Odwiedzin 37772648
Dziś 3656
Wtorek 16 kwietnia 2024

 
 

Forum: Kulinaria - Obiad

 
 

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorObiad
viki78


Wpisów: 54
Od: 2006-03-29
2009-01-22 15:31
Co gotujecie dzisiaj na obiad?Dajcie "tipsa" na cos szybkiego bo nie chce mi sie stac godzine przy garach.
  Profil uzytkownika: viki78     
monilka
Finlandia


Wpisów: 6493
Od: 2003-06-02
2009-01-22 15:48
Szybko: o ile masz wok-a to latwiej pojdzie.
Jakies miesko ( moze byc kurczak, wieprzowina, wolowina, mieso z indyka...) pokroic na male kawalki ( moze byc paski, moze byc kwadraty - wedle uznania ). podsmazyc troche mieso. Do tego wrzucic warzywa np z mrozonki ( brokuly, gorszek, kalafior,marcheka ). Troche potrzymac na ogniu przyprawiajac przyprawami do smaku ( sol, pieprz, ziola ). Wlac troche wody i tak gotowac/dusic jakis czas. Do tego mozna dodac np wczesniej przygotowany
Kuskus ( wsypac do miseczki, zalac wrzatkiem i przykryc na kilka minut ) albo np makaron ryzowy albo cokolwiek innego - ryz, kasza, makaron...
Mozna dodac pesto, mozna dodac inny sos, albo troche Crème fraîche.
Dla mnie - zarelko bomba i szybko.
  Profil uzytkownika: monilka     
karolina68
Warszawa


Wpisów: 13478
Od: 2004-03-02
2009-01-23 00:44
moj maz poszedl po pizze ,za 10 minut byl z powrotem z pizza.
Nie znam szybszego gotowania niz Pizza

  Profil uzytkownika: karolina68     
monilka
Finlandia


Wpisów: 6493
Od: 2003-06-02
2009-01-23 06:33
no - a jeszcze szybciej pojdzie gdy pizza lezy w zamrazalniku
  Profil uzytkownika: monilka     
emilak2
Helsingborg


Wpisów: 83
Od: 2008-04-30
2009-01-23 07:01
Własnie sama dziś o 6 rano obudzilam sie z tym pytaniem: Co dziś zrobić na obiad? Najpierw zapytałam męza a on jak zwykle: Co chcesz, to rób, zjem wszystko, a potem pytanie zadałam mojej czteroletniej córeczce, a ona na to: Ugotuj krokodyla . I oczywiście zostałam z kłopotem sama...
Te wszystkie pomysly z pizza są dobre ale raz na dwa, trzy tygodnie i raczej dla nas dorosłych. A co gotować na szybko dla czterolatka? Je obiad w przedszkolu ale w domy z chcecią jada drugi...
  Profil uzytkownika: emilak2     
Weterynarzyca


Wpisów: 803
Od: 2008-04-18
2009-01-23 09:23
Ja mam podobny pomysł do Monilki, tylko żeby skrócić czas odpuszczam sobie krojenie i wrzucam mielone (jakie kto woli, ale choć trochę wieprzowiny dobrze robi), doprawiam mocno czym popadnie, jak się podsmaży, otwieram paczkę mrożonki- do wyboru do koloru, wrzucam, mieszam, trochę soli by warzywa soki puściły (lub jakaś przyprawa solno-ziołowa) i duszę na słabej mocy pod przykryciem do miękkości. Tu jest zupełny freestyle Na koniec lubię polać sosem sojowym, ale takim gęstym, kupiłam w kuchniach świata w PL.
  Profil uzytkownika: Weterynarzyca     
Forum -> Kulinaria -> Obiad
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy









sprzatanie (Göteborg)
Ścianki gipsowe (Stockholm )
LAKIERNIK SAMOCHODOWY/Stockholm (TÄBY)
Sprzątanie (Stockholm)
Stolarz (Stockholm )
Fasad arbetare (Helsingborg)
ZBROJARZ BETONIARZ (Sztokholm)
Stolarz dach & elewacja STOCKHOLM (Stockholm )
Więcej





Szwecja o smaku lukrecji czyli spotkanie w bibliotece Morenowej.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Kristineberg slott – piękny pałacyk z Kungsholmen.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Firma Sprzątająca
Polka w Szwecji
Muzeum tramwajów w Malmköping.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Moja historia cz.5
Polka w Szwecji
Przygoda z malowaniem
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2023 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji


Odwiedza nas 14 gości
oraz 1 użytkowników.


Wielka polityka pro-dzieczenna
Kolejny Polak ofiara szwedzkiego multikulti
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia










© Copyright 2000-2024 PoloniaInfoNa górę strony