Odwiedzin 38880022
Dziś 1873
Niedziela 11 maja 2025

Forum: Sprawy polonijne - föräldrar, barnbidrag-co to za zasiłki?

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorföräldrar, barnbidrag-co to za zasiłki?
lidias

Wpisów: 48
Od: 2006-06-10
2006-10-13 17:10
Proszę o rozszyfrowanie tych nazw zasilków kiedy i jaki sie nalezy. Czy jesli ma sie personal number to wystarczy by je pobierać po narodzinach dziecka? Jak sie o nie postarać?
Dzięki za wszelkie wskazówki
  Profil uzytkownika: lidias     
dorothea

Wpisów: 45
Od: 2004-05-07
2006-10-15 21:57
Barnbidrag - zasilek na dziecko, wyplacany od nastepnego miesiaca po urodzeniu dziecka, aktualnie 1050 kr/miesiac/dziecko. Nie trzeba skladac podania o ten zasilek, jest przyznawany automatycznie.

Jesli chodzi o pierwszy zasilek, o ktory pytasz, to domyslam sie, ze chodzi Ci o föräldrapenning, czyli zasilek macierzynski (rodzicielski? - przysluguje obojgu rodzicom). W skrocie: wysokosc zasilku zalezy od wczesniejszych zarobkow rodzicow, rodzice, ktorzy wczesniej nie pracowali dostaja chyba 180 koron/dzien. Zeby dostac ten zasilek nalezy od poloznej wziac moderskapsintyg (zaswiadczenie, ze jest sie w ciazy i przyblizona data porodu) i wyslac do Försäkringskassan. FK sprawdza potem, czy masz prawo do tego zasilku, w jakiej wysokosci i jesli masz do niego prawo wysyla Ci formularz "Begäran om föräldrapenning", w ktorym podajesz, kiedy chcesz pobierac macierzynski itd. Mozna chyba tez zaczac zalatwiac formalnosci dopiero po urodzeniu dziecka, ale wtedy mozesz troche poczekac na zasilek, bo Fk za szybko nie pracuje. To tak w duzym skrocie i uproszczeniu. Wy chyba niedawno przeprowadziliscie sie do Szwecji, wiec nie wiem jak bedzie w Waszej sytuacji i czy macie prawo do tego zasilku. Najlepiej skontaktowac sie z Försäkringskassan nawet jesli nie znacie szwedzkiego, angielski wystarczy.
  Profil uzytkownika: dorothea     
lidias

Wpisów: 48
Od: 2006-06-10
2006-10-16 13:34
Dorothea, dziekuje za odpowiedz.

Możesz powiedziec jakie warunki trzeba spelniac by otrzymac ten pierwszy zasilek ? Ja jestem tu z mezem od wrzesnia, ktory jest postdoc'em na jednej z uczelni (ma stypendium). Ja jestem obecnie na L4, mam ubezpieczenie z Polski, tam jestem zatrudniona, po urodzeniu chce tu byc wykorzystujac macierzynski, a pozniej bezplatny wychowawczy.
Mamy oboje personal number a kontrakt meza jest na dwa lata. Slyszalam ze ten pierwszy zasilek przysluguje tez niepracujacej matce uczacej sie szwedzkiego w komuvox. Czy to prawda?
  Profil uzytkownika: lidias     
dorothea

2006-10-16 16:04
Barnbidrag przysluguje na kazde dziecko w Szwecji, oczywiscie mieszkajace tu legalnie. Nie znalazlam zadnych ograniczen co do barnbidrag na stronie FK.

Chyba ze pytasz sie o föräldrapenning? Nie wiem niestety jakie sa zasady w przypadku studiowania szwedzkiego w Komvuxie.
maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2006-10-16 18:27
Nie bardzo rozumiem jak ty to w końcu chcesz zrobic? Jeśli w PL pracujesz to tam ci się należy macierzyński. Jeśli zamieszkasz tutaj, to tu będziesz dostawała te podstawowe pieniądze, ale w Polsce musisz zrezygnowac. Nie możesz brac zasiłków w 2 krajach, prawdopodobnie jeśli chcesz tutaj coś dostawac to musisz miec zaswiadczenie z urzędu w PL, że tam zrezygnowałaś.
  Profil uzytkownika: maggie     
maggie
Stockholm

2006-10-16 18:32
A, ma dziecko dostaje sie 2 rodzaje zasiłkow, jeden to 1050 kr miesięcznie to coś w rodzaju polskiego rodzinnego, żeby to otrzymac trzeba tutaj mieszkac razem z dzieckiem na stałe.
Drugi to tzw macierzyński, który dostaje się po urodzeniu dziecka, 180 kr/ dzień przed podatkiem przez jakieś chyba 360 dni, ale żeby go dostawac nie możesz chyba brac czego jeszcze w PL, ewentualnie możesz byc na macierzyńskim w PL a moze tutaj dostaniesz wyrównanie do tych 180 kr. Najlepiej zapytaj w FK.
dorothea

2006-10-16 19:49
Nie wspominalam o tym wymogu mieszkania na stale w Szwecji, ale wydawalo mi sie to oczywiste. Ciezko brac zasilek z jednego kraju, a mieszkac w innym - chociaz jakies wyjatki na pewno sa.
maggie
Stockholm

2006-10-16 19:58
A, oj moje pytanie było do autorki tematu oczywiście Dorothea (ja tak często dziwnie piszę na szybkiego że mi potem źle wychodzi)
Forum -> Sprawy polonijne -> föräldrar, barnbidrag-co to za zasiłki?
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Dam pracę (Nynäshamn )
Zatrudnie glazurnika/plytkarza (Sztokholm)
Praca przy betonie (Mariestad )
Praca na zewnatrz, kostka, murki, /Stockholm (Stockholm)
Praca dla brukarza (Stockholm)
stolarzy i malarzy. (SKÅNE HALLAND)
Malarz, szpachlarz, płytkarz (Stockholm )
Praca dla zbrojarzy (Gdańsk)
Więcej

Gnesta – miasto z kolorowymi schodami
Agnes na szwedzkiej ziemi
Żelazny chłopiec z Gamla Stan
Mårten Trotzigs gränd czyli najwęższa uliczka Sztokholmu
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 38 gości
oraz 0 użytkowników.

Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony