Odwiedzin 39566140
Dziś 4093
Sobota 6 grudnia 2025

Forum: Sprawy polonijne - informacje odnosnie zasilkow

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorinformacje odnosnie zasilkow
isi

Wpisów: 2
Od: 2006-10-09
2006-10-09 18:16
hej,bardzo prosze o informacje odnosnie zasilkow jakie mi przysluguja: jestem w siodmym miesiacu ciazy i mam zamiar urodzic w Szwecj. Moj chlopak jest zarejsttrowany jednak na pol etatu a ja nie pracowalam wogole przed zajsciem w ciaze. Bede bardzo wdzieczna za informacje
  Profil uzytkownika: isi     
darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2006-10-09 19:03
jak do tej pory bylo 1050 koron zasilku miesiecznie na dziecko.
Poza tym macie prawo do dodatku- zasilku na mieszkanie do 50% czynszu.

Zmienil sie rzad teraz i ma wejsc nowy zasilek, ktory bedzie dostawala matka bedaca w domu z dzieckiem do 3 roku zycia, szczegolow jednaknie znam jeszcze, jak cos sie dowiem napisze.
  Profil uzytkownika: darsim     
diora

Wpisów: 28
Od: 2006-07-26
2006-10-10 16:08
obojgu rodzicom przysluguje zasilek wychowawaczy, w twoim przypadku jezeli nie pracowalas jest to kwota 4300 na reke, natomiast w przypadku ojca 80% od dochodu. zasilek wychowawczy mozesz pobierac tylko ty za 7 dni w tygodniu luby ty za 4 dni i ojciec dziecka za 3 dni w tygodniu (tj. piatek, sobota, niedziela). wtedy to sie troche bardziej oplaca
  Profil uzytkownika: diora     
Kra

Wpisów: 172
Od: 2005-10-18
2006-10-11 01:30
Szkoda wielka ze nie zalatwilas sobie czegokolwiek z czego bys mogla wziac sensowniejsze pieniadze na macierzynskim. Macierzynski mozesz brac jak chcesz- pol etatu, trzy czwarte, 5 dni w tyg, 6 lub 7 -jak TY chcesz, ale.. Ja osobiscie ci radze ze jesli nie jestescie w podbramkowej sytuacji finansowej to wez 5 dni, bez sob i niedz. Jest ok 450 urlopu macierzynskiego i w tym 90 dni nisko oplacanych. I TE wlasnie wybierz jako pierwsze. Pamietaj ze wychowawczy mozesz wykorzystac do 8 roku zycia dziecka. Moze bedziesz kiedys miala prace i wtedy warto miec dni z macierzynskiego do wykorzystania gdyz obliczja ci je na 80 % twojej pensji. Czyli np. teraz bedziesz z maluchem przez rok i 3 mies ( 5 dni w tyg) - i tu dostajesz niestety mala kase, potem dziciak do przedszkola ty do pracy na minimum 6 mies, no i potem wyliczja ci nowe SGI i macierzynskie.
  Profil uzytkownika: Kra     
isi

Wpisów: 2
Od: 2006-10-09
2006-10-16 16:48
Bardzo dziekuje Wam za informacje
  Profil uzytkownika: isi     
maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2006-10-16 18:34
A pewna jesteś Kra, że wyliczają nowe SGI (czy jak mu tam)? Czy nie opiera to sie na zarobkach przez urodzeniem dziecka?
  Profil uzytkownika: maggie     
darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2006-10-16 20:31
"A pewna jesteś Kra, że wyliczają nowe SGI (czy jak mu tam)?"

SGI, sjukpenninggrundande inkomst

"Den lägsta SGI:n är 24 procent av prisbasbeloppet* som 2006 är 39 700 kronor. Den högsta är 10 gånger prisbasbeloppet. Det är i regel din aktuella inkomst som ligger till grund för din SGI. Men SGI kan även beräknas på en tidigare arbetsinkomst. Kontakta Försäkringskassan om du vill veta mer. Försäkringskassan kan i regel bara ta hänsyn till arbetsinkomst som:

beräknas pågå under minst sex månader eller
är årligen återkommande. "
http://www.forsakringskass an.se/fakta/sgi/?page=/privatpers/foralde r/sgi/index.php

http://www.forsakringskass an.se/fakta/fp_sgi/?page=/privatpers/fora lder/sgi/index.php
  Profil uzytkownika: darsim     
Forum -> Sprawy polonijne -> informacje odnosnie zasilkow
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

praca w sprzątaniu (Stockholm)
Praca (Uppsala)
Remont wykończenia (Skurup)
Poszukiwana Pani do firmy sprzatajacej (Malmö)
Poszukujemy pracownikow lub podwykonawcow (VÅRBY)
vacancies for carpenters (Stocholm)
Dwoch silnych mezczyzn (Stockholm)
Dam pracę (Nynäshamn)
Więcej

Härkeberga kaplansgård
Agnes na szwedzkiej ziemi
Czarnogóra latem
Brownie z krwią – szwedzki deser
Clean flat AB
Polka w Szwecji
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 20 gości
oraz 1 użytkowników.

Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony