Odwiedzin 39894361
Dziś 2160
Piątek 13 lutego 2026

Forum: Auto-Moto - szwedzkie auto do PL(laweta,przepisy)

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorszwedzkie auto do PL(laweta,przepisy)
tomek cbk

Wpisów: 8
Od: 2005-08-06
2005-08-06 21:25
WITAM!Mam w Szwecji auto (zarejestrowane w Szwecji) i chcialbym je przewiesc do PL.Potrzebuje informacji dotyczacych ewentualnego wyrejstrowania,tablic przewozowych,i czgokolwiek z tym zwiazanego.Mam obywatelstwo PL.Auto nie ma skatt-u ani zadnych oplat i ogolnie jest malo sprawne.Moze ktos z Was przerabial podobne sytuacje i moze podpowiedziec.Jestem w SE do 25 sierpnia.Sprawa nr.2:Mieszkam w Halmstad i auto jest tu,a ja bede musial je przewiesc do Karlskrony.Pewnie do konca miesiaca uda sie mi zalatwic tani holownik lub lawete,ale jesli ktos przypadkiem dedzie przejezdzal z pusta laweta przez Halland,to mogli bysmy sie napewno dogadac.POZDRAWIAM i z gory dziekuje za wszelkie informacje.Moj nr.tel 0736592466(do godz 20 jestem w pracy,a tam kiepski zasieg no i e-mail cbk@vp.pl
  Profil uzytkownika: tomek cbk     
mabr

Wpisów: 7793
Od: 2000-09-08
2005-08-10 20:28
Cześć.

Normalnie zamawia się w Vägverket darmowe tablice wywozowe. Ale nie dostaniesz ich, jeśli nie masz ważnego przeglądu i opłaconego podatku.

Pozostaje Ci laweta. Wtedy wyrejestrować auto w Szwecji będziesz mógł dopiero po zarejestrowaniu w Polsce.
Sprawdź czy masz NOWY szwedzki dowód rejestracyjny,
dwuczęściowy (wprowadzili je bodaj w tym roku)

Powodzenia

http://www.vv.se/templates /page3____11295.aspx
  Profil uzytkownika: mabr     
tomek cbk

2005-08-10 22:24
Dziekuje za podpowiedz mabr.Mam tylko nadzieje,ze nie bede musial ponosic jakis wiekszych oplat odnosnie wywozu tego auta,bo juz sama laweta to bedzie spory koszt,a i auto malo warte,ale robie to raczej z sentymetu dla autka.To pierwsza wrsja 760.POZDRAWIAM i jeszcze raz DZIEKI.Od jutra nie mam internetu,wiec napisze jak poszlo dopiero z Polski za 2 tyg.
mabr

2005-09-08 20:42
No i jak poszło?

Mój sąsiad właśnie sprzedaje swojego Passata Polakowi.
W takim wypadku- a auto ma ważny przegląd i opłacony podatek- sąsiad wyrejestrowuje auto, a Polak równocześnie zwraca się o czerwone, tymczasowe tablice.

Są darmowe, wysyłane pocztą, ważne miesiąc
(ale warunkiem ich otrzymania jest opłacenie OC)
Marek Z
Lublin GG 2400094

Wpisów: 1782
Od: 2004-11-03
2005-09-08 21:19
Mabr czy szwedzki urząd przysyła te tablice pocztą?...czy to chodzi o to że z PL ...trzeba je odesłac do SE ?
  Profil uzytkownika: Marek Z     
mabr

2005-09-08 21:32
Vägverket przysyła je pocztą na szwedzki tymczasowy adres osoby eksportującej pojazd.

Odsyłać z Polski ich nie trzeba
Marek Z
Lublin GG 2400094

Wpisów: 1782
Od: 2004-11-03
2005-09-09 22:23
Dzięki serdeczne...Mabr.
  Profil uzytkownika: Marek Z     
tomek cbk

2005-09-10 10:21
Cześć Darsim.Niestety chyba odpuszczę sobie przywózkę tego auta,choć jest warte grzechu,ale finansowo i czasowo nie wyrobie raczej.Jest taka opcja,że za kilka miesięcy być może zamieszkam w Szwecji więc może wtedy przywrócę Volvo do życia,ale z drugiej strony w nowym kraju będą pewnie ważniejsze sprawy dla mnie niż reperowanie starego auta.Pożyjemy-zobaczymy,tak czy inaczej często wchodzę na to forum,więc napewno dam znać.Pozdrawiam
tomek cbk

2005-09-10 10:24
POMYŁKA.Post wyżej adaresowany do mabr ,a nie darsim.Sorki
Aniutek

Wpisów: 26
Od: 2005-08-01
2005-09-11 10:34
Tomku!
Widzisz jak dobrze myslisz..najpierw tutaj zamieszkaj a potem wszystko sie ulozy..nawet z samochodem !
A jak beda problemy to wiesz gdzie mnie znalezc
Czekam na was z utesknieniem i przesylam pozdrowienia dla M.
Kiedy znowu spotkamy sie na ?
  Profil uzytkownika: Aniutek     
yacoos

Wpisów: 6
Od: 2005-10-01
2005-10-01 17:20
wiecie co? wybieram się do Szwecji po samochodzik do wujaszka. Mój problem polega na tym że niewiem jak to wszystko załatwia się w Szwecji, co trzeba załatwiać, w jakich urzędach i ile to kosztuje. Mam też pytanie? Jest możliwość tego że mój wuj przyjedzie ze mną do polski... i czy ja mógłbym w polsce spisać z nim umowe KUPNA _ SPRZEDAŻY, oddać mu dowód rejestracyjny, a on jak wróci do Szwecji załatwił by wszystkie formalnośći w urzędzie i wysłał mi dokumenty do polski poczta? Czy jest cos takiego realne? czy ja musze być przy tym osobiśćie? Prosze o pomoc w mojej sprawie, orjętuje się ktoś jak to najłatwiej zrobić? Pozdrawiam
  Profil uzytkownika: yacoos     
tomek cbk

2005-11-16 17:49
Witam.Niedługo pewnie w szwedzkich sklepach pojawią się żyletki,gwożdzie i podobnego typu rzeczy,poniważ poddałem się i Volvo trafiło tam gdzie prędzej czy póżniej wszystko trafi.Pozdawiam
iza
Sztokholm

Wpisów: 23426
Od: 2000-09-11
2005-11-16 20:20
dlaczego sie poddales? przez polskie przepisy?

bo vägvärket chyba nie robi przeszkod...
(zamawia się w Vägverket darmowe tablice wywozowe)
  Profil uzytkownika: iza     
tomek cbk

2005-11-17 12:19
Tu chodziło głównie o koszty związane z tym całym przewozem.Transport,naprawy,rejestracja w PL,itd,i jak pisałem autko mało warte(to raczej sentyment).A tak się składa,że w tym roku muszę raczej ostro "zacisnąć pasa",więc sentymenty na bok(ale szkoda).Były plany,żeby od tego roku już zamieszkać w SE,więc i auto by ocalało,ale lepiej będzie jak na razie zostanę,bo z językiem jeszcze kiepsko.Mam szwedzki w szkole,więc po roku zobaczymy.Na razie zostaje mi śledzić to forum z Gdańska.POZDRAWIAM
iza
Sztokholm

2005-11-17 21:15
szkoda, ze nie sprzedales. duzo ludzi ma auta zimowe (my mamy Uno z ´88, tez zal wyrzucac...)
tomek cbk

2005-11-17 23:25
Oddałem na złom,ale też "trochę sprzedałem",ponieważ na złomie zpłacili 500SEK,za auto.Ale ono stało w ogrodzie u moich przyjaciół prawie 3 lata,więc te 5 setek w podzięce oddałem Im,a to i tak tylko mały procent mojej wdzięczności.Wiesz 500SEK starczy na 2 pizze,6 piw,chipsy(ze 2 paczki)i jajko niespodziankę.Więc chociaż jeden wieczór mogą sobie za to uprzyjemnić.Chociaż z drugiej strony opychać się na noc wielkimi Pizzami,ochlać browarem i na końcu znależć jeszcze marny prezent w jajku niespodziance to nie zawsze przyjemność,ale...,w końcu życie nie składa się z samych przyjemności. .POZDRAWIAM
iza
Sztokholm

2005-11-17 23:44
mam nadzieje ze starczylo im na 2 jajka
Forum -> Auto-Moto -> szwedzkie auto do PL(laweta,przepisy)
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Zatrudnie pracownika (Stockholm )
Zatrudnimy pracowników budowlanych od zaraz! (Karlstad)
Praca dla brukarza (Jönköping)
Operator ładowarki (Lidingö)
Montaż fasadowych (Ludvika)
Specjalista ds. Naprawy Palet Euro (Alvesta)
Budowlana (Tystberga)
POSZUKUJEMY PRACOWNIKOW (Stockholm)
Więcej

Nowe szwedzkie słowa 2025 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Advents mossa – mech adwentowy.
Agnes na szwedzkiej ziemi
Härkeberga kaplansgård
Czarnogóra latem
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 23 gości
oraz 2 użytkowników.

Cła Donalda Trumpa . Szwedzki producent zmuszony do zwolnień - PolsatNews.pl
Szwecja. Dane o strzelaninach. Pierwszy miesiąc bez ofiar śmiertelnych od 8 lat - PolsatNews.pl
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy

© Copyright 2000-2026 PoloniaInfoNa górę strony