Odwiedzin 39565590
Dziś 3543
Sobota 6 grudnia 2025

Forum: Sprawy polonijne - przedszkole

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorprzedszkole
Gonia03

Wpisów: 1
Od: 2007-06-16
2007-06-16 22:41
jak wyglada sytuacja dziecka polskojezycznego w przedszkolu-chce zapisac dziecko ale nie zna jezyka-kto jej pomoze w rozumieniu szwedzkiego w przedszkolu
  Profil uzytkownika: Gonia03     
kocilla

Wpisów: 152
Od: 2005-11-05
2007-06-17 01:29
Dzieciaki dają sobie radę lepiej niż my, dorośli. Mój synek poszedł do przedszkola w sierpniu praktycznie nie znając słowa po szwedzku a teraz gada jak najęty Panie w przedszkolach zazwyczaj są bardzo cierpliwe i pomagają takim dzieciom. W jakim wieku jest Twoje dziecko?
  Profil uzytkownika: kocilla     
asiunia

Wpisów: 45
Od: 2006-08-06
2007-06-17 11:35
witaj Gonia,nie ma sie czym martwic,Twoje dziecko znakomicie da sobie rade,na poczatku roku zapisalam mojego 4,5letniego syna do przedszkola i radzi sobie juz znakomicie z jezykiem,a szczerze mowiac bylam przerazona ale inni forumowicze przekonali mnie,ze moje obawy sa zupelnie bezpodstawne za co serdecznie im dziekuje...
  Profil uzytkownika: asiunia     
mamkaczuszke

Wpisów: 1037
Od: 2006-09-07
2007-06-18 12:54
a w jakiej komunie? Czasem dziecko dostaje polskiego opiekuna na kilka pierwszych tyg, by moglo sie oswoic z nowym otoczeniem i jezykiem ale nie kazda komuna to oferuje
  Profil uzytkownika: mamkaczuszke     
len

Wpisów: 1
Od: 2007-06-18
2007-06-18 20:24
Przepraszam, ze moze nie pisze dobrze po polsku. Sama nie jestem polka.
Moje dzieci dostali opiekuna, kiedy zaczynali chodzic do przeczkola. 3 tygodni byl z nimi po 3 godziny. Wszystko robil rektor przeczkola. To jest zadarmo.
  Profil uzytkownika: len     
ewa
Sztokholm

Wpisów: 809
Od: 2000-09-11
2007-07-10 12:39
komuny maja wlasciwie obowiazek zorganizowac dziecku nie znajacemu jezyka szwedzkiego pomoc jezykowa (w jakim wymiarze godzin - zalezy pewnie od zasobnosci tejze komuny)

w naszej komunie nie chca pomagac dzieciom majacym mniej niz 4 lata - twierdza, ze te najmlodsze szybko sie ucza same

nauka nowego jezyka wcale nie zawsze idzie dzieciom bardzo szybko - wszystko zalezy w jakim wieku zaczynaja sie uczyc, na ile dobrze znaja swoj jezyk ojczysty itp.

znam dzieci 7-letnie, ktore porozumiewaly sie w obcym jezyku juz po 3 miesiacach i znam 2-letnie, ktorym oswojenie sie z nowym jezykiem zajelo prawie 2 lata...

tym najmlodszym dzieciom jezyk nie zawsze jest jednak potrzebny do nawiazywania kontaktow z rowiesnikami

tak czy siak - ja bym sie nie martwila
jezeli mozesz - to staraj sie pomagac dziecku z jezykiem w domu
porozmawiaj z paniami przedszkolankami - by zwrocily szczegolna uwage na twoje dziecko
porozmawiaj z komuna i zorientuj sie jakie sa mozliwosci zalatwienia pomocy jezykowej dla twojego dziecka

predzej czy pozniej - twoje dziecko i tak nauczy sie szwedzkiego! moze juz niedlugo bedziesz musiala z nim walczyc o to by chcialo wogole rozmawiac po polsku!
  Profil uzytkownika: ewa     
Forum -> Sprawy polonijne -> przedszkole
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

praca w sprzątaniu (Stockholm)
Praca (Uppsala)
Remont wykończenia (Skurup)
Poszukiwana Pani do firmy sprzatajacej (Malmö)
Poszukujemy pracownikow lub podwykonawcow (VÅRBY)
vacancies for carpenters (Stocholm)
Dwoch silnych mezczyzn (Stockholm)
Dam pracę (Nynäshamn)
Więcej

Härkeberga kaplansgård
Agnes na szwedzkiej ziemi
Czarnogóra latem
Brownie z krwią – szwedzki deser
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 18 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony