Odwiedzin 39565568
Dziś 3521
Sobota 6 grudnia 2025

Forum: Życie w Szwecji - STUDIA W SZWECJI

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorSTUDIA W SZWECJI
sylaba

Wpisów: 2
Od: 2009-03-31
2009-03-31 17:26
hej, zamierzam od sierpnia zacząć studia w Szwecji. chciałabym skontaktować się z kimś kto studiował bądź studiuje w Szwecji. potrzebowałabym pomocy takiej osoby przy przejściu dość skomplikowanego procesu aplikacji. proszę o pomoc.
  Profil uzytkownika: sylaba     
mamkaczuszke

Wpisów: 1037
Od: 2006-09-07
2009-03-31 18:21
JAk rozumiem starsz sie o przyjecie na studia jako student z za granicy? Ja studiuje w szwecji ale obawiam sie, ze moje doswiadczenia z przyjeciem na studia niewiele ci pomoga, bo staralam sie o przyjecie jako "tubylec". A moze sie myle? Napisz cos wiecej, to bedzie latwiej pomoc
  Profil uzytkownika: mamkaczuszke     
Bailey

Wpisów: 532
Od: 2006-06-23
2009-03-31 20:49
Jakby co to ja tez moge udzielic informacji, nawet na jednym z moich blogow pisalam kiedys o calym procesie rekrutacyjnym (moge dac linka), ale z punktu widzenia osoby, ktora przyjechala tutaj i tu podobnie jak "tubylcy" skladala papiery - tylko po ukonczonym liceum w PL.
  Profil uzytkownika: Bailey     
sylaba

Wpisów: 2
Od: 2009-03-31
2009-04-01 17:44
hej, ukończyłam 3 letnie studia licencjackie w Polsce, i teraz od sierpnia zamierzam rozpocząć studia w goeteborgu. chodzi mi dokładnie o tą internetowa rejestracje na stronie studera. mam z tym problemy, nie do końć wiem o co tam dokładnie chodzi. poproszę o tego linka z twojego bloku. aha i napiszcie mi jak tam wogóle się studiuje, jaki poziom, atmosfera itp. mam troche obawy-prosze rozwiejcie je
  Profil uzytkownika: sylaba     
Bailey

2009-04-02 14:15
http://skandynawska-syrenk a.blog.onet.pl/2,ID358321052,DA2009-01-08 ,index.html
Tutaj sie troche wysililam, ale nie wiem, czy znajdziesz tam jakiekolwiek przydatne informacje, bo wlasciwie to o studiach na grundnivå czyli licencjackim opowiadam...

A studera.nu nie ma wersji anglojezycznej? Z tego co wiem to ma... Tam duzo jest napisane.
mamkaczuszke

2009-04-02 18:37
studiuje sie niezle choc to pewnie zalezy od uczelni. jak na moje oko to w szwecji studia sa bardziej praktyczne niz w polsce. dla typowych kujonow to tak niekoniecznie odpowiednie, ja czasem mam nawet wrazenie, ze troche za malo teorii ale to kwestia osobista. Doczytac kazdy sobie moze jak mu malo a pocwiczyc w domu to niekoniecznie sie da..
kasia-kp3

Wpisów: 1
Od: 2009-04-19
2009-04-19 11:53
Witam, mam kilka ważnych pytań odnoszących się do studiów w Szwecji. Interesuje mnie kierunek prawo. Czy moglibyście mi doradzić która uczelnia w tym kraju najlepiej kształci w tej dziedzinie? Jakie przedmioty i na jakim poziomie są wymagane z polską maturą? Czy potrzebny jest certyfikat FCE? W jakim stopniu trzeba znać j. szwedzki? Jak wysokie są koszty utrzymania? Czy możecie doradzić jakiś kurs szwedzkiego w okolicy Katowic? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
  Profil uzytkownika: kasia-kp3     
Bailey

2009-04-19 17:21
Bez dwoch zdan odpowiedzialabym, ze Uppsala, jesli chodzi o prawo. Dostac sie jest bardzo trudno, musisz miec mniej wiecej najwyzsze oceny ze wszystkich przedmiotow punktowanych na swiadectwie i tyle.
A jesli chodzi o wymogi jezykowe to to samo co wszedzie, grundläggande behörighet, svenska som andraspråk B i engelska A.
Angielski, jesli z innej szkoly niz szwedzka: IELTS lub TOEFL
Szwedzki: TISUS
mamkaczuszke

2009-04-19 21:55
jezeli chodzi o sprawy jezykowe:
jezeli chcesz studiowac po szwedzku to musisz miec svenska B, TISUS lub odpowiednik (zalezy gdzie sie uczylas szwedzkiego) i do tego angielski moze byc wtedy FCE jest zaliczany jako engelska B na poziomie gimnazjalnym

jezeli chcesz studiowac w jezyku angielskim ( nie wszystkie kierunki sa dostepne) to na wiekszosci uczelni nie wystarcza FCE trzeba sie postarac o CAE albo CPE ewentualnie o amerykanski odpowiednik
Bailey

2009-04-20 13:37
post powyzej i moj wczesniejszy post polaczone w jedno daja pelna odpowiedz na pytanie odnosnie wymogow jezykowych
Forum -> Życie w Szwecji -> STUDIA W SZWECJI
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

praca w sprzątaniu (Stockholm)
Praca (Uppsala)
Remont wykończenia (Skurup)
Poszukiwana Pani do firmy sprzatajacej (Malmö)
Poszukujemy pracownikow lub podwykonawcow (VÅRBY)
vacancies for carpenters (Stocholm)
Dwoch silnych mezczyzn (Stockholm)
Dam pracę (Nynäshamn)
Więcej

Härkeberga kaplansgård
Agnes na szwedzkiej ziemi
Czarnogóra latem
Brownie z krwią – szwedzki deser
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 13 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony