Odwiedzin 40329419
Dziś 2886
Środa 10 czerwca 2026

Forum: Życie w Szwecji - meldunek

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autormeldunek
czarnaa

Wpisów: 7
Od: 2009-11-20
2009-11-20 21:00
Witam!
W skrocie moja sprawa wyglada tak. Dwa tygodnie temu do Szwecji przyjechala moja znajoma. Wynajela mieszkanie lecz bez mozliwosci meldunku i poprosila mnie czy moglaby podac moj adres jako adres korespondencyjny. Zgodzilam sie, lecz ona zglosila w Skatteverket (podczas wyrabiania numeru person), ze wynajmuje u mnie pokoj i bedzie pod tym adresem pozostawac przez 250 dni w roku.
2 dni temu dostala na moj adres ze Skateverket personnummer.
I teraz pytanie. Na kopercie bylo najpierw jej nazwisko a potem c\o i nazwisko moje.
Czy to znaczy, ze jest u mnie zameldowana? Bardzo prosze o odpowiedz, bo troche sie tym martwie.
Z gory dzieki za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
  Profil uzytkownika: czarnaa     
kamień

Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2009-11-20 21:13
gdzies musi byc zameldowana bo pod mostem nie mieszka, w tym wypadku u ciebie
  Profil uzytkownika: kamień     
czarnaa

2009-11-20 21:21
Ok. A jesli ja mam mieszkanie z komuny to czy nie bede miala problemow zwiazanych z tym, ze ona podala w Skatteverket, ze wynajmuje u mnie pokoj?
I czy wiaza sie z tym jakies inne mozliwe problemy?
czarnaa

2009-11-20 21:25
Czy nie bede musiala placic do Skatteverket jakiegos podatku od wzbogacenia? Bo przeciez na dobra sprawe to jak "wynajmuje" to znaczy, ze biore za to kase. I czy trzeba to zglosic do spoldzielni, od ktorej ma sie mieszkanie? Prosze o pomoc bo boje sie, ze przez taka glupote bede miala problemy.
mianas
Zielona Góra

Wpisów: 30
Od: 2009-05-11
2009-11-20 21:25
Nie bedziesz miala zadnych problemow i to c/o to nie jest meldunek.
  Profil uzytkownika: mianas     
iza
Sztokholm

Wpisów: 23426
Od: 2000-09-11
2009-11-20 21:28
to jakas paranoja wsrod Polakow wynajmujacych mieszkania czy pokoje!
dlaczego do cholery zabrania sie uzywania tym ludziom adresu do korenspondencji?
(w przypadku jak sie dostaje zasilek na mieszkanie czy z socjalu to wiadomo- wtedy dochod kazdego mieszkanca jest dodawany i zasilku moze nie byc.. no to zabraniaja..)

c/o to jest tymczasowe przebywanie pod jakims adresem

niekoniecznie musi to byc zameldowanie, bo np. studenci sa zameldowani u rodzicow a studiuja i mieszkaja u kogos innego w innym miescie i maja adres c/o .

c/o uzywa sie wtedy gdy na dzrwiach nie ma nazwiska tej osoby.
  Profil uzytkownika: iza     
czarnaa

2009-11-20 21:30
Dzieki bardzo za odpowiedz. Kamien spadl mi z serducha. Juz tyle razy sie tu "przewiozlam", ze teraz wole dmuchac na zimne Jeszcze raz dzieki.
iza
Sztokholm

2009-11-20 21:40
do spoldzielni zglaszac nie trzeba, skatteverket nie bedzie chcialo zadnej kasy.

jedyne co to, ze cala poczta tej osoby bedzie przychodzila do ciebie do domu.

ja kiedys wynajmowalam (od kogos) kawalerke gdzie przychodzila poczta na 5 firm i parenascie osob (biedny ten listonosz)
czarnaa

2009-11-20 21:48
Iza Ty to jak "matka Teresa" . Pomagasz wszystkim dookola, wiec wcale nie dziwi mnie to, ze zgodzilas sie dac adres tym osobom
Naprawde podziwiam i ciesze sie, ze jestes tu z nami na Polonii, bo sluzysz pomoca jak chyba nikt inny tutaj.
Jeszcze raz wielkie dzieki
iza
Sztokholm

2009-11-20 21:51
hmm, tylko ze ta kawalerka nie byla moja..

ja ja wynajmowalam od kogos z drugiej reki i mialam tam wlasnie tylko c/o adress
czarnaa

2009-11-20 21:56

czarnaa

2009-11-20 21:59

bygg4you
Göteborg

Wpisów: 14
Od: 2009-06-07
2009-11-22 13:04
Nie chciałbym nikogo wprowadzac w błąd ale od kąd przebywam w Szwecji nigdy nie słyszałem o żadnych meldunkach.Ja słyszałem że jest tylko coś takiego jak korzystanie z adresu.A c/o to nic innego jak adres inny niż stałe miejsce zamieszkania.To tak jak w Polsce stałem miejsce zamieszkania i adres do korespondencji.

Lecz mogę się mylic a jeżeli tak to napewno mnie ktoś poprawi.
  Profil uzytkownika: bygg4you     
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 17008
Od: 2000-09-01
2009-11-22 13:29
To jest "meldunek". Nie wiem do czego zobowiazuje meldunek w Polsce. W Szwecji jest to "folkbokföring", czyli spis ludnosci. To gdzie jestes zameldowany (w jakiej komunie), decyduje o wysokosci Twojego podatku, o tym gdzie i jak mozesz sie leczyc, gdzie dzieci moga wybierac przedszkole i szkole, itd itp. Dlatego gdzies trzeba byc zameldowany (chyba ze sie jest bezdomnym, wtedy nie wiem).

A czy mieszkasz w mieszkaniu ze spoldzielni, czy wlasnym, czy u cioci albo kolezanki to nie ma najmniejszego znaczenia. "c/o" to skrot od "care of" czyli mniej wiecej "pod opieka" czy "w gosciach u". Ale to nie znaczy, ze wlasciciel mieszkania ma jakis obowaizek sie kims opiekowac.
  Profil uzytkownika: kajetan     
kajetan
Sztokholm

Wpisów: 17008
Od: 2000-09-01
2009-11-22 13:42
Acha, i zameldowanym trzeba byc tam gdzie sie fizycznie mieszka. Jezeli mieszka sie u kogos, to tam powinno sie podac adres zameldowania. Szwedzkie ustawodawstwo przewiduje to ze nie kazdy ma wlasne mieszkanie i ludzie mieszkaja gdzie popadnie. Ale gdzies mieszkaja i Panstwo chce wiedziec gdzie, zeby moc odpowiednio rozmiescic sluzbe zdrowia/szkolnictwo/policje itd.
  Profil uzytkownika: kajetan     
kosmiczka

Wpisów: 1
Od: 2009-12-04
2010-01-19 21:14
Brawo Kajetan. Pieknie to wszystko wyjasniles
  Profil uzytkownika: kosmiczka     
Ewanta

Wpisów: 137
Od: 2005-10-25
2010-01-23 13:48
"ja kiedys wynajmowalam kawalerke gdzie przychodzila poczta na 5 firm i parenascie osob (biedny ten listonosz)" Iza ja sie zastanawiam co na to skateverket,przeciesz przy kazdej zameldowanej osobie wypelniasz formularz i tam w ktoryms punkcie podajesz jak duze jest mieszkanie, wiedz gdzie ty pomiescilas tych parnascie osob w jednej kawalerce Skoro "zameldowanym trzeba byc tam gdzie sie fizycznie mieszka". Kajetana zdanie
  Profil uzytkownika: Ewanta     
iza
Sztokholm

2010-01-23 13:58
ta kawalerka nie byla moja..

ja ja wynajmowalam OD kogos z drugiej reki
i mialam tam wlasnie tylko c/o adress
iza
Sztokholm

2010-01-23 13:59
"zastanawiam co na to skatteverket"- widocznie nikt nie sprawdzal
myszkin

Wpisów: 2075
Od: 2009-01-26
2010-01-23 18:22
Kajetan ma racje, Iza nie bardzo sie orientuje, wiec lepiej niech sie nie wypowiada. Jezeli Twoja znajoma podala Twoj adres do Skatteverket to wg prawa szwedzkiego jest tam zameldowana i nic na to nie poradzisz, bo Twoj adres automatycznie bedzie na wszelkiej korespondencji i dokumentach zarejestrowany jako miejsce jej zamieszkania. A co za tym idzie, moze powstac pytanie, czy pobierasz za to oplate, czy robisz to z dobrego serca (w co nikt nie uwierzy).
Adres c/o jest dobry do 3 miesiecy, bo wtedy moze liczyc sie to jako turystyczne odwiedziny i nikt nie bedzie mial problemow.
  Profil uzytkownika: myszkin     
Forum -> Życie w Szwecji -> meldunek
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Sprzatanie Stockholm (TÄBY)
Szukamy pracownika (Stockholm)
Praca na budowie (Åkersberga )
Praca przy montażu fasad w Sztokhomie (Sztokholm)
Firma sprzątająca. (Malmo)
Pomoc raz w tygodniu (Norsjö)
Zatrudnimy (Borås)
Stolarzy (SKÅNE HALLAND)
Więcej

Czego nie należy robić w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Härkeberga kaplansgård
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 24 gości
oraz 1 użytkowników.

Szwecja. Zmiana trendu. Coraz wiecej Polaków wyjezdza | TVN24 Biznes
Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony