Odwiedzin 40330960
Dziś 207
Czwartek 11 czerwca 2026

Forum: Na każdy temat - za nie podanie reki kobiecie dostal 60.000 sek

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorza nie podanie reki kobiecie dostal 60.000 sek
Rumcajs

Wpisów: 859
Od: 2007-12-30
2010-02-08 23:13
mahometanie zmieniaja szwecje, nareszcie

z posredniaka wyslano go na rozmowe kwalifikacyjna,
tam byla kobieta szef...nie podal jej reki ale w zamian zrobil poklon,,,, niestety nie wystarczylo
to szwedce która nie dala mu przez to pracy

wiec polecial na skarge do rzecznika praw obywatelskich
i dostal odszkodowanie 60 patoli

Profil uzytkownika: Rumcajs     
darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2010-02-08 23:17
a jak mu sie udalo udowodnic, ze to wlasnie z tego powodu pracy nie dostal?
  Profil uzytkownika: darsim     
robinofstockholm

Wpisów: 4102
Od: 2008-05-13
2010-02-08 23:20
Rumcajs..
Podaj mi linka.. chetnie przeczytam
  Profil uzytkownika: robinofstockholm     
Rumcajs

2010-02-08 23:22
sama szwedka sie przyznala ze nie nie moze zatrudnic faceta bez "socialkompetens" nawet jezeli tylko ma czyscic klozety, przypuszczam ze on byl pewnie zadowolony ze mu sie upieklo
Rumcajs

2010-02-08 23:24
http://www.do.se/Press/Pre ssmeddelanden/AF-diskriminerade-mannen-so m-inte-ville-skaka-hand-med-kvinnlig-chef /
robinofstockholm

2010-02-08 23:26
[Wpis wykasowany przez Moderatora. Zanim napiszesz, przeczytaj regulamin]
robinofstockholm

2010-02-08 23:28
Mannen fick ingen praktikplats på företaget. Enligt Arbetsförmedlingen berodde det på mannens vägran att ta den kvinnliga vd:n i hand. Därför beslutade man att återkalla anvisningen till det arbetsmarknadspolitiska programmet, vilket innebar att mannen förlorade sin försörjning

...
robinofstockholm

2010-02-08 23:30
szkoda ze nie dostal bilet w jedna strone do swojego panstwa... za swoje zachowanie a nie 60tys za odszkodowanie
dzch

Wpisów: 4287
Od: 2010-01-18
2010-02-08 23:32
To nie byla zadna praca tylko praktyka do kursu z AF na ktory chodzil. Nie przyjeto go na praktyke i AF go wyrzucil z kursu ktory oczywiscie byl platny. Kwota ktora teraz dostanie za kurs uniemozliwi mu prawdobodobnie pobieranie socjalu takze nie powinien sie tak cieszyc.
  Profil uzytkownika: dzch     
spagetti
Sto(L)ica

Wpisów: 2227
Od: 2007-11-09
2010-02-08 23:33
Chore,nienormalne,tylko kogo to wina?

Swoja droga ta dyskryminacja dziala w inna strone...po 1 to ludzie z krajow arabskich w wiekszym stopniu dyskryminuja nas a nie my ich.My oczywiscie musimy akceptowac wszystko czego chca ale im do du...y wszystko.A Szwedzi za to sie tak wycwanili ze nie zaryzykuja klutni lub jakiejkolwiek wojny z arabem to zrewanzuja sie na polaku lub ukraincu,tak to wlasnie teraz wyglada....Nie dyskryminuje sie czarnych ale bialych...
  Profil uzytkownika: spagetti     
Rumcajs

2010-02-08 23:34
Uwe
Alandy

Wpisów: 16634
Od: 2003-03-12
2010-02-08 23:40
Mam nadzieję że Alemu odliczą od zasiłku i opodatkują odszkodowanie za krzywdy ze strony Pani Majstrowej, która wg. niego powinna gotować dzieciom obiad w domu a nie szefować. Może Ali z taką kasą wróci do pustynii i puszczy, co by było nieliche. Tylko czemu te pieniądze musi płacić urząd pracy? No i jak się to ma do dyskryminacji ze względu na płeć i do Koranu. Zaczynają mnie na prawdę frapować wywody Darsima n.t. obecnej Szwecji....
  Profil uzytkownika: Uwe     
spagetti
Sto(L)ica

Wpisów: 2227
Od: 2007-11-09
2010-02-08 23:41
I stopy w zlewie...i kapiel nad klozetem:/
  Profil uzytkownika: spagetti     
Rumcajs

2010-02-08 23:41
podlamka...60.000 przyznane tylko biedak nie wie socjal wyrwie mu te pieniadze z gardla

chociaz jakby wzial kase i polecial do Somalii na wojenke a zona zostala sama z wianuszkiem dzieci to socjal musi poplacic im rachunki i dac papu skoro ociec taki nieodpowiedzialny

dzch

2010-02-08 23:50
Tylko czemu te pieniądze musi płacić urząd pracy?
Bo urzad pracy go wyrzucil z platnego kursu
Uwe
Alandy

Wpisów: 16634
Od: 2003-03-12
2010-02-08 23:56
No tak... Dzięki.
  Profil uzytkownika: Uwe     
Rumcajs

2010-02-09 00:00
Arbetsförmedlingen fälldes för utebliven handskakning
Mannen tog inte i hand av religiösa skäl – nekades aktivitetsstöd
DO vann mot Arbetsförmedlingen – en 28-årig muslimsk man hade rätt att vägra skaka hand med en kvinnlig företags-vd.

Efter händelsen fick mannen ingen praktikplats.

Arbetsförmedlingen döms att ersätta 28-åringen.

– Vi är mycket glada för att rätten anser att detta inte är okej, säger 28-åringens juridiska ombud Ulrika Dietersson.

Arbetsförmedlingen ska betala 60 000 kronor och ränta till mannen, man ska också ersätta Diskrimineringsombudsmannen för rättegångskostnader med 36 642 kronor.

Bakgrund
DO stämde Arbetsförmedlingen för religiös diskriminering sedan en muslimsk 28-åring man stängts av från aktivitetsstöd med hänvisning till hans religion. I december 2005 påbörjade mannen en arbetsmarknadsutbildning till verkstadsoperatör i Älmhult. Under utbildningen fick han ersättning i form av aktivitetsstöd.

Fick inte jobbet
I maj 2006 besökte den muslimske mannen tillsammans med en representant från utbildningsföretaget Lernia AB ett företag för att diskutera en praktikplats. Under besöket avböjde mannen att ta företaget Melaments kvinnliga vd i hand. Istället hälsade mannen genom att lägga sin handen mot sitt bröst samtidigt som han förklarade att hans religion förbjöd honom att vidröra andra kvinnor utanför familjen.

Efter mötet beslutades att mannen inte skulle få någon praktikplats på företaget. Företagets förklaring var att 28-åringen saknade den ”kompetens och erfarenhet som krävdes”. Enligt Arbetsförmedlingen var det i stället mannens vägran att ta den kvinnliga vd:n i hand som gjorde att han inte fick praktikplatsen. Eftersom han, enligt Arbetsförmedlingen, genom sitt uppträdande hade medverkat till att han inte fick praktikplatsen beslutade man att återkalla hans anvisning till det arbetsmarknadspolitiska programmet. Därmed förlorade mannen även rätten till aktivitetsstöd.

"Finns inget lagstöd"

– Rätten att utöva religiösa sedvänjor har ett starkt stöd i internationella konventioner. Genom diskrimineringslagen har Sverige förstärkt den rätten ytterligare. Staten får bara inskränka religionsfriheten om det finns starka skäl, och det måste ske med stöd av lagen. Något sådant lagstöd har Arbetsförmedlingen inte haft för sitt beslut, sa diskrimineringsombudsmannen Katri Linna före domen.

Efter domen vid Stockholms tingsrätt säger 28-åringens juridiska ombud Ulrika Dietersson:

– Mannen har mått mycket dåligt. Vi är glada att tingsrätten också anser att det inte är okej av en statlig myndig att neka en religiös man en praktikplats och ersättning när ham inte gjort något fel.

– Förhoppningsvis kan detta innebära att inga andra muslimer behöver råka ut för samma typ av diskriminering, säger Ulrika Dietersson.

DO hade yrkat på att Arbetsförmedlingen skulle betala 120 000 kronor i ideellt skadestånd och 35 345 kronor i ekonomiskt skadestånd till mannen.

28-åringen bor nu i Malmö och arbetar i Danmark. Aftonbladet har sökt honom men han vill inte låta sig intervjuas.

Mikael Hellmyrs

aftonbladet
ÅÖÄ
Globus Polski!

Wpisów: 12896
Od: 2008-10-24
2010-02-09 00:05
Wpis wykasowany przez Administratora. Łamanie regulaminu serwisu.
  Profil uzytkownika: ÅÖÄ     
mabr

Wpisów: 7793
Od: 2000-09-08
2010-02-09 00:05
Urząd pracy pewnie zaskarży ten werdykt, bo mówili w radiu, że ten nierób nawet się w żadnym stopniu nie wysił żeby wytłumaczyć swoje zachowanie. Po prostu odmówił nie tylko przywitania się ale i podania powodu.

Skandal, że w feministycznej Szwecji sąd wydał taki wyrok, ale widać miotając się między feministyczną i arabską polityczną poprawnością, sami nie wiedzą co zrobić. Bo własnego zdania widać nie mają.
  Profil uzytkownika: mabr     
Oxen
Let's Rock Baby

Wpisów: 5717
Od: 2004-10-27
2010-02-09 00:06
Im wiecej takich "przypadkow" - tym lepiej. Moze wreszcie to zidiociale spoleczenstwo walnie porzadnie "reka w stol"?! Wszyscy tutaj zaczynaja byc mocno zmeczeni Allahem...
  Profil uzytkownika: Oxen     
robinofstockholm

2010-02-09 00:14
czuje ze ten temat bedzie goraccy.

Jestem wkurwiony. Poprostu jestem taki zly jak osa co sie dzieje w tej Szwecji. Sadze czy wrzytskie ludzie tu zgubily swoj rozum.. ze tak ma byc w Szwecji. Ze jak jak ktos jest np. Arabem.. to muszi reszta spoleczenstwa na bacznosc stac.. i sie popozadkowac nad arabami. To jest absurd.

Tak jestem wkurwiony na ten system ze nie wiem jak.
Zadko jestem taki zly.. ale przez ten artykul widze ja czerwono.

Dobrze ze rumcajs oswiecil mi.
ÅÖÄ
Globus Polski!

2010-02-09 00:24
Borrka
Hospicjum na Wilsona

Wpisów: 17565
Od: 2003-04-06
2010-02-09 09:44
Wiecej tolerancji, Robinku.
Musisz starac sie zrozumiec problemy braci arabskich i bardziej otworzyc na ich kulture.

Powinienes sie wstydzic swego agresywnego rasizmu - dlaczego uwazasz, iz ludy arabskie maja zmieniac swe obyczaje w Szwecji ?
A moze to WY powinniscie sie dostosowac do ich pieknych tradycji i nie draznic religijnej wrazliwosci muzulmanow ?
  Profil uzytkownika: Borrka     
dzch

2010-02-09 10:26
Wasze wpisy sa emocjonalne. Ten muzulmanin ma pewno czworo dzieci a wiec dostaje rocznie od socjalu wielokrotnie wiecej niz te 60 tys. Pieniadze zakloca tylko jego bezproblemowe kontakty z socjalem.
j23

Wpisów: 3544
Od: 2000-09-15
2010-02-09 10:46
Tak jestem wkurwiony na ten system ze nie wiem jak.

Uspokuj sie troszke, zlosc urodzie szkodzi .

Niedawno pisales przeciez, ze Polska tez Cie wk...rwia.

A wiec popadasz w ten tak typowy dla nas imigrantow stan krytykanctwa, zle/wku...wiajaco i w Szwecji i w kraju pochodzenia .

Pomysl, ze wygodnie jest Ci teraz uznac sie przed samym soba za nie-Szweda,
a wiec wszytkie niewatpliwe idiotyzmy, ktore wystepuja w Szwecji skladaj na konto "onych" czyli tubylcow.

Ty jako nie-Szwed nie masz z tym nic wspolnego.
Moze Ci pomoze .

Profil uzytkownika: j23     
dzch

2010-02-09 10:53
Robin, ten muzulmanin musialby w swoim kraju caly dzien pasac kozy na cholernym upale a wrociwszy do domu nie mialby nawet sil na obowiazek malzenski. W Szwecji, dzieki Twoim podatkom ma duze cieple mieszkanie i kazdy dzien wolny na 'prace' ktora tak lubi.
mabr

2010-02-09 11:31
A ja rozumiem Robina, mnie też takie bumelanctwo wk...

Zwłaszcza teraz, gdy dostałem pensionsbesked przypomnieli mi, że MOJE ubezpieczenie emerytalne nie idzie na mnie- bo maksymalna postawa emerytury to 360.000 kr brutto rocznie.

To w takim razie gdzie podziewają się pieniądze, które mało że ściągają od całego dochu, mało że stawka podatku rośnie, to jeszcze dowalają dodatkowy podatek państwowy?!?

Powyżej 360 tys płaci się aż ok. 52% podatku,
a mimo to te pieniądze GWARANTOWANIE nie pójdą na tego kto je zapłacił!!!

(a jeśli liczyć arbestgivaravgifter to ok. 84% podatku !)

Ludzie są bezmyślni i zdaje im się że to dotyka tylko "bogatych", ale tyle płaci aż 1/4 pracujących w Szwecji.

Więc chyba zrozumiałe, że takie nieroby wk****ają
dzch

2010-02-09 12:13
Widze tu dzikie emocje..
Pasozyty zawsze wystepowaly w naturze a wiec widocznie sa potrzebne. Szwedzki system zostal wymyslony przez etnicznych Szwedow i muzulmanie nie sa temu winni.
Posiadanie szescioraga dzieci to masa roboty nie tylko przy wychowaniu ale i przy poczeciu a wiec nazywanie szczesliwych rodzicow nierobami jest niesprawidliwe.
mabr

2010-02-09 12:49
A, właśnie: zasiłki na dzieci i wieczny urlop wychowawczy
darsim
Stolica

2010-02-09 16:55
sama szwedka sie przyznala"

za glupote trzeba placic

jesli chodzi o naduzywanie zasilkow to szwedzi nie sa lepsi
pokazuja droge tylko im sie nie wytyka
karolina68
Warszawa

Wpisów: 13478
Od: 2004-03-02
2010-02-09 17:43
a ja mysle, ze byloby chore gdyby za niepodanie reki, czlowiek nie mogl dostac pracy. Nigdzie nie jest napisane, ze ustawowo trzeba podawac reke. Ta kobieta go przekreslila nie za umiejetnosci i przydatnosc do pracy.
Gdyby sama poczula sie urazona, powinna sama wystapic do sadu, a nie korzystajac ze swojej pozycji skreslic czlowieka.

Takie jest prawo, inaczej bylaby samowolka. Wyobrazcie sobie, ze rownie dobrze, mozna byloby odrzucic ludzi z roznymi maniami, w tym mania, niecheci przypadkowego kontaktu cielesnego.

Robin, pewne prawa wprowadzil do zycia poprzedni rzad, wiec statystycznie, jestes odpowiedzialby za swoj rzad, i wyraznie musiales byc statystycznie zachwycowny skoro utzrymal sie 10 lat.

a na marginesie, ufff, balam sie, ze ten temat to bedzie kolejna krucjata na forum. Juz prawie doszlo do kolejnego pogromu kieleckiego w jednym temacie, tendencje, wiec byl zle. Ale czuje sie podbudowana postawa, piszacych a forum, nie wpadli w pulapke nie nawisci.
  Profil uzytkownika: karolina68     
darsim
Stolica

2010-02-09 17:47
podawanie reki w szwecji nie jest jakos powszechnie rozpowrzechnione przynajmniéj w "moim srodowisku"
moze byla to prowokacja?
mabr

2010-02-09 17:51
> Nigdzie nie jest napisane, ze ustawowo trzeba
> podawac reke

Prawo i ustawy to nie wszystko.
Gdy szuka się pracy bardzo ważna jest tzw. socjalkompetens której temu kandydatowi na stanowisko kompletnie zabrakło.

To z tego powodu nie dostał pracy, a nie dlatego że nie podał ręki. Bo niepodać mógł, ale niewytłumaczyć tego nie miał prawa.
Tak mówił przedstawiciel pośredniaka w radiu.
darsim
Stolica

2010-02-09 17:52
w szwecji powszechne sa choroby brudnych jak jak grypa zoladkowa np, ja bym szwedce tez i nie podal reki wzgledow higienicznych
darsim
Stolica

2010-02-09 17:54
Gdy szuka się pracy bardzo ważna jest tzw. socjalkompetens"

a jak ja zdefiniowac?
trzeba byc szwedem od siedmiu pokolen, czy tez nie wystarczy?
W praktyce tak sie ja definiuje
mabr

2010-02-09 17:59
> W praktyce tak sie ja definiuje

Poczytaj Darsim to może wreszcie przestaniesz być wiecznie nieszczęśliwy i niezroumiany w tym kraju http://sv.wikipedia.org/wi ki/Social_kompetens
robinofstockholm

2010-02-09 18:02
Social kompetens handlar om en individs förmåga att samspela med andra personer. Att fungera väl i olika sociala situationer och olika sociala grupper handlar om att i balans kunna samverka med andra personer på ett sätt som dels innebär att man fortsätter upprätthålla en god kommunikation med andra, dels inte inskränker den egna särarten/värdegrunden
karolina68
Warszawa

2010-02-09 18:05
Mabr, ale zasadniczo kazdego czlowieka z innego kraju mozna podciagnac pod brak socjalnego przystosowania.

Wez np. Polaka, pocalowal by te babkie w reke, tez by nie dostal pracy.

Poza tym to byly praktyki, a wiec, nie bylo to przyjecie na jakies stanowisko, gdzie faktycznie, robi sie przesiew, zeby potem z jakims fagasem nie musiec sie uzerac, ze zwiazkami w tle.

karolina68
Warszawa

2010-02-09 18:12
Robin, niepodanie reki,czy podanie reki, akiúrat nie rozwiazuje kwestii, tego czy ktos sie nadaje do wspolnej pracy i czy jest socjalny.

Jet to kwestia tolerancji z dwoch stron, ja nie musze dotykac muzulmanina, on nie musi dotykac mnie. Jezeli nadal, mozna ze soba pracowac. A tu wyraznie nie bylo merytorycznego uzasadnienia dla odrzucenia, skoro dostal odszkodowanie.
robinofstockholm

2010-02-09 18:14
Karolina,

Ja sie intersuje polityka... bo sadze ze to jest bardzo wazne dla mnie. Glosuje oczywiscie bo to jest moje prawo i to robie co 4 lata.. od kiedy mam juz 18lat. Ani jeden raz nie odpusilem isc na glosowanie.

Ale takie historie co Rumcajs mi podal.. naprawde daja wiele emocji. Moglem sobie to olewac.. bo mozna tez to powiedziec ze to nie jest moja sprawa, ja nie place itd. Ale jak takim tokiem myslenia to musze byc obojetny wrzytkiego..

Naszczescie jest nowy dzien, czlowiek ochlonal.. i co ma zrobic. Nadal sie irrytowac... hyba nie. Nacholere mi nerw. Ale oczywiscie takie historie jak z tym "panem" robia wraznie.. nawet dla mnie...

Kto muwil ze zycie jest sprawidliwe...hyba nie ja
karolina68
Warszawa

2010-02-09 18:16
'Social kompetens handlar om en individs förmåga att samspela med andra personer. Att fungera väl i olika sociala situationer och olika sociala grupper handlar om att i balans kunna samverka med andra personer på ett sätt som dels innebär att man fortsätter upprätthålla en god kommunikation med andra, dels inte inskränker den egna särarten/värdegrunden'

jezeli tak piszemy, to ja wsrod grupy znanych mi obcokrajowcow w SE, praktycznie nie znam osoby,ktora by spelniala ten social kompetens'.

nie ma na mysli Was zamieszkalych x-lat, ale osoby,ktore przyjezdzaja na pare latz powodu pracy.
karolina68
Warszawa

2010-02-09 18:23
ja nadal Robin, uwazam, ze jezeli sa prawa, zyjesz w demokratycznym systemie, to kazdy ma prawo z nich skorzystac. Chyba ze od razu zakladamy ze w SE nie ma miejsca dla radykalnie wierzacych muzulmanow. Chyba, ze wszystcy oni maja zmienic religie (A), miec zakaz wstepu do Szwecji (B), byc na zasilkach (c)
w opisanej sytuacji, kobieta ,jezeli poczula ,ze muzulmanin dyskryminuje, powinna wystapic do sadu. Tolerancja musi byc z obu stron.

Poza tym, te definicje podane przez Ciebie, pasuja naprawde tylko do Szwedow. I to jak napisal Darsim, w drugim pokoleniu, przynajmniej. Egzotyczna mentalnosc, ktorej w zaden sposob nie mozna sie wyuczyc. W ten sposob, nie ma w SE tolerancji, jezeli ktos nie zachowuje sie jak grupa, to jest skazany na banicje. Nie ma tolerancji dla jednostek.
karolina68
Warszawa

2010-02-09 18:33
poza decyzja jest podjeta w momencie przewalania sie calej dyskusji, na temat stanowiska panstwa do muzulmanow.

Byc moze ,ze ktos chcial dolac oliwy do ognia, bo reakcje ludzi mozna przewidziec. Co gorsza, sterowanie nastrojami, to jest niebezpieczna zabawa, nigdy nie wiadomo, w ktora strone sie uleje.

Pare lat temu, kiedy gazety w småland zaczely sie rozpisywac, ze polskie ciezarowki zabieraja nadwage drewna i stanowia realne zagrozenia na drogach småland, to nie bylo przyjemne wysluchiwanie co Szwedzi, z ograniczonym punktem widzenia, maja do powiedzenia na temat Polakow. Bo zaraz sobie ktos przypomnial cos negatywnego innego w zwiazku z Polakami, i tak od jednej negatywnej rzeczy do drugiej roslo.
darsim
Stolica

2010-02-09 19:38
"Social kompetens handlar om en individs förmåga att samspela med andra personer. Att fungera väl i olika sociala situationer och olika sociala grupper handlar om att i balans kunna samverka med andra personer på ett sätt som dels innebär att man fortsätter upprätthålla en god kommunikation med andra, dels inte inskränker den egna särarten/värdegrunden"

a konkretnie?

po prostu Szwed przy mnie powiedzial, ze
Social kompetens i invandrare to pojecia nawzajem sie wykluczajace, chyba, ze "invadrare" mieszka od 5 pokolen w Szwecji, ale tez nie do konca
darsim
Stolica

2010-02-09 19:41
social kompetens po szwedzku

http://www.youtube.com/wat ch?v=on9PLzlY0Ww
mabr

2010-02-09 20:13
"zyjesz w demokratycznym systemie"

Myślałem, że rozmawiamy o Szwecji?
Dyktatura proletariatu to nie demokracja
mabr

2010-02-09 20:19
Socialkompetens po arabsku

http://www.youtube.com/wat ch?v=rwumCljSbmE

Facet46
Szlachta nie pracuje

Wpisów: 4639
Od: 2009-03-25
2010-02-09 20:27
Jako jedyny na Forum oficjalnie zadeklarowany rasista, teoretycznie "rasista kulturowy" na codzien nie tylko zadeklarowany, ale wrecz demonstrujacy moje poglady /dowodem cenzura pewnych fotek z imprez Forumowych / i dla jasnosci nie mam zamiaru moich pogladow tu glosic /ergo: brak podstaw do usuniecia wpisu/ rozesmialem sie czytajac ten wpis:
A wiec popadasz w ten tak typowy dla nas imigrantow stan krytykanctwa, zle/wku...wiajaco i w Szwecji i w kraju pochodzenia .

Pomysl, ze wygodnie jest Ci teraz uznac sie przed samym soba za nie-Szweda,
a wiec wszytkie niewatpliwe idiotyzmy, ktore wystepuja w Szwecji skladaj na konto "onych" czyli tubylcow.

Ty jako nie-Szwed nie masz z tym nic wspolnego.
Moze Ci pomoze .

Ponalem Robina osobisice i zderzenie Jego szwedzkowywazonych pogladow z moim radykalizmem nie wrozylo nic dobrego, a tym bardziej mozliwosci jakiegokolwiek porozumienia. Szybko jednak okazalo sie, ze Robin jest rdzennym, rodowitym Szwedem, ktory ze wzgledu na pewne sentymenty trafil na to Forum, by przede wszystkim szlifowac jezyk polski.
Obaj zrozumielismy, ze bez wzgledu na jezyk, w ktorym bedziemy sie porozumiewac to tak naprawde mozemy wymieniac tylko nasze wlasne opinie, a na swiat i tak bedziemy patrzec inaczej:
Robin, jako polskojezyczny Szwed - ja jako komunikujacy sie czasami po szwedzku Polak...
I naprawde nie ma znaczenia jakie obywatelstwo mamy dzis...
Moze na dowod:
czy znajdzie sie ktos, kto powiedzmy ponad 30 lat temu jako nastolatek z Polski wyjechal i potrafi Robinowi wytlumaczyc, oddac klimat chocby hasla: "leniwe zamawiam!"
Sam czesto /prawie zawsze / nie zgadzam sie z tym co Robin pisze, mimo to ciesze sie, ze moge poznac opinie Svenssona...
  Profil uzytkownika: Facet46     
karolina68
Warszawa

2010-02-09 20:58
'Dyktatura proletariatu to nie demokracja '

musze to przemyslec, ale mam wrazenie, ze z chwila wygrania aliansow, nie jest juz to calkowicie prawda.

LARA333
Sthlm

Wpisów: 1882
Od: 2007-06-12
2010-02-09 21:44
Socialkompetens po polsku: http://www.youtube.com/wat ch?v=Sk-RdM4mgdk

Nie obrażając Nikogo
  Profil uzytkownika: LARA333     
maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2010-02-09 21:46
Pal licho socjalkompetens.
Mnie denerwuje cala ta sytuacja. Albo moze ja czegos nie zrozumialam...
Facet idzie na interview. Sadzac po oczekiwaniach VD to szwedzka firma, w Szwecji, bez zagranicznych kontaktow.
Innymi slowy chce zatrudnic kogos kto zachowuje sie po szwedzku.
I za to dostaje po lapach???

Tak apropo rak...
Pewnego dnia szlam na lunch i nagle mnie jedna dziewczyna zlapala za reke. Potem druga za druga. i tak sobie idziemy, a ja sie zastanawiam czy Chinczyki patrzac na nas mysla, ze jestem lesbijski "torsk" i 2 laski sobie wyrwalam, czy tez ze one nadziane panny mnie tak z importu... tego... Ale zacisnelam zeby i tak z nimi szlam.
Dowiedzialam sie dopiero potem ze w Chinach w businesie okazuje sie zaufanie do innych przez wlasnie trzymanie za reke. Ja o tym kompletnie nie wiedzialam.
Ale pomimo ze sie czulam troche nieswojo zaakceptowalam, to to ich kraj, ich zwyczaje i te trzeba szanowac.

A tutaj? Najwyrazniej DO i te inne typy chca ze szwecji zrobic kraj muzulmanski...

Profil uzytkownika: maggie     
bolek1970
PZU

Wpisów: 11503
Od: 2006-07-05
2010-02-09 21:59
Facet46, o nie moj drogi pierwszy, a juz na pewno nie jedyny, to ty nie byles...
http://www.poloniainfo.se/ forum/temat.php?temat=23595
  Profil uzytkownika: bolek1970     
Facet46
Szlachta nie pracuje

2010-02-09 22:49
Bolek kolejny powod by sie razem wodki napic...
Ale skoro gdzies napisales, ze mnie w Mietku w S-täljie widziales to czy zauwazyles chocby wielka nalepke na aucie??
A ja na dodatek bylem tak "nieodpowiednio przyodziany", ze pod tym centrum handlowym widzac "otoczenie" z autka nie wyszedlem...
Facet46
Szlachta nie pracuje

2010-02-09 23:11
no i Bolek, wez prosze pod uwage moja "tu historie"..., znaczy sie dawno temu jako "Duren" bardzo wyraznie moje poglady wyrazalem...
i nie bylo wyraznego wsparcia...
No ale cieszy, ze nie jestem odosobniony...
robinofstockholm

2010-02-09 23:51
Facet, sadze ze jestes bardzo OK osoba. Juz uslyszales od mnie kilka razy. JA nigdy nie mialem problemow ze ktos ma inne zadnie od mnie. I mi sie wlasnie podoba twoje wyjasnienie ze jestes "rasista kulturowy".. bo mi to dobrze wytluaczyles.. wiec ciebie zrozumialem poprostu.

Wiecej taki rownych osob naglaszam jak typu Facet.. co rowno stoja na tym swiecie.. i muwia poprostu w wprost jak jest.. krotka pilka.. i pozniej nie mozna miec pretensji do ciebie.

Pozdrawiam cie

j23

2010-02-10 08:30
Do Faceta46:

rozesmialem sie czytajac ten wpis

wlasnie o to mi chodzilo .

A przy okazji chcialem poradzic cos na uspokojenie Robinowi .

A tak w ogole to nie jestem pewien czy wszyscy Szwedzi uwazaja Robina za swojego.

Wzrastajaca czesc Szwedow (np. ci zwiazani z SD) za tubylcow uznaje tylko osoby urodzone tutaj i genetycznie, od pokolen (po obu rodzicach) bedace Szwedami. A Robin nie spelnia przeciez tych warunkow .

Niemniej jednak chcialem Robina publicznie pocieszyc, ze zawsze ma u nas szanse i w razie potrzeby uznamy go za honorowego Polaka . Oczywiscie jesli tylko sam tego zechce ).

Wiele warunkow na zostanie/bycie przykladnym Polakiem Robin spelnia zreszta juz dzisiaj, np. nie podoba mu sie (i slusznie) roszczeniowa postawa osob w turbanach/burkach/slöjach i typowa niestety dla Szwecji polityczna poprawnosc...
robinofstockholm

2010-02-10 10:12
j23..

Powiem ci tak. Smiac sie mozna. Nic ogolnie nie kossztuje to. A durne wpisy skad czowiek pochodzi.. czy czlowiek jest etniczy szwed, polak itd.. nic nie wnosi do tematu. Juz raz mnie sie wczesniej czepiles wiec rozumie ze masz problem z tym.

robinofstockholm

2010-02-10 10:29
j23

wiec nie przyrownaj mnie do SD, bo jestem ljusår od nich jak chodzi o te sprawy.. kazda normalna osoba lekko przewaznie wie gdzie ta partia stoi. Nie jest to dobra ani dla mnie, dla spoleczenstwa polskiego czy nawet szweckiego. Ta partia ma cos wspolnego tak jak sie zaczynalo powoli w niemcach w 2 wojnie swietowej.... jak Adolf zaczynal..

SD jest poprostu partia co zyje z tego "ze nie lubi cudzoziemncow".. nie ma znaczenia czy jestes 1 generacja czy 10 invandrare.

A prawda jest.. ze szwedzi juz sa troche zmeczeni.. tym wielkim przelewem cudoziemcow z muzlmanskich panstw.. poprostu nie maja odwagi to wprost powiedzic.. bo inaczej beda oni katogroniowani jako "rasister"..

robinofstockholm

2010-02-10 10:34
nie dokoczylem..

SD muwi wprost co sadza.. o sprawach cudoziemcow co inna partia tu w Szwecji nie potrafi.. bo nie chca byc zwiazne z "razismen".. i milcza. To jest ich strtegia... schownie problemu pod dywanem.

dzch

2010-02-10 10:44
[Wpis wykasowany przez Administratora]
Alfons

Wpisów: 80
Od: 2010-02-08
2010-02-10 11:06
w szwecji juz byla taka partia jak SD, i nic nie zrobila, byla bojkotowana przez wszystkie inne,
obecni szefowie SD byli neonazistami wczesniej wiec tym bardziej bedzie totalny bojkot
  Profil uzytkownika: Alfons     
szary

Wpisów: 13026
Od: 2005-06-02
2010-02-10 11:07
  Profil uzytkownika: szary     
szary

2010-02-10 11:11
chyba zmienei imie i nazwisko na : Abul,Hajr,Faisal,IkrimahNadir, Nadżim,Osama,Tahir, Tajmullah!!!
robinofstockholm

2010-02-10 11:16
szary,

skad ty znasz tyle przepieknych nazwizk
j23

2010-02-10 11:19
wiec nie przyrownaj mnie do SD

Otoz nigdzie Cie do SD nie przyrownywalem.

Ot po prostu boje sie troche o Ciebie i staralem sie nieco humorystycznie wziac Cie w obrone przed zakusami SD i mianowac honorowym Polakiem. To w koncu nie ja dziele ludzi na etnicznych Szwedow, Arabow czy Polakow, a wlasnie SD. Dla SD nie jestes Szwedem.

Ale coz, jesli nie chcesz to nie...

Szkoda, ze tego nie zrozumiales i jakby poczucie humoru nagle Cie opuscilo .
szary

2010-02-10 11:47
Robin , bo to ku**a co na drugich drzwiach pisze w szwecji !!!!!!!!!
szary

2010-02-10 17:14
to tez mi sie podoba ...... az wlosy sie na rekach jeza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://www.aftonbladet.se/ nyheter/article6577998.ab

1096 zaginionych SZWEDOW !!!

jakas Yasmin Sassi.... czysta szwedka ..Jasmina Jasharaj........... , kuzwa .... sami szwedzi zagineli ..

bolek1970
PZU

Wpisów: 11503
Od: 2006-07-05
2010-02-12 07:02
Ostatnio mialem ciekawe "spotkanie" z muzulmanami...

Niedaleko mojej chalupy miesci sie taki maly meczet, no i paru chlopakow wybralo sie chyba, na gloszenie swoich prawd, bo zaczeli gadac ze mna(jednego znam z widzenia, a drugi to jakis ichniejszy kleryk).
Co sie okazuje ?
Otoz, oni uwazaja i swiecie wierza, ze podbija soja religia Szwecje i cala Europe.
Oz, ty w zyciu !!! Jak to uslyszalem, to dalem im niezle popalic. Uslyszeli dlugi wyklad, na wiele teamatow, ale rozstalismy sie w duchu przyjazni...
Tylko moja niechec wobec muzulman poglebila sie od tego momentu bardzo drastycznie.
Szczegoly rozmowy moge przeslac , na PW, bo forum ostatnio nie sprzyja wolnosci slowa, gdy podejmujemy tak wrazliwe tematy.
I, zeby bylo jasne, nie prowokuje, nie robie sensacji ! To co pisze jest prawda, a dziele sie tym, bo zawsze jak ktos mowil o zagrozeniu ze strony muzulman, to traktowalem to lekko z przymrozeniem oka...
pzdr,
  Profil uzytkownika: bolek1970     
ÅÖÄ
Globus Polski!

2010-03-02 15:56
Lulu Confaboulu
Sarkazm i szydera

Wpisów: 6700
Od: 2009-03-30
2010-03-02 16:12
Jasmina, 6 år - Strax innan sågs hon cykla tillsammans med en 41-årig man.

ciekawe, co robili potem....
  Profil uzytkownika: Lulu Confaboulu     
Alfons

Wpisów: 80
Od: 2010-02-08
2010-03-02 18:06
Islam dla faceta to calkiem dobra religia, najlepsza
  Profil uzytkownika: Alfons     
Bacha ma kwacha

Wpisów: 264
Od: 2010-03-12
2010-03-14 22:24
Jak reki niepodaja to moze noge
  Profil uzytkownika: Bacha ma kwacha     
Forum -> Na każdy temat -> za nie podanie reki kobiecie dostal 60.000 sek
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Sprzatanie Stockholm (TÄBY)
Szukamy pracownika (Stockholm)
Praca na budowie (Åkersberga )
Praca przy montażu fasad w Sztokhomie (Sztokholm)
Firma sprzątająca. (Malmo)
Pomoc raz w tygodniu (Norsjö)
Zatrudnimy (Borås)
Stolarzy (SKÅNE HALLAND)
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 19 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony