Odwiedzin 39565571
Dziś 3524
Sobota 6 grudnia 2025

Forum: Sprawy polonijne - doplata podatku

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autordoplata podatku
Venomus

Wpisów: 3
Od: 2007-05-25
2007-05-25 17:56
witam
moj kolega pracuje legalnie od pazdziernika tamtego roku(czyli mial w 2006 cztery miesiace pracy) ,szef (szwed)daje mu rozliczenia ze placi za niego podatek ,
wiec w tym roku przyszlo mu rozliczenie podatku za ubiegly rok i moj kumpel musi doplacic 4000sek ! to jest normalna sytuacja?
  Profil uzytkownika: Venomus     
mamkaczuszke

Wpisów: 1037
Od: 2006-09-07
2007-05-25 18:12
jezeli nie byl zameldowany w Szwecji caly rok a tylko czesc to niestety tak, bo wtedy odliczana podstawa jest nizsza, sam przez to przechodzilam ale wszystko jest do sprawdzenia.
  Profil uzytkownika: mamkaczuszke     
aniolek_z_piekla_rod

Wpisów: 416
Od: 2007-06-06
2007-06-07 20:20
Czesc
Moja siostra miala to samo. Ale nie wiem czy wiesz ze mozna to sobie rozlozyc na raty takie jak on sam uwaza. Idze do Skatteverket i mowi ze chce placic w ratach pani daje mu blankiety do placenia i po sprawie
  Profil uzytkownika: aniolek_z_piekla_rod     
karolina68
Warszawa

Wpisów: 13478
Od: 2004-03-02
2007-06-07 21:34
ja tez musialam zaplacic, bo mi w asministracji policzono za niska zaliczke na podatek.

Podatek liczy sie w ten sposob ,ze sume jaka zarabiasz rozklada sie na 12 miesiecy i od tego wylicza sie podatek placony co miesiac. Jezeli ktos ma umowy na trzy miesiace, i w ten sposob pracuje caly rok to automatycznie bedzie z jego dochodu odejmowana za mala stawka.

Dlatego warto sobie czasem, samemu policzyc ile powinnismy odejmowac a ile odejmuja, jako zaliczke na podatek i jezeli wyjdzie ,ze odejmuja za malo, udac sie do admin z prosba o zmiane.
  Profil uzytkownika: karolina68     
Nikus
Sztokholm

Wpisów: 802
Od: 2006-03-13
2007-06-11 00:18
Jezeli te cztery miesiace pracy w Szwecji byly jedynym dochodem w roku 2006, to mozna to zglosic w Skatteverket i w tym momencie bedziesz mial zupelnie inna stawke, a wedlug mojego doswiadczenia bardzo prawdopodobne, ze nawet dostaniesz zwrot podatku.

Jednak tylko i wylacznie gdy dochod w roku 2006 pochodzil ze Szwecji, czyli wczesniej nie pracowal w Polsce w tym roku. Nie wiem jak to sprawdzaja, ale mam dwie znajome, ktore mialy doplacic okolo 2000 koron i po tym jak zglosilysmy, ze jedynym dochoden w 2006 byl wlasnie ich wykazany na deklaracji dochod ze Szwecji, dostaly zwrot - jedna 2000 druga okolo 4000.
Roznica jest

Dotyczy to wlasnie osob zameldowanych w Szwecji w ciagu rozliczanego roku.
  Profil uzytkownika: Nikus     
Forum -> Sprawy polonijne -> doplata podatku
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

praca w sprzątaniu (Stockholm)
Praca (Uppsala)
Remont wykończenia (Skurup)
Poszukiwana Pani do firmy sprzatajacej (Malmö)
Poszukujemy pracownikow lub podwykonawcow (VÅRBY)
vacancies for carpenters (Stocholm)
Dwoch silnych mezczyzn (Stockholm)
Dam pracę (Nynäshamn)
Więcej

Härkeberga kaplansgård
Agnes na szwedzkiej ziemi
Czarnogóra latem
Brownie z krwią – szwedzki deser
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 13 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony