się dowiedziałam to jeśli firma ma swoją siedzibe w Polsce to tu płace wszystkie podatki .A jeśli chodzi o VAT to póki nie przekrocze pewnego limitu to go nie płace a nawet jeśli to też w Polsce.Dopiero kiedy przekrocze limit ten który jest ustalony w szwecji (jest podobno on wyższy niż w Polsce ale tez nie wiem dokładnie ile) to tam płace VAT. |
| | |
JOLAND

Wpisów: 10279 Od: 2009-11-24
| 2010-03-11 18:18 Wszystko pokrecilas,kupujesz towar w Polsce bez VAT(przepisy o handlu miedzy krajami UE),sprzedajesz w Szwecji z VAT(MOMS)i ten MOMS musisz oddac w Szwecji.
Teraz pomysl firma Polska sprzedaje towar w Szwecji,gdzie na jakie konto beda wplywaly pieniadze?,
w jakim banku? |
| | |
JOLAND

| 2010-03-11 19:51 Mozna w Szwecji wykonywac uslugi jako polska firma(okreswo)wystawia sie fakture bez VAT(MOMS),uslugobiorca go oplaca.Ja sprzedaje towar z polski jako szwedzka firma,nikt by nic odemnie nie kupil gdybym mial polska firme. |
| | |
Lilija

| 2010-03-12 12:50 Z tego co ja sie orientuje to VAt sie płaci jak sie jest vatowcem lub przekroczy sie odpowiedni prog dochodów. Ja na poczatku nie chce byc vatowcem bo chce uniknac dodatkowej papierkowej pracy. Wiec ze wzgledu na to ze jestesmy w UE i sieziba firmy jest w polsce to rozliczam sie ze wszytkiego tu.Poza tym mi chodzi o handel na roznego rodzaju targach.
Powiec mi ile wynosi próg dochodów w Szwecji po przekroczeniu którego należy zapłacic VAT? I czy Ty równiez prowadzisz handel na targach, czy sprzedajesz towar sklepom?? |
| | |
JOLAND

| 2010-03-12 17:03 VAT kompletnie nie ma nic wspolnego z jakims progiem dochodow. |
| | |
kadi

| 2010-03-13 10:56 A właśnie, że ma. Lilija ma rację, jeżeli nie przekroczy określonego progu przychodów (na 2010 r. jest to w Polsce 100 tyś zł) to nie musi się rejestrować jako podatnik VAT i wtedy nie wystawia faktur. Ponieważ nabywcami jej towarów będą pewnie osoby fizyczne, to jest to dla nich korzystne, bo kupują towar bez wliczonego w cenę podatku VAT. |
| | |
JOLAND

| 2010-03-13 11:41 Mowimy o Polsce,czy Szwecji? |
| | |
JOLAND

| 2010-03-13 11:46 kadi,podaj mi choc jeden produkt w Szwecji,ktory kupujesz bez VAT(MOMS).Wszedzie wprowadzono kasy fiskalne. |
| | |
Lilija

| 2010-03-13 12:41 Mówimy o Polskiej firmie działająceja w Szwecji.
W polsce tez wprowadzono kasy fiskalne,ale jeśli twoje dochody nie przekraczają 20tys zł miesięcznie to nie musisz mieć kasy możesz się rozliczzać na podstawie ksiegi ryczałtowej.
Dokładnie dochodówka nie ma nic wspólnego z VAT-em.Nie bede sie za bardzo rozpisywac na ten temat bo to jest bardo ciezki orzech ,sama doladnie nie wiem dokonca jak to dziala.Poprostu to juz sie rozlicza w cenach netto i pozniej ten VAT w zaleznosci ile sie sprzedalo i kupilo jakos sie liczy.Niektorzy od razu chcą być vatowcami bo im sie to oplaca.Ja jednak dla siebie gdzie swoja działalnośc chce prowadzic w SZwecji i poki co obawiam sie tych wszystkich szweckich urzedow wole jak najwiecej załatwic w Polsce.I właśnie z tego co sie dowiedzialam poki co te wszytskie przepisy dotycza zarjestrowanych podatnikow VAT.Czyli polski odatnik VAt musi zarejestrowac sie rowniez w Szwecji jako podatnik VAT zanim rozpocznie dzialalanosc chyba ze swoj towar sprzedaje tylko zarejestrowanym tam podatnikom VAT.Wiec jesli chodzi o mnie , jesli chce sprzedawac swoj towar na rozniego rodzaju targach "ludzim z ulicy" przypadkowym i prywatnym to wiekszosc z nich pewnie nie bedzie podatnikami VAT .
Suma sumrum wychodzi na to ze rejestruje firme w polsce,tu place podatki,nie przekaraczam 20tys zl miesiecnie wiec nie mam kasy fiskalnej i nie przekraczam 100tys zl wiec nie place VATu wcale.
Jednak nadal sie nie dowiedzialam ile wynosi ten prog w szwcji od ktorego trzeba zaplacic VAT?
I jeśli ktoś mogł by mi cos wiecej napisac o tych dniach targowych w szwecji bylabym wdzieczna.
pozdrawiam
|
| | |
JOLAND

| 2010-03-13 13:12 W Szwecji o takim progu nie slyszalem,jedynie jest prog jednorazowego(raz w roku) rozliczania VAT(MOMS),tj
suma 200000SEK,w innych przypadkach rozliczac trzeba kwartalnie lub miesiecznie. |
| | |
JOLAND

| 2010-03-13 13:29 Ja nie zajmuje sie detaliczna sprzedaza,wiec nie chce Cie wprowadzac w blad jakimis niesprawdzonymi informacjami.Podajesz bardzo malo szczegolow,jaki to rodzaj sprzedazy na polskich rynkach w soboty i niedziele?,na marknadach?.Tutaj widzialem juz kasy fiskalne u fryzjera,na rynku,czytalem o kobiecie co wypieka chleb w piecu kamiennym isprzedaje na rynku,ja zmuszono takze do zakupu kasy. |
| | |
JOLAND

| 2010-03-13 13:36 Pomysl tylko o jednej rzeczy,bedac VATowcem kupujesz towar w Polsce,ktory wywozisz za granice,wiec w mozesz go kupic bez VAT.Sprzedajac towar doliczasz VAT do ceny netto i masz cene brutto detaliczna.Zwracajac VAT
masz mozliwosc zrobienia bardzo duzo odpisow,gdyz wszelkie koszta zwiazane z osiagnieciem zysku ponosisz z VAT,np bilet na prom,paliwo do samochodu,ect. |
| | |
Lilija

| 2010-03-13 13:45 tak to co piszesz ma sesns i może po pewnym czasie zdecydje sie na zarejestrowanie w systemie VAt. Poki co najpierw musze wiedziec ze ten interes mi pojdzie.Wiec musze to załtwic jak najmniej inwazynie w razie czego, czyli zarejestrowac jedynie firme.Cały czas staram sie dowiedziec wiecej własnie na temat tych "marknads" kiedy sie one odbywaja i jak wykupic miejsce targowe na nich.Jak zeso tygodniu i czy kazdym miescie w inny dzien czy w rozne? jeśli wiesz cos moze na ten temat,bede wdzieczna za pomoc. |
| | |
JOLAND

| 2010-03-13 13:58 Ja bardzo malo wiem o marknadach,jezdzi tam cala karawana,tzn ci wszyscy,ktorzy na nich sprzedaja.Jest
podawany spis gdzie i kiedy,jednak na rok 2010 jeszcze nie znalazlem.Uzbroj sie w cierpliwosc,napewno odezwie sie ktos,kto wie cos na ten temat.Jednak marknady to bardzo specyficzna sprzedaz,czasochlonna,kosztowna(przemiesz czanie)Moze latwiej i taniej bedzie Ci wejsc do grupy polakow,ktorzy jezdza na sobotnie i niedzielne rynki? |
| | |
JOLAND

| 2010-03-13 14:11 W innym temacie Bolek podal Ci linka do zamowienia kalendarza wszystkich marknadow w Szwecji na rok 2010,ten drugi od darsima jest na "lumpeksy".Zamow ten kaledarz,bedzie Ci latwiej wykupic miejsca. |
| | |
kadi

| 2010-03-13 16:58 Joland, ja pisałem o Polsce, na temat konkretów w Szwecji się nie wypowiadam Chyba się nie zrozumieliśmy i to dlatego
Generalnie chodzi o to, że jeżeli prowadziłabyś tzw sprzedaż wysyłkową np ze Szwecji do Polski (co nie znaczy, że fizycznie wysyłasz towary) na rzecz osób nie będących podatnikami VAT, to do momentu osiągnięcia obrotów (przychodów bez VAT) - 160 tyś zł nie musisz się w Polsce rejestrować jako VAT-owiec.
Inna sprawa czy w Szwecji jesteś VAT-owcem czy nie. Jedni uważają, że to się opłaca bardziej, a inni wolą mieć z głowy papierkową robotę. W Polsce możesz nie rejestrować się jako podatnik VAT, jeżeli w poprzednim roku nie przekroczyłaś określonego progu przychodów. Jak to dokładnie wygląda w Szwecji tego nie wiem. |
| | |